Mamaliga Moldoveneasca

Mamaliga Moldoveneasca

I-am spus moldoveneasca pentru ca difera putin modul de prezentare si servire - asa se face la mine acasa - se tine rotunda si se rastoarna pe un platou sau fund de lemn, obligatoriu se taie cu fir de ata, am si aratat in pasii de mai jos. Perfecta pentru a face "urs" cu branza telemea, si de a o manca cu mana, se intinge in tot felul de chestii - jumari, tochitura, scrob, telemea, branza cu smantana - dap cu peste prajit si mujdei .... o nebunie!

Aici am invatat sa fac mamaliga mai lichida in proportie de 1unitate malai la 3 de apa - dar ramane ceva mai lichida si nu tine forma, asta se face cu 1 malai la 2 apa, deci vedeti cum va place, oricum este tare buna si unge sufletul :)

Ingrediente

Faina de malai
1 pahar
orice pahar de 250-300ml
Apa
2 pahare
Sare
0.5 lingurite
optional si 1 lingura de unt

Pasi de urmat

Pas 1

Atentie - mamaliga din poze este facuta in tuci mare cu 3 pahare de malai si 6 de apa - pentru 5-6 persoane mancacioase :) Eu va dau reteta de baza si adaptati proportiile dupa ce tuci aveti si cate persoane vor fi la masa.

Deci, intr-un ceaun se pune apa cu sarea la fiert, presarati o lingura de malai deasupra(nu stiu pentru ce este, dar asa facea bunica, mama, tata, asa fac si eu :)

 

Mamaliga Moldoveneasca - Pas 1
Pas 2

Cand incepe sa fiarba apa adaugati faina de porumb - in acelasi timp amestecati bine cu un tel si in cel mai rau caz cu o lingura sa nu se faca cocoloase.

Mamaliga Moldoveneasca - Pas 2
Pas 3

Recomand sa folositi telul, la sigur veti avea mamaliga fara cocoloase - a fost o descoperire si pt mama mea, care credea sfant in lingura dar se chinuia rau de tot cu ea.

Deci, lasati sa fiarba la foc mediu, amestecand periodic in ea cu telul, cam 3-4 minute - dupa care incepe sa se faca groasa si nu mai puteti sa-l folositi.

Mamaliga Moldoveneasca - Pas 3
Pas 4

Si aici intra in "teren" melesteul de lemn - mamaliga cat fiarbe(cam 10min) la foc mic, periodic trebuie amestecata cu un melesteu sau lingura mai tare si mare - eventual de lemn.

Este foarte groasa si alta ustensila s-ar putea sa nu faca fata, ah da, mai merge si cu coada sucitorului de aluat.

Mamaliga Moldoveneasca - Pas 4
Pas 5

Deci o lasati sa fiarba asa groasa la foc mic cam 10 minute.

Mamaliga Moldoveneasca - Pas 5
Pas 6

Dupa acest timp mai amestecati o data si apoi cu lingura presati bine deasupra, marginile le apasati mai tare.

Puteti unge deasupra cu putin unt sa nu faca crusta si neteziti bine. O mai lasati pe foc mic 5 minute.

Mamaliga Moldoveneasca - Pas 6
Pas 7

Rasturnati ceaunul pe un platou sau fund de lemn, scuturati bine sa iasa mamaliga - s-ar putea din prima sa nu va iasa, dar cand sare asa rotunda si frumoasa veti fi mandri de voi.

In ceaunul de mamaliga de obicei la noi se toarna lapte cu putina sare si se fierbe - cand a fiert se rad bine peretii ceaunului si asta-i desertul - lapte cu mamaliga.

Mamaliga Moldoveneasca - Pas 7
Pas 8

Si repede cu ea pe masa, o taiati cu ata simpla de cusut - cutitul va ramane cam cu faramituri groase pe el si va fi greu de manevrat.

Nu uitati pana fierbe mamaliga sa va pregatiti de toate pe langa ea - telemea de oi, branza cu smantana, scrob, jumari/tochitura, peste prajit cu mujdei, o ciorba acrisoara - deci aveti de unde alege :) Este buna chiar si cu gem.

Mamaliga Moldoveneasca - Pas 8
Pas 9

Atat a ramas din mamaliga noastra...buna de tot!

Pofta Buna!

Mamaliga Moldoveneasca - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Rodik 73
Rodica (Rodik 73) 01 Oct 2013, 23:35

Cand eram copil, prima mea incercare de a gati a fost mamaliga. Tata m-a invatat toti pasii, la fel ca in reteta de astazi. Dupa ce se pune apa cu sare la fiert, se presara putin malai pe deasupra ca sa fiarba mai repede. Iti multumesc ca existi si ca ne ispitesti cu atatea bunatati.

mariana370
mariana370 01 Oct 2013, 23:42

Draga mea Lena vrem mai multe retete noi ! multe multe

tiki
tiki 02 Oct 2013, 08:57

O,Lena,ce reteta buna.Si eu fac asa ceva. Dar putin altfel.Adica pun apa la fiert cu sare si adaug putina faina ptr.a ingrosa putin apa,si apoi adaug malaiul (nu grisat), cu pumnii ca o capita sa se vada apa pe margine si la mijloc fac o gaura in malai ca sa intre apa si pe mijlocnsi acolo pun si sare. Las la fiert vreo 30 min,apoi scurg putin din apa intr-un vas si ma apuc de mestecat cu facaletul(un lemn rotund uniform tot)Oala luata de pe soba.Mai adaug apa (din acel cir scos) , daca nu am nimerit suficient sa las in vas,dar numai o data.Si gata. Cu o lingura de lemn umeda apas marginile mamaligii si pun pe soba pana pufaie la fund-semn ca s-a desprins- si apoi o rastorn pe un platou. Stiu ca mama avea un carpator mare cu maner intr-o parte pe care statea legata o ata,ceva mai groasa (poate de macrame).Multumesc de reteta,pare mai accesibila ca a mea,motiv pentru care o fac rar.Spune-mi te rog daca malaiul tau e grisat sau din cel normal? Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 02 Oct 2013, 10:03

Merci si de varianta ta, interesant pentru cunoscatori si amatori :)

Eu folosesc malai simplu Baneasa sau Dobrogea, cred ca este grisat.

ulivia
ulivia 02 Oct 2013, 10:18

tiki, pentru inceput ela e terciul ,cand eram copii noua de placea cu unt  si era bum de mancat fierbinte cand te durea in gat, mai ales iarna,in terci se continua de facut mamaliga asa cum prezinti mai departe. Doamne ce vremuri! Mi-e dor de bunica.

Nota mea pentru reteta:
ulivia
ulivia 02 Oct 2013, 10:32

Lena , mamaliga  noastra a orasenilor se mai numeste si mamaliga pripita.Iata aici un articol al  regretatului Radu Roman,intitulat " Pe urmele mamaligii" :

http://www.reteteleluiradu.ro/2013/03/15/pe-urmele-mamaligii-4/

tiki
tiki 02 Oct 2013, 10:36

Da,Ulivia, la noi in Ardeal la terci ii spunem cir. Da asa faceam. Mamaliga asa se face si acuma la tara.Desi eu,parintii,bunicii suntem de la oras, cand mergeam,vedeam. Si la bultz, -cocolosul acela de mamaliga cu branza,care se face in mana ,noi ii spunem rata, gasca.-.Doamne,ce bunatate.Gata. Ca ma apuca melancolia,gandindu-ma.

hanna
hanna 02 Oct 2013, 15:29

la fix ai postat!

azi sunt in  post si am facut tocanita de ciuperci cu mamaliga varianta mea-sa fie unpic mai moale mamaliga si eu chiar daca nu o gatesc des dar imi place cel mai mult la ciorba de fasole cu smantana iarna dar si cu dulceata ,cu lapte dulce ,cu smantana,sau cum fac femeile batrane la maramures de unde sunt eu-prajesc ceapa in ulei si o amesteca cu mamaliga pur si simplu si e minunata pt zilele de post!

iar malaiul  imi place cel de la GOLDMAYA.

Poza mea pentru reteta:
Albinuta
Albinuta 02 Oct 2013, 18:38

Ai postat Lena o reteta care nu e doar o simpla reteta, ci o poveste care ne duce cu gandul la copilaria de la tara. E una din primele retete pe care le-am invatat, copila fiind. Intr-adevar, se presoara un pic de malai, ca sa fiarba mai repede apa, asa am invatat si eu. Si mai stiu ca mamaliga este fiarta cand, amestecand, vedem ca se desprinde de pe marginile ceaunului. Bunicul era cel care taia mamaliga (si painea dealtfel), neaparat cu ata, iar mie,copil flamand adunat de-afara dupa o zi de joaca, imi parea atat de buna. Tot bunicul ne-a invatat cum sa facem urs de mamaliga, iar a doua zi, din mamaliga rece ne cocea felii groase pe plita si le freca cu usturoi, ce bunatate! Ce vii sunt toate aceste amintiri! Multumim Lena pentru postare.

Vali-Mihaela
Vali-Mihaela 02 Oct 2013, 19:34

Lena,mamaliga aceasta e cu malai grisat sau cu malai de tara? Pe cea cu malai grisat stiu s-o prepar fara masuri, insa pentru cealalta as fi incantata sa cunosc exact cantitatile, mai ales ca toti cei din familia mea stiu s-o faca "din ochi " si nimeni nu-mi poate spune cantitatile .

        Vreau in schimb sa va dau un pont pentru o masa mai deosebita la care se serveste si mamaliga: pentru a avea fiecare mesean mamaliguta sa se prepara o mamaliga mare putin mai moale si se portioneaza cu strecuratoarea de ceai umezita, rasturnandu-se pe farfurii individuale.

lena
Elena (lena) Vali-Mihaela 02 Oct 2013, 19:38

Anume aceasta am facut-o cu malai Baneasa - nu scrie pe el ca este grisat. Aceleasi proportii le foloseste tata si cu malai de acasa, de tzara.

Si multumesc de pont!

dianushka8526
dianushka8526 03 Oct 2013, 00:09

Eu sunt din Moldova si la noi la fel se presoara putina faina in apa pusa la fiert . Pe cind eram micuta si mergeam la bunei ei coceau mamaliga la plita sobei. Dupa ce o rasturnau, mai lasau putin ceaunul pe plita vreo 2-3 min, apoi ne rodeau coaja de pe peretii ceaunului si adaugau zahar ... mmm era un desert super buun 

Doina P
Doina P 03 Oct 2013, 23:16

Superba ideea de a posta reteta de mamaliga, pentru ca, sigur, sunt fete tinere si nu numai, care nu stiu dar ar vrea sa faca. Eu fac ceva in plus la mamaliga: dupa ce o termin de netezit, la urma, o inchin. Ii fac semnul crucii. Asa am apucat de mica si asa as face si daca as trai la New York :] 

Ma mira tare ideea de a manca mamaliga cu gem sau cu dulceata. Nu am mai auzit pana acum. Sotului meu, nascut si crescut la Bucuresti, ii place asa de mult mamaliga rece, incat, de cate ori trece pe langa ea isi mai taie o felie si o mananca rece. :] Eu ii zic ca face a saracie si el se amuza si-mi spune ca asa-i place si ca el nu considera asa. Si eu ii mai povestesc de feliile reci, prajite pe plita, rumenite si frecate cu catel de usturoi. Nu cred ca o sa mai am ocazia sa mai mananc asa. 

Felicitari pentru tot. :*

Io2013
Ionela Hanke (Io2013) 05 Oct 2013, 18:24

Stii de ce se pune malai deasupra? Pentru ca la ceaun nu se pune capac, iar daca pui malai deasupra apoi, functioneaza ca un fel de capac si apa fierbe mai repede ;)

lena
Elena (lena) Ionela Hanke (Io2013) 05 Oct 2013, 20:28

Merci mult!

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:41

Mãmãligutã ca la mama Acasa 

Poza mea pentru reteta:
Dana03
Dana03 11 Sep 2014, 13:11

M-a amuzat putin comentariul (nu cu rautate), doar ca nu cred ca acel strat de malai functioneaza ca un capac :D...si eu ma intrebam de ce pune bunica malai deasupra si motivul e simplu: ca sa stie ca a pus sarea (mie asa mi-a zis bunica, si cred ca e asa pentru ca am vazut cazuri in care anumite persoane uitau sa puna sare din simplul motiv ca nu isi dadeau seama daca au mai pus sau nu ;))). Tot de la bunica am invatat si eu sa fac mamaliga si multe alte retete delicioase, cum numai ea stia sa le faca. Acum explicatii pentru faina de deasupra o fi mai multe dar ar trebui sa experimentam sa vedem care apa fierbe mai repede, aia cu faina de malai sau cea fara ;))).

timotei
timotei 16 Feb 2015, 07:42

Am facuto si am papato cu carnita. La noi asa era obiceiul dupa ce rasturna mãmãliga puneam lapte la fert si mamaliguta care raminea o papam cu laptele fiert si zahar din farfurie. Asa fac si eu acuma .

timotei
timotei 16 Feb 2015, 07:43

Ooops am uitat de poza

Poza mea pentru reteta:
Jana
Jana 19 Feb 2015, 20:23

O bunatate!!! Multumesc Lena. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Darzos
Darzos 25 Jun 2015, 17:26

Exista o poveste/gluma care explica de ce se pentru pregatirea mamaligii se pune la fiert apa, sarea si o lingura sau un pumnisor de malai - neaparat in aceasta ordine.

Traia odata o familie ca orice familie in care erau cativa frati. Intr-una din zile cel mai mic obosit de munca si fiindu-i si foame s-a dus sa puna de mamaliga. A pus in ceaun apa si un pumnisor de sare si l-a pus pe foc. Altul dintre frati s-a dus si el sa puna de mamaliga dar vazand ca este deja pusa s-a gandit: -O fi pus sare? Ca sa fie sigur ca mamaliga va fi gustoasa a pus un pumnisor de sare si s-a intors la munca. Pe scurt toti fratii au trecut pe acolo si fiecare a pus un pumnisor de sare pentru a fi sigur ca mamaliga va fi gustoasa. Tatal a venit a vazut ceaunul fierband, a pus malai, a luat cir, etc, etc, etc...... si a rasturnat mamaliga pe fund. La masa au constatat ca nu poate fi mancata fiind foarte sarata. Fiecare dintre frat a explicat ce el a pun numai un pumnisor de sare nefiind sigur ca cel care a pus apa la fiert n-a uitat sarea. Atunci tatal a hotarat ca cel care pune de mamaliga DUPA ce pune sarea sa puna si un pumnisor de malai ca semn ca n-a uitat.

Acesta este explicatia pe care tatal meu, Dumnezeu sa-l ierte, mi-a dat-o acum peste 60 de ani.

  

tiki
tiki 25 Jun 2015, 21:34

Interesant. Ma uit la emis".Mama mea gateste mai bine" si exact asa a facut o concurenta ,a pus sare, apoi malai ca sa stie ca a pus sare !!!!.M-am mirat tare. Nu stiam. Deci asta este povestea.? Multumesc de lamurire. Numai ca nu a pus destula si nu a placut.

BolocanMarius860
Bolocan Marius (BolocanMarius860) 26 Aug 2016, 17:47

am folosit mai multe tipuri de malai,.......tin cont tot timpul de metoda ta,......recunosc ca din 2015,...iulie,........simt ca mananc mamaliga ca la Stanca-Costesi de Botosani,.......doua tipuri de malai sunt perfecte,......pentru consistenta,aroma si ....farmec,......mamaliga pe care o fac acoperita in bucatarie cu o laveta de bumbac,.......e f.buna dupa trei zle,............multumesc Lena,......

Nota mea pentru reteta: