Turte cu telemea Reteta VIDEO

Turte cu telemea

Aceasta reteta de turte este inca o inspiratie din bucataria bunicii - le facea foarte des cand nu avea timp sa pregateasca paine in cuptor, sau vroia sa faca niste placinte rapide. Turtele cu telemea sunt extraordinar de bune, pufoase, moi - se prepara cu ingrediente simple, pe care sigur le aveti prin frigider.

Veti vedea in reteta ca totul este simplu si repede, in maxim o ora aveti niste placinte cu telemea super bune. Bunica de obicei le pregatea cu branza de oi sarata si lapte acru, dar acum ne adaptam la ce avem in magazin. Asa ca neaparat sa alegeti pentru turte o telemea mai bine scursa, sau veche si iaurt/kefir ceva mai lichid.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Telemea de vaca
250 g
sau orice alta telemea preferata - foarte buna este si branza de oi maturata
Lapte batut/iaurt/chefir
450 ml
sau chiar putin mai mult, cat cere aluatul
Praf de copt
10 g
un plic de praf de copt sau 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
Sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un bol se pune faina, sarea si praful de copt, se amesteca bine apoi se adauga branza telemea data prin razatoarea mai mare, sau maruntita bine cu o furculita.

2

Se amesteca bine cu o lingura toate ingredientele uscate. Acum adaugati iaurtul si il incorporati cu o lingura in compozitia de faina si telemea.

3

Apoi cand incepe sa se ingroase coca il framantati cu mainile pana se formeaza un aluat moale si un pic lipicios.

4

Apoi treceti bila de aluat pe masa presarata bine cu faina si mai framantati putin, cam 1-2 min, sa se uniformizeze aluatul si sa nu fie lipicios deasupra.

5

Il lasati 10 min sa se odihneasca apoi il impartiti in 6 bucati de aluat si formati din ele 6 bile. Nu uitati sa presarati faina cat lucrati cu aluatul. Mai lasati aceste bile inca 5-10 minute la odihnit pe masa.

Daca vreti mai putine placinte micsorati proportional ingredientele, sa iasa 3-4 bile si atunci le faceti mai repede.

6

Apoi luati  o bila de aluat, o turtiti un pic cu mainile prin faina.

7

Apoi cu un facalet intindeti putin aluatul, sa fie cam de 8-10mm grosime. Nu le faceti mai subtiri, pentru ca nu vor fi asa pufoase, se vor usca mult la prajit. Cu o furculita intepati bine turta pe toata suprafata.

8

Cat timp faceti turta puneti o tigaie pe foc sa se incalzeasca, adaugati putin ulei si puneti acolo prima turta formata.

Cat timp se prajeste turta din tava pregatiti urmatoarea si o lasati pe masa, si asa pana le faceti pe toate.

9

Turtele le prajiti la foc mediu spre mic, veti observa ca se umfla putin, periodic verificati daca s-au rumenit dedesubt.

10

Cand sunt rumene bine pe o parte le intoarceti si la fel prajiti si cealalta parte.

11

Le scoateti pe o farfurie, pe parcurs ce le prajiti pe toate le puneti una peste alta, ca sa se mai abureasca si sa fie moi. Veti observa ca am facut 6 bile dar pe poza am 5 turte - una a mancat-o sotul imediat ce a intrat pe usa cand a venit de la servici, apoi a asteptat cuminte pana am servit cina si am facut pozele pentru site :)

12

Aici vedeti si in sectiune cat de pufoase sunt.

Sunt delicioase calde sau a 2-a zi (daca mai raman) incalzite la microunde. Recomand sa le incercati obligatoriu.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (6 turte medii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (21 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 51

Anastasia H
Anastasia H 29 Sep 2021, 07:45

Îmi plac foarte mult, și copiii le adoră, ei fiind foarte capricioși la mâncare. Le-am făcut exact după rețetă, au ieșit foarte gustoase. Singurul motiv pentru care le-aș face mai rar este că eu nu mă pot abține din a le manca 😉

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Anastasia H 29 Sep 2021, 07:47

Ma bucur mult ca v-au placut! Exact din acelas motiv le fac si eu mai rar!😃😃😃😃

UngureanuMagdalena269
Ungureanu Magdalena (UngureanuMagdalena269) 06 Feb 2021, 10:44

Am încercat rețeta... foarte bune, potrivite pentru pachețel școală/serviciu.

Neavând prin frigider decât o jumătate de cutiuță de smântână, am înlocuit iaurtul/sana/chefirul cu aceasta plus în completare lapte dulce și o lingură zeamă de lămâie.

Umplutura a fost un amestec de telemea și brânză de burduf.🤤Bune!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roxana
Roxana 24 Nov 2020, 22:33

Perfecte minunatele turte! Dintr-o portie intreaga, pentru 2 oameni, au mai ramas 4 bucati din totalul de 8. Nici nu e de mirare la cat sunt de bune! 2 bucati au fost pregatite cu diferite tipuri de branza ( ca si clatitele ). Multumim pentru reteta si sfaturi! Noapte buna!

Poza mea pentru reteta:
Stefy3
Stefy3 30 Mar 2020, 22:34

Foarte bune turtele, pufoase, gustoase și ușor de făcut! S-au terminat rapid! :)

Mulțumim, Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
adriana rebei
adriana rebei 25 Feb 2020, 20:19

Exceptionale! Una speciala pentru sotu' ☺

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AlinaSavin224
Alina Savin (AlinaSavin224) 14 Sep 2018, 23:01

Eu am făcut turtite mici,din aceleași cantități....Au ieșit atat de moi și gustoase... ❤️ Mulțumim,Lena,pt rețetă! 😘💐

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
natinati
natinati 22 Feb 2016, 18:54

poza nu e chiar reusita, dar turtele sint foarte bune.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
cdianac
cdianac 22 Aug 2015, 11:56

Un mic dejun perfect azi! Am facut doar jumatate de portie, nu de teama ca nu ar fi gustoase ci pentru ca am vrut sa le mancam calde iar 6 turte erau prea multe pentru 2 oameni. Foarte bune! Am sa pun mai multa branza data viitoare, in rest sunt absolut delicioase! Cu siguranta fetita mea le va adora cand am sa i le fac!

Multumesc Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Mocsilina
Mocsilina 26 Nov 2013, 11:50

Absolut geniale! Eu am diminuat putin cantitatea de chefir si am ecis sa folosesc doua oua!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 14 Jun 2012, 12:29

buna lena!aceste turte sunt geniale!le ador!nu am avut telemea,asa k am pus emental,dar rezultatul este p masura asteptarilor!pufoase,gustoase,delicioase!cu siguranta sotul le va devora diseara cu mare placere!merci!pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile