Mamaliga Moldoveneasca

Mamaliga Moldoveneasca

I-am spus moldoveneasca pentru ca difera putin modul de prezentare si servire - asa se face la mine acasa - se tine rotunda si se rastoarna pe un platou sau fund de lemn, obligatoriu se taie cu fir de ata, am si aratat in pasii de mai jos. Perfecta pentru a face "urs" cu branza telemea, si de a o manca cu mana, se intinge in tot felul de chestii - jumari, tochitura, scrob, telemea, branza cu smantana - dap cu peste prajit si mujdei .... o nebunie!

Aici am invatat sa fac mamaliga mai lichida in proportie de 1unitate malai la 3 de apa - dar ramane ceva mai lichida si nu tine forma, asta se face cu 1 malai la 2 apa, deci vedeti cum va place, oricum este tare buna si unge sufletul :)

Ingrediente

Faina de malai
1 pahare
orice pahar de 250-300ml
Apa
2 pahare
Sare
0.5 lingurite
optional si 1 lingura de unt

Pasi de urmat

1

Atentie - mamaliga din poze este facuta in tuci mare cu 3 pahare de malai si 6 de apa - pentru 5-6 persoane mancacioase :) Eu va dau reteta de baza si adaptati proportiile dupa ce tuci aveti si cate persoane vor fi la masa.

Deci, intr-un ceaun se pune apa cu sarea la fiert, presarati o lingura de malai deasupra(nu stiu pentru ce este, dar asa facea bunica, mama, tata, asa fac si eu :)

 

2

Cand incepe sa fiarba apa adaugati faina de porumb - in acelasi timp amestecati bine cu un tel si in cel mai rau caz cu o lingura sa nu se faca cocoloase.

3

Recomand sa folositi telul, la sigur veti avea mamaliga fara cocoloase - a fost o descoperire si pt mama mea, care credea sfant in lingura dar se chinuia rau de tot cu ea.

Deci, lasati sa fiarba la foc mediu, amestecand periodic in ea cu telul, cam 3-4 minute - dupa care incepe sa se faca groasa si nu mai puteti sa-l folositi.

4

Si aici intra in "teren" melesteul de lemn - mamaliga cat fiarbe(cam 10min) la foc mic, periodic trebuie amestecata cu un melesteu sau lingura mai tare si mare - eventual de lemn.

Este foarte groasa si alta ustensila s-ar putea sa nu faca fata, ah da, mai merge si cu coada sucitorului de aluat.

5

Deci o lasati sa fiarba asa groasa la foc mic cam 10 minute.

6

Dupa acest timp mai amestecati o data si apoi cu lingura presati bine deasupra, marginile le apasati mai tare.

Puteti unge deasupra cu putin unt sa nu faca crusta si neteziti bine. O mai lasati pe foc mic 5 minute.

7

Rasturnati ceaunul pe un platou sau fund de lemn, scuturati bine sa iasa mamaliga - s-ar putea din prima sa nu va iasa, dar cand sare asa rotunda si frumoasa veti fi mandri de voi.

In ceaunul de mamaliga de obicei la noi se toarna lapte cu putina sare si se fierbe - cand a fiert se rad bine peretii ceaunului si asta-i desertul - lapte cu mamaliga.

8

Si repede cu ea pe masa, o taiati cu ata simpla de cusut - cutitul va ramane cam cu faramituri groase pe el si va fi greu de manevrat.

Nu uitati pana fierbe mamaliga sa va pregatiti de toate pe langa ea - telemea de oi, branza cu smantana, scrob, jumari/tochitura, peste prajit cu mujdei, o ciorba acrisoara - deci aveti de unde alege :) Este buna chiar si cu gem.

9

Atat a ramas din mamaliga noastra...buna de tot!

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

BolocanMarius860
Bolocan Marius (BolocanMarius860) 26 aug 2016, 17:47

am folosit mai multe tipuri de malai,.......tin cont tot timpul de metoda ta,......recunosc ca din 2015,...iulie,........simt ca mananc mamaliga ca la Stanca-Costesi de Botosani,.......doua tipuri de malai sunt perfecte,......pentru consistenta,aroma si ....farmec,......mamaliga pe care o fac acoperita in bucatarie cu o laveta de bumbac,.......e f.buna dupa trei zle,............multumesc Lena,......

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 25 iun 2015, 21:34

Interesant. Ma uit la emis".Mama mea gateste mai bine" si exact asa a facut o concurenta ,a pus sare, apoi malai ca sa stie ca a pus sare !!!!.M-am mirat tare. Nu stiam. Deci asta este povestea.? Multumesc de lamurire. Numai ca nu a pus destula si nu a placut.

Darzos
Darzos 25 iun 2015, 17:26

Exista o poveste/gluma care explica de ce se pentru pregatirea mamaligii se pune la fiert apa, sarea si o lingura sau un pumnisor de malai - neaparat in aceasta ordine.

Traia odata o familie ca orice familie in care erau cativa frati. Intr-una din zile cel mai mic obosit de munca si fiindu-i si foame s-a dus sa puna de mamaliga. A pus in ceaun apa si un pumnisor de sare si l-a pus pe foc. Altul dintre frati s-a dus si el sa puna de mamaliga dar vazand ca este deja pusa s-a gandit: -O fi pus sare? Ca sa fie sigur ca mamaliga va fi gustoasa a pus un pumnisor de sare si s-a intors la munca. Pe scurt toti fratii au trecut pe acolo si fiecare a pus un pumnisor de sare pentru a fi sigur ca mamaliga va fi gustoasa. Tatal a venit a vazut ceaunul fierband, a pus malai, a luat cir, etc, etc, etc...... si a rasturnat mamaliga pe fund. La masa au constatat ca nu poate fi mancata fiind foarte sarata. Fiecare dintre frat a explicat ce el a pun numai un pumnisor de sare nefiind sigur ca cel care a pus apa la fiert n-a uitat sarea. Atunci tatal a hotarat ca cel care pune de mamaliga DUPA ce pune sarea sa puna si un pumnisor de malai ca semn ca n-a uitat.

Acesta este explicatia pe care tatal meu, Dumnezeu sa-l ierte, mi-a dat-o acum peste 60 de ani.

  

Jana
Jana 19 feb 2015, 20:23

O bunatate!!! Multumesc Lena. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 16 feb 2015, 07:43

Ooops am uitat de poza

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 16 feb 2015, 07:42

Am facuto si am papato cu carnita. La noi asa era obiceiul dupa ce rasturna mãmãliga puneam lapte la fert si mamaliguta care raminea o papam cu laptele fiert si zahar din farfurie. Asa fac si eu acuma .

Cornelia BB
Cornelia BB 05 iul 2014, 14:41

Mãmãligutã ca la mama Acasa 

Poza mea pentru reteta:
Io2013
Ionela Hanke (Io2013) 05 oct 2013, 18:24

Stii de ce se pune malai deasupra? Pentru ca la ceaun nu se pune capac, iar daca pui malai deasupra apoi, functioneaza ca un fel de capac si apa fierbe mai repede ;)

lena
Elena (lena) Ionela Hanke (Io2013) 05 oct 2013, 20:28

Merci mult!

hanna
hanna 02 oct 2013, 15:29

la fix ai postat!

azi sunt in  post si am facut tocanita de ciuperci cu mamaliga varianta mea-sa fie unpic mai moale mamaliga si eu chiar daca nu o gatesc des dar imi place cel mai mult la ciorba de fasole cu smantana iarna dar si cu dulceata ,cu lapte dulce ,cu smantana,sau cum fac femeile batrane la maramures de unde sunt eu-prajesc ceapa in ulei si o amesteca cu mamaliga pur si simplu si e minunata pt zilele de post!

iar malaiul  imi place cel de la GOLDMAYA.

Poza mea pentru reteta:
ulivia
ulivia 02 oct 2013, 10:18

tiki, pentru inceput ela e terciul ,cand eram copii noua de placea cu unt  si era bum de mancat fierbinte cand te durea in gat, mai ales iarna,in terci se continua de facut mamaliga asa cum prezinti mai departe. Doamne ce vremuri! Mi-e dor de bunica.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile