Mâncare de spanac cu usturoi

Mâncare de spanac cu usturoi

Fiindcă piața este plină de spanac, și eu sunt adepta folosirii legumelor de sezon (cu mici excepții iarna, dar acum nici să mă bați nu cumpăr legume turcești) am zis să vă arăt cum fac eu mâncarea de spanac. Câțiva ani treceam pe lângă el în piață și nu aveam curaj să mă bag în toate legăturile enorme de 1-2 kg - ziceam "ce-mi trebuie atâta spanac..și ce să fac cu el...". Până nu m-a luminat o prietenă de aici din România, foarte bună gospodină apropo, că de fapt din acele grămezi iese o tigaie modestă de mâncare de spanac.

Pe urmă am trecut de etapa " ia să vedem ce gust are verdeața asta...." - și surpriză... are un gust extra delicios - textura spanacului și gustul asezonat corect sunt perfecte - chiar dacă aveți o reticență pt început la culoarea spanacului.

Am gătit spanacul cam de 2 ani, anul acesta o notă de corecție în metoda de gătit spanacul am văzut la Julia Child și acum o să vă arăt și vouă, după mine, metoda corectă și perfectă de a-l găti. La final variații pot fi multe - eu am ales-o pe cea mai dietetică și sănătoasă - cu usturoi și roșii.

Acum să vedem cum voi face cu urzicile.... nu mă pot obișnui cu gustul lor, poate îmi dați niște idei

Ingrediente

Spanac verde la legatura
2 kg
atât a avut legătura mea
Ceapa alba
1 buc
   
Bulion de rosii
4 linguri
adaptați după ce textură vreți să fie spanacul, vedeți în pași detalii
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   
Sare
1 lingurita
puneți după gust
Usturoi
2 buc
2 căței sau 1 linguriță pudră de usturoi granulat

Pași de urmat

Pas 1

Aici o poză cu "mastodontul" meu din piață, de 2 kg - să vedeți la pașii de mai jos în ce se va transforma.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 1
Pas 2

Am luat o foarfecă și cu multă răbdare și atenție am ales frunzele de spanac - le-am tăiat de pe tulpini și le-am aruncat pe cele care erau urâte. Toată grămada de frunze am pus-o în chiuveta de la bucătărie (bineînțeles curățată bine înainte), am blocat apa, să se umple chiuveta bine și să acopere frunzele generos.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 2
Pas 3

Pe urmă am luat frumos și am agitat cu mâinile frunzele, să se spele bine și să treacă pământul și nisipul de pe ele în apă. Luați apoi cu mâinile câte o grămadă de frunze, scuturați de apă și le puneți într-un bol mai mare.

Dați drumul la apă din chiuvetă, spălați-o bine de nisipul lăsat de frunze. Puneți din nou spanacul în chiuvetă, lăsați multă apă și repetați toată procedura încă 2 ori. Asta ca să fiți siguri că nu o să aveți nisip și pământ în mâncarea de spanac.

Cândva demult eu spălam spanacul fiecare frunză separat - îmi lua cam 1 oră toată procedura și mi se făcea lehamite. Această metodă cu chiuveta am văzut-o la Julia Child, mi se pare ingenioasă.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 3
Pas 4

În acest timp cât vă "jucați" cu frunzele puteți pune să fiarbă o oală mai măricică cu apă - adăugați puțină sare în ea. Când începe să fiarbă puneți frunzele de spanac curate și observați magia - grămada de frunze se înmoaie și se transformă în ceva puțin... Adăugați în reprize spanacul dacă nu vă încape toată cantitatea, pe parcurs se face loc în oală.

Lăsați 1-2 minute, să se opărească bine.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 4
Pas 5

Apoi turnați toată treaba într-o sită poziționată în chiuvetă și scuturați bine să iasă apa.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 5
Pas 6

Și iar o mică șmecherie de la Julia Child - puneți din nou spanacul în cratiță și turnați apă rece peste el. Veți observa că își păstrează culoarea aia verde frumoasă după această procedură.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 6
Pas 7

Iarși treceți spanacul prin sită și apoi cu mâinile strângeți bine de el să iasă toată apa.

Asta a rămas din ditamai 2 kg de frunze și tulpini...

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 7
Pas 8

Acum începem să-l pregătim și asezonăm - într-o tigaie am pus o ceapă tocată mărunt, 2 linguri de ulei și jumătate de pahar de apă - asta pt a căli ceapa sănătos, dietetic.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 8
Pas 9

Până se călește ceapa, spanacul se mărunțește bine cu un cuțit.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 9
Pas 10

După ce se înmoaie bine ceapa, adăugați bulionul de roșii și amestecați - eu am avut un fel de bulion de casă din mai multe legume, mai aromat - promit rețeta în vară.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 10
Pas 11

Apoi adăugați spanacul mărunțit - amestecați bine și lăsați 5-10 minute la foc mic să se călească și pătrundă. Dacă vreți spanacul mai lichid adăugați mai mult bulion de roșii sau supă de legume.

Mie îmi place așa consistent, să nu fie ca un terci sau pastă.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 11
Pas 12

După 5-10 minute adaug usturoiul pisat și sare după gust și gata, stingeți focul și savurați.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 12
Pas 13

Îl puteți servi și cald și rece, ca mâncare sau ca un pateu pe pâine - este delicios cu orice vă place.

Poftă Bună!

PS. Își schimbă puțin culoarea aceea verde frumoasă după ce adăugați bulionul.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (3-4 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (11 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

Loredana
Loredana 29 Apr 2021, 20:57

Minunat! :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
C C
C C 21 Mar 2021, 14:30

Foarte bun ...

Nota mea pentru rețetă:
OanaStan188
Oana Stan (OanaStan188) 06 May 2020, 13:32

foarte bun! A fost delicios !

ansen
ansen 15 Jul 2016, 07:55

f bun bv bv bv bv bv bv bv bv bv bvb v

Nota mea pentru rețetă:
AdiCucu
AdiCucu 16 Dec 2015, 19:44

Pentru o mancare de urzici exceptionala urmareste aici: https://www.youtube.com/watch?v=hiy0r7D7AOM  numai pasiunea omului da suficient gust mancarii dar adevarata smekerie ;) este malaiul care face urzicile sa sara in sus de bucurie. Pofta Buna!

Nota mea pentru rețetă:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:45

Este o mincarica foarte usoara la stomacel si usor de preparat . 

Poza mea pentru rețetă:
bursucu4me
bursucu4me 18 Mar 2014, 20:37

Draga Lena,

Te-am descoperit acum cativa ani cand locuiam in tara. De ceva timp te-am redescoperit departe de casa cu niste retete minunate, spanacul este una dintre ele!

Nota mea pentru rețetă:
DiMonica
DiMonica 14 Mar 2014, 20:22

Azi am gatit pentru prima data spanac verde. Pana acum aveam numai congelat si il faceam ca in Ardeal. Dar azi am vrut sa incerc o reteta mai sanatoasa, asa ca am incercat-o pe aceasta. Eu am avut doar vreun kg de spanac, dar am pastrat celelalte ingrediente in aceleasi proportii ca pt doua kg. La sfarsit am pus si niste marar verde (asa mi s-a parut ca se potriveste) si, pentru ca mi-a iesit cam putin, am fiert rapid niste taitei lati si am amestecat totul. A iesit un deliciu. M-am bucurat, mai ales ca au apreciat-o si copiii mei, care nu mancau pana acum spanac.

Nota mea pentru rețetă:
xenaluca
xenaluca 12 Dec 2013, 18:04

Multumim de reteta!!Bun trucul sa-l clatim cu apa rece .Ati incercat salata de spanac crud cu ou fiert?

Nota mea pentru rețetă:
adrianamo
adrianamo 08 Apr 2011, 11:19

Buun..saptamana asta am gatit si eu spanac ,eu ii spun spanac prajit si nu pun bulion.Am mai facut si cu orez . Si eu si fiica mea de 9 ani santem mari amatoare..:) Bucuria noastra primavara cand se umple piata de spanac,stevie,urzici..toate merg gatite asa.        Cat depre urzici,incearca sa le oparesti in bors inainte de a le gati,asa cum ai oparit aici spanacul in apa cu sare .  Eu oparesc urzicile spalate si curatate in bors ,dupa care le folosesc la bors de fasole cu urzici sau prajite..sau cu orez..

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile