Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă)

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă)

Am fost sceptică cu această rețetă până în momentul când am gustat-o la o masă cu mai mulți musafiri - a dispărut prima din farfurie și mă gândeam că trebuia să fac porție dublă. Este foarte gustoasă, aromată și sănătoasă pentru că nu se face cu mult ulei și legumele sunt coapte la cuptor.

Am întârziat să pun rețeta pe site pentru că am vrut să testez cum se păstrează în cămară, la borcan - deci de 2 luni stă foarte frumos, nu s-a umflat și acum pot face liniștită încă o serie să fie rezerve la iarnă, că tare-i bună!

Aveți grijă să nu încărcați tava cu prea multe legume, ca să se rumenească/coacă bine și să nu fiarbă în zeama lor.

Ingrediente

Dovlecei
2 buc
alegeți dovlecei medii
Ceapă albă
2 buc
   
Morcovi
3 buc
   
Ardei gras roșu
3 buc
   
Roșii
3 buc
roșii medii
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
   
Sare
1 lingurita
potriviți după gust

Pași de urmat

Pas 1

Ungeți tava de cuptor cu puțin ulei și adăugați dovleceii tăiați bucăți medii.

Dacă sunt dovlecei mai bătrâni aveți grijă să-i curățați de coajă și semințe.

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 1
Pas 2

Tot acolo adăugați ceapa tăiată julien și morcovii rondele.

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 2
Pas 3

Ardeii și roșiile se curăță de cotoare, se pun deasupra celorlalte legume - așa întregi cum vedeți în poză.

Stropiți cu puțin ulei (eu am folosit un recipient de spray pentru ulei) și puneți la cuptor încălzit la 220-250 grade.

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 3
Pas 4

Lăsați legumele cam o oră la cuptor - la jumătatea timpului scoateți tava și le mai amestecați cu o lingură, roșiile și ardeii se întorc pe cealaltă parte.

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 4
Pas 5

Lăsați până legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.

După ce opriți cuptorul, mai lăsați tava acolo pentru 20 minute.

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 5
Pas 6

După ce se răcoresc puțin, curățați de coajă roșiile și ardeii.

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 6
Pas 7

Puneți toate legumele într-un robot/blender și mixați bine. Puteți să le faceți pastă mai fină, sau lăsați mai bucățele, chiar și la cuțit merg mărunțite.

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 7
Pas 8

Cam așa am mărunțit eu legumele, mai grunjos.

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 8
Pas 9

Turnați zacusca într-un tuci/cratiță cu fund mai gros, potriviți de sare și adăugați usturoiul pisat și lăsați să fiarbă cam 15 minute la foc încet.

Pentru a le pune în borcane recomand să le fierbeți mai mult, cam 40 de minute.

Procesul de conservare este același ca și la Zacuscă de vinete.

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 9
Pas 10

Lăsați puțin să se răcorească și o savurați, ca o salată...

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 10
Pas 11

...sau pe pâine, la mic dejun și nu numai :)

Poftă Bună!

Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă) - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 300 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (16 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 54

RodicaNemoianu883
Rodica Nemoianu (RodicaNemoianu883) 27 Jun 2022, 12:14

foarte buna si sanatoasa !!!e pria oara cand scriu pe pag.ta dar sa stii ca te urmaresc de ceva ani si ma declar fan al retetelor tale!!!!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Rodica Nemoianu (RodicaNemoianu883) 27 Jun 2022, 12:53

Multumim!🤗

TanDi
TanDi 24 Sep 2018, 19:29

Bifata! Foarte buna si rapid de facut!

Inessa
Inessa 27 Jun 2018, 10:33

Buna Lena! Ador sa gatesc dupa retetele tale. Toate sunt foarte gustoase. As vrea sa fac aceasta zacusca pentru iarna. Care e procedura? dupa maruntire se pune in borcanase si se dau la cuptor? cit cimp se tin la cuptor si la cite grade? Merci anticipat pentru raspunsul tau! Ina

lena
Elena (lena) Inessa 27 Jun 2018, 11:04

Buna Inessa, am scris la pasul 9 despre conservare :)

eduardu
Eduardu (eduardu) 18 Jun 2018, 21:09

Super rapida reteta pt o zacusca asa de buna! Mi-a placut totul,mai putin gustul cam pregnant de morcov si usturoi. Data viitoare pun mai putin sau le omit cu totul. Oare cum ar iesi si cu o vanata in compozitie? Merita incercat.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki Eduardu (eduardu) 19 Jun 2018, 07:02

Eu am facut si cu vinete. Cititi mai sus. Foarte buna a fost./

anhelik
anhelik 30 Aug 2014, 19:12

In borcane a rezistat pentru putin timp, s-a mancat imediat. 

Poza mea pentru rețetă:
anhelik
anhelik 30 Aug 2014, 19:10

Zacusca mea cu reteta voastra. Excelenta!

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 26 Aug 2014, 18:00

Buna. Iata opera mea de zacusca. Ce am facut? Cantitate tripla, si in loc de dovlecei am pus vinete. Si cand am gustat dupa ce am blendat mi s-a parut cam puternic gustul de morcov si atunci (coceam vinetele ptr.zacusca),am adaugat si o vanata mare,taiata mai grosier. Am fiert cam 1,30 ora, am pus si cateva foi de dafin si juri ca-i zacusca de vinete dar parca si mai buna din cauza morcovilor. Apoi am pus si in cuptor borcanele si ...gata. Fain de tot. Am acolo un borcans mai mic care nu s-a umplut si abia astept sa-l deschid (vineri) sa mananc. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 05 Jul 2014, 12:30

Buna. In sfarsit i-a venit si randul acestei retete. Eeee, ca sa comentez. In primul rand mi s-a parut cam tare, uscata, ferma, desi eu am pus putin ulei si in oala de tuci. Mi-au iesit numai a p r o a p e  3 borcane. Si am pus 4 dovlecei ca erau mai mici, si neavand decat 1 ardei kapia si restul verzi am pus din congelator 3-4 ardei copti de anul trecut. Deci am inmultit-o si tot putina mi-a iesit. Am mancat cu paine prajita, a fost buna, dar parca tot mai mult imi place cea de vinete, normala. O sa fac aceasta retwta si cu vinete sa vad cum iese. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 20 Jan 2014, 19:33

buna, numai ce am pus zacusca in borcane. e foarte buna, delicioasa reteta.dar am o intrebare. mi-au iesit 4 borcanele si nu vreau sa pun conservant si nu am conditile neccesare pentru a le steriliza la cuptor. crezi ca daca le tin 10-14zile la frigider o sa reziste??? (poate si mai putin la cat de buna e :)) 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Tabita Iordache (tabita17) 20 Jan 2014, 19:37

Da, in borcanele inchise bine si uscate va tine la frigider.

HDorina
HDorina 10 Aug 2013, 23:08

Iata si produsul finit.

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile