Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă"
Fiindcă săptămâna trecută am pregătit o rețetă care acasă la noi se făcea f.des, era una din preferatele familiei - am zis să fie așa. Aceste plăcinte se pregăteau la noi împreună cu pâinea (și pâinea nu se făcea 1-2 bucăți, da un cuptor din ala mare de lemne, să ajungă pe 2 săptămâni). Pregătitul pâinii era un proces important și lung, alta mâncare nu prea se mai gătea în ziua respectivă. Și atunci se făceau 1-2 tăvi de plăcinte din aluat de pâine și cartofi+ceapă crudă. În timp ce pâinea era la cuptor, plăcintele erau gata mai repede - în jumate de oră, noi savuram plăcintele cu niște compot sau suc de roșii de casă.
Plăcintele sunt foarte delicioase, aroma legumelor și zeama pătrunde în aluatul de plăcinte, îl înmoaie puțin și îl face f.fraged și aromat. Recomand când mai faceți pâinică de casă, să încercați să faceți și așa 1-2 plăcinte, sunt sigură că o să vă placă.
Nu voi posta în rețetă ingredientele pentru pâine, le luați din Rețeta de pâine de casă.
Am mai pregătit o rețetă din aceeași categorie, niște mini pâinici (balabuște le spuneau la noi:) aromate cu usturoi, care la fel mergeau pe lângă pâine și plăcinte. Promit să v-o pun cât mai repede.
Ingrediente
●
Aluat de pâine
500 g
Vedeți rețeta în pași, mai jos
●
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
●
Piper negru
0.5 lingurite
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 2
În acest timp pregătim umplutura.
Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe mici.
Pas 3
Ceapa la fel, se curăță, se spală și se taie cubulețe - o adăugați peste cartofi.
Pas 4
Adăugați 1 linguriță de sare, piper, ulei și amestecați bine totul. Asta-i toată umplutura, din produse de bază de la țară.
Pas 5
Din aluatul pregătit luați cam 6 bucăți de aluat, care după un pic de frământat să fie de mărimea pumnului, poate un pic mai mici.
Restul de aluat îl lăsați și pregătiți pâinea mai încolo, după ce puneți plăcintele la cuptor.
Pas 6
Lăsați bilele de aluat să se odihnească vreo 10 minute, apoi fiecare o întindeți cu sucitorul - să fie cam de 2.5-3 mm grosime.
Mijlocul plăcintelor ungeți cu puțin ulei, marginile aveți grijă să nu le atingeți, ca să le puteți lipi pe urmă.
Pas 7
Puneți umplutura pe fiecare plăcintă, este bine să fie mai multă, atât cât să puteți să lipiți marginile mai apoi.
Pas 8
Și acum facem plăcinta:
- lipiți mai întâi marginile opuse.
Pas 9
Apoi celelalte margini opuse - luați doar vârfurile, ca să le prindeți ușor unul de altul.
Pas 10
Și așa vă rămân 4 colțuri parcă rămase mai fără treabă.
Aceste colțuri le luați pe rând, ușor cu 2 degete și le îndreptați pe lateral.
Pas 11
Presați ușor cu degetele și gata plăcinta.
Pas 12
În așa fel le faceți pe toate, le puneți pe o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei.
Pas 13
Le puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 40-50 de minute. Dacă se rumenesc prea repede le acoperiți cu o folie de aluminiu deasupra, să se facă bine și legumele dinăuntru.
Eu nu eram sigură dacă sunt gata legumele și atent am înțepat o plăcintă pe lateral, cu o furculiță am scos un cartof și am văzut că sunt gata. Așa le puteți verifica și voi, mai ales când le faceți prima dată.
Pas 14
Cât sunt fierbinți abia scoase din cuptor le ungeți deasupra cu o pensulă cu puțin ulei.
Pas 15
Le întoarceți în tavă cu fundul în sus și lăsați 10 min să se răcorească și pătrundă.
Pas 16
Apoi le tăiați jumătăți sau sferturi și serviți cum vă place - le-aș recomanda cu niște compot, suc sau vin roșu. Sau în combinație cu vreo ciorbă mai acrișoară.
Este posibil să mai trebuiască să le sărați umplutura la mâncare, eu nu pun multă sare în ei cruzi ca să nu întărească cartofii la copt, se fac mult mai repede așa.
Să aveți poftă bună și vă aștept și pe voi cu rețete de acasă, care nu se găsesc prin cărți de rețete dar se transmit de la o generație de gospodine la alta.
Plăcintele sunt pufoase, aromate, sățioase - recomand cu încredere!
Cantitate:
6 buc
(6 plăcinte)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (10 voturi)