Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci

Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci

Am incercat prima data Muhammara acum 2 ani in Egipt si a fost dragoste de la prima gustare, de atunci mi-a ramas in gand sa prepar neaparat reteta acasa. Am gasit intr-un final varianta care seamana perfect cu ce am gustat acolo - un dip de ardei copti cu gust intens si arome foarte subtile orientale.

Imi place foarte mult textura, chiar mai mult decat la Hummus, iar de acum incolo am neaparat in congelator cativa ardei copti gata curatati anume pentru Muhammara. Va salveaza reteta si atunci cand vreti repede sa pregatiti o masa festiva mai interesanta (si vegana eventual), acest aperitiv cu note orientale va fi foarte apreciat - chiar arata bine si gustul este pe masura.

Ingrediente

Ardei copti
3 buc
am in vedere ardei rosii copti, curatati de coaja si seminte, vedeti mai jos cum se fac
Nuci
50 g
Usturoi (catei)
1 buc
Pasta de tomate
1 lingura
Pesmet
3 linguri
Sos de rodii
1 lingura
se gaseste la raioanele de produse arabesti
Ulei de masline extravirgin
4 linguri
Suc de lamaie
1 lingura
Chimion pudra
0.5 lingurite
Sare
1 lingurita
Ardei chilli
0.5 lingurite
fulgi de chilli, optional, daca vreti sa fie muhammara mai iute
Patrunjel tocat
1 lingura
optional, pentru decor

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand pregatiti ardeii copti pentru reteta de muhammara, eu de obicei fac mai multi si congelez pentru a face si alta tura de pate.

Deci, intr-o tava aranjati ardeii kapia rosii si-i puneti in cuptorul preincalzit la 200 de grade, de preferat cu ventilatie (va avea efect de air fryer).

Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci - Pas 1
Pas 2

In acest timp mai deschideti cuptorul si intoarceti atent ardeii de 2-3 ori, pana vedeti ca s-au rumenit frumos pe toate partile.

Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci - Pas 2
Pas 3

Imediat cat sunt fierbinti le aruncati intr-o oala si acoperiti cu capac deasupra, lasati asa 20-30 de minute.

Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci - Pas 3
Pas 4

Dupa acest timp se vor curata mult mai usor de coaja fiindca se aburesc.

Deci curatati ardeii de coaja, seminte si cotor.

Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci - Pas 4
Pas 5

Acum puneti toate ingredientele pentru muhammara intr-un blender sau robot de bucatarie care macina fin - ardeii copti, nucile si restul ingredientelor conform listei.

Apropo, nucile le puteti coace putin dinainte daca vreti un gust si aroma mai pronuntate, dar nu este obligatoriu.

Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci - Pas 5
Pas 6

Blendati bine, insitati cat mai mult ca sa fie un pate fin si uniform.

Pe parcurs mai gustati de sare, dupa gustul dvs.

Daca vreti un pate mai lichid sau mai gros, reglati pe viitor textura din cantitatea de pesmet adaugat - mie imi place sa fie tartinabil, dar sa nu curga.

Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci - Pas 6
Pas 7

Intindeti cu o lingura pe un platou pasta formata, sau puneti intr-o farfurie plata cu borduri.

Deasupra mai stopiti cu putin ulei de masline bun.

Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci - Pas 7
Pas 8

Decorati cu bucatele de nuci si niste patrunjel tocat, muhammara este gata, o puteti servi imediat sau o puteti lasa la frigider pana aveti nevoie.

Este absolut delicioasa, servita cu paine proaspata sau lipii chiar impresioneaza prin gustul complet si deosebit.

Pofta Buna!

Muhammara - Pate arabesc din ardei copti si nuci - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 portie (1 platou mediu)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !