Placinte cu cartofi si ceapa "de acasa"

Placinte cu cartofi si ceapa "de acasa"

Fiindca saptamana trecuta am pregatit o reteta care acasa la noi se facea f.des, era una din preferatele familiei - am zis sa fie asa. Aceste placinte se pregateau la noi impreuna cu painea (si painea nu se facea 1-2 bucati, da un cuptor din ala mare de lemne, sa ajunga pe 2 saptamani). Pregatitul painii era un proces important si lung, alta mancare nu prea se mai gatea in ziua respectiva. Si atunci se faceau 1-2 tavi de placinte din aluat de paine si cartofi+ceapa cruda. In timp ce painea era la cuptor, placintele erau gata mai repede - in jumate de ora, noi savuram placintele cu niste compot sau suc de rosii de casa.

Placintele sunt foarte delicioase, aroma legumelor si zeama patrunde in aluatul de placinte, il inmoaie putin si il face f.fraged si aromat. Recomand cand mai faceti painica de casa, sa incercati sa faceti si asa 1-2 placinte, sunt sigura ca o sa va placa.

Nu voi posta in reteta ingredientele pentru paine, le luati din Reteta de paine de casa.

Am mai pregatit o reteta din aceeasi categorie, niste mini painici (balabushte le spuneau la noi:) aromate cu usturoi, care la fel mergeau pe langa paine si placinte. Promit sa v-o pun cat mai repede.

Ingrediente

Aluat de paine
500 g
Vedeti reteta in pasi, mai jos
Cartofi
1 kg
Ceapa alba
3 buc
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Piper negru
0.5 lingurite
Sare
1 lingurita

Pasi de urmat

1

Pregatiti aluatul de paine conform Retetei de paine de casa. Il lasati la dospit vreo ora.

2

In acest timp pregatim umplutura.

Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete mici.

3

Ceapa la fel, se curata, se spala si se taie cubulete - o adaugati peste cartofi.

4

Adaugati 1 lingurita de sare, piper, ulei si amestecati bine totul. Asta-i toata umplutura, din produse de baza de la tzara.

5

Din aluatul pregatit luati cam 6 bucati de aluat, care dupa un pic de framantat sa fie de marimea pumnului, poate un pic mai mici.

Restul de aluat il lasati si pregatiti paine mai incolo, dupa ce puneti placintele la cuptor.

6

Lasati bilele de aluat sa se odihneasca vreo 10 minute, apoi fiecare o intindeti cu sucitorul - sa fie cam de 2.5-3 mm grosime.

Mijlocul placintelor ungeti cu putin ulei, marginile aveti grija sa nu le atingeti, ca sa le puteti lipi pe urma.

7

Puneti umplutura pe fiecare placinta, este bine sa fie mai multa, atat cat sa puteti sa lipiti marginile mai apoi.

8

Si acum facem placinta:

- lipiti mai intai marginile opuse.

9

Apoi celelalte margini opuse - luati doar varfurile, ca sa le prindeti usor unul de altul.

10

Si asa va raman 4 colturi parca ramase mai fara treaba.

Aceste colturi le luati pe rand, usor cu 2 degete si le indreptati pe lateral.

11

Presati usor cu degetele si gata placinta.

12

In asa fel le faceti pe toate, le puneti pe o tava de cuptor unsa cu putin ulei.

13

Le puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 40-50 de minute. Daca se rumenesc prea repede le acoperiti cu o folie de aluminiu deasupra, sa se faca bine si legumele dinauntru.

Eu nu eram sigura daca sunt gata legumele si atent am intepat o placinta pe lateral, cu o furculita am scos un cartof si am vazut ca sunt gata. Asa le puteti verifica si voi, mai ales cand le faceti prima data.

14

Cat sunt fierbinti abia scoase din cuptor le ungeti deasupra cu o pensula cu putin ulei.

15

Le intoarceti in tava cu fundul in sus si lasati 10 min sa se racoreasca si patrunda.

16

Apoi le taiati jumatati sau sferturi si serviti cum va place - le-as recomanda cu niste compot, suc sau vin rosu. Sau in combinatie cu vreo ciorba mai acrisoara.

Este posibil sa mai trebuiasca sa le sarati umplutura la mancare, eu nu pun multa sare in ei cruzi ca sa nu intareasca cartofii la copt, se fac mult mai repede asa.

Sa aveti pofta buna si va astept si pe voi cu retete de acasa, care nu se gasesc prin carti de retete dar se transmit de la o generatie de gospodine la alta.

Placintele sunt pufoase, aromate, satioase - recomand cu incredere!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (6 placinte)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

Natali
Natali 17 Feb 2011, 11:04

Mmm, ce bunatate! Si bunica mea facea placinte pe linga piine, nu doar cu cartofi, ci si cu varza, cu ceapa si ou, cu brinza (astea erau obligatorii in perioade de nepost), iar vara cu fructe (caise, cirese, prune). Au un farmec aparte placintele facute cu aluat de piine, in cuptorul de la tara!

Nota mea pentru reteta:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 17 Feb 2011, 12:14

Lena, ce mi-ai facut tu.. am ascultat si eu cantecul.. si pentru ca am fost obisnuita de mica cu cantecele populare, si acesta m-a uns la suflet si.. am plans.. Iar placintele arata extraordinar, trebuie sa fie si foarte bune. O bunatate!!

In plus, m-a lovit rusinea ca asa si nu am pus reteta aia de placinte '' de acasa'' de la mine...

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 17 Feb 2011, 13:32

Placintele tale mi-au facut o pofta si un dor de casa!

Casa parinteasca tot casa ramane, acolo raman toate amintirile si mereu ni le vom aminti!

Bunica mea si mama mea facea "tarcalaci" sunt ceva in genu la langosi.

Voi face si voi posta!

gabriela29sv
gabriela29sv 17 Feb 2011, 14:48

Foarte frumoase Lena  ,chiar imi aduc aminte de copilarie ...si la noi acasa facea mama placinte cu cartofi,varza dar mai ales cu branza ..."poale-n brau"  .O sa le fac ,dar mai incolo ,altfel o dau in bara de tot cu regimul  .

Nota mea pentru reteta:
gabidari
gabriela (gabidari) 17 Feb 2011, 16:15

mamaaaaaaaaaaaaaaa...mie ce dor mi-e acum de casa ,de Romania,de bunica si painea coapta in cuptorul cu lemne...

aceste placinte arata minunat Lena ,le pot simti mirosul pina aici la mine....

iti multumesc ca ne incinti de fiecare data cu retete deosebite!!

lena
Elena (lena) 17 Feb 2011, 16:41

Dam fetelor, cred ca ziua de azi trece cu semnul de dor de casa - si eu de dimineata nu-mi gasesc loc, la cantec am bocit si eu Lili - tare unge pe suflet.

Multumesc de aprecieri!

elis
elis 17 Feb 2011, 22:54

Placintele tale Lena arata tare bine,cat de curand le voi incerca.Draga mea sti de ce te urmaresc aproape zilnic, pentru ca vi cu retete traditionale,cu produse indigene , nu ne obosesti cu tot felul de ingrediente greu accesibile pentru noi.Cu retetele tale ne trezesti papilele gustative dar si dulcile amintiri  ale copilariei.

lena
Elena (lena) 18 Feb 2011, 08:47

Multumesc mult Elis, am inceput dimineata cu comentariul tau, mi-ai facut ziua mai frumoasa

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 18 Feb 2011, 11:23

msi pt reteta

Nota mea pentru reteta:
ica
burlacu ica (ica) 19 Feb 2011, 21:40

salut am gatit azi de dimineata ciorba radauteana mi s-a cam anbranzit dar pentru anceput e perfecta apoi am facut si pilaf alla tata e delicios maine vreu sa fac papanasi sper sa iasa nu prea sunt perfecta an dulciuri dar merge mersi mult si te astept cu retete noi si retete de post asi vrea sa ancerc sa tin post de pasti  sper sa pot te pup o seara placuta

hanna
hanna 22 Feb 2011, 14:32

aceste placinte nu se pot praji in ulei iar cartofii sa fie fierti inainte si ceapa calita?

lena
Elena (lena) hanna 22 Feb 2011, 15:57

Ba da, dar sunt alte placinte deja

nusica
nusica 03 Mar 2011, 10:55

Da,aceste placinte imi aduc aminte de mama,facea,saracuta,un lighean de placinte,mirosea minunat in casa;atunci nu le dadeam atentie,acum,cand mama nu mai este imi e dor de ea si de mirosul si de gustul placintelor ei.Imi pare rau ca nu am stat niciodata pe langa mama cand facea placinte,nici nu i-am cerut retetele

Nota mea pentru reteta:
strutioana
strutioana 13 Mar 2011, 19:50

in loc de cart. si ceapa  se poate pune si varza dulce??? 

lena
Elena (lena) strutioana 13 Mar 2011, 19:52

Da, se poate - o amesteci cu sare, piper si ulei si un pic o strangi cu mainile. Va lasa un suc care trebuie scurs. Optional poti adauga crude sau fierte.

Karen
Karen 06 Apr 2011, 03:18

Azi le-a venit randul si lor,o bunatate!!!!!

In legatura cu retetle ,de acasa,, stiu foarte multe de la strabunicile care m-au crescut,retete ffff vechi si bune dar eu am o problema cu ,,masuratorile,,.M-au invatat sa gatesc ,,dupa ochi,, si cantarit ,,cu pumnul,,.......nu fac si nu stiu altfel.Tot asa gatesc si retetele tale ,nu am dat ges niciodata

Karen
Karen 06 Apr 2011, 03:20

si nota 10

Nota mea pentru reteta:
CristiBucatarul
Cristi Rosco (CristiBucatarul) 17 Jul 2011, 16:23

Mmm Lena pare gustos o voi incerca

nusica
nusica 17 Jul 2011, 20:54

Am facut aceasta placinta dupa reteta ta,Lena,e intr-adevar minunata,am facut-o intr-o zi mai racoroasa,am facut de fapt 3 placinte si 2 painici,din aceasta cantitate,e foarte placuta la gust si satioasa.Multumim,Lena

Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 26 Jan 2012, 17:18

îîîîîmmm demult vreau sa încerc să le fac caci nu am mai mâncat de când eram mică şi cand le-am văzut pentru prima dată mi-au adus aminte de copilarie,cred că am să încerc să fac zilele astea sper sa îmi iasa ft bune, ca tot l-am înebunit pe soţ cu reţetel noastre din moldova, el fiind român.

Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 05 Feb 2012, 14:37

M-am tot gandit la ele de mult timp si nu am mai asteptat sa termin sesiunea. Azi daca tot am ramas singura am zis sa imi fac si paine si bababuste si placintutzile, din toate cate putin. Sau primit toate ft bune, mai ales placitinta calda a mers de minune cu chefir. 

Poza mea pentru reteta:
Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 05 Feb 2012, 14:40

si painea cu painicile cu usturoi, neam-neam 

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 15 Jul 2012, 20:56

Am făcut și eu aceste plăcințele! Am înlocuit însă cartofii și ceapa (care nu îmi plac în plăcinte) cu brânză de vaci (amestecată cu ou și zahăr). Aluatul se comportă foarte bine, se poate lucra cu el. Am avut și peripeții la copt, căci pe una din cele 6 am umplut-o cu dulceață de vișine, care a ieșit și mi-a murdărit tava și a format un strat negru/ars ce a murdărit „fundul” celorlalte plăcințele. În plus, mi se pare că le-am făcut prea groase, adică cu prea puțină umplutură și prea multă pâine (pun mai jos o poză cu o secțiune). Data viitoare voi fi mai atentă la împăturit, să nu mai rămână atâta aluat deasupra, când îndoi toate colțurile sau poate să fac mai mult de 6 din aceeași cantitate de aluat (acum am făcut aluatul din 500 grame de făină).

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 15 Jul 2012, 20:58

Iată și secțiunea despre care vă vorbeam. Brânza de-abia se vede sub aluat. Cred că le vom mânca cu dulceață sau cu Nutella!

Poza mea pentru reteta:
Rosal
Rosal 19 Oct 2014, 14:48

Multumesc pentru explicarea detaliata, si mai ales informatiile legate de cuptor!!!!

Am facut ieri o placinta cu dovleac si inauntru nu era coapta ......si azi de disperare am luat o foaie de placinta de ieri ce am pus-o la congelator si am incercat din nou...Si am lasat 50 de minute....Am cuptor electric nu demult si nu sunt obisnuita!

Multumesc inca odata !

Maruntica
Maruntica 22 Nov 2015, 21:00

Placinta este cu cartofi cruzi ? nu am incercat niciodata , am facut dar cartofii fierti facuti pireu

lena
Elena (lena) Maruntica 22 Nov 2015, 23:15

Nu am scris nimic de fierbere, deci sunt cruzi.

Ekaterinka
Ekaterinka 11 Feb 2016, 19:45

Sunt delicioase.Vroiam sa intreb cu branza se pot face?am vazut si retea cu branza prajite la tigaie,dar acolo am vazut parca e branza dulce,eu am niste telemea prin frigider si ma gandeam daca o pot oare folosi..

lena
Elena (lena) Ekaterinka 11 Feb 2016, 19:57

Cu telemea sunt delicioase, eu le fac rulouri-melci, telemeaua doar maruntita si nimic nu mai adaug, nici oua.

Ekaterinka
Ekaterinka 11 Feb 2016, 20:05

ia sa incerc.multumesc frumos

CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 13 Mar 2016, 22:41

Buna Lena !

Cam asa mi-au iesit. Am folosit un amestec pentru paine integrala cumparat.Deocamdata este fierbinte. Cu siguranta a iesit buna!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Pashutza25
Pashutza25 10 Aug 2016, 21:55

Bune placintele

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Maruntica
Maruntica 04 Dec 2016, 01:30

In umplutura totul este crud? multumesc!

lena
Elena (lena) Maruntica 04 Dec 2016, 07:58

Da, toate sunt crude.

AlexiaKaterinaMartis286
Alexia Katerina Martis (AlexiaKaterinaMartis286) 10 Dec 2016, 19:08

Foarte gustoase,mulțumim de rețetă!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Alexia Katerina Martis (AlexiaKaterinaMartis286) 12 Dec 2016, 22:36

Cu mare placere, sa aveti pofta mare!

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 20 Mar 2020, 22:05

Mmmm, Lena, mi-ai facut o pofta nebuna de placintele si mai ales mi-ai trezit multe amintiri din copilarie, cand mama cocea cate 18 pâini de casă in cuptor de lemne si plus cateva placintele din astea ca sa ne potolească  pe noi 5 copii ce alergam prin jurul ei cât ea frămînta si aduna painile celea mari 🤤. Cred ca mâine le fac sau pe astea sau pe cele tropoțite, totul depinde de dispoziția fetitei mele de 7 luni,  care sper ca ma va lăsa sa le fac in liniște 😊

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 21 Mar 2020, 15:34

Foarte foarte gustoase si pufoase! Nu am reușit sa fac poza din pacate 😑 s-au mîncat dintr-o clipire 😉 am facut aluat dublu si o parte am facut placinte cu varza răsucite,   la fel de bune,  pufoase si aromate miam miam... 

Nota mea pentru reteta: