Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat

Untul Ghee este foarte popular în bucătăria indiană ayurvedică, dar mai nou este unul din cele mai căutate produse în magazinele naturiste și nu numai. Asta în primul rând pentru gustul minunat dar și punctul de ardere foarte mare, ceea ce îl face foarte potrivit pentru a găti și prăji sănătos mâncarea. Untul clarifiat este practic 99-100% grăsime curată, nu conține lactoză din cauza procesului de preparare specific, deci este consumat și de cei care au intoleranță la cazeină și lactoză.

Am făcut mai jos o listă impresionantă cu beneficiile acestui unt minunat, este chiar la îndemână să-l faceți și să mai alternați cu alte uleiuri sănătoase în alimentația familiei dvs.

Deci, unt ghee beneficii(lista e mai lungă, mai jos doar câteva din ele):

- foarte bogat în vitaminele A, D, K și E

- mult mai ușor de digerat decât alte grăsimi saturate, reduce colesterolul(deși este o grăsime animală) și protejează flora intestinală

- efect antiinflamator și antioxidant datorită acidului linoleic pe care îl conține

- stimulează metabolismul, activitatea cerebrală și întărește sistemul imunitar

- gust minunat

- punct de ardere foarte ridicat.

Ingrediente

Unt
500 g
mai bine să folosiți unt cu procent de grăsime cât mai mare de 80-82% pentru a obține ghee

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță cu fund mai gros sau tuci puneți cele 500g de unt.

Eu am avut la îndemână Unt Koliba de 82%, folosiți la fel unt cu procent de grăsime cât mai mare.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 1
Pas 2

Puneți cratița cu unt pe aragaz și îl topiți la foc mediu.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 2
Pas 3

După topire untul începe să fiarbă și face o spumă mare. Eu nu o scot, ea oricum dispare în procesul de fierbere, observați mai jos.

Acum faceți focul mic și lăsați să fiarbă domol timp de 15-25 de minute - dar nu plecați departe, fiți cu ochii pe el - timpul de fierbere depinde de calitatea untului.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 3
Pas 4

După 10 minute untul meu arată așa.

Eu periodic îl amestec în tot acest timp cât fierbe.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 4
Pas 5

După 20 de minute va fi cam așa, observați că spuma cam dispare și se transformă în niște fulgi mari de culoare albă - asta e zerul care se solidifică în procesul de fierbere.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 5
Pas 6

Când acești fulgi încep să fie mai galbeni, nu albi, ghee este gata. Acum închideți repede focul, este bine să fiți în această perioadă lângă aragaz ca să nu pierdeți momentul și să nu înceapă procesul de ardere.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 6
Pas 7

Mai țineți ghee în cratiță timp de 5-10 minute, toate aceste impurități se vor lăsa în jos.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 7
Pas 8

Acum îl strecurați atent printr-o sită densă sau un tifon curat, direct în borcanul în care se va păstra.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 8
Pas 9

Sedimentul galben mai bine îl lăsați în cratiță, ca să obținem un ghee cât mai curat.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 9
Pas 10

Din 500g de unt am obținut exact 500ml de unt ghee, nu l-am cântărit să vă spun și în grame :)

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 10
Pas 11

Untul se păstrează neapărat în borcane de sticlă, închise cu capac și mai bine la temperatura camerei. Se zice că în timp calitățile untului clarifiat se îmbunătățesc, și anume păstrat NU la rece!

Dacă ați fiert corect untul și ați separat bine partea de zer, untul ghee n-are de ce să se strice sau să se altereze, ca doar este grăsime curată.

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 11
Pas 12

Chiar și la temperatura camerei untul ghee se va solidifica, este normal și să aveți în vedere.

Acum este gata să-l folosiți la orice gătiți - legume, carne, pește, deserturi, etc.

Poftă Bună!

Unt Ghee, sau Unt Clarifiat/Purificat - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 ml (1 borcan de 500ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!