Mamaliga Moldoveneasca
I-am spus moldoveneasca pentru ca difera putin modul de prezentare si servire - asa se face la mine acasa - se tine rotunda si se rastoarna pe un platou sau fund de lemn, obligatoriu se taie cu fir de ata, am si aratat in pasii de mai jos. Perfecta pentru a face "urs" cu branza telemea, si de a o manca cu mana, se intinge in tot felul de chestii - jumari, tochitura, scrob, telemea, branza cu smantana - dap cu peste prajit si mujdei .... o nebunie!
Aici am invatat sa fac mamaliga mai lichida in proportie de 1unitate malai la 3 de apa - dar ramane ceva mai lichida si nu tine forma, asta se face cu 1 malai la 2 apa, deci vedeti cum va place, oricum este tare buna si unge sufletul :)
Ingrediente
●
Faina de malai
1 pahar
orice pahar de 250-300ml
●
Sare
0.5 lingurite
optional si 1 lingura de unt
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Atentie - mamaliga din poze este facuta in tuci mare cu 3 pahare de malai si 6 de apa - pentru 5-6 persoane mancacioase :) Eu va dau reteta de baza si adaptati proportiile dupa ce tuci aveti si cate persoane vor fi la masa.
Deci, intr-un ceaun se pune apa cu sarea la fiert, presarati o lingura de malai deasupra(nu stiu pentru ce este, dar asa facea bunica, mama, tata, asa fac si eu :)
Pas 2
Cand incepe sa fiarba apa adaugati faina de porumb - in acelasi timp amestecati bine cu un tel si in cel mai rau caz cu o lingura sa nu se faca cocoloase.
Pas 3
Recomand sa folositi telul, la sigur veti avea mamaliga fara cocoloase - a fost o descoperire si pt mama mea, care credea sfant in lingura dar se chinuia rau de tot cu ea.
Deci, lasati sa fiarba la foc mediu, amestecand periodic in ea cu telul, cam 3-4 minute - dupa care incepe sa se faca groasa si nu mai puteti sa-l folositi.
Pas 4
Si aici intra in "teren" melesteul de lemn - mamaliga cat fiarbe(cam 10min) la foc mic, periodic trebuie amestecata cu un melesteu sau lingura mai tare si mare - eventual de lemn.
Este foarte groasa si alta ustensila s-ar putea sa nu faca fata, ah da, mai merge si cu coada sucitorului de aluat.
Pas 5
Deci o lasati sa fiarba asa groasa la foc mic cam 10 minute.
Pas 6
Dupa acest timp mai amestecati o data si apoi cu lingura presati bine deasupra, marginile le apasati mai tare.
Puteti unge deasupra cu putin unt sa nu faca crusta si neteziti bine. O mai lasati pe foc mic 5 minute.
Pas 7
Rasturnati ceaunul pe un platou sau fund de lemn, scuturati bine sa iasa mamaliga - s-ar putea din prima sa nu va iasa, dar cand sare asa rotunda si frumoasa veti fi mandri de voi.
In ceaunul de mamaliga de obicei la noi se toarna lapte cu putina sare si se fierbe - cand a fiert se rad bine peretii ceaunului si asta-i desertul - lapte cu mamaliga.
Pas 8
Si repede cu ea pe masa, o taiati cu ata simpla de cusut - cutitul va ramane cam cu faramituri groase pe el si va fi greu de manevrat.
Nu uitati pana fierbe mamaliga sa va pregatiti de toate pe langa ea - telemea de oi, branza cu smantana, scrob, jumari/tochitura, peste prajit cu mujdei, o ciorba acrisoara - deci aveti de unde alege :) Este buna chiar si cu gem.
Pas 9
Atat a ramas din mamaliga noastra...buna de tot!
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
10 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (3 voturi)