Placinte "Tropotite" cu cartofi
Reteta de placinte este demult pe site postata de Lili in categoria retetelor de la utilizatori, eu am incercat-o mai demult dar nu am reusit din prima incercare. De atunci tot ma gandeam sa le repet, cu mai multe detalii si ingrediente mai fixe.
Si ma bucur mult ca nu am renuntat si le-am facut acum, pentru ca sunt absolut minunate - pe langa faptul ca sunt simple ca ingrediente, sunt foarte gustoase - putin foietate si foarte fine. Si apropo sunt de post, dar acest fapt nu l-am mentionat in titlu, sa nu le treaca cu vederea cei care nu tin post :)
Cred ca le puteti incerca si cu umplutura de varza calita, branza - dar totusi cea de cartofi este obligatorie si cea mai buna.
Istoria placintelor o puteti citi in reteta Liliei, eu am incercat sa fiu mai tehnica :)
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
1 kg
●
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
●
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Prima se face umplutura de cartofi, ca sa aiba timp sa se raceasca pana este gata aluatul.
Deci, se fierb cartofii cu coaja, se clatesc fierbinti cu apa rece de 2 ori apoi se curata imediat si se paseaza cu presa de piure.
Pas 2
Ceapa se taie marunt si se caleste in aproximativ 70-100 ml de ulei pana este usor rumena.
Pas 3
Se adauga cu tot cu ulei peste cartofi, se pune sare si piper negru macinat.
Puteti s-o amestecati imediat sau lasati sa se mai raceasca, important este sa potrivit bine de sare - eu recomand sa faceti umplutura putin mai sarata, la limita, ca sa se simta exact cum trebuie in placinte. Aluatul va lua din sare si s-ar putea sa nu se simta chiar bine gustul de cartofi.
Pas 4
Acum facem aluatul:
Intr-un bol puneti faina, sarea si bicarbonatul.
Pas 5
Adaugati apa calda si framantati aluatul.
Pas 6
Aluatul trebuie sa fie moale si putin lipicios, in functie de asta reglati cantitatea de apa si faina - la mine exact atat a luat cat am scris la ingrediente - am masurat mai exact.
Il scoateti pe masa presarata cu putina faina si framantati un pic pana se uniformizeaza.
Pas 7
Aici este un mic test, aluatul trebuie sa fie f.moale, ca sa intre usor degetul in el. Eu prima data am gresit placintele anume pt ca am facut aluatul prea tare.
Lasati sa se odihneasca 10 minute.
Pas 8
Dupa acest timp il mai framantati putin si impartiti in 12 bucatie, fiecare se modeleaza in forma de bila. Lasati sa se odihneasca 10 minute ca sa le puteti modela mai usor.
Pas 9
Cat se odihnesc bilele de aluat puteti pregati niste bile din cartofi, cam de marime unui pumn.
Faceti exact 12 bile de cartofi, la fel cat si nr de bile de aluat.
Pas 10
Acum trecem efectiv la placinte.
Fiecare bila de aluat se intinde cu facaletul in foaie cam de 3 mm grosime si se unge cu ulei.
Pas 11
Se indoaie in jumate foaia si se unge iar cu ulei.
Pas 12
Indoiti inca o data in jumate si ungeti iar cu ulei.
Va iese asa un triunghi.
Pas 13
Si asa intindeti faceti fiecare din cele 12 bile, sa fie 12 triunghiuri.
Pana aici am lucrat si am intins foile cu putina faina, ca sa nu se lipeasca de masa, mai departe le voi lucra doar cu ulei triunghiurile.
Pas 14
Cum ati terminat sa intindeti foile si sa le faceti triunghi luati pe rand din primele triunghiuri formate si facem placintele. Se iau primele pentru ca s-au odihnit/inmuiat si se vor modela mai usor.
Deci, usor presati cu mainile triunghiul, puneti 1 bila de cartofi pe el.
Pas 15
Incepeti sa adunati marginile in sus.
Pas 16
Cam asa, si sa nu lasati cumva vreo gaura.
Pas 17
Apoi usor presati placinta cu mainile.
Pas 18
Continuati sa presati usor pana se intinde intr-o placinta mare, cam cat o tigaie de 24 cm.
Deci placinta mea are aproximativ 20cm diametru si 7-10mm grosime.
In asa mod faceti mai multe placinte dupa care va apucati sa le prajiti pe tigaie.
Pas 19
Incingeti bine o tigaie cu putin ulei, eu nu le-am scaldat in ulei, am pus doar atat cat sa fie suficient sa le rumeneasca frumos.
Puneti placinta in tigaie si o coaceti la foc mediu.
Pas 20
Cand s-a rumenit bine pe o parte se intoarce si pe partea cealalta.
Pas 21
Eu le-am facut in 2 tigai simultan si a mers treaba repede.
Pe parcurs le puneti una peste alta.
Pas 22
Se servesc calde sau reci cu un vin bun de casa :)
Pofta Buna!
Cantitate:
12 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (13 voturi)