Mâncare de spanac cu usturoi
Fiindcă piața este plină de spanac, și eu sunt adepta folosirii legumelor de sezon (cu mici excepții iarna, dar acum nici să mă bați nu cumpăr legume turcești) am zis să vă arăt cum fac eu mâncarea de spanac. Câțiva ani treceam pe lângă el în piață și nu aveam curaj să mă bag în toate legăturile enorme de 1-2 kg - ziceam "ce-mi trebuie atâta spanac..și ce să fac cu el...". Până nu m-a luminat o prietenă de aici din România, foarte bună gospodină apropo, că de fapt din acele grămezi iese o tigaie modestă de mâncare de spanac.
Pe urmă am trecut de etapa " ia să vedem ce gust are verdeața asta...." - și surpriză... are un gust extra delicios - textura spanacului și gustul asezonat corect sunt perfecte - chiar dacă aveți o reticență pt început la culoarea spanacului.
Am gătit spanacul cam de 2 ani, anul acesta o notă de corecție în metoda de gătit spanacul am văzut la Julia Child și acum o să vă arăt și vouă, după mine, metoda corectă și perfectă de a-l găti. La final variații pot fi multe - eu am ales-o pe cea mai dietetică și sănătoasă - cu usturoi și roșii.
Acum să vedem cum voi face cu urzicile.... nu mă pot obișnui cu gustul lor, poate îmi dați niște idei
Ingrediente
●
Spanac verde la legatura
2 kg
atât a avut legătura mea
●
Bulion de rosii
4 linguri
adaptați după ce textură vreți să fie spanacul, vedeți în pași detalii
●
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
●
Sare
1 lingurita
puneți după gust
●
Usturoi
2 buc
2 căței sau 1 linguriță pudră de usturoi granulat
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Aici o poză cu "mastodontul" meu din piață, de 2 kg - să vedeți la pașii de mai jos în ce se va transforma.
Pas 2
Am luat o foarfecă și cu multă răbdare și atenție am ales frunzele de spanac - le-am tăiat de pe tulpini și le-am aruncat pe cele care erau urâte. Toată grămada de frunze am pus-o în chiuveta de la bucătărie (bineînțeles curățată bine înainte), am blocat apa, să se umple chiuveta bine și să acopere frunzele generos.
Pas 3
Pe urmă am luat frumos și am agitat cu mâinile frunzele, să se spele bine și să treacă pământul și nisipul de pe ele în apă. Luați apoi cu mâinile câte o grămadă de frunze, scuturați de apă și le puneți într-un bol mai mare.
Dați drumul la apă din chiuvetă, spălați-o bine de nisipul lăsat de frunze. Puneți din nou spanacul în chiuvetă, lăsați multă apă și repetați toată procedura încă 2 ori. Asta ca să fiți siguri că nu o să aveți nisip și pământ în mâncarea de spanac.
Cândva demult eu spălam spanacul fiecare frunză separat - îmi lua cam 1 oră toată procedura și mi se făcea lehamite. Această metodă cu chiuveta am văzut-o la Julia Child, mi se pare ingenioasă.
Pas 4
În acest timp cât vă "jucați" cu frunzele puteți pune să fiarbă o oală mai măricică cu apă - adăugați puțină sare în ea. Când începe să fiarbă puneți frunzele de spanac curate și observați magia - grămada de frunze se înmoaie și se transformă în ceva puțin... Adăugați în reprize spanacul dacă nu vă încape toată cantitatea, pe parcurs se face loc în oală.
Lăsați 1-2 minute, să se opărească bine.
Pas 5
Apoi turnați toată treaba într-o sită poziționată în chiuvetă și scuturați bine să iasă apa.
Pas 6
Și iar o mică șmecherie de la Julia Child - puneți din nou spanacul în cratiță și turnați apă rece peste el. Veți observa că își păstrează culoarea aia verde frumoasă după această procedură.
Pas 7
Iarși treceți spanacul prin sită și apoi cu mâinile strângeți bine de el să iasă toată apa.
Asta a rămas din ditamai 2 kg de frunze și tulpini...
Pas 8
Acum începem să-l pregătim și asezonăm - într-o tigaie am pus o ceapă tocată mărunt, 2 linguri de ulei și jumătate de pahar de apă - asta pt a căli ceapa sănătos, dietetic.
Pas 9
Până se călește ceapa, spanacul se mărunțește bine cu un cuțit.
Pas 10
După ce se înmoaie bine ceapa, adăugați bulionul de roșii și amestecați - eu am avut un fel de bulion de casă din mai multe legume, mai aromat - promit rețeta în vară.
Pas 11
Apoi adăugați spanacul mărunțit - amestecați bine și lăsați 5-10 minute la foc mic să se călească și pătrundă. Dacă vreți spanacul mai lichid adăugați mai mult bulion de roșii sau supă de legume.
Mie îmi place așa consistent, să nu fie ca un terci sau pastă.
Pas 12
După 5-10 minute adaug usturoiul pisat și sare după gust și gata, stingeți focul și savurați.
Pas 13
Îl puteți servi și cald și rece, ca mâncare sau ca un pateu pe pâine - este delicios cu orice vă place.
Poftă Bună!
PS. Își schimbă puțin culoarea aceea verde frumoasă după ce adăugați bulionul.
Cantitate:
500 g
(3-4 porții)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (11 voturi)