Branza Telemea de Casa
Acum cateva luni, cand cumparam mancare pentru pisica de la magazinul veterinar, am zarit in vitrina niste plicuri cu cheag pentru branza. Imediat mi-am amintit cum faceam acasa la mama branza inchegata(asa-i zice in Moldova), sau branza telemea. Noi aveam doar lapte de vaca, deci respectiv faceam telemea din el, era delicioasa si cu un gust perfect echilibrat de sarat, dulce si acru.
Intre timp am descoperit in Bucuresti si aparatele cu lapte integral proaspat muls(parca de la Ferma Ancutei sunt), deci s-au aliniat toate lucrurile sa fac telemea de casa, ca la mama acasa. Mi-a iesit extraordinara, vreau sa va arat cum puteti s-o faceti si voi in conditii de casa, cat mai simplu sa jonglati cu textura si gustul.
Deci in primul rand va cumparati un cheag pentru branza(vedeti in primul pas poza cu cel luat de mine) si gasiti o sursa de lapte integral proaspat, nu pasteurizat!
Ingrediente
●
Lapte
5 l
De vaca, capra, oaie - oricare. Important sa fie proaspat si nepasteurizat.
●
Cheag pentru branza
3 linguri
se prepara o solutie de cheag conform instructiunilor de pe plic
●
Sare
250 g
important sa fie sare NEIODATA!
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Acesta este plicul cu cheag pe care l-am gasit la farmacia veterinara. L-am preparat cu apa conform instructiunilor de pe punga. Borcanul cu solutia de cheag se tine la frigider mult timp si pregatiti branza telemea de casa cu el tot anul.
De obicei la 5 litri de lapte folosesc 3 linguri din aceasta solutie cu cheag.
Pas 2
Laptele il turnati intr-o oala mare si puneti la incalzit pe aragaz.
Amestecati periodic si verificati cu degetul sa fie cald bine, dar nu fierbinte. Cum zicea mama candva, sa fie la fel de cald cand este proaspat muls.
La stanele de oi nu il incalzeste nimeni pe aragaz, se amesteca imediat dupa muls cu cheag si gata.
Pas 3
Pentru exactitate eu am masurat cu termometrul de bucatarie - deci laptele are aproximatv 35 grade.
Pas 4
Turnati in oala 3 linguri din solutia cu cheag.
Proportia poate varia de la un producator de cheag la altul, va orientati dupa ce scrie pe plic.
Pas 5
Amestecati bine laptele cu cheag si lasati 3-4 ore la temperatura camerei, sa se "prinda".
Dupa 3-4 ore veti avea gustul dulceag de cas/telemea, daca lasati 5-6 ore, sau de cu seara pana dimineata casul va fi putin mai acru, fermentat. Noua ne place mai mult cel usor acru, deci va orientati dupa gustul dvs.
Pas 6
Dupa ce laptele s-a "prins" incepeti sa-l amestecati usor(miscari lente si fara graba!) cu o lingura sau spatula.
Observati cum este acum la inceput, partile prinse sunt mari si pline de zer.
Pas 7
Continuati sa amestecati lent cu miscari de sus in jos.
In acest proces lent de amestecare zerul se separa de fulgii cu branza.
Pas 8
In 4-5 minute deja veti observa diferenta, tot mai mult zer si separat branza.
Pas 9
Cam asa arata compozitia de lapte gata de pus in strecuratoare.
Pas 10
Intr-o sita mare asterneti un tifon mare steril, eventual chiar pus in 2 straturi(eu am folosit o bucata de perdea mai densa). Sita o aranjati peste vreun lighean sau cratita si scurgeti laptele in ea.
Usor scuturati tifonul, ca se scurga zerul cat mai mult in aceasta etapa.
Pas 11
Legati bine tifonul si formati un nod.
Pas 12
Gasiti un loc comod pentru agatat - eu am avut un carlig de bricolaj si l-am agatat chiar de raftul de bucatarie.
Acasa la mama aveam niste carlige mari special pentru telemea, sau legam tifonul de manerele sertarelor de bucatarie.
Pas 13
Puneti sub tifonul cu telemea un vas in care se va scurge zerul.
Cam asa arata instalatia mea cu telemea de casa. Recomand sa o lasati la scurs pentru minim 8 ore, chiar si mai mult, daca vreti telemea mai densa.
Daca o tineti si mai mult la scurs, peste 12 ore, branza va incepe sa fermenteze si va avea din nou acel gust usor acru(asta in caz ca a fost lasata la prins cu cheag doar 3 ore).
Deci puteti sa-i formati gustul si textura dupa plac si preferinte si in oricare etapa va convine - la "prins", sau la scurs de zer.
Pas 14
La final(am scos branza scursa din tifon) - din 5 litri de lapte integral de 4% am obtinut aproximativ 645g de telemea de casa, bine scursa de zer.
Pas 15
O taiati in 4 bucati mari si puteti s-o consumati asa proaspata, doar cu putina sare deasupra, ca un cas dulce - in salate este minunata taiata cubulete.
Mie imi place sa presar sare neiodata pe bucata mai mare de telemea, doar cat se lipeste si nu strat foarte gros. Aranjez bucatile de telemea intr-un vas cu capac si las la frigider minim 24 de ore, sa absoarba bine sarea si sa se matureze.
Pas 16
Aici o alta tura de telemea de casa, casul taiat in 4 bucati egale.
Pas 17
Daca nu consumati telemeaua usor sarata timp de o saptamana, recomand sa faceti o saramura astfel:
- fierbeti 1 litru de apa si adaugati in el 200g de sare neiodata;
- amestecati pana se dizolva si lasati sa se raceasca complet.
Pas 18
Puneti bucatile de telemea in saramura rece si lasati la frigider pana aveti nevoie de ele.
Cu siguranta vor fi ceva mai sarate, dar usor le puteti tine in apa rece 1 ora inainte de consum si branza devine perfecta la gust.
Pas 19
Este minunata acesta telemea de casa, copiilor le place foarte mult, pentru mine este gust cu amintiri din copilarie.
Pofta Buna!
Cantitate:
700 g
Timp de preparare:
180 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)