Placinte cu cartofi si ceapa "de acasa"

Placinte cu cartofi si ceapa "de acasa"

Fiindca saptamana trecuta am pregatit o reteta care acasa la noi se facea f.des, era una din preferatele familiei - am zis sa fie asa. Aceste placinte se pregateau la noi impreuna cu painea (si painea nu se facea 1-2 bucati, da un cuptor din ala mare de lemne, sa ajunga pe 2 saptamani). Pregatitul painii era un proces important si lung, alta mancare nu prea se mai gatea in ziua respectiva. Si atunci se faceau 1-2 tavi de placinte din aluat de paine si cartofi+ceapa cruda. In timp ce painea era la cuptor, placintele erau gata mai repede - in jumate de ora, noi savuram placintele cu niste compot sau suc de rosii de casa.

Placintele sunt foarte delicioase, aroma legumelor si zeama patrunde in aluatul de placinte, il inmoaie putin si il face f.fraged si aromat. Recomand cand mai faceti painica de casa, sa incercati sa faceti si asa 1-2 placinte, sunt sigura ca o sa va placa.

Nu voi posta in reteta ingredientele pentru paine, le luati din Reteta de paine de casa.

Am mai pregatit o reteta din aceeasi categorie, niste mini painici (balabushte le spuneau la noi:) aromate cu usturoi, care la fel mergeau pe langa paine si placinte. Promit sa v-o pun cat mai repede.

Ingrediente

Aluat de paine
500 g
Vedeti reteta in pasi, mai jos
Cartofi
1 kg
Ceapa alba
3 buc
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Piper negru
0.5 lingurite
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Pregatiti aluatul de paine conform Retetei de paine de casa. Il lasati la dospit vreo ora.

2

In acest timp pregatim umplutura.

Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete mici.

3

Ceapa la fel, se curata, se spala si se taie cubulete - o adaugati peste cartofi.

4

Adaugati 1 lingurita de sare, piper, ulei si amestecati bine totul. Asta-i toata umplutura, din produse de baza de la tzara.

5

Din aluatul pregatit luati cam 6 bucati de aluat, care dupa un pic de framantat sa fie de marimea pumnului, poate un pic mai mici.

Restul de aluat il lasati si pregatiti paine mai incolo, dupa ce puneti placintele la cuptor.

6

Lasati bilele de aluat sa se odihneasca vreo 10 minute, apoi fiecare o intindeti cu sucitorul - sa fie cam de 2.5-3 mm grosime.

Mijlocul placintelor ungeti cu putin ulei, marginile aveti grija sa nu le atingeti, ca sa le puteti lipi pe urma.

7

Puneti umplutura pe fiecare placinta, este bine sa fie mai multa, atat cat sa puteti sa lipiti marginile mai apoi.

8

Si acum facem placinta:

- lipiti mai intai marginile opuse.

9

Apoi celelalte margini opuse - luati doar varfurile, ca sa le prindeti usor unul de altul.

10

Si asa va raman 4 colturi parca ramase mai fara treaba.

Aceste colturi le luati pe rand, usor cu 2 degete si le indreptati pe lateral.

11

Presati usor cu degetele si gata placinta.

12

In asa fel le faceti pe toate, le puneti pe o tava de cuptor unsa cu putin ulei.

13

Le puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 40-50 de minute. Daca se rumenesc prea repede le acoperiti cu o folie de aluminiu deasupra, sa se faca bine si legumele dinauntru.

Eu nu eram sigura daca sunt gata legumele si atent am intepat o placinta pe lateral, cu o furculita am scos un cartof si am vazut ca sunt gata. Asa le puteti verifica si voi, mai ales cand le faceti prima data.

14

Cat sunt fierbinti abia scoase din cuptor le ungeti deasupra cu o pensula cu putin ulei.

15

Le intoarceti in tava cu fundul in sus si lasati 10 min sa se racoreasca si patrunda.

16

Apoi le taiati jumatati sau sferturi si serviti cum va place - le-as recomanda cu niste compot, suc sau vin rosu. Sau in combinatie cu vreo ciorba mai acrisoara.

Este posibil sa mai trebuiasca sa le sarati umplutura la mancare, eu nu pun multa sare in ei cruzi ca sa nu intareasca cartofii la copt, se fac mult mai repede asa.

Sa aveti pofta buna si va astept si pe voi cu retete de acasa, care nu se gasesc prin carti de retete dar se transmit de la o generatie de gospodine la alta.

Placintele sunt pufoase, aromate, satioase - recomand cu incredere!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 6 bucati (6 placinte)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 36

AlexiaKaterinaMartis286
Alexia Katerina Martis (AlexiaKaterinaMartis286) 10 dec 2016, 19:08

Foarte gustoase,mulțumim de rețetă!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Alexia Katerina Martis (AlexiaKaterinaMartis286) 12 dec 2016, 22:36

Cu mare placere, sa aveti pofta mare!

Maruntica
Maruntica 04 dec 2016, 01:30

In umplutura totul este crud? multumesc!

lena
Elena (lena) Maruntica 04 dec 2016, 07:58

Da, toate sunt crude.

Pashutza25
Pashutza25 10 aug 2016, 21:55

Bune placintele

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 13 mar 2016, 22:41

Buna Lena !

Cam asa mi-au iesit. Am folosit un amestec pentru paine integrala cumparat.Deocamdata este fierbinte. Cu siguranta a iesit buna!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 15 iul 2012, 20:58

Iată și secțiunea despre care vă vorbeam. Brânza de-abia se vede sub aluat. Cred că le vom mânca cu dulceață sau cu Nutella!

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 15 iul 2012, 20:56

Am făcut și eu aceste plăcințele! Am înlocuit însă cartofii și ceapa (care nu îmi plac în plăcinte) cu brânză de vaci (amestecată cu ou și zahăr). Aluatul se comportă foarte bine, se poate lucra cu el. Am avut și peripeții la copt, căci pe una din cele 6 am umplut-o cu dulceață de vișine, care a ieșit și mi-a murdărit tava și a format un strat negru/ars ce a murdărit „fundul” celorlalte plăcințele. În plus, mi se pare că le-am făcut prea groase, adică cu prea puțină umplutură și prea multă pâine (pun mai jos o poză cu o secțiune). Data viitoare voi fi mai atentă la împăturit, să nu mai rămână atâta aluat deasupra, când îndoi toate colțurile sau poate să fac mai mult de 6 din aceeași cantitate de aluat (acum am făcut aluatul din 500 grame de făină).

Poza mea pentru reteta:
Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 05 feb 2012, 14:40

si painea cu painicile cu usturoi, neam-neam 

Poza mea pentru reteta:
Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 05 feb 2012, 14:37

M-am tot gandit la ele de mult timp si nu am mai asteptat sa termin sesiunea. Azi daca tot am ramas singura am zis sa imi fac si paine si bababuste si placintutzile, din toate cate putin. Sau primit toate ft bune, mai ales placitinta calda a mers de minune cu chefir. 

Poza mea pentru reteta:
Karen
Karen 06 apr 2011, 03:20

si nota 10

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 18 feb 2011, 11:23

msi pt reteta

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile