Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza
Dupa cativa ani de teste si incercari, in sfarsit am reusit sa fac o reteta exemplara de placinta greceasca cu spanac si feta, sau Spanakopita. Umplutura este perfect echilibrata, usor aromata cu note grecesti, iar aluatul de casa foietat are textura exact asa cum imi place si gust placut de unt. Anii trecuti am incercat sa fac placinta cu foi de placinta din comert, iese si asa, dar era prea foietata si chiar imposibil de servit pentru ca se dezmembra de tot placinta la portionare. Cu greu am gasit o varianta mai traditionala de Spanakopita cu aluat de casa si ma bucur tare mult ca a iesit dupa placul nostru.
Am fost placut surprinsa pentru ca si copiii au apreciat Spanakopita, oricum pentru cei mai mofturosi puteti regla procentul de verdeata versus branza, puneti din care le place mai mult si cu siguranta va fi bine. Recomand cu mare incredere reteta, daca vreti o placinta greceasca cu spanac si feta adevarata si gustoasa, nu ezitati s-o incercati.
Ingrediente
●
Unt
200 g
sa fie moale, la temperatura camerei
●
Spanac verde la legatura
1 kg
●
Menta verde
3 buc
adica 3 fire
●
Branza feta sau telemea
350 g
●
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Cu 3-4 ore inainte, sau chiar cu 1 zi, pregatiti aluatul foietat de placinta si il lasati la frigider pana aveti nevoie.
Deci, intr-un bol mare puneti 500g de faina, adaugati 1 lingurita de sare, 200ml de apa si 200ml de ulei de masline. Amestecati totul bine cu o lingura, apoi cu mainile pana se formeaza aluatul.
Pas 2
Mai framantati-l pe masa pana este uniform, apoi il taiati in 2 bucati. Modelati din fiecare cate o bila si lasati pe masa sa se odihneasca 10 minute.
Vreau sa mentionez aici ca aluatul este moale, placut, deloc lipicios si usor de lucrat.
Pas 3
Dupa acest timp, intindeti cu facaletul din fiecare bila o foiae subtire in forma ovala sau dreptunghi (va ajutati pe masa cu faina, sa nu se lipeasca).
Pas 4
Ungeti-o cu un strat subtire de unt moale, va ajutati cu dosul lingurii sau o pensula.
Pas 5
Impaturiti foaia in jumatate si iarasi ungeti deasupra cu unt.
Pas 6
Din nou indoiti in jumatate si ungeti cu unt.
Pas 7
Iarasi indoiti, nu mai ungeti cu unt, doar mutati atent aluatul format pe o farfurie presarata cu faina si il acoperiti cu o folie de plastic. Puneti la frigider pentru minim 3-4 ore, sau mai mult, pana aveti nevoie de el.
Repetati pasii 3-7 si cu cealalta bila de aluat - intindeti, ungeti cu unt si impaturiti. O puneti si pe ea la frigider, astfel vom avea la rece 2 bucati de aluat pregatite pentru placinta.
Pas 9
Apoi le taiati in bucati mai mari, presarati 1 lingurita de sare si le presati/frecati bine cu mainile pana scad in volum si se inmoaie.
Pas 10
Le mutati intr-o sita, puneti o farfurie si greutate peste ele (la mine au fost 2 sticle de vin) si lasati sa se scurga bine de zeama timp de 30-40 de minute.
Pas 11
Dupa scurgere puneti frunzele de spanac inapoi in bol, adaugati peste ele mararul spalat si tocat marunt, la fel si menta cu ceapa verde.
Adaugati branza feta sfaramata bine cu mainile, 3 oua si putina sare si piper negru macinat dupa gust.
Pas 12
Ungeti cu putin ulei o tava mare de cuptor, a mea este clasica de aproximativ 30x35cm.
Intindeti cu facaletul prima foaie de aluat, va ajutati cu faina pe masa, dimensiunea finala o reglati asa ca sa aveti si putina bordura ridicata in sus pe tava. Observati in poza cum am aranajt-o pe a mea.
Pas 13
Puneti umplutura de spanac si branza in tava si o distribuiti uniform pe toata suprafata.
Pas 14
Intindeti si a 2-a foie de aluat si mutati in tava, trebuie sa fie suficient de mare cat sa acopere toata umplutura.
Pas 15
Lipiti marginile placintei si o intepati din loc in loc cu unt cutit.
Pas 16
O ungeti deasupra cu putin ulei de masline sau unt topit.
Pas 17
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute, sau pana se rumeneste uniform.
Dupa coacere lasati complet sa se raceasca, apoi portionati si serviti cu mare placere.
Pofta Buna!
Cantitate:
20 portii
(1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
240 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)