Mancare de spanac cu usturoi
Fiindca piata este plina de spanac, si eu sunt adepta folosirii legumelor de sezon (cu mici exceptii iarna, dar acum nici sa ma bati nu cumpar legume turcesti) am zis sa va arat cum fac eu mancarea de spanac. Cativa ani treceam pe langa el in piata si nu aveam curaj sa ma bag in toate legaturile enorme de 1-2 kg - ziceam "ce-mi trebuie atata spanac..si ce sa fac cu el...". Pana nu m-a luminat o prietena de aici din Romania, foarte buna gospodina apropo, ca de fapt din acele gramezi iese o tigaie modesta de mancare de spanac.
Pe urma am trecut de etapa " ia sa vedem ce gust are verdeata asta...." - si surpriza... are un gust extra delicios - textura spanacului si gustul asezonat corect sunt perfecte - chiar daca aveti o reticenta pt inceput la culoarea spanacului.
Am gatit spanacul cam de 2 ani, anul acesta o nota de corectie in metoda de gatit spanac am vazut la Julia Child si acum o sa va arat si voua, dupa mine, metoda corecta si perfecta de a-l gati. La final variatii pot fi multe - eu am ales-o pe cea mai dietetica si sanatoasa - cu usturoi si rosii.
Acum sa vedem cum voi face cu urzicile.... nu ma pot obisnui cu gustul lor, poate imi dati niste idei
Ingrediente
●
Spanac verde la legatura
2 kg
atat a avut legatura mea
●
Bulion de rosii
4 linguri
adaptati dupa ce textura vreti sa fie spanacul, vedeti in pasi detalii
●
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
●
Sare
1 lingurita
puneti dupa gust
●
Usturoi
2 buc
2 catei sau 1 lingurita pudra de usturoi granulat
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Aici o poza cu "mastodontul" meu din piata, de 2 kg - sa vedeti la pasii de mai jos in ce se va transforma.
Pas 2
Am luat o foarfeca si cu multa rabdare si atentie am ales frunzele de spanac - le-am taiat de pe tulpini si le-am aruncat pe cele care erau urate. Toata gramada de frunze am pus-o in chiuveta de la bucatarie (bineinteles curatata bine inainte), am blocat apa, sa se umple chiuveta bine si sa acopere frunzele generos.
Pas 3
Pe urma am luat frumos si am agitat cu mainile frunzele, sa se spele bine si sa treaca pamantul si nisipul de pe ele in apa. Luati apoi cu mainile cate o partida de frunze, scuturati de apa si le puneti intr-un bol mai mare.
Dati drumul la apa din chiuveta, spalati-o bine de nisipul lasat de frunze. Puneti din nou spanacul in chiuveta, lasati multa apa si repetati toata procedura inca 2 ori. Asta ca sa fiti siguri ca nu o sa aveti nisip si pamant in mancarea de spanac.
Candva demult eu spalam spanacul fiecare frunza separat - imi lua cam 1 ora toata procedura si mi se facea alehamite. Aceasta metoda cu chiuveta am vazut-o la Julia Child, mi se pare ingenioasa.
Pas 4
In acest timp cat va "jucati" cu frunzele puteti pune sa fiarba o oala mai maricica cu apa - adaugati putina sare in ea. Cand incepe sa fiarba puneti frunzele de spanac curate si observati magia - gramada de frunze se inmoaie si se transforma in ceva putin... Adaugati in reprize spanacul daca nu va incape toata cantitatea, pe parcurs se face loc in oala.
Lasati 1-2 minute, sa se opareasca bine.
Pas 5
Apoi turnati toata treaba intr-o sita pozitionata in chiuveta si scuturati bine sa iasa apa.
Pas 6
Si iar o mica smekerie de la Julia Child - puneti din nou spanacul in cratita si turnati apa rece peste el. Veti observa ca isi pastreaza culoarea aia verde frumoasa dupa aceasta procedura.
Pas 7
Iarasi treceti spanacul prin sita si apoi cu mainile strangeti bine de el sa iasa toata apa.
Asta a ramas din ditamai 2 kg de frunze si tulpini...
Pas 8
Acum incepem sa-l pregatim si asezonam - intr-o tigaie am pus o ceapa tocata marunt, 2 linguri de ulei si jumatate de pahar de apa - asta pt a cali ceapa sanatos, dietetic.
Pas 9
Pana se caleste ceapa, spanacul se marunteste bine cu un cutit.
Pas 10
Dupa ce se inmoaie bine ceapa, adaugati bulionul de rosii si amestecati - eu am avut un fel de bulion de casa din mai multe legume, mai aromat - promit reteta in vara.
Pas 11
Apoi adaugati spanacul maruntit - amestecati bine si lasati 5-10 minute la foc mic sa se caleasca si patrunda. Daca vreti spanacul mai lichid adaugati mai mult bulion de rosii sau supa de legume.
Mie imi place asa consistent, sa nu fie ca un terci sau pasta.
Pas 12
Dupa 5-10 minute adaug usturoiul pisat si sare dupa gust si gata, stingeti focul si savurati.
Pas 13
Il puteti servi si cald si rece, ca mancare sau ca un pate pe paine - este delicios cu orice va place.
Pofta Buna!
PS. Isi schimba putin culoarea aceea verde frumoasa dupa ce adaugati bulionul.
Cantitate:
500 g
(3-4 portii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (11 voturi)