Încă o rețetă de șarmale dar de data asta cu arome orientale și o prezentare eu zic foarte interesantă. Cea mai tare chestie aici este faptul că se pot umple diferite legume cu umplutură de șarmale, și anume pe acest aspect am pus accentul și în Video, să vedeți cum le pregătim și umplem pe fiecare. Umplutura nu este cu mult diferită de cea pe care o știți, de la șarmalele simple, dar totuși o multitudine de arome și singurul condiment pe care s-ar putea să nu-l aveți la îndemână - amestec de 7 condimente (dar și acesta e deja disponibil, mai ales în magazinele arăbești sau cele online de condimente) - se poate omite sau înlocuiți cu puțin turmeric dacă aveți. O mare descoperire pentru mine au fost șarmalele din ceapă, și chiar merită făcute pentru că sunt cele mai bune din toate. De fiecare dată se caută și se termină primele :).
Și deși rețeta am adaptat-o cumva puțin la ce găsim aici în piață, totuși am fost ghidată foarte bine de prietenii noștri Geea și Felah, care gătesc aceste șarmale cu ochii închiși și sunt experți adevărați în șarmalele arăbești. Deci pot să spun că sunt destul de apropiate de variantele originale - pentru că și gospodinele arabe și cele din Turcia, gătesc cu mici diferențe de la casă la casă.
Așa se pot umple multe legume, dar mai ales cele de mai jos, se mai pot adăuga cartofii umpluți, mai multe frunze de viță de vie, dar să fie din aceea fragedă, verificată.
"Dolma" este umplutura și în ce o înveliți deja depinde de gustul fiecăruia, preferințe, îndemânare și pofte :) Sunt extraordinar de bune, servite cu mult iaurt și nu te poți abține să mai vezi și cum e aia cu vinete, sau aia cu dovlecel, dar și ceapă, și iar ceapă....