Dolma (Șarmale arăbești) Rețetă VIDEO

Dolma (Șarmale arăbești)

Încă o rețetă de șarmale dar de data asta cu arome orientale și o prezentare eu zic foarte interesantă. Cea mai tare chestie aici este faptul că se pot umple diferite legume cu umplutură de șarmale, și anume pe acest aspect am pus accentul și în Video, să vedeți cum le pregătim și umplem pe fiecare. Umplutura nu este cu mult diferită de cea pe care o știți, de la șarmalele simple, dar totuși o multitudine de arome și singurul condiment pe care s-ar putea să nu-l aveți la îndemână - amestec de 7 condimente (dar și acesta e deja disponibil, mai ales în magazinele arăbești sau cele online de condimente) - se poate omite sau înlocuiți cu puțin turmeric dacă aveți. O mare descoperire pentru mine au fost șarmalele din ceapă, și chiar merită făcute pentru că sunt cele mai bune din toate. De fiecare dată se caută și se termină primele :).

Și deși rețeta am adaptat-o cumva puțin la ce găsim aici în piață, totuși am fost ghidată foarte bine de prietenii noștri Geea și Felah, care gătesc aceste șarmale cu ochii închiși și sunt experți adevărați în șarmalele arăbești. Deci pot să spun că sunt destul de apropiate de variantele originale - pentru că și gospodinele arabe și cele din Turcia, gătesc cu mici diferențe de la casă la casă.

Așa se pot umple multe legume, dar mai ales cele de mai jos, se mai pot adăuga cartofii umpluți, mai multe frunze de viță de vie, dar să fie din aceea fragedă, verificată.

"Dolma" este umplutura și în ce o înveliți deja depinde de gustul fiecăruia, preferințe, îndemânare și pofte :) Sunt extraordinar de bune, servite cu mult iaurt și nu te poți abține să mai vezi și cum e aia cu vinete, sau aia cu dovlecel, dar și ceapă, și iar ceapă....

Ingrediente

Carne de vită/mânzat
1 kg
   
Orez - bob rotund
500 g
   
Vinete
2 buc
alegeți vinete mai mici și subțiri
Dovlecei
2 buc
la fel ca și la vinete - alegeți dovleceii mai mici și mai subțiri
Ardei gras
5 buc
   
Roșii
2 buc
   
Ceapă
5 buc
de preferință pentru umplut alegeți ceapă roșie de apă (e mai dulce și se separă mai ușor foile), plus încă 1 ceapă pentru umplutură
Frunze de viță
10 buc
conservate sau congelate
Varză albă
1 buc
ne trebuie doar 3-4 foi din ea
Pastă de ardei/roșii
2 linguri
   
Sare
2 linguri
   
Pătrunjel verde
1 legatura
   
Mărar verde
1 legatura
   
Usturoi (cățeii)
3 buc
   
Boia ardei dulce sau iute
2 lingurite
   
Piper negru măcinat
0.5 lingurite
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Amestec arabesc de 7 condimente
2 lingurite
se mai poate adăuga 0.5 linguriță de turmeric
Suc de roșii
500 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătim mai întâi toate legumele pentru umplut:

- nu uitați să spălați bine frunzele de viță, dacă sunt sărate

- varza se pune într-o cratiță mare cu apă fierbinte și se scot 3-4 foi de deasupra, lăsați să se răcorească puțin.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 1
Pas 2

Uitați ce caleidoscop de legume am avut eu, perfect de gătit aceste șarmale în plin sezon.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 2
Pas 3

Și bineînțeles verdeața, usturoiul și 1 ceapă pentru umplutură - toate spălate, curățate și pregătite din timp.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 3
Pas 4

Pregătim legumele pentru umplut:

Să nu vă speriați dacă am detaliat mai mult pașii, este doar pentru a accentua anumite aspecte.

Deci:

- Ardeii - se taie cu un cuțit capacul, dar nu până la urmă, scoateți cotorul, semințele - vedeți în video mai multe detalii. Observați că avem un capac care se ține de ardei, nu este tăiat complet.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 4
Pas 5

- Vinetele - se taie în 2-3 părți (depinde cât de mari sunt) și scobiți cu un cuțit apoi cu o linguriță interiorul din fiecare bucată.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 5
Pas 6

- Dovleceii - la fel ca și vinetele, se scobește interiorul atent, să nu le rupeți.

Atenție! Nu aruncați interiorul de la vinete și dovlecei, le vom folosi mai jos, în umplutură.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 6
Pas 7

- Ceapa de apă:

             - se taie foarte puțin din vârf, doar acele rădăcini mici și partea murdară.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 7
Pas 8

             - cu vârful cuțitului scobiți puțin din rădăcină și partea de jos care ține foile împreună, încercați să nu o găuriți prea tare, doar scobiți.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 8
Pas 9

             - tăiați ceapa de-a lungul, până la mijloc!

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 9
Pas 10

             - desfaceți încet cu degetele și delimitați un pic rândurile de foi.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 10
Pas 11

             - scoateți atent mijlocul mic al cepei, îl dați la o parte - îl vom toca pentru umplutură

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 11
Pas 12

             - și acum atent scoatem rândurile de foi ale cepei - observați și în video mișcările, sunt destul de intuitive

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 12
Pas 13

             - cam așa arată o foaie de ceapă gata de umplut.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 13
Pas 14

- Ceapa albă:

           - procedura este cam aceeași ca la ceapa de apă - singura diferență este că fiind o ceapă puțin mai densă și tare, după ce o scobiți la rădăcină și tăiați până în mijloc - trebuie pusă pe 10-15 minute în apă fierbinte clocotită. Așa se va mai lăsa și veți putea lucra mai ușor, nu se vor rupe foile.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 14
Pas 15

             - uitați, cam așa arată rezultatul final.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 15
Pas 16

Și roșiile - se taie capacul, nu până la urmă, scobiți cu o linguriță tot interiorul.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 16
Pas 17

Ne ocupăm de umplutură:

Într-o tigaie încălziți bine uleiul.

Tocați 1 ceapă mare întreagă și toate resturile de la ceapa pregătită pentru umplutură.

Adăugați în tigaie, amestecați și căliți 5 minute.

 

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 17
Pas 18

Când ceapa se călește ușor adăugați în tigaie tot ce ați scobit de la dovlecei, vinete și roșii (tocat la cuțit sau dat prin robotul de bucătărie).

Amestecați și căliți 5 minute.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 18
Pas 19

Adăugați pastă de ardei sau roșii, amestecați și mai lăsați 2 minute pe foc.

Pe urmă închideți focul și lăsați puțin să se răcorească.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 19
Pas 20

Într-un bol mare puneți carnea tocată de vită/vițel/mânzat.

Adăugați orezul spălat, verdeața tocată, legumele sotate din tigaie, usturoiul pisat, piperul, boiaua, sarea și amestecul de 7 condimente.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 20
Pas 21

Amestecați bine mai întâi cu o lingură apoi cu mâinile, să fie compoziția cât mai omogenă.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 21
Pas 22

Umplem legumele:

Luăm o cratiță mare și începem să aranjăm în ea toate legumele umplute.

Aici ardeii, încercați să nu umpleți perfect legumele, mai lăsați loc să se umfle orezul.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 22
Pas 23

Aici dovleceii și vinetele.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 23
Pas 24

Puneți unul în altul cu deschizăturile, să nu iasă umplutura la fierbere.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 24
Pas 25

Puneți 2-3 lingurițe de umplutură în ceapă.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 25
Pas 26

Și rulați, să vină marginile de la ceapă una peste alta.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 26
Pas 27

Roșiile la fel, le umpleți dar nu complet.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 27
Pas 28

Și la final, luăm frunzele de viță - puneți 1 lingură de umplutură pe margine.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 28
Pas 29

Și rulați bine, ca la șarmalele clasice.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 29
Pas 30

La fel rulați și foile de varză, dacă sunt mai mari le rupeți jumătăți și tăiați mijlocul tare.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 30
Pas 31

Și avem șarmalele gata, aranjate frumos în cratiță.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 31
Pas 32

Fierbem șarmalele:

Turnați în oală 500 ml suc de roșii.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 32
Pas 33

Adăugați încă puțină apă, cât să NU acopere șarmalele puțin, cam 0.5 cm.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 33
Pas 34

Puneți deasupra o farfurie, ca o presă - legumele la fierbere să nu se ridice în apă.

Aprindeți focul sub oală și când încep să fiarbă șarmalele, acoperiți cu capac, faceți focul mic și lăsați 1 oră și jumătate.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 34
Pas 35

După acest timp închideți focul și lăsați șarmalele încă 2-3 ore să se pătrundă sub capac.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 35
Pas 36

Înainte de servire scoateți farfuria.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 36
Pas 37

Acum, dacă aveți un platou mare și adânc - cum sunt cele turcești-arăbești - se răstoarnă toată oala cu șarmale în el și se servește pe masă festivă.

Anume așa este exemplar.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 37
Pas 38

Eu nu am avut platou mare, așa că am luat atent cu o lingură din oală legumele umplute și le-am aranjat pe o farfurie mare.

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 38
Pas 39

Le serviți calde cu mult iaurt pe lângă și o mare poftă!

Cel mai greu aici este să te oprești :)

Poftă Bună!

Dolma (Șarmale arăbești) - Pas 39

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg (Oală de 5-7 litri)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 05 Oct 2016, 23:13

Buna. Interesanta reteta. !!! Cred ca o s-o fac si eu dar din jumatate de cantitate. Spune-mi te  rog, la sfarsit daca le intorci in farfurie, (ma rog nu am asa ceva,) nu mai este lichid deloc? Bulion ? Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 06 Oct 2016, 12:53

Da, mai ramane putin bulion la fund, de asta am si zis sa fie un platou mare si adanc, sa nu curga sosul ala pe masa :)

tiki
tiki 09 Oct 2016, 15:00

Buna. Tot eu. Mi-am pregatit invelisurile ptr. sarmale. Vreau sa le fac in Slow cooker, si nu cred ca-mi intra toate. Vreau sa te intreb daca te uiti curand aici, cele 7 condimente nu stii ce contin? Turmenic am. Dar am si multe cutii ptr. carne tocata, pui, masala....luate de la un mag. arabesc din Londra. Ceva , care la preparare, nu-mi prea place cum miroase. Adica nu ca sarmalele noastre cu varza murata si afumatura, care-mi chiar place (mirosul). Hahaha. Pupici.(aaaa eu am pus si niste tije de praz, dar fr.de vita nu am mai decongelat,ptr 1-2).

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 09 Oct 2016, 16:30

Cred ca poti pune un pic de turmeric, masala(ai grija sa nu fie prea iute) si scortisoara. Acesta al meu contine ienibahar, piper negru, scortisoara, cuisoare, nucsoara, fenugreek si ghimbir.

tiki
tiki 09 Oct 2016, 16:37

Wowww, multumesc ca mi-ai raspuns. Acuma m-am spalat pe maini ca am amestecat cu mana. Mi-a iesit o compozitie mai moale ca la sarmalele normale. Bag cu lingura. Lasa ca pun si eu ce ai zis  ca am de toate in afara de fenugreek. Ok.  Fac cate-mi intra in slow cooker. Pupici. Te anunt de rezultat. Poate maine ca se fac incet si poza seara nu-mi prea iese. Pupici.

tiki
tiki 10 Oct 2016, 10:25

Buna. Tot eu. Ce sa spun ? Incantata de gust. Foarte interesant si bune rau. Dar  de design nu. Am facut o greseala. Si anume: am facut din 0,500 kg.carne (care in final ajunsese 0,9oo kg.la cate am mai adaugat),si ar fi trebuit sa bag 0,250 suc rosii si eu deschizand 1 sticla am bagat-o toata de ......0,750 l. si o idee de apa, sa nu zic deloc. Si mi-a colorat totul in rosu, de nu se mai distinge bine ceapa rosie de cea alba, vanata parca nu mai e neagra, ardeiul galben......etc. Stiu pe viitor. Si parca le-am fiert cam mult. Cred ca rosiile trebuia sa le bag mai tarziu.  Dar Lena, trebuie sa te contrazic ca a fost mai mult de munca ca la cele normale - pentru mine-.Cel mai greu am desfacut ceapa rosie. Eu nu puteam invarti foile asa ca tine ca erau lipite rau. Hahaha. Si mi-a cam iesit umlutura din ele desi le-am petrecut cum ai zis. Adica in sucul de rosii de pe fundul oalei am si ceva carnita. Buna in tot cazul. Multumesc pentru reteta si o voi repeta precis cand vin copiii. Te pup si multumesc pentru aceasta reteta si pentru cele care le impartasesti cu noi. Regret ca nu sunt si eu in Bucuresti sa te vad sambata.  Mii de pupici.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 10 Oct 2016, 10:30

Asa aratau in oala inainte de ....fierbere.Si asa arata acuma. Trebuie sa spun ca am adaugat si 2 felii de costita afumata, dar n-am pozat-o sa nu ma vada...arabii. Ce miros frumos in bucatarie, mamă - mamă !!!. Oooo, am uitat stelutele. Ce greseala. Scuze. Nota e 10, normal. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
EminndidemmGez190
Eminndidemm Gez (EminndidemmGez190) 11 Oct 2016, 09:39