COLACI

COLACI

Inteleg ca pentru multi dintre voi sarabtorile s-au terminat, azi este prima zi de lucru si va doresc multa forta si puteri sa va reveniti si intrati in ritmul normal.

Dar azi este Ajunul Craciunului la mine acasa, la parinti - la noi se tine in stil vechi, pe 6-7 ianuarie se sarbatoreste - colindam, musafirim, etc. Cu aceasta ocazie in fiecare an gatesc ceva care sa-mi aminteasca de traditiile de acasa - fierb grau(pentru un fel de coliva), fac niste placinte, sarmale moldovenesti si bineteles COLACI.

Traditia colacilor vine de la bunica - acum 20 de ani in urma mergeam cu 1-2 zile inainte la ea si o ajutam sa facem paine si colaci pentru colindatori. Nu era vorba de 3-4 colaci cum vedeti in poze - faceam 3 cuptoare, se framanta noaptea pentru ca dimineata deja sa fie colacii in cuptor. Ma strang in gat emotiile cand ma gandesc la acele vremuri si in fiecare seara de ajun fac pomana pentru sufletul bunicii...

Va ofer si voua cate un colac(virtual), sper sa va placa reteta si pentru multi sa fie una utila dar si nostalgica.

Ingrediente

Apa calda
700 ml
Faina alba calitate superioara
1 kg
Drojdie uscata
2 linguri
Sare
1 lingura
Zahar
1 lingura
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

1

Aluatul de colaci este aproximativ la fel ca si la aluatul de paine de casa - singura diferenta este ca se face mai tare, deci se pune un pic mai multa faina.

Deci facem in primul rand maiaua - apa calda se amesteca cu zaharul si 4-5 linguri de faina, lasati 10-15 minute sa faca spuma.

2

Dupa acesti timp adaugati 3-4 linguri de ulei si 1 lingura de sare, amestecati.

3

Adaugati faina si framantati aluatul - daca vi se pare moale si lipicios mai adaugati cate putina faina.

4

Il scoateti pe masa de lucru si continuati sa framantati(cam 10-15 minute) adaugand faina, ca sa fie aluatul cat mai ferm si nelipicios.

5

Este gata atunci cand puteti sa-l lucrati pe masa fara sa mai adaugati faina, nu se lipeste nici de maini si nici de masa.

6

Se lasa la crecut si odihnit aproximativ 30-40 de minute.

7

Apoi incepem sa lucram si sa formam colacii.

Din aluat se taie bucati de aluat cam de marimea unui pumn mai mic.

8

Si incepem sa lucram fiecare bucata de aluat.

Masa pentru format colacii nu se infaineaza nici intr-un caz - numai daca ati facut aluatul prea moale si este lipicios, dar deja nu va fi chiar bine.

Se formeaza baghete subtiri, miscarile de rulare/apasare sunt de la mijloc spre margini cu ambele maini - eu cu o mana tineam aparatul foto.

9

Mai greu iese din prima dar o sa prindeti miscarea destul de repede si veti lucra mai cu placere si frumos.

10

Pentru un colac mediu trebuie sa faceti o "vitza"(asa-i zicea bunica) cam de 1 metru.

Trebuie sa fie uniforma ca grosime, o mai lucrati daca-i nevoie, dar nici nu o faceti prea subtire.

Trebuie sa fie de grosimea unui deget.

11

Se indoaie in jumate.

12

Locul unde se indoaie il invartiti putin, sa fie ca un fel de nod mic.

Marginile, cele 2,  le rulati spre exterior.

13

Si impletim - observati ca atunci cand marginile sunt mai rulate colacul iese mai frumos. Daca nu sunt rasucite bine la impletire colacul se pleoshteste.

14

"Vitza" este gata - pana aici a fost cel mai greu - chestia cu impletirea se face pentru incepatori pe masa.

Expertele(pritenele bunicii erau pe atunci niste babutze tare indemanatice) le fac direct in mana - o chestie frumoasa de vazut, artistica chiar -  am invatat-o si eu dupa vreo 2 ani de asistenta langa bunica.

Cand vom avea ocazia de vreun atelier va mai arat.

15

"Vitza" de mai sus este baza pentru tot felul de modele de colaci.

Primul va arat un "colac in 2":

Se prind marginile ruloului impletit.

16

Se mai face o bagheta subtire suficient de lunga ca sa cuprinda colacul si se prind marginile.

Acesta-i "colacul in 2" - se face pentru colindatori mai mici, pomene, etc.

17

"Colacul in 4" - se face din 2 "vitze" impletite - se asaza una langa alta cu marginile opuse...

18

...si se mai impleteste o data, incepand din mijloc spre margini.

Toata impletitura mare se lipeste in cerc si aveti "colacul in 4"  - cel mai popular colac - se face pentru colindatori, pomene, etc.

19

"Colacul in 6" - se face din 3 vitze - una mare, alta medie si una cea mai mica.

Se pun 2 la baza, una langa alta, direct in tava.

20

Peste cele 2 se pune deasupra una mica - asta-i "colac in 6" - un fel de paine/colac mai festiv - se face la nunti, botezuri etc.

21

Le puneti pe parcurs in tavi unse cu putin ulei - lasati 10-15 minute la crescut.

22

Se coc timp de 30 de minute la 200 grade - sau pana se rumenesc frumos.

Imediat fierbinti se ung cu putin ulei, pentru luciu si coaja mai frageda.

23

Eu le-am copt in 2 ture, pana unii erau la cuptor ii formam pe ceilalti.

24

Lasati sa se racoreasca si neaparat sa gustati un colac cald - este crocant, aromat si extraordinar de bun.

25

Pentru toti colindatorii de acasa, va ofer cate un colac cald din suflet!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (4-5 colaci)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 06 ian 2014, 18:00

Multumesc Lena ptr.splendidul colac,am lecturat toata reteta si cred ca sunt la fel de buni cum sunt de frumosi. Va doresc atunci, un Craciun Fericit si La Multi Ani in Noul An 2014 tie,intregii familii si mai ales Printesei.

lena
Elena (lena) 06 ian 2014, 18:05

Multumesc mult Sanda!

Cornelia1
Cornelia 1 (Cornelia1) 07 ian 2014, 10:19

Craciun Fericit . Draga Lena multumesc pentru colacel , chiar i-am simtit mirosul . Dar asta ca o gluma : gandeam ca ne vor ajunge pensiile ,fie cat de mici , atunci cand vom manca virtual . 

ina1980
ina1980 07 ian 2014, 13:25

Lena colaceii sint super. Si bunica mea facea cindva colaci si paine la cuptor dar ea ii facea mari tare,dar si acuma imi aduc aminte de aroma lor. Vreau sa iti spun ca toate retetele care le ai aici sint superbe.Am incercat citeva din ele si au iesit foarte bune.

tanicelu
tanicelu 07 ian 2014, 20:24

Lena cu Nasterea Domnului din partile Chisinaului. de dimineata am fost la biserica si am asistat la slujba, apoi am fost si am colindat. aici pe site-ul tau ma regasesc oricind, cu retetele si vorbele bune pe care ni le oferi. pentru sarbatoarea respectiva cred ca ai uitat de Craciunei, care se pun la icoane si se tin pina la Sf. Gheorghe. sper ca nu te-a suparat remarca, doar asa mi-a venit. iti multumesc nespus p.u reteta. o s-o incerc neaparat, mi-a amintit si mie de Craciunul petrecut la bunici! Sarbatori fericite!!!!!!!!!

lena
Elena (lena) 08 ian 2014, 09:15

Va multumesc fetele de comentarii!

Tanicelu, asa-i, se faceau si Craciuneii, bunica la fel ii tinea la icoane - sincera sa fiu am si uitat de ei. Mai faceam si porumbei, cu piper negru in locul ochilor :)

Katrin
Katrin 25 feb 2014, 16:43

Vai cat sunt de frumusei  Fetita mea adora colacii, nu ii plac biscuitii cum ii plac colacii. Nu am facut niciodata colaci, doar paine cu semincioare, bagheta franceza, grisine cu dovleac, cozonac...Trebuie sa fac si colacei. Multumesc Lena pentru retete, faci o munca foarteeee frumoasa !!! Sunt fun retetele tale. Pupici! 

luciana1
luciana1 19 iun 2014, 18:26

cum asi putea posta si eu colacii?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) luciana1 20 iun 2014, 08:42

Vreti sa puneti o reteta de colaci sau sa ne aratati poza cu rezultatul?

luciana1
luciana1 20 iun 2014, 11:15

da ,o receta noua

lena
Elena (lena) 20 iun 2014, 11:27

Apasati sus pe Contul Tau si acolo aveti "Adauga o noua reteta", urmati pasii si atentie la etapele prepararii pe pasi, cu poze.

natinati
natinati 21 iul 2014, 15:54

Am incercat reteta imediat ce aparuse, dar deabia acum am gasit timp ca sa multumesc de reteta si sa pun si poza. Numai ca nu am vrut sa fac doua ture la cuptor si le-am facut ca in poza. Maica-mea tare s-a mirat cind a vazut ce mi-a iesit din prima experienta cu colacii. Iar mie mi-au crescut urechile de mindrie....

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 21 iul 2014, 16:11

Ooau Nati, da arata foarte profesinist - bravo! Mama ta chiar are de ce se mandri, merci de comentarii si poze

ccddiana
ccddiana 17 dec 2014, 20:14

Buna, in reteta la descriere nu zice nimic de drojdie. O pun la maia cu tot cu făina , apa si zahăr? Am încercat aluatul de pizza de pe site si ăla mi-a iesit super. Multumesc!

lena
Elena (lena) ccddiana 17 dec 2014, 20:15

Dap, se pune in maia.

Mariana C.
Mariana C. 10 apr 2015, 17:11

Multumesc Lena reteta de colacei am incercat-o am primit numa cuvinte de lauda.Esti un bun ajutor pentru toate femeile.Iti doresc un paste fericit

Elena Dragan
Elena (Elena Dragan) 13 dec 2015, 12:22

Buna ziua! Va multumesc ca existati,abia v-am descoperit si am stat ceasuri intregi,citindu-va retetele..O intrebare,va rog..La colaci,ziceti la ingrediente,1 lingura de sare..este lingura sau lingurita? Drojdie,la fel...La cozonac pun la 1kg de faina,1 lingurita sare...Va multumesc inca o data.. Va imbratisez!

lena
Elena (lena) Elena (Elena Dragan) 13 dec 2015, 15:13

Puneti 1lingura asa ca in reteta, fara grija :)

Spor la treaba!

Edris
Edris 04 nov 2016, 07:39

Buna dimineata Lena! As dori sa fac colacii pentru maine la biserica de pomenirea mortilor. Voiam sa te intreb daca sa îi fac de dimineata sau deseara si cum sa îi pastrez pana maine dimineata? Multumesc frumos anticipat !

lena
Elena (lena) Edris 04 nov 2016, 08:44

Acoperiti cu un prosop stau f.bine, tin si 1 saptamana intr-o punga de plastic.

Edris
Edris 05 nov 2016, 21:13

Lena multumesc frumos pentru reteta, au iesit moi si pufosi. Am folosit doar 500 de grame de faina si au iesit 7 colacei. Sanatate si numai bine !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Vizitator
Vizitator 25 nov 2016, 20:48

Am facut a iesit bine

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Vizitator
Vizitator 25 nov 2016, 20:52

Multumesc pentru reteta

Poza mea pentru reteta:
nadylina
nadylina 07 feb 2017, 01:54

Buna Lena,

Spune-mi te rog mult, cati colacei ti-au iesit din aceasta reteta?
As avea nevoie sa fac 8 colacei (pt pomana), macar si dupa cea mai simpla impletitura (in 2), dar sincer, nu am idee cata drojdie si faina ar fi necesar.
As aprecia foarte mult, daca m-ai ajuta cu un sfat.

Iti multumesc foarte mult

Nadylina

 

 

lena
Elena (lena) nadylina 07 feb 2017, 11:27

Cred ca ies sigur 8 colacei, depinde si cat de grosi/subtiri ii faceti.

nadylina
nadylina Elena (lena) 09 feb 2017, 01:52

merci mult Lena

Jana
Jana 26 mai 2017, 16:44

Nu e exemplar, insa are mult suflet in el :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Jana 26 mai 2017, 17:14

Si asta-i ideea!

Issa
Issa 05 sep 2017, 12:06

Ce frumusete a iesit si nu numai...

Issa
Issa 05 sep 2017, 12:15

Mersi Lena

Poza mea pentru reteta:
GalinaMilescu602
Galina Milescu (GalinaMilescu602) 19 mar 2020, 10:32

salut,Lena! am plins la postarea ta,amintindu./mi de mamica mea,care facea  acesti colaci identici ca si ai tai! Ba chiar mai stia si alte modele, in memoria ei fac si eu colaci de sarbatori si pentru pomene. Ma bucur ,ca nu ai uitat traditiile de acasa si mersi pentru tot ce faci!

Nota mea pentru reteta:
lavinia2020
Lavi (lavinia2020) 31 dec 2020, 14:53

Au iesit deliciosi! Am facut jumatate reteta si i-am uns cu lapte. Mi-au iesit 4 mai micuti si unul numai bun de dat nepotul la grinda maine