Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat

Untul Ghee este foarte popular in bucataria indiana ayurvedica, dar mai nou este unul din cele mai cautate produse in magazinele naturiste si nu numai. Asta in primul rand pentru gustul minunat dar si punctul de ardere foarte mare, ceea ce il face foarte potrivit pentru a gati si praji sanatos mancarea. Untul clarifiat este practic 99-100% grasime curata, nu contine lactoza din cauza procesului de preparare specific, deci este consumat si de cei care au intoleranta la cazeina si lactoza.

Am facut mai jos o lista impresionanta cu beneficiile acestui unt minunat, este chiar la indemana sa-l faceti si sa mai alternati cu alte uleiuri sanatoase in alimentatia familiei dvs.

Deci, unt ghee beneficii(lista e mai lunga, mai jos doar cateva din ele):

- foarte bogat in vitaminele A, D, K si E

- mult mai usor de digerat decat alte grasimi saturate, reduce colesterolul(desi este o grasime animala) si protejeaza flora intestinala

- efect antiinflamator si antioxidant datorita acidului linoleic pe care il contine

- stimuleaza metabolismul, activitatea cerebrala si intareste sistemul imunitar

- gust minunat

- punct de ardere foarte ridicat.

Ingrediente

Unt
500 g
mai bine sa folositi unt cu procent de grasime cat mai mare de 80-82% pentru a obtine ghee

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita cu fund mai gros sau tuci puneti cele 500g de unt.

Eu am avut la indemana Unt Koliba de 82%, folositi la fel unt cu procent de grasime cat mai mare.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 1
Pas 2

Puneti cratita cu unt pe aragaz si il topiti la foc mediu.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 2
Pas 3

Dupa topire untul incepe sa fiarba si face o spuma mare. Eu nu o scot, ea oricum dispare in procesul de fierbere, observati mai jos.

Acum faceti focul mic si lasati sa fiarba domol timp de 15-25 de minute - dar nu plecati departe, fiti cu ochii pe el - timpul de fierbere depinde de calitatea untului.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 3
Pas 4

Dupa 10 minute untul meu arata asa.

Eu periodic il amestec in tot acest timp cat fierbe.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 4
Pas 5

Dupa 20 de minute va fi cam asa, observati ca spuma cam dispare si se transforma in niste fulgi mari de culoare alba - asta e zerul care se solidifica in procesul de fierbere.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 5
Pas 6

Cand acesti fulgi incep sa fie mai galbeni, nu albi, ghee este gata. Acum inchideti repede focul, este bine sa fiti in aceasta perioada langa aragaz ca sa nu pierdeti momentul si sa nu inceapa procesul de ardere.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 6
Pas 7

Mai tineti ghee in cratita timp de 5-10 minute, toate aceste impuritati se vor lasa in jos.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 7
Pas 8

Acum il strecurati atent printr-o sita densa sau un tifon curat, direct in borcanul in care se va pastra.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 8
Pas 9

Sedimentul galben mai bine il lasati in cratita, ca sa obtinem un ghee cat mai curat.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 9
Pas 10

Din 500g de unt am obtinut exact 500ml de unt ghee, nu l-am cantarit sa va spun si in grame :)

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 10
Pas 11

Untul se pastreaza neaparat in borcane de sticla, inchise cu capac si mai bine la temperatura camerei. Se zice ca in timp calitatile untului clarifiat se imbunatatesc, si anume pastrat NU la rece!

Daca ati fiert corect untul si ati separat bine partea de zer, untul ghee n-are de ce sa se strice sau sa se altereze, ca doar este grasime curata.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 11
Pas 12

Chiar si la temperatura camerei untul ghee se va solidifica, este normal si sa aveti in vedere.

Acum este gata sa-l folositi la orice gatiti - legume, carne, peste, deserturi, etc.

Pofta Buna!

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 ml (1 borcan de 500ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !