Zacusca de vinete cu mere si miere

Stiu ca suna ciudat, asa am reactionat si eu cand am auzit de combinatie - dar m-am tot framantat si dupa multe laude a respectivei am zis s-o incerc. Si am fost "rasplatita" pe deplin - nu am mancat niciodata asa o zacusca reusita si delicioasa, si ma bucur mult ca mai am o reteta de nota 11+  pe site-ul cu retete.

Cu siguranta o voi repeta si anii urmatori, de fapt asta-i si motivul ca o pun pe site, sa o gasesc si la anu aici.

Despre gust nu stiu ce sa zic - dupa mine, mai buna nu am mancat niciodata - aromata, parfurmata, usor dulce, etc, etc. Chiar v-o recomand si asta-i unul din motive de ce o postez neaparat acum la 12 noaptea pe site (ca maine ziua am treaba si pacat sa ramaneti fara reteta:)

Ingrediente

Ceapa alba
1 kg
Mere
1 kg
Morcovi
1 kg
Radacina de telina
1 kg
Gogosar proaspat
1 kg
Ardei capia
1 kg
sau ardei gras
Rosii
2 kg
Vinete
2 kg
Miere
2 lingurite
Sare
2 linguri
puneti dupa gust
Ulei de floarea soarelui
500 ml

Pasi de urmat

1

Fiindca zacusca se prepara nu chiar simplu si banal, v-as recomanda sa o faceti in 2 zile - adica in 2 pasi.

In prima zi pregatiti legumele(coaceti, curatati, spalati) si a 2-a zi faceti zacusca.

Mai intai coaceti vinetele, ardeii si gogosarii(optional puteti sa coaceti doar vinete, celelalte 2 le puneti crude, dar va recomand sa le coaceti totusi:)

2

Le curatati si pregatiti pentru zacusca.

3

Rosiile puteti sa folositi din cele la conserva din comert sau de la piata proaspete, dar cu putina treaba la ele - eu le-am oparit, decojit si dat prin robot.

4

Ceapa se curata si se da prin masina de tocat sau prin robotul de bucatarie (eu pe toate le-am trecut prin robot deci mai departe asa si merge). Le fel si merele, decojite, la robot sau date prin razatoare.

5

Telina si morcovul se curata, se spala si se trece prin robot, sa se marunteasca bine.

6

Acum incepem sa le calim pe toate - separat, apoi le combinam in ordinea care v-o spun mai jos.

Intr-o tigaia mai adanca si mai mare puneti la calit ceapa cu mere si ulei.

7

Intr-un ceaun mai mare(pentru ca in el veti combina toate ingredientele) puneti la calit morcovii cu telina si cu ulei.

8

Dupa ce s-a inmuiat bine ceapa, o adaugati la compozitia de morcovi si telina(si acestea sa fie calite bine).

9

Si fiindca a "murit" bateria la aparatul foto aici, va spun ce am facut cu ardeii, gogosarii si vinetele - nu pot sa va arat toti pasii.

Deci toate acestea le-am dat prin robot si le-am calit cu putin ulei pana s-au infierbantat bine, apoi le-am adaugat la compozitia de mai sus.

In caz ca nu aveti ardeii si gogosarii copti, le dati simplu prin robot si caliti bine pana se inmoaie.

10

Rosiile le-am fiert asa simplu, sa fie fierbinti cand le adaug in zacusca si le-am pus si pe ele in ceaun.

Amestecati bine toata compozitia pe parcurs ce puneti legumele.

11

Si lasati sa fiarba la foc incet, amestecand periodic cam vreo 1.30 - 2 ore. Aveti grija la amestecat ca mai arunca picaturi fierbinti.

12

Cat fierbe zacusca pregatiti borcanele - le spalati si puneti la uscat la cuptor la 100-150 grade - sau le uscati din timp la soare sau pe un prosop.

13

Dupa ce a fiert bine zacusca observati ca se ridica uleiul deasupra, semn ca este gata - atunci adaugati mierea si potriviti de sare.

14

Umpleti borcanele cu zacusca fierbinte si le capsati strans, ermetic.

15

Dupa ce ati umplut toate borcanele le puneti pe o tava de cuptor si lasati pentru 30-40 de minute la 150 grade - sa sterilizati borcanele si continutul.

16

Apoi borcanele le lasati sa se raceasca complet, lipiti etichete si puneti intr-un loc racoros si ferit de amatorii de zacusca:)

17

Si aici sa va fac pofta, pe paine neagra de casa - a fugit repede pe gat si nu o singura felie :)

Pofta Buna!

Cantitate: 7 kilograme (19-20 borcane de 320ml)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (1 voturi)
Colectii: Conserve

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

arissa
arissa 12 sep 2011, 11:46

Felicitari,arata de nota 20! Borcanele le lasi la racit tot in cuptor?

Jojo-Jo
Jojo-Jo 14 sep 2011, 11:46

da am facut zacusca de vinete e buna!

Jojo-Jo
Jojo-Jo 14 sep 2011, 11:49

frunza de vita de vie se mai pastreaza bine , introducandu-le rulate cate una in sticle de plastic uscate . Cand ai nevoie , iarna tai sticla si le folosesti( incap in jur de 80-100 buc.in functie de marimea frunzei)

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 23 sep 2011, 00:30

Am facut asa o portie. Chiar imi place gustul! Prima mea zacusca de vinete :D una speciala chiar.... Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
mihaflt
mihaflt 24 sep 2011, 18:40

Super buna zacusca. Felicitari.

tatinela
tatinela 08 aug 2013, 12:41

Buna Lena,eu am inceput sa fac prima parte din zacuska...vroiam sa te intreb,dovlecei se pot adauga sau vor strica gustul?

lena
Elena (lena) tatinela 08 aug 2013, 13:02

Mai bine nu trebuie, s-ar putea sa nu fie la fel. Pregatesc sa pun pe site o zacusca foarte buna de dovlecei, asa ca lasa-i putin la o parte :)

tatinela
tatinela 08 aug 2013, 21:15

ok,atunci astept,ii am naturali din gradina de la mine si n-as vrea sa pierd asa bunatate!

OnaFrantz381
Ona Frantz (OnaFrantz381) 07 oct 2016, 19:14

Te rog frumos să-mi spui la ce se referă kilogramele de la secțiunea de ingrediente: legumele întregi, necurățate, sau coapte și curățate/stoarse? Mulțumesc.

lena
Elena (lena) Ona Frantz (OnaFrantz381) 07 oct 2016, 19:55

Sunt crude toate aici.

OnaFrantz381
Ona Frantz (OnaFrantz381) Elena (lena) 07 oct 2016, 20:23

Mulțumesc frumos. Gata, e prima pe listă. Rețeta dumitale de adjika am făcut-o și-am refăcut-o, ne bucurăm de ea și noi, și prietenii noștri. Next: zacusca. :)