Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza

Dupa cativa ani de teste si incercari, in sfarsit am reusit sa fac o reteta exemplara de placinta greceasca cu spanac si feta, sau Spanakopita. Umplutura este perfect echilibrata, usor aromata cu note grecesti, iar aluatul de casa foietat are textura exact asa cum imi place si gust placut de unt. Anii trecuti am incercat sa fac placinta cu foi de placinta din comert, iese si asa, dar era prea foietata si chiar imposibil de servit pentru ca se dezmembra de tot placinta la portionare. Cu greu am gasit o varianta mai traditionala de Spanakopita cu aluat de casa si ma bucur tare mult ca a iesit dupa placul nostru.

Am fost placut surprinsa pentru ca si copiii au apreciat Spanakopita, oricum pentru cei mai mofturosi puteti regla procentul de verdeata versus branza, puneti din care le place mai mult si cu siguranta va fi bine. Recomand cu mare incredere reteta, daca vreti o placinta greceasca cu spanac si feta adevarata si gustoasa, nu ezitati s-o incercati.

Ingrediente

Faina alba
500 g
Apa
200 ml
Ulei de masline
200 ml
Sare
3 lingurite
Unt
200 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Spanac verde la legatura
1 kg
Marar
1 legatura
Ceapa verde
3 buc
Menta verde
3 buc
adica 3 fire
Branza feta sau telemea
350 g
Oua
3 buc
Piper negru macinat
0.25 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Cu 3-4 ore inainte, sau chiar cu 1 zi, pregatiti aluatul foietat de placinta si il lasati la frigider pana aveti nevoie.

Deci, intr-un bol mare puneti 500g de faina, adaugati 1 lingurita de sare, 200ml de apa si 200ml de ulei de masline. Amestecati totul bine cu o lingura, apoi cu mainile pana se formeaza aluatul.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 1
Pas 2

Mai framantati-l pe masa pana este uniform, apoi il taiati in 2 bucati. Modelati din fiecare cate o bila si lasati pe masa sa se odihneasca 10 minute.

Vreau sa mentionez aici ca aluatul este moale, placut, deloc lipicios si usor de lucrat.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 2
Pas 3

Dupa acest timp, intindeti cu facaletul din fiecare bila o foiae subtire in forma ovala sau dreptunghi (va ajutati pe masa cu faina, sa nu se lipeasca).

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 3
Pas 4

Ungeti-o cu un strat subtire de unt moale, va ajutati cu dosul lingurii sau o pensula.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 4
Pas 5

Impaturiti foaia in jumatate si iarasi ungeti deasupra cu unt.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 5
Pas 6

Din nou indoiti in jumatate si ungeti cu unt.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 6
Pas 7

Iarasi indoiti, nu mai ungeti cu unt, doar mutati atent aluatul format pe o farfurie presarata cu faina si il acoperiti cu o folie de plastic. Puneti la frigider pentru minim 3-4 ore, sau mai mult, pana aveti nevoie de el.

Repetati pasii 3-7 si cu cealalta bila de aluat - intindeti, ungeti cu unt si impaturiti. O puneti si pe ea la frigider, astfel vom avea la rece 2 bucati de aluat pregatite pentru placinta.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 7
Pas 8

Alegeti frunzele de spanac, le taiati tulpinile, acestea nu se folosesc in reteta. Procesul de spalare si scurgere il gasiti detaliat explicat in Reteta de spanac cu usturoiu, pasii 1-3.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 8
Pas 9

Apoi le taiati in bucati mai mari, presarati 1 lingurita de sare si le presati/frecati bine cu mainile pana scad in volum si se inmoaie.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 9
Pas 10

Le mutati intr-o sita, puneti o farfurie si greutate peste ele (la mine au fost 2 sticle de vin) si lasati sa se scurga bine de zeama timp de 30-40 de minute.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 10
Pas 11

Dupa scurgere puneti frunzele de spanac inapoi in bol, adaugati peste ele mararul spalat si tocat marunt, la fel si menta cu ceapa verde.

Adaugati branza feta sfaramata bine cu mainile, 3 oua si putina sare si piper negru macinat dupa gust.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 11
Pas 12

Ungeti cu putin ulei o tava mare de cuptor, a mea este clasica de aproximativ 30x35cm.

Intindeti cu facaletul prima foaie de aluat, va ajutati cu faina pe masa, dimensiunea finala o reglati asa ca sa aveti si putina bordura ridicata in sus pe tava. Observati in poza cum am aranajt-o pe a mea.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 12
Pas 13

Puneti umplutura de spanac si branza in tava si o distribuiti uniform pe toata suprafata.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 13
Pas 14

Intindeti si a 2-a foie de aluat si mutati in tava, trebuie sa fie suficient de mare cat sa acopere toata umplutura.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 14
Pas 15

Lipiti marginile placintei si o intepati din loc in loc cu unt cutit.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 15
Pas 16

O ungeti deasupra cu putin ulei de masline sau unt topit.

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 16
Pas 17

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute, sau pana se rumeneste uniform.

Dupa coacere lasati complet sa se raceasca, apoi portionati si serviti cu mare placere.

Pofta Buna!

Spanakopita - Placinta greceasca cu spanac si branza - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 portii (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 240 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !