Chifteluțe "3 legume"

Chifteluțe "3 legume"

Și când spun 3 legume nu am în vedere cartofii, ceapa și morcovii - cele mai des folosite legume în postul tradițional. Sunt foarte bune, dar din păcate ținerea postului ar mai impune adăugarea și de alți nutrienți care să înlocuiască produsele de origine animală. Aici în rețetă folosesc 3 legume de bază din bucătăria vegetariană, principalele surse de proteină - fasole, linte și năut.

Bun, și dacă voi țineți post dar eu țin regim de slăbire (dap, acum m-am umplut și eu cu curaj :), trebuia să găsesc rețete care să satisfacă ambele nevoi - deci bineînțeles am apelat la Cartea de rețete de la Herghelia.

Chifteluțele le-am ochit mai demult, acum le-am făcut și am fost impresionată cât de simple, gustoase, sățioase, dietetice au fost. Legumele le puteți fierbe acasă sau le cumpărați la conservă, gata fierte - eu așa am făcut, am fost mai comodă. În plus am dublat cantitățile de la rețeta de bază, pt că să fie mai multe și să ne ajungă pe 2-3 zile, se păstrează f. bine la frigider.

Le recomand cu încredere, sunt pline de fibre și vitamine - chiar și Sofia a mâncat din ele, deci sigur au trecut testul :)

Ingrediente

Linte verde fiartă
0.5 pahare
paharul cu care am măsurat toate ingredientele are 300 ml
Fasole fiartă
0.5 pahare
   
Năut fiert
0.5 pahare
   
Fulgi de ovăz fini
1 pahar
   
Nuci măcinate
0.5 pahare
   
Ceapă albă
1 buc
   
Chimion pudră
0.5 lingurite
Atenție! Chimionul este diferit de chimen - vedeți detalii în pași.
Coriandru măcinat
0.5 lingurite
   
Salvie
0.5 lingurite
aveți grijă s-o măcinați și pe asta, sau să cumpărați gata măcinată bine
Cimbru uscat
0.25 lingurite
   
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Aici am făcut poza la legumele principale - am luat năut și fasole la conservă - lintea o aveam fiartă și congelată (la fel puteți s-o luați la conservă).

Chifteluțe "3 legume" - Pas 1
Pas 2

Fiecare fel scurgeți de apă, măsurați cantitatea care trebuie pt rețetă, o puneți într-o farfurie și pisați cu furculița. Puteti s-o faceți și cu un blender dar aveți grijă să nu pasați prea tare - este bine legumele să nu fie pastă, le lăsați mai cu bucățele.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 2
Pas 3

Așa pasați și restul legumelor, le puneți într-un bol mai măricel și adânc.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 3
Pas 4

Acum urmează partea cu condimentele:

În primul rând le pisați/măcinați pe toate. V-am făcut și o poză la chimion - se poate găsi la mai multe magazine, eu l-am luat de la Plafar (au și magazin on-line, sunt și magazine de-a lor prin oraș), sau AICI.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 4
Pas 5

Amestecați toate mirodeniile într-un bol mai mic.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 5
Pas 6

Le adăugați în amestecul de legume pisate - peste adăugați nuca măcinată și fulgii de ovăz fini - am mai vb de ei la Rețeta de burgeri vegetarieni (la pasul 6).

Chifteluțe "3 legume" - Pas 6
Pas 7

Ceapa o curățați și tăiați foarte mărunt - o căliți în stil dietetic - într-o tigaie cu jumătate de pahar de apă și 1 lingură de ulei.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 7
Pas 8

O lăsați până devine mai moale și schimbă culoare puțin.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 8
Pas 9

Amestecați ceapa călită cu restul ingredientelor.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 9
Pas 10

Cu mâna frământați puțin tot amestecul - să se uniformizeze bine toate ingredientele - observați că devine consistent și mai cleios - dacă este prea uscată compoziția puteți adăuga puțină apă din conservele de legume, sau apă în care au fiert.

Lăsați acest amestec 15 min să se pătrundă și să se mai umfle fulgii de ovăz.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 10
Pas 11

După acest timp formați cu mâinile chiftele - le faceți biluțe mici apoi le turtiți ușor.

Le aranjați într-o tava de cuptor, unsă cu puțin ulei.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 11
Pas 12

Acoperiți tava cu o folie de aluminiu, sau dacă aveți tava cu capac, acoperiți cu capacul respectiv.

Puneți la cuptor, cam la 180-200 de grade, temperatura medie - lăsați 30 de minute.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 12
Pas 13

După acest timp scoateți folia, cu o paletă întoarceți chifteluțele pe cealaltă parte, puneți folia la loc și mai dați la cuptor pentru încă 15 minute.

Folia vă ajută ca în procesul de coacere să nu se usuce prea mult chifteluțele.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 13
Pas 14

După acest timp le scoateți pe o farfurie și acoperiți pentru păstrare cu o folie de aluminiu sau alimentară - sunt delicioase și calde și reci.

Chifteluțe "3 legume" - Pas 14
Pas 15

Le serviți cu ce vă place (la mine a fost o salată de verdețuri cu germeni de cereale) - sunt un înlocuitor perfect, sănătos și delicios pentru clasicele chiftele de carne.

Poftă Bună!

Chifteluțe "3 legume" - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc (20-25 bucăți în funcție de cât de mari le faceți)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

florina23
florina23 14 Mar 2018, 08:58

Semintele de chimion nu se pot inlocui? Am gasit salvie, dar chimion, nu. Multumesc, Lena!

lena
Elena (lena) florina23 14 Mar 2018, 09:25

Se pot omite, puneti orice mirodenii va plac 😉

maria T
maria T 15 Nov 2012, 14:23

....si o poza

Poza mea pentru rețetă:
maria T
maria T 15 Nov 2012, 14:21

In sfarsit am reusit sa le fac si eu. Sunt superrrr faine!

loredaname
Loredana Anies (loredaname) 24 Jun 2011, 11:53

Salut

Astea sunt cum le numesc aici in Egypt , TAMIA , se maninca aici la micul dejun sau la cina cu muraturi si inca un fel de mincarica de fasole (FUL)

luk06
LUCICA (luk06) 12 Mar 2011, 22:25

 

Nota mea pentru rețetă:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 11 Mar 2011, 18:33

Suna interesant, nu am mancat  niciodata :)  Lena, succes cu dieta. Tinem pumnii :) 

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 11 Mar 2011, 16:07

Yammy  ce chitelute sanatoase ai preparat Lena! Sunt bine venite in post! Cred ca au o aroma deosebite de la condimete!

Nota mea pentru rețetă:
MichelleS
Mihaela Sanda (MichelleS) 11 Mar 2011, 15:48

delicioase...trecut pe lista de retete pentru facut

maria2011
maria2011 11 Mar 2011, 14:24

arata foare gustoase...dar vroiam sa te intreb daca fara fulgi de ovaz nu pot sa le fac?si inca cv trebuie neaparat puse la cuptor?adica daca pot sa le prajesc in tigaie.multumesc

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) maria2011 11 Mar 2011, 15:02

Maria, fulgii de ovaz sunt elementul de legatura aici - in loc de oua - deci sunt obligatorii. De prajit in ulei, nu prea ti-as recomanda - dar poti incerca daca preferi mai mult asa

gabriela29sv
gabriela29sv 11 Mar 2011, 13:24

Ce bine arata si mi-e o foameeeeeee  ...super idee Lena

Ma bucur ca ai inceput sa postezi retete de post (si chiar si de regim) ne ajuta foarte mult  ...ma aprovizionez cu ce trebuie si le fac cat de curand  weekend-ul asta am programate sarmalele de post

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile