COLACI
Inteleg ca pentru multi dintre voi sarabtorile s-au terminat, azi este prima zi de lucru si va doresc multa forta si puteri sa va reveniti si intrati in ritmul normal.
Dar azi este Ajunul Craciunului la mine acasa, la parinti - la noi se tine in stil vechi, pe 6-7 ianuarie se sarbatoreste - colindam, musafirim, etc. Cu aceasta ocazie in fiecare an gatesc ceva care sa-mi aminteasca de traditiile de acasa - fierb grau(pentru un fel de coliva), fac niste placinte, sarmale moldovenesti si bineteles COLACI.
Traditia colacilor vine de la bunica - acum 20 de ani in urma mergeam cu 1-2 zile inainte la ea si o ajutam sa facem paine si colaci pentru colindatori. Nu era vorba de 3-4 colaci cum vedeti in poze - faceam 3 cuptoare, se framanta noaptea pentru ca dimineata deja sa fie colacii in cuptor. Ma strang in gat emotiile cand ma gandesc la acele vremuri si in fiecare seara de ajun fac pomana pentru sufletul bunicii...
Va ofer si voua cate un colac(virtual), sper sa va placa reteta si pentru multi sa fie una utila dar si nostalgica.
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
1 kg
●
Drojdie uscata
2 linguri
●
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Aluatul de colaci este aproximativ la fel ca si la aluatul de paine de casa - singura diferenta este ca se face mai tare, deci se pune un pic mai multa faina.
Deci facem in primul rand maiaua - apa calda se amesteca cu zaharul si 4-5 linguri de faina, lasati 10-15 minute sa faca spuma.
Pas 2
Dupa acesti timp adaugati 3-4 linguri de ulei si 1 lingura de sare, amestecati.
Pas 3
Adaugati faina si framantati aluatul - daca vi se pare moale si lipicios mai adaugati cate putina faina.
Pas 4
Il scoateti pe masa de lucru si continuati sa framantati(cam 10-15 minute) adaugand faina, ca sa fie aluatul cat mai ferm si nelipicios.
Pas 5
Este gata atunci cand puteti sa-l lucrati pe masa fara sa mai adaugati faina, nu se lipeste nici de maini si nici de masa.
Pas 6
Se lasa la crecut si odihnit aproximativ 30-40 de minute.
Pas 7
Apoi incepem sa lucram si sa formam colacii.
Din aluat se taie bucati de aluat cam de marimea unui pumn mai mic.
Pas 8
Si incepem sa lucram fiecare bucata de aluat.
Masa pentru format colacii nu se infaineaza nici intr-un caz - numai daca ati facut aluatul prea moale si este lipicios, dar deja nu va fi chiar bine.
Se formeaza baghete subtiri, miscarile de rulare/apasare sunt de la mijloc spre margini cu ambele maini - eu cu o mana tineam aparatul foto.
Pas 9
Mai greu iese din prima dar o sa prindeti miscarea destul de repede si veti lucra mai cu placere si frumos.
Pas 10
Pentru un colac mediu trebuie sa faceti o "vitza"(asa-i zicea bunica) cam de 1 metru.
Trebuie sa fie uniforma ca grosime, o mai lucrati daca-i nevoie, dar nici nu o faceti prea subtire.
Trebuie sa fie de grosimea unui deget.
Pas 12
Locul unde se indoaie il invartiti putin, sa fie ca un fel de nod mic.
Marginile, cele 2, le rulati spre exterior.
Pas 13
Si impletim - observati ca atunci cand marginile sunt mai rulate colacul iese mai frumos. Daca nu sunt rasucite bine la impletire colacul se pleoshteste.
Pas 14
"Vitza" este gata - pana aici a fost cel mai greu - chestia cu impletirea se face pentru incepatori pe masa.
Expertele(pritenele bunicii erau pe atunci niste babutze tare indemanatice) le fac direct in mana - o chestie frumoasa de vazut, artistica chiar - am invatat-o si eu dupa vreo 2 ani de asistenta langa bunica.
Cand vom avea ocazia de vreun atelier va mai arat.
Pas 15
"Vitza" de mai sus este baza pentru tot felul de modele de colaci.
Primul va arat un "colac in 2":
Se prind marginile ruloului impletit.
Pas 16
Se mai face o bagheta subtire suficient de lunga ca sa cuprinda colacul si se prind marginile.
Acesta-i "colacul in 2" - se face pentru colindatori mai mici, pomene, etc.
Pas 17
"Colacul in 4" - se face din 2 "vitze" impletite - se asaza una langa alta cu marginile opuse...
Pas 18
...si se mai impleteste o data, incepand din mijloc spre margini.
Toata impletitura mare se lipeste in cerc si aveti "colacul in 4" - cel mai popular colac - se face pentru colindatori, pomene, etc.
Pas 19
"Colacul in 6" - se face din 3 vitze - una mare, alta medie si una cea mai mica.
Se pun 2 la baza, una langa alta, direct in tava.
Pas 20
Peste cele 2 se pune deasupra una mica - asta-i "colac in 6" - un fel de paine/colac mai festiv - se face la nunti, botezuri etc.
Pas 21
Le puneti pe parcurs in tavi unse cu putin ulei - lasati 10-15 minute la crescut.
Pas 22
Se coc timp de 30 de minute la 200 grade - sau pana se rumenesc frumos.
Imediat fierbinti se ung cu putin ulei, pentru luciu si coaja mai frageda.
Pas 23
Eu le-am copt in 2 ture, pana unii erau la cuptor ii formam pe ceilalti.
Pas 24
Lasati sa se racoreasca si neaparat sa gustati un colac cald - este crocant, aromat si extraordinar de bun.
Pas 25
Pentru toti colindatorii de acasa, va ofer cate un colac cald din suflet!
Pofta Buna!
Cantitate:
1500 g
(4-5 colaci)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
expert
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (6 voturi)