Legume umplute cu carne, la cuptor

Legume umplute cu carne, la cuptor

De fapt eram pornită să fac sarmale, dar fiindcă aveam timp și chef, și eram în dispoziția aceea bună de stat în bucătărie, pe parcurs am tot schimbat planurile și mi-a ieșit o mâncare super delicioasă și deosebită. Mă tot gândeam cum să scap de fiertul sarmalelor, să nu fie apoase și cumva să le fac mai ușoare și deosebite. La început am zis că să le fac la cuptor în tavă, fără apă, apoi mi-a venit să umplu nu numai ardei, dar și roșii, dovlecei, vinete - și ca ultim pas le-am asezonat cu un sos de roșii delicios, plus usturoi și pătrunjel.

Ce să zic, sunt mândră de această rețetă, cu siguranță o voi mai repeta - aveam doar o singură problemă - musafirii mei voiau să guste din fiecare legumă, și fiindcă toate au fost delicioase s-a mâncat mult :)

Ingrediente

Carne tocata de pui
1 kg
sau orice carne aveți și vă place - dar să nu fie grasă
Orez
1 pahar
1 pahar de 200ml
Ceapa alba
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Ardei gras
7 buc
   
Dovlecei
2 buc
   
Vinete
2 buc
   
Rosii
3 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Sare
2 lingurite
după gust
Pasta de tomate
2 linguri
   
Piper negru
0.25 lingurite
   
Boia ardei dulce
2 lingurite
   
Patrunjel verde
2 legaturi
   
Usturoi
10 buc
aproximativ 10 căței

Pași de urmat

Pas 1

Carnea de pui tocată se pune într-un bol în care se va face umplutura pentru legume.

Spălați și tocați 1 legătură de pătrunjel, o adăugați la carne.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 1
Pas 2

Ceapa și morcovii se curăță, se spală. Apoi căliți o ceapă tăiată mărunt plus morcovii dați prin răzătoare, în puțin ulei. Nu le lăsați să se rumenească tare, doar să se înmoaie.

Adăugați acest amestec de ceapă și morcovi peste carnea tocată.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 2
Pas 3

Apoi urmează orezul spălat bine, 1 linguriță de sare, piper, boia de ardei și totul se amestecă.

Aceasta va fi umplutura.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 3
Pas 4

Toate legumele pentru umplut se spală.

Se scoate cotorul și semințele de la ardei. Cu o lingură scobiți pulpa de la roșii - să nu o aruncați, o vom folosi la sos.

Dovleceii și vinetele se taie în bucăți cam de 2-3 cm grosime și se scoate mijlocul, lăsând puțin la fund pentru bază.

Ungeți cu puțin ulei o tavă mai adâncă de cuptor (eu am folosit una cam de 40x20) și aranjați legumele cât mai aproape - dacă nu se completează și mai aveți umplutură puteți să adăugați mai multe legume decât în rețetă.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 4
Pas 5

Umpleți legumele cu carne.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 5
Pas 6

Acum preparăm sosul de roșii - într-o tigaie se călește cu puțin ulei 1 ceapă tăiată mărunt.

Când este moale și puțin mai rumenă se adaugă pulpa de roșii tocată mărunt. Lăsați să fiarbă totul 5-10 minute la foc mic.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 6
Pas 7

Apoi se adaugă pastă de tomate, se amestecă - dacă a ieșit prea groasă compoziția adăugați puțină apă - trebuie să fie ca o smântână mai lichidă. Potriviți de sare și piper și sosul este gata.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 7
Pas 8

Cu o lingură distribuiți sosul peste toate legumele.

Pregătiți usturoiul și pătrunjelul - doar le curățați și spălați.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 8
Pas 9

Usturoiul îl tăiați cam în 2-3 bucăți și îl distribuiți peste și pe lângă legume.

Firele de pătrunjel le puneți printre legume.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 9
Pas 10

Acoperiți tava cu o folie și o puneți în cuptor preîncălzit la 200 de grade - cam pentru 1.30 -2 ore.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 10
Pas 11

Peste vreo oră și jumate dați folia la o parte, luați puțin din umplutură să vedeți dacă s-a făcut orezul, apoi puteți să le mai lăsați la cuptor 10 minute fără folie.

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 11
Pas 12

Gata, le serviți calde, stropite cu puțin sos și bineînțeles cu smântână sau iaurt - foarte delicioase și aromate.

Poftă Bună!

Legume umplute cu carne, la cuptor - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 11

dianushka8526
dianushka8526 17 Feb 2014, 21:42

Este o receta traditionala a grecilor. La ei se numeste " ghemista" ceea ce in traducere ar insemna '" umplut ". Eu acolo am mincat pt prima data. Am fost timp de  3 ani in Grecia si in casa in care am lucrat doamna gatea des aceasta receta. Mi-a placut din prima,eu inca nu am avut curaj s-o gatesc.Dar poate intr-o zi ma apuc. 

Nota mea pentru rețetă:
Alida
Alida 20 Oct 2013, 16:03

Trebuie sa incerc si eu reteta asta saptamana viitoare!Suna delicios! :)

vasilisa23
vasilisa23 29 Sep 2013, 13:09

Pe lângă legumele menționate, merge și ceapa, scobită de miez cu o linguriță (cuțitaș). Miezul, tocat mărunt, se folosește la sosul de roșii. Este dulce și dă un gust nemaipomenit legumelor. De asemenea, merge și conopida (scobită), buchețele mai mari, chiar dacă nu intră prea multă carne în ea (cam o linguriță).

Nota mea pentru rețetă:
Dalina
Dalina 19 Feb 2012, 19:10

Delicios! Desi gatesc rar, de aceasta data nu am dat gres! :-)

Poza mea pentru rețetă:
Elena.M
Elena (Elena.M) 25 Dec 2011, 10:47

Eu am pregatit si asa ceva in meniul de Craciun,super bunnnn!!!As face mereu daca s-ar putea.

Poza mea pentru rețetă:
danielle
danielle 18 Jul 2011, 22:40

da, retzeta este excelenta, eu am pus in plus vin alb la sosul de roshii si un varf de scortzishoara.

de nota 10....

lena
Elena (lena) 18 Jul 2011, 15:28

Super Elena, ma bucur mult ca ti-a iesit, te pup

Elena.M
Elena (Elena.M) 18 Jul 2011, 15:26

Imediat ce am terminat de mancat,nu m-am putut abtine sa nu aduc enorm de multe complimente acestui fel de mancare pe cat de simplu de facut pe atat de gustos.Dovlecelul f.fraged,dulce,rosiile numai vorbesc.Usturoiul da un gust aparte impreuna cu sosul,sunt f.fericita ca am descoperit aceasta reteta pe site-ul tau Lena,deoarece demult timp caut astfel de reteta.Sincer iti spun.Ti se topeste totul in gura.Felicitari pt minunata reteta.te pup

Lavi
Lavi 18 Jul 2011, 09:57

asa fac si eu, dar in vas roman!!!!!

sunt excelente

Nota mea pentru rețetă:
Elena.M
Elena (Elena.M) 17 Jul 2011, 22:11

Ce ma bucur de reteta............De cand astept o astfel de reteta.Maine o pregatesc.Abia astept.Nu am inteles un lucru.Tava va fi doar unsa cu ulei?Atat?Nu adaugam nici-un pahar cu apa?

lena
Elena (lena) Elena (Elena.M) 17 Jul 2011, 22:13

Dap, nu trebuie apa, doar se unge tava cu ulei si se foloseste sosul de rosii - in rest legumele lasa apa si este foarte suficient.

Arată toate comentariile