Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki)

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki)

Este mâncarea copilăriei mele, împreună cu Plăcintele cu ceapă și cartofi se preparau atunci când se făcea pâinea la cuptor, din aluatul de pâine. Sunt foarte bune, aromate, pufoase - se mănâncă ca atare sau la o ciorbă, sau la o mâncare cu legume. De fiecare dată se mănâncă toate repede, plus se șterge cu ele și farfuria :) de orice musafir, cât de mofturos n-o fi la mâncare.

Le puteți încerca oricând faceți pâine de casă, puneți la o parte o bucată de aluat și urmați pașii din rețeta de mai jos.

Ingrediente

Aluat de pâine
500 g
puneți orice cantitate vreți
Ceapă albă
1 buc
   
Usturoi
5 buc
5 căței
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând faceți aluatul de pâine, puteți folosi orice rețetă - eu o fac întotdeauna cu aluatul pentru pâinea de casă. Îl frământați și lăsați să crească bine.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 1
Pas 2

Apoi după ce ați dat la o parte bucata pentru pâinici, o întindeți sfoară groasă cam cât un deget. Tăiați bucăți de 1.5-2 cm grosime.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 2
Pas 3

Fiecare bucățică o luați și încercați să-i dați cât de cât o formă de bilă.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 3
Pas 4

Toate biluțele astfel formate le aranjați, una lângă alta,  într-o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei.

Le lăsați 10-15 minute să crească puțin, apoi le dați la cuptor la foc mediu 180-200 grade.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 4
Pas 5

În acest timp pregătim ceapa și usturoiul astfel:

- ceapa se taie julienne și se călește în ulei (ulei să fie puțin mai mult) până se rumenește ușor.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 5
Pas 6

Usturoiul se pisează și se amestecă cu jumătate de pahar de apă, sare și puțin ulei - este un fel de mujdei țărănesc.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 6
Pas 7

Scoateți pâinicile din cuptor când se rumenesc frumos.

Le lăsați 10 minute în tavă să se mai răcorească.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 7
Pas 8

Fiecare biluță o desfaceți din "lanțul" copt și puneți într-un bol mai adânc.

Turnați ceapa cu ulei, mujdeiul de usturoi și amestecați bine toată compoziția, așa ca fiecare pâinică să fie acoperită cu acest amestec aromat.

 

 

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 8
Pas 9

Sunt bune și calde și reci - ca atare, cu ciorbe sau mâncăruri cu legume/salate.

Delicioase tare, chiar vă recomand să le faceți.

Poftă Bună!

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (5-6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 08 Jan 2021, 12:26

Dragă Lena urmăresc cu multă atenție rețetele tale, dar pe cele tradiționale, din copilărie le urmăresc cu pasiune și le și prepar, le țin la colecție. Minunată bunică ai avut! Cred că pentru cele dintre noi care te cunosc de mai puțin timp ai putea să dai din nou rețetele bunicii.

mthmb
mthmb 12 Oct 2017, 19:27

Painea noastra cea cu aroma de usturoi si ceapa...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
vyorelya
vyorelya 11 Apr 2016, 11:15

salut Lena! pinicile aste sunt o scapare atunci cind ai ramas fara piine in casa, se fac rapid si sunt foarte gustoase

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 15 Apr 2014, 13:03

foarte bune! am folosit aluat cu maia, faina integala si un bob de drojdie!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 11 Dec 2013, 10:48

Buna Lena. Ma adresez tie sa te cert, ca sunt mai batrana. Asta e reteta? M-ai dezamagit TOTAL. Vad ca toate comentariile sunt la superlativ. Tu nu te-ai gandit deloc ca sunt si persoane ,inconstiente, care nu se mai pot opri din mancat? Sigur,crezi ca toti oamenii sunt normali. Uite,eu nu. Cred ca am mancat aseara si azi dimineata o jumatate de tava.Si apoi sa nu ma ingras? Te-ai speriat? Cum crezi ca as putea spune asa ceva ?Dar sunt NEMAIPOMENITE si asa de dragute sa le tot mananci. Aromate,gustul de ceapa si usturoi. Woww. Multumesc mult. Nota 20. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
sonycica
Sofia (sonycica) 13 Feb 2013, 19:05

Asa au iesit la mine, foarte gustoase si aromate! multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă:
sonycica
Sofia (sonycica) 13 Feb 2013, 16:00

Lena,ai niste retete foarte delicioase! Acum le-am pus si eu la cuptor si abia astept sa vad cum o sa iasa pampushkili :)

Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 19 Sep 2012, 14:27

Le-am facut si eu azi, dintr-o cantitate de aluat ca pt o piine de 750gr, pe care in doi cu sotul o mincam timp de o saptamina, din ''pampushtele'' astea jumate le-am mincat la o mincare... deci sunt nemaipomenit de gustoase!!! 

Merci Lena, multa sanatate si cit mai multe retete gustoase!!!

Poza mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 10 Feb 2012, 20:50

Decadent de bune! E clar, vom mai tot face! Atat de pufoase si savuroase! O minune!

Poza mea pentru rețetă:
Galia
Galia 05 Aug 2011, 14:09

Sunt foarte, foarte, foarte bune

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile