Placinte "Tropotite" cu cartofi

Placinte "Tropotite" cu cartofi

Reteta de placinte este demult pe site postata de Lili in categoria retetelor de la utilizatori, eu am incercat-o mai demult dar nu am reusit din prima incercare. De atunci tot ma gandeam sa le repet, cu mai multe detalii si ingrediente mai fixe.

Si ma bucur mult ca nu am renuntat si le-am facut acum, pentru ca sunt absolut minunate - pe langa faptul ca sunt simple ca ingrediente, sunt foarte gustoase - putin foietate si foarte fine. Si apropo sunt de post, dar acest fapt nu l-am mentionat in titlu, sa nu le treaca cu vederea cei care nu tin post :)

Cred ca le puteti incerca si cu umplutura de varza calita, branza - dar totusi cea de cartofi este obligatorie si cea mai buna.

Istoria placintelor o puteti citi in reteta Liliei, eu am incercat sa fiu mai tehnica :)

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
1 kg
Apa calda
650 ml
Sare
1 lingurite
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Cartofi
1.5 kg
Ceapa alba
1 buc
Sare,piper
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Prima se face umplutura de cartofi, ca sa aiba timp sa se raceasca pana este gata aluatul.

Deci, se fierb cartofii cu coaja, se clatesc fierbinti cu apa rece de 2 ori apoi se curata imediat si se paseaza cu presa de piure.

2

Ceapa se taie marunt si se caleste in aproximativ 70-100 ml de ulei pana este usor rumena.

3

Se adauga cu tot cu ulei peste cartofi, se pune sare si piper negru macinat.

Puteti s-o amestecati imediat sau lasati sa se mai raceasca, important este sa potrivit bine de sare - eu recomand sa faceti umplutura putin mai sarata, la limita, ca sa se simta exact cum trebuie in placinte. Aluatul va lua din sare si s-ar putea sa nu se simta chiar bine gustul de cartofi.

4

Acum facem aluatul:

Intr-un bol puneti faina, sarea si bicarbonatul.

5

Adaugati apa calda si framantati aluatul.

6

Aluatul trebuie sa fie moale si putin lipicios, in functie de asta reglati cantitatea de apa si faina - la mine exact atat a luat cat am scris la ingrediente - am masurat mai exact.

Il scoateti pe masa presarata cu putina faina si framantati un pic pana se uniformizeaza.

7

Aici este un mic test, aluatul trebuie sa fie f.moale, ca sa intre usor degetul in el. Eu prima data am gresit placintele anume pt ca am facut aluatul prea tare.

Lasati sa se odihneasca 10 minute.

8

Dupa acest timp il mai framantati putin si impartiti in 12 bucatie, fiecare se modeleaza in forma de bila. Lasati sa se odihneasca 10 minute ca sa le puteti modela mai usor.

9

Cat se odihnesc bilele de aluat puteti pregati niste bile din cartofi, cam de marime unui pumn.

Faceti exact 12 bile de cartofi, la fel cat si nr de bile de aluat.

10

Acum trecem efectiv la placinte.

Fiecare bila de aluat se intinde cu facaletul in foaie cam de 3 mm grosime si se unge cu ulei.

11

Se indoaie in jumate foaia si se unge iar cu ulei.

12

Indoiti inca o data in jumate si ungeti iar cu ulei.

Va iese asa un triunghi.

13

Si asa intindeti faceti fiecare din cele 12 bile, sa fie 12 triunghiuri.

Pana aici am lucrat si am intins foile cu putina faina, ca sa nu se lipeasca de masa, mai departe le voi lucra doar cu ulei triunghiurile.

14

Cum ati terminat sa intindeti foile si sa le faceti triunghi luati pe rand din primele triunghiuri formate si facem placintele. Se iau primele pentru ca s-au odihnit/inmuiat si se vor modela mai usor.

Deci, usor presati cu mainile triunghiul, puneti 1 bila de cartofi pe el.

15

Incepeti sa adunati marginile in sus.

16

Cam asa, si sa nu lasati cumva vreo gaura.

17

Apoi usor presati placinta cu mainile.

18

Continuati sa presati usor pana se intinde intr-o placinta mare, cam cat o tigaie de 24 cm.

Deci placinta mea are aproximativ 20cm diametru si 7-10mm grosime.

In asa mod faceti mai multe placinte dupa care va apucati sa le prajiti pe tigaie.

19

Incingeti bine o tigaie cu putin ulei, eu nu le-am scaldat in ulei, am pus doar atat cat sa fie suficient sa le rumeneasca frumos.

Puneti placinta in tigaie si o coaceti la foc mediu.

20

Cand s-a rumenit bine pe o parte se intoarce si pe partea cealalta.

21

Eu le-am facut in 2 tigai simultan si a mers treaba repede.

Pe parcurs le puneti una peste alta.

22

Se servesc calde sau reci cu un vin bun de casa :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 12 bucati
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 28

tiki
tiki 22 mai 2019, 16:51

Am facut numai acuma aceasta reteta. Recunosc ca nu sunt fan cartofi si ma gandesc ca data viitoare sa fac cu carne tocata sau branza. Si ma asteptam sa mearga mai repede ca timp, dar a cam durat. Este o reteta care se prepara  usor, cu ingrediente la indemana oricui si satioasa. Multumesc de reteta Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
loredanad
loredanad 22 mar 2018, 23:18

As vrea sa stiu rolul bicarbonatului de sodiu in aceasta reteta. Nu cumva trebuie stins cu lamaie/otet? Multumesc.

lena
Elena (lena) loredanad 23 mar 2018, 06:37

Este pentru a face aluatulmai fraged, puteti sa-l stingeti daca vreti.

OlgaC
Olga (OlgaC) 14 mar 2018, 11:52

Dementiale placintele! Am facut reteta, si la umplutura am facut o parte cu varza si o parte cu  dovleac! Nebunie!!

Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 26 oct 2017, 19:25

Au iesit super bune, doar ca n-am reusit sa le mancam din prima, prea multe. Data viitoare fac cantitatea la jumate 😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liliana Zlotea (Liliana243) 30 oct 2017, 20:43

Super, sa aveti pofta mare!

NataliaRaclaru899
Natalia Raclaru (NataliaRaclaru899) 26 sep 2017, 13:58

multumim pu receta, s-au primit tare bune, sotul a spus sa ii mai fac )

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Vio84
Vio84 27 feb 2017, 09:44

Buna Lena am facut eri aceste placinte delicioase au esit super delicioase, foarte rapide, au fost foarte laudate. Merci mult 💋💋💋

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Vio84 27 feb 2017, 09:55

Ma bucur mult, sa aveti pofta mare si multumesc de poze!

Pashutza25
Pashutza25 09 iul 2016, 22:09

Ca-m mult timp pentru a le face dar merita efortul,foarte gustoase

Poza mea pentru reteta:
natalca
natalca 07 mai 2015, 16:52

Foarte gustos si foarte usor .

mersi lena te asteptam cu alte retete din tradiție 😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 24 dec 2014, 10:58

Le-am facut de vre-o saptamina in urma dar nu am avut timp sa scriu impresiile... foarte gustoase si satiose. ce am adorat eu cel mai multin procesul de producere a fost etapa de stringere a colturilor si etalarea su palma, foarte interesanta metoda.  De gust cred ca e destul sa spun ca eu am mincat 2 deodata iar sotul 3 

Merci mult pt idei
Poza mea pentru reteta:
mia barboiu
mia barboiu 18 dec 2014, 21:42

Excelente si consistente, nu asa frumoase ca ale Lenei, doar am uns tigaia cu ulei dar m-au incantat...mai ales foile.Data viitoare voi incerca numai cu jumatate din cantitati...pentru mine singura e prea mult....maine colegii se vor bucura de placintelele mele, desi as incerca sa congelez vreo 2....Multumesc din suflet Lena...4 retete in 2 saptamani...intr-un sfarsit o sa scoti o bucatareasa din mine

SARBATORI FERICITE TUTUROR!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile