Mâncare de spanac cu usturoi

Mâncare de spanac cu usturoi

Fiindcă piața este plină de spanac, și eu sunt adepta folosirii legumelor de sezon (cu mici excepții iarna, dar acum nici să mă bați nu cumpăr legume turcești) am zis să vă arăt cum fac eu mâncarea de spanac. Câțiva ani treceam pe lângă el în piață și nu aveam curaj să mă bag în toate legăturile enorme de 1-2 kg - ziceam "ce-mi trebuie atâta spanac..și ce să fac cu el...". Până nu m-a luminat o prietenă de aici din România, foarte bună gospodină apropo, că de fapt din acele grămezi iese o tigaie modestă de mâncare de spanac.

Pe urmă am trecut de etapa " ia să vedem ce gust are verdeața asta...." - și surpriză... are un gust extra delicios - textura spanacului și gustul asezonat corect sunt perfecte - chiar dacă aveți o reticență pt început la culoarea spanacului.

Am gătit spanacul cam de 2 ani, anul acesta o notă de corecție în metoda de gătit spanacul am văzut la Julia Child și acum o să vă arăt și vouă, după mine, metoda corectă și perfectă de a-l găti. La final variații pot fi multe - eu am ales-o pe cea mai dietetică și sănătoasă - cu usturoi și roșii.

Acum să vedem cum voi face cu urzicile.... nu mă pot obișnui cu gustul lor, poate îmi dați niște idei

Ingrediente

Spanac verde la legatura
2 kg
atât a avut legătura mea
Ceapa alba
1 buc
   
Bulion de rosii
4 linguri
adaptați după ce textură vreți să fie spanacul, vedeți în pași detalii
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   
Sare
1 lingurita
puneți după gust
Usturoi
2 buc
2 căței sau 1 linguriță pudră de usturoi granulat

Pași de urmat

Pas 1

Aici o poză cu "mastodontul" meu din piață, de 2 kg - să vedeți la pașii de mai jos în ce se va transforma.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 1
Pas 2

Am luat o foarfecă și cu multă răbdare și atenție am ales frunzele de spanac - le-am tăiat de pe tulpini și le-am aruncat pe cele care erau urâte. Toată grămada de frunze am pus-o în chiuveta de la bucătărie (bineînțeles curățată bine înainte), am blocat apa, să se umple chiuveta bine și să acopere frunzele generos.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 2
Pas 3

Pe urmă am luat frumos și am agitat cu mâinile frunzele, să se spele bine și să treacă pământul și nisipul de pe ele în apă. Luați apoi cu mâinile câte o grămadă de frunze, scuturați de apă și le puneți într-un bol mai mare.

Dați drumul la apă din chiuvetă, spălați-o bine de nisipul lăsat de frunze. Puneți din nou spanacul în chiuvetă, lăsați multă apă și repetați toată procedura încă 2 ori. Asta ca să fiți siguri că nu o să aveți nisip și pământ în mâncarea de spanac.

Cândva demult eu spălam spanacul fiecare frunză separat - îmi lua cam 1 oră toată procedura și mi se făcea lehamite. Această metodă cu chiuveta am văzut-o la Julia Child, mi se pare ingenioasă.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 3
Pas 4

În acest timp cât vă "jucați" cu frunzele puteți pune să fiarbă o oală mai măricică cu apă - adăugați puțină sare în ea. Când începe să fiarbă puneți frunzele de spanac curate și observați magia - grămada de frunze se înmoaie și se transformă în ceva puțin... Adăugați în reprize spanacul dacă nu vă încape toată cantitatea, pe parcurs se face loc în oală.

Lăsați 1-2 minute, să se opărească bine.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 4
Pas 5

Apoi turnați toată treaba într-o sită poziționată în chiuvetă și scuturați bine să iasă apa.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 5
Pas 6

Și iar o mică șmecherie de la Julia Child - puneți din nou spanacul în cratiță și turnați apă rece peste el. Veți observa că își păstrează culoarea aia verde frumoasă după această procedură.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 6
Pas 7

Iarși treceți spanacul prin sită și apoi cu mâinile strângeți bine de el să iasă toată apa.

Asta a rămas din ditamai 2 kg de frunze și tulpini...

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 7
Pas 8

Acum începem să-l pregătim și asezonăm - într-o tigaie am pus o ceapă tocată mărunt, 2 linguri de ulei și jumătate de pahar de apă - asta pt a căli ceapa sănătos, dietetic.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 8
Pas 9

Până se călește ceapa, spanacul se mărunțește bine cu un cuțit.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 9
Pas 10

După ce se înmoaie bine ceapa, adăugați bulionul de roșii și amestecați - eu am avut un fel de bulion de casă din mai multe legume, mai aromat - promit rețeta în vară.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 10
Pas 11

Apoi adăugați spanacul mărunțit - amestecați bine și lăsați 5-10 minute la foc mic să se călească și pătrundă. Dacă vreți spanacul mai lichid adăugați mai mult bulion de roșii sau supă de legume.

Mie îmi place așa consistent, să nu fie ca un terci sau pastă.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 11
Pas 12

După 5-10 minute adaug usturoiul pisat și sare după gust și gata, stingeți focul și savurați.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 12
Pas 13

Îl puteți servi și cald și rece, ca mâncare sau ca un pateu pe pâine - este delicios cu orice vă place.

Poftă Bună!

PS. Își schimbă puțin culoarea aceea verde frumoasă după ce adăugați bulionul.

Mâncare de spanac cu usturoi - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (3-4 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (11 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adrianamo
adrianamo 08 Apr 2011, 11:19

Buun..saptamana asta am gatit si eu spanac ,eu ii spun spanac prajit si nu pun bulion.Am mai facut si cu orez . Si eu si fiica mea de 9 ani santem mari amatoare..:) Bucuria noastra primavara cand se umple piata de spanac,stevie,urzici..toate merg gatite asa.        Cat depre urzici,incearca sa le oparesti in bors inainte de a le gati,asa cum ai oparit aici spanacul in apa cu sare .  Eu oparesc urzicile spalate si curatate in bors ,dupa care le folosesc la bors de fasole cu urzici sau prajite..sau cu orez..

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 08 Apr 2011, 11:30

Buna treaba cu borsul, merci mult de idee! Sa incerc in week-end, ca arta asa bine urzicile in piata... si o intrebare pt cine stie - cum congelati urzicile si foile de stevie pt sarmale?

lenor
Elena (lenor) 08 Apr 2011, 12:29

E super asa! Eu nu puneam bulion, e o idee buna! Sa va dau si eu o idee - de la un neamt pasionat de gatit - spanacul nu iese fiert ci numa bun - puneti spanacul crud curatat de radacini si pamant intr-un oak - tigaie adanca - cu doar putin ulei si puneti capacul. Lasati la foc mediu cam 10 -15 min, apoi luati capacul si puneti usturoiul  - si e gata!  iese super si nu aveti nevoie de strecuratori si alte detalii - nu trebuie sa il maruntiti  - se strange el - e o veche reteta chinezeasca. Referitor la urzici, eu fac ciorba  - o sa o fac zilele astea si o sa o postez la retete!

lena
Elena (lena) 08 Apr 2011, 12:53

Merci de sugestie Elena! Astept ciorba de urzici

miha76
miha76 08 Apr 2011, 19:27

grozav....din ce in ce  mai grozav..

gabidari
gabriela (gabidari) 09 Apr 2011, 09:00

cred ca e delicios si asa..eu insa il gatesc ca in Ardeal...si anuem ,calesc ceapa si usturoi apoi spanacul fiert si maruntit ,dupa pun 2-3 linguri de faina calesc totul impreuna citeva minute si apoi torn lapte, si il mai fierb pina se ingroasa putin,....iese un sos super delicios pe care noi il servim cu oua ochiuri!!!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 09 Apr 2011, 11:37

Gabi, azi am mai luat o serie de spanac si fac asa ca spui tu - daca iese bun il pun si pe site. Sunt sigura ca asa si va fi.

gabidari
gabriela (gabidari) 10 Apr 2011, 07:41

ei si eu am luat azi spanac si il fac cum l-ai facut tu.... ...deci fiecare incearca ceva nou!!!oricum sint sigura ca e bun spanacul sub orice forma e el gatit.!!!

angi
angi 10 Apr 2011, 13:57

eu pregatesc spanacul cu usturoi calit putin in ulei,adaug spanacul maruntit,o lingura rasa de faina,si-l subtirz cu lapte indoit cu apa,sare si.........pofta buna !!!!!!!!

Emma
Emma 14 Apr 2011, 09:46

Am gatit spanacul numai cu lapte - ca in Adreal - dar o sa incerc, sigur este minunat!

ica
burlacu ica (ica) 22 Apr 2011, 15:32

salut lena am nevoi urgent de ajutor fac cozonac dar aluatul e foarte moale ce sa-i fac ca nu mai stiu daca esti ajutama te pup

lena
Elena (lena) 22 Apr 2011, 16:36

Ungi mainile mai des cu ulei unt, sau numai ulei - si tot il framanti. Pana la urma tot este moale, dar nu asa rau ca la inceput, este mai elastic si aerisit dupa framantat. Daca tot mai intrebari la cozonac, scrie direct la reteta de cozonac

andria
andria 29 May 2012, 12:46

BUNA ZIUA SINT NOUA IN ACEST SITE AL GOSPODINELOR EXCELENTE.despre spanacul dumneavoastra ,cred ca reteta este foarte buna atit ca pierdeti tot fierul prin atita oparit .Nu este o critica ci doar o parere

delfysis
cristina (delfysis) 07 Sep 2012, 18:45

asa il fac si eu , cum face Gabi ca in ardeal la noi ... dar vroiam sa incerc si alta reteta .  Daca nu gaseam site-ul tau Lena, cred ca nu ma apucam de bucatarie never ever . Merci beaucoup ma cherie !

lena
Elena (lena) 07 Sep 2012, 20:36

Te pup si ma bucur mult ca iti sunt de folos retetele!

butterfly20
andreea (butterfly20) 04 Oct 2012, 12:47

Daca tot m-am apucat sa scriu comentarii,am sa pun unul si aici.Ieri am facut aceasta reteta si a iesit foarte buna.Aveam in conglator niste spanac si nu vroiam sa il gatesc clasic,prajit cu putin ulei de masline si usturoi.Data viitoare cu siguranta tot asa il voi face.O reteta foarte buna,o recomand tuturor carora le place spanacul !

tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 06 Aug 2013, 13:14

de cateva zile vreau sa fac spanac, dar nu stiam decat de varianta cu lapte si fiind vegetariana nu e pe gustul meu. reteta asta e minunata, o sa incerc maine si va spun cum mi-a iesit.

maruscka
maruscka 21 Nov 2013, 21:56

buna Lena, felicitari pentru site, retetele un ghid bun pentru gospodine, daca nu va suparati mai adaug si eu un ingredient la mancarica ta care mi-a iesit senzatie, cu o mana de spanac , 3 cepe, usturoi inainte si dupa fierbere, spanacul pus crud ne oparit, lingura de bulion , sare , LEUSTEAN verde si la final dupa ce am oprit focul zeama de LAMAIE pentru sprint, deliciu......deci felicitari

xenaluca
xenaluca 12 Dec 2013, 18:04

Multumim de reteta!!Bun trucul sa-l clatim cu apa rece .Ati incercat salata de spanac crud cu ou fiert?

Nota mea pentru rețetă:
xenaluca
xenaluca 12 Dec 2013, 18:08

Multumim de reteta!Bun trucul cu clatire in apa rece.Ati incercat vreodata salata de spanac crud cu ou fiert?Familia mea o adora!

maruscka
maruscka 13 Dec 2013, 15:23

xenaluca, ai dreptate, delicioasa salata, noi o preparam cu ceapa, kapia, zeama de lamaie, ulei, si daca uneori vrem sa servim doar salata atunci punem si niste ton

 
DiMonica
DiMonica 14 Mar 2014, 20:22

Azi am gatit pentru prima data spanac verde. Pana acum aveam numai congelat si il faceam ca in Ardeal. Dar azi am vrut sa incerc o reteta mai sanatoasa, asa ca am incercat-o pe aceasta. Eu am avut doar vreun kg de spanac, dar am pastrat celelalte ingrediente in aceleasi proportii ca pt doua kg. La sfarsit am pus si niste marar verde (asa mi s-a parut ca se potriveste) si, pentru ca mi-a iesit cam putin, am fiert rapid niste taitei lati si am amestecat totul. A iesit un deliciu. M-am bucurat, mai ales ca au apreciat-o si copiii mei, care nu mancau pana acum spanac.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 14 Mar 2014, 20:31

Ma bucur Monica ca v-o placut, si chiar buna ideea cu pastele!

bursucu4me
bursucu4me 18 Mar 2014, 20:37

Draga Lena,

Te-am descoperit acum cativa ani cand locuiam in tara. De ceva timp te-am redescoperit departe de casa cu niste retete minunate, spanacul este una dintre ele!

Nota mea pentru rețetă:
emicloud
emicloud 13 May 2014, 09:03

De obicei si eu fac reteta clasica de spanac cu lapte, putina faina si usturoi. Am incercat aceasta ca schimbare. Produsul final arata la fel ca al Lenei, dar regret sa spun ca gustul era dezamagitor. L-am tot sarat, in sperante ca vor iesi niste arome, dar ramanea la fel de insipid. Am mancat o portie cu greu, zicandu-mi ca e sanatos, dar sotul nu a putut sa manance deloc. Stiu ca la multi le-a placut; dupa parerea mea, nu e o reteta reusita. Ii lipseste condimentul magic poate?

Nota mea pentru rețetă:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:45

Este o mincarica foarte usoara la stomacel si usor de preparat . 

Poza mea pentru rețetă:
AdiCucu
AdiCucu 16 Dec 2015, 19:44

Pentru o mancare de urzici exceptionala urmareste aici: https://www.youtube.com/watch?v=hiy0r7D7AOM  numai pasiunea omului da suficient gust mancarii dar adevarata smekerie ;) este malaiul care face urzicile sa sara in sus de bucurie. Pofta Buna!

Nota mea pentru rețetă:
ansen
ansen 15 Jul 2016, 07:55

f bun bv bv bv bv bv bv bv bv bv bvb v

Nota mea pentru rețetă:
adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 13 Sep 2017, 14:13

daca la sfarsit adaugati leustean tocat fin veti avea un spanac deosebit de aromat. Incercati, veti vedea ca merita!

Nota mea pentru rețetă:
OanaStan188
Oana Stan (OanaStan188) 06 May 2020, 13:32

foarte bun! A fost delicios !

C C
C C 21 Mar 2021, 14:30

Foarte bun ...

Nota mea pentru rețetă:
Loredana
Loredana 29 Apr 2021, 20:57

Minunat! :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: