Zacuscă de dovlecei (variantă rapidă și sănătoasă)
Am fost sceptică cu această rețetă până în momentul când am gustat-o la o masă cu mai mulți musafiri - a dispărut prima din farfurie și mă gândeam că trebuia să fac porție dublă. Este foarte gustoasă, aromată și sănătoasă pentru că nu se face cu mult ulei și legumele sunt coapte la cuptor.
Am întârziat să pun rețeta pe site pentru că am vrut să testez cum se păstrează în cămară, la borcan - deci de 2 luni stă foarte frumos, nu s-a umflat și acum pot face liniștită încă o serie să fie rezerve la iarnă, că tare-i bună!
Aveți grijă să nu încărcați tava cu prea multe legume, ca să se rumenească/coacă bine și să nu fiarbă în zeama lor.
Ingrediente
●
Dovlecei
2 buc
alegeți dovlecei medii
●
Roșii
3 buc
roșii medii
●
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
●
Sare
1 lingurita
potriviți după gust
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Ungeți tava de cuptor cu puțin ulei și adăugați dovleceii tăiați bucăți medii.
Dacă sunt dovlecei mai bătrâni aveți grijă să-i curățați de coajă și semințe.
Pas 2
Tot acolo adăugați ceapa tăiată julien și morcovii rondele.
Pas 3
Ardeii și roșiile se curăță de cotoare, se pun deasupra celorlalte legume - așa întregi cum vedeți în poză.
Stropiți cu puțin ulei (eu am folosit un recipient de spray pentru ulei) și puneți la cuptor încălzit la 220-250 grade.
Pas 4
Lăsați legumele cam o oră la cuptor - la jumătatea timpului scoateți tava și le mai amestecați cu o lingură, roșiile și ardeii se întorc pe cealaltă parte.
Pas 5
Lăsați până legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.
După ce opriți cuptorul, mai lăsați tava acolo pentru 20 minute.
Pas 6
După ce se răcoresc puțin, curățați de coajă roșiile și ardeii.
Pas 7
Puneți toate legumele într-un robot/blender și mixați bine. Puteți să le faceți pastă mai fină, sau lăsați mai bucățele, chiar și la cuțit merg mărunțite.
Pas 8
Cam așa am mărunțit eu legumele, mai grunjos.
Pas 9
Turnați zacusca într-un tuci/cratiță cu fund mai gros, potriviți de sare și adăugați usturoiul pisat și lăsați să fiarbă cam 15 minute la foc încet.
Pentru a le pune în borcane recomand să le fierbeți mai mult, cam 40 de minute.
Procesul de conservare este același ca și la Zacuscă de vinete.
Pas 10
Lăsați puțin să se răcorească și o savurați, ca o salată...
Pas 11
...sau pe pâine, la mic dejun și nu numai :)
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(3-4 borcane de 300 ml)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (16 voturi)