Legume marinate și coapte la cuptor

Legume marinate și coapte la cuptor

Rețeta aceasta îmi place pentru că este foarte frumoasă, simplă și potrivită ca o mâncare de post (servită cu orez de ex) sau ca o garnitură de legume sănătoasă și interesantă. Combinația de rădăcinoase cu dovleac este deosebită și a fost apreciată de toți membrii familiei, inclusiv Maria de 1 an (legumele pe aburi le-a refuzat, acestea le mâncă cu gura mare:)

Legumele și cantitățile le puteți regla după preferințe și posibilitate, eu de exemplu nu am avut pe moment usturoi și nu l-am pus, în schimb am pus un pic mai mult dovleac.

În loc de zahăr puteți folosi miere, dar aveți grijă că devine toxică la încălzire și mai bine o evitați când există alternative.

Ingrediente

Morcovi
2 buc
   
Dovleac
500 g
   
Sfeclă roșie
2 buc
   
Țelină
1 buc
   
Păstârnac
2 buc
   
Usturoi
2 buc
2 căpățâni întregi, nu căței
Ulei
50 g
   
Oțet balsamic
50 g
sau oțet simplu
Zahăr
1 lingura
   
Sare
1 lingurita
   
Ierburi uscate(busuioc, pătrunjel,etc)
1 lingura
puteți folosi rozmarin uscat sau ierburi de Provence

Pași de urmat

Pas 1

Toate legumele se curăță, se spală apoi se taie cubulețe medii (în afară de usturoi :)

Le aranjați într-o tavă de cuptor, sfecla o puneți mai separat să nu coloreze deocamdată celelalte legume.

 

Legume marinate și coapte la cuptor - Pas 1
Pas 2

Amestecați uleiul cu oțet, sare, zahăr și ierburile uscate.

Legume marinate și coapte la cuptor - Pas 2
Pas 3

Turnați acest sos peste legume, le amestecați bine și lăsați să se marineze 3-4 ore, sau mai mult dacă aveți timp.

Legume marinate și coapte la cuptor - Pas 3
Pas 4

După acest timp le amestecați bine încă o dată, și cu sfeclă.

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 45-60 de minute.

Legume marinate și coapte la cuptor - Pas 4
Pas 5

Cât se coc legumele, mai amestecați 1-2 ori în tavă cu o spatulă.

Legume marinate și coapte la cuptor - Pas 5
Pas 6

Se servesc calde, ca o garnitură sau mâncare de post.

Poftă Bună!

Legume marinate și coapte la cuptor - Pas 6

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:
Notă: 4 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

irachka
irachka 22 Nov 2015, 16:15

Salut, as vrea sa incerc receta asta ca imi pare foarte gustoasa si sanatoasa, doar ca as vrea sa te intreb in legatura cu usturoiul, il punem impreuna cu toate legumele doar ca nu il taiem da? am citit receta dar vreau sa fiu sigura ca am inteles corect. Mersi.

lena
Elena (lena) irachka 22 Nov 2015, 16:39

Da, se pune asa intreg cu toate legumele.

Maruntica
Maruntica 22 Nov 2015, 21:07

Multumim pentru retete !

Nota mea pentru rețetă:
raluca57
raluca57 29 Nov 2015, 23:06

Foarte gustoasă combinația aceasta. Am pus ardei kapia în loc de dovlecel. Bun! Bun!!!!

SIrina
SIrina 16 Dec 2016, 13:24

Eu nu prea agreez otetul, se poate inlocui cu altceva?

lena
Elena (lena) SIrina 16 Dec 2016, 13:37

Inlocuiti cu putina zeama de lamaie.