Turte cu telemea Reteta VIDEO

Turte cu telemea

Aceasta reteta de turte este inca o inspiratie din bucataria bunicii - le facea foarte des cand nu avea timp sa pregateasca paine in cuptor, sau vroia sa faca niste placinte rapide. Turtele cu telemea sunt extraordinar de bune, pufoase, moi - se prepara cu ingrediente simple, pe care sigur le aveti prin frigider.

Veti vedea in reteta ca totul este simplu si repede, in maxim o ora aveti niste placinte cu telemea super bune. Bunica de obicei le pregatea cu branza de oi sarata si lapte acru, dar acum ne adaptam la ce avem in magazin. Asa ca neaparat sa alegeti pentru turte o telemea mai bine scursa, sau veche si iaurt/kefir ceva mai lichid.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Telemea de vaca
250 g
sau orice alta telemea preferata - foarte buna este si branza de oi maturata
Lapte batut/iaurt/chefir
450 ml
sau chiar putin mai mult, cat cere aluatul
Praf de copt
10 g
un plic de praf de copt sau 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
Sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol se pune faina, sarea si praful de copt, se amesteca bine apoi se adauga branza telemea data prin razatoarea mai mare, sau maruntita bine cu o furculita.

Turte cu telemea - Pas 1
Pas 2

Se amesteca bine cu o lingura toate ingredientele uscate. Acum adaugati iaurtul si il incorporati cu o lingura in compozitia de faina si telemea.

Turte cu telemea - Pas 2
Pas 3

Apoi cand incepe sa se ingroase coca il framantati cu mainile pana se formeaza un aluat moale si un pic lipicios.

Turte cu telemea - Pas 3
Pas 4

Apoi treceti bila de aluat pe masa presarata bine cu faina si mai framantati putin, cam 1-2 min, sa se uniformizeze aluatul si sa nu fie lipicios deasupra.

Turte cu telemea - Pas 4
Pas 5

Il lasati 10 min sa se odihneasca apoi il impartiti in 6 bucati de aluat si formati din ele 6 bile. Nu uitati sa presarati faina cat lucrati cu aluatul. Mai lasati aceste bile inca 5-10 minute la odihnit pe masa.

Daca vreti mai putine placinte micsorati proportional ingredientele, sa iasa 3-4 bile si atunci le faceti mai repede.

Turte cu telemea - Pas 5
Pas 6

Apoi luati  o bila de aluat, o turtiti un pic cu mainile prin faina.

Turte cu telemea - Pas 6
Pas 7

Apoi cu un facalet intindeti putin aluatul, sa fie cam de 8-10mm grosime. Nu le faceti mai subtiri, pentru ca nu vor fi asa pufoase, se vor usca mult la prajit. Cu o furculita intepati bine turta pe toata suprafata.

Turte cu telemea - Pas 7
Pas 8

Cat timp faceti turta puneti o tigaie pe foc sa se incalzeasca, adaugati putin ulei si puneti acolo prima turta formata.

Cat timp se prajeste turta din tava pregatiti urmatoarea si o lasati pe masa, si asa pana le faceti pe toate.

Turte cu telemea - Pas 8
Pas 9

Turtele le prajiti la foc mediu spre mic, veti observa ca se umfla putin, periodic verificati daca s-au rumenit dedesubt.

Turte cu telemea - Pas 9
Pas 10

Cand sunt rumene bine pe o parte le intoarceti si la fel prajiti si cealalta parte.

Turte cu telemea - Pas 10
Pas 11

Le scoateti pe o farfurie, pe parcurs ce le prajiti pe toate le puneti una peste alta, ca sa se mai abureasca si sa fie moi. Veti observa ca am facut 6 bile dar pe poza am 5 turte - una a mancat-o sotul imediat ce a intrat pe usa cand a venit de la servici, apoi a asteptat cuminte pana am servit cina si am facut pozele pentru site :)

Turte cu telemea - Pas 11
Pas 12

Aici vedeti si in sectiune cat de pufoase sunt.

Sunt delicioase calde sau a 2-a zi (daca mai raman) incalzite la microunde. Recomand sa le incercati obligatoriu.

Pofta Buna!

Turte cu telemea - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (6 turte medii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (21 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 19 Apr 2010, 10:40

Simple dar f. gustoase. Cand m-am intors de la servici, pur si simplu le-am devorat :).

Nota mea pentru reteta:
Natali
Natali 19 Apr 2010, 11:43

Doamne, Lena, ce-mi faci, e un chin sa privesc pozele. Gata, nu mai intru la tine pe site pina nu termin cura, na! :P Sau macar sa maninc inainte. :D

lena
Elena (lena) 19 Apr 2010, 11:47

Off, ce sa zic de mine... ca eu le am in casa si le pun pe site, le tot vad .... si tot sunt la cura. Trebuie sa ne antrenam rabdarea si pacat sa nu vezi cat de bune sunt, macar pentru viitor cand ne putem permite un pic.

Natali
Natali 19 Apr 2010, 12:13

O sa le fac neaparat si eu intr-o zi, pentru dejun, ca sa consumam caloriile pina seara.

amelittat
amelittat 20 Apr 2010, 15:40

si eu fac asa ceva dar cu varza   murata si cu cartofi, sunt delicioase, super bune, noua 6 nu ne ajung...;

Nata
Nata 21 Apr 2010, 21:56

salut. Azi am facut aceste turte si chiar sint gustoase si usor de preparat. Merci mult de retete si succese in continuare.

Emma
Emma 03 Sep 2010, 10:27

Si bunica facea asa ceva dar eu nu am avut reteta si nici nu m-am gandit ca se pune branza direct in aluat. Incercam mereu sa fac aluatul si sa-l umplu. Imi ieseau niste placintele bune dar tari. Acum, am reusit! Multumesc pentru reteta!

amalia80
amalia80 20 Sep 2010, 09:50

O reteta pe care vreau sa o incerc chiar azi.

Am insa 2 intrebari:

1. Praful de copt se poate inlocui cu drojdie? Cu timpul aferent crescutului, bineinteles.

2. Ai facut vreodata in cuptor? Cred ca ar iesi mult mai crocante la coaja si mai dietetice.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) amalia80 20 Sep 2010, 10:56

Nu merge niciuna din propunerile tale, eu asa le fac de cand stiu - cu drojdie s-ar putea sa fie alta textura, iar daca le coci la cuptor va fi ca niste painici, plus ca vor avea coaja mai tare. Incearca-le mai intai asa cum scrie in reteta, sa vezi cum ies, apoi improizeaza si vezi diferenta.

amalia80
amalia80 20 Sep 2010, 13:16

Multumesc pentru raspuns, voi incerca cu praf de copt. Nu stiu de ce, dar evit sa folosesc des praful de copt, prefer drojdia.

MariaP
MariaP 21 Sep 2010, 15:21

Amalia, ai testat reteta? Te asteptam cu impresii.

Bunica, Dumnezeu s-o odihneasca, facea asemena turte si ieseau magnifice! Super pufoase de se topeau in gura. Cand si cand le mai facem si noi. Le savuram fie cu o cana cu lapte dulce, fie cu iaurt. Sunt asa... mai rustice, dar minunate!

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 26 Sep 2010, 18:22

Da, le-am facut  acum doua seri si tot o sa le facem de-acum incolo. Am pus branza sarata de oi facuta in casa si au iesit deosebit de gustoase. Noua ne-au mai mult reci.

Cand am timp postez fotografia pe forum, desi recunosc - am facut 2 turte si restul gogosele. Cand te apuci de o turta vai de silueta ta!

Galia
Galia 04 Nov 2010, 22:20

In una din serile de la sfarsitul lunii (cand inca nu venise salariu si frigiderul era cam gol) mi-am amintit de acesta minunata reteta. Au mers foarte bine la ceai...cu ele am trait pana la salariu

Nota mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 05 Feb 2012, 15:36

Foarte gustoase ! Au fost apreciate de intreaga familie !

Poza mea pentru reteta:
camelia dobre
camelia dobre 17 Feb 2012, 20:23

nu mi-au iesit asa pufoase dar au avut un gust bunicel, nu sunt printre preferalele mele

Nina-Andreea
Nina-Andreea 25 Mar 2012, 17:00

Sunt foarte bune! Gustul de brânză e delicios! Ale mele nu au ieșit atât de prăjite. Și una din cele 6 a dispărut până să fac poza.

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 14 Jun 2012, 12:29

buna lena!aceste turte sunt geniale!le ador!nu am avut telemea,asa k am pus emental,dar rezultatul este p masura asteptarilor!pufoase,gustoase,delicioase!cu siguranta sotul le va devora diseara cu mare placere!merci!pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 22 Jun 2012, 17:37

buna lena!dak facem aceste turte fara telemea,dublam faina?,as vrea sa le fac si dulci.pupici!dak ai putea sa_mi dai un rasp rapid,poate mai reusesc sa le fac azi

lena
Elena (lena) sara33 22 Jun 2012, 20:55

Sara, nu dublezi faina, lasa la fel, sa faci aluatul moale - fara telemea s-ar putea sa-ti iasa nu asa pufoase, dar oricum incearca.

sara33
sara33 24 Jun 2012, 15:21

buna lena!merci pt rasp,azi l am gasit,am fakt,adaugasem doar 100g fain in plus si au iesit tari.scuza_ma,dar de azi nu mau skimb retetele tale,makr tu ai incercat si stii,celelalte cu emental au iesit super.pupici!

Una
Alexandra (Una) 11 Aug 2012, 18:52

Oare cu branza de burduf nu merg? Intreb pentru ca eu asa le-am incercat azi, am injumatatit cantitatile si am facut turtele. La gust sunt bune, miroase tare bine in casa, doar ca....sunt cam crude in interior. Sau or fi asa pentru ca inca-s calde? O sa vad mai incolo putin cum o sa mai arate. Sa fie ca am sfaramitat prea tare branza? Am amestecat-o cu faina in palme ca pe un aluat de ala ce se face cu unt, nisipos parca ii zice. Focul nu l-am tinut mare, ulei am pus putin de tot... Nu stiu, as vrea sa le mai incerc si altadata doar sa le fac cum trebuie. De aia intreb daca sa folosesc alt tip de  branza. Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Alexandra (Una) 13 Aug 2012, 15:24

Eu nu prea folosesc branza de burduf, pun din aceea de oaie/vaca maturata mai uscacioasa. Posibil daca branza de burduf se topeste mai repede, sa-ti para ca sunt crude in interior.

maria T
maria T 08 Nov 2012, 22:33

Aceste turte imi faceau demult cu ochiul, dar nu am reusit sa le fac decat azi. Is super faine.....gustoase si moi, se topesc in gura. Mmmmm...Multumim Lena!

Poza mea pentru reteta:
maria T
maria T 08 Nov 2012, 22:35

Am uitat sa va zic ca eu le-am copt fara ulei. Cred ca-s mai sanatoase si evit si fumul din casa.

serafima
tcaci (serafima) 04 Feb 2013, 01:35

Se pot coace si fara uleu? Eu nu am voie prajit, insa cindva mincam aceste turte si .... Mult?

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 04 Feb 2013, 07:31

Serafima, "se poate" la tot ce m-ai intrebat si la alte retete si la asta.

LicaStar
Lica (LicaStar) 08 Mar 2013, 12:00

Au gustul placintelor cu branza pe care le facea mama acasa, tot pe tigaie. Astea se fac mai repede si sunt la fel de bune

zatara
zatara 28 Jun 2013, 09:45

cele mai bune turte mancate vreodata!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Mocsilina
Mocsilina 26 Nov 2013, 11:50

Absolut geniale! Eu am diminuat putin cantitatea de chefir si am ecis sa folosesc doua oua!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 18 Mar 2014, 09:58

Buna. Bune turte. Nu am vrut sa postez,din cauza cantitatii minuscule de astazi. le-am facut aseara,dar numai 1/2 din reteta, normal, si cum seara nu-mi ies bine pozele pana dimineata s-au mai evaporat. Am facut 3 bile,si cand am intins-o pe prima mi s-a parut cam mare si atunci celelalte 2 bile le-am impartit in doua. Am mancat una mica,dar recunosc ca as fi putut manca una "normala", chiar si mai mult :)). Foarte, foarte bune. Sa le faceti neaparat. Pupici

Poza mea pentru reteta:
marigeo
marigeo 29 Mar 2014, 22:07

multumim pentru reteta...am incercat si eu si au iesit foarte gustoase si pufoase,nu ma mai opream din mancat.cu siguranta o sa le mai fac,sunt minunate.

Nota mea pentru reteta:
Roddy
Rodica (Roddy) 24 Feb 2015, 18:44

Buna Lena !!! As vrea sa încerc rețeta in seara asta dar nu am chefir, ar fi posibil sa înlocuiesc cu apa ? Merci

lena
Elena (lena) Rodica (Roddy) 27 Feb 2015, 15:27

Mda, ar merge si cu apa.

cdianac
cdianac 22 Aug 2015, 11:56

Un mic dejun perfect azi! Am facut doar jumatate de portie, nu de teama ca nu ar fi gustoase ci pentru ca am vrut sa le mancam calde iar 6 turte erau prea multe pentru 2 oameni. Foarte bune! Am sa pun mai multa branza data viitoare, in rest sunt absolut delicioase! Cu siguranta fetita mea le va adora cand am sa i le fac!

Multumesc Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
natinati
natinati 22 Feb 2016, 18:53

Cind am pofta de placinte dar mi-e cam lene si nu am brinza proaspata, asta e reteta perfecta! 

natinati
natinati 22 Feb 2016, 18:54

poza nu e chiar reusita, dar turtele sint foarte bune.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
elena niculescu
elena n (elena niculescu) 10 Nov 2016, 12:42

Foarte bune....Le-am facut cu bicarbonat, pe care l-am pus in iaurt! Am uitat sa le intep, dar au iesit :) Multumim!

Nota mea pentru reteta:
corina cafy
Corina Ok (corina cafy) 08 Jun 2017, 07:59

am incercat reteta.....e wow....totul e sa te obisnuiesti cu astfel de aluat pe baza de chefir,iaurt...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
carab?manuela995
carabă manuela (carab?manuela995) 14 Jan 2018, 12:23

Faina am amestecat-o in proporții egale: albă si integrală. In rest am urmat paşii rețetei! Rezultatul: un deliciu culinar!!!!!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) carabă manuela (carab?manuela995) 14 Jan 2018, 12:45

Super, sa aveti pofta buna!

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 17 Jan 2018, 12:13

Delicioase! Nici nu se deosebesc de un aluat făcut cu drojdie. Am făcut o rețetă jumate de teamă că nu ne vor ajunge😅.Dar nu era cazul, sunt foarte sățioase! Mulțumesc pentru rețetă!

Nota mea pentru reteta:
AlinaSavin224
Alina Savin (AlinaSavin224) 14 Sep 2018, 23:01

Eu am făcut turtite mici,din aceleași cantități....Au ieșit atat de moi și gustoase... ❤️ Mulțumim,Lena,pt rețetă! 😘💐

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
adriana rebei
adriana rebei 25 Feb 2020, 20:19

Exceptionale! Una speciala pentru sotu' ☺

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Stefy3
Stefy3 30 Mar 2020, 22:34

Foarte bune turtele, pufoase, gustoase și ușor de făcut! S-au terminat rapid! :)

Mulțumim, Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roxana
Roxana 24 Nov 2020, 17:11

Buna, Lena! Ma ajuti cu o informatie, te rog frumos? Eu am gatit turtele acestea in trecut iar rezultatul a fost exemplar. Astazi, doresc sa le prepar din nou, insa nu am in casa iaurt / kefir. Pot inlocui cu smantana fermentata 35% grasime si cu putin lapte ( pentru a fi mai lichid )? De-asemenea, noua ne place mult branza in astfel de turte / placinte; daca maresc cantitatea de branza sarata, crezi ca ar impacta mult aluatul in a nu rezulta asa de pufos? Multumesc si o seara cat mai linistita!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Roxana 24 Nov 2020, 17:19

Cred ca torul va fi bune cu ambele variante, eventual mai adauga putina zeama de lamaie in coca pe langa lapte. Si telemea puneti nu mult mai multa, cu moderatie.😉

Roxana
Roxana 24 Nov 2020, 17:29

Perfect, multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine!  Exact asa voi proceda pentru ca lamaie am in casa si da, nu voi exagera cu branza sarata.  Revin si cu poza + detalii mai tarziu! O dupa-masa frumoasa!

Roxana
Roxana 24 Nov 2020, 22:33

Perfecte minunatele turte! Dintr-o portie intreaga, pentru 2 oameni, au mai ramas 4 bucati din totalul de 8. Nici nu e de mirare la cat sunt de bune! 2 bucati au fost pregatite cu diferite tipuri de branza ( ca si clatitele ). Multumim pentru reteta si sfaturi! Noapte buna!

Poza mea pentru reteta:
UngureanuMagdalena269
Ungureanu Magdalena (UngureanuMagdalena269) 06 Feb 2021, 10:44

Am încercat rețeta... foarte bune, potrivite pentru pachețel școală/serviciu.

Neavând prin frigider decât o jumătate de cutiuță de smântână, am înlocuit iaurtul/sana/chefirul cu aceasta plus în completare lapte dulce și o lingură zeamă de lămâie.

Umplutura a fost un amestec de telemea și brânză de burduf.🤤Bune!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anastasia H
Anastasia H 29 Sep 2021, 07:45

Îmi plac foarte mult, și copiii le adoră, ei fiind foarte capricioși la mâncare. Le-am făcut exact după rețetă, au ieșit foarte gustoase. Singurul motiv pentru care le-aș face mai rar este că eu nu mă pot abține din a le manca 😉

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Anastasia H 29 Sep 2021, 07:47

Ma bucur mult ca v-au placut! Exact din acelas motiv le fac si eu mai rar!😃😃😃😃

alma.celeste
alma.celeste 07 Sep 2023, 15:26

Bună ziua, Lena.

As dori sa pregatesc acest aluat cu o seara inainte si a doua zi dimineață sa coc turtele. Pot sa il tin la frigider? Mulțumesc!

lena
Elena (lena) alma.celeste 07 Sep 2023, 16:01

Da, cred ca se poate.😉

alma.celeste
alma.celeste 07 Sep 2023, 16:13

Mulțumesc pentru răspuns!