Placinte pufoase cu varza, sau Varzari

Placinte pufoase cu varza, sau Varzari

Am auzit de varzari si mai inainte dar anume acum mi-a venit pofta si cheful sa le incerc dupa propria reteta. Oricum placintele cu varza sunt printre preferatele noastre, cel mai des le faceam rulate ca aici, dar am zis acum sa le modelez intr-o forma clasica rotunda, folosind aluatul minunat de la Pirojki cu cartofi.

Si am dat lovitura! A mancat Maria mea(mofturoasa la mancare) vreo 3 varzari din prima, ca m-am si speriat sa nu-i fie rau. Si nu este deloc gurmanda sau pofticioasa, este copilul care refuza prajitura sau tort mai intotdeauna si uimeste toata lumea prin asta.

Deci, aceste placinte varzari au iesit perfecte dupa parerea mea - aluatul este moale, pufos si foarte fraged, nu te inneci cu el. Varza este fresh si se potriveste perfect cu aroma si textura aluatului. Puteti folosi in reteta la fel de bine varza noua si calita, sau o combinati cu putina varza murata(eu am avut putina varza tocata murata si am folosit-o aici cu succes).

Ingrediente

Varza alba
700 g
puteti sa combinati si cu varza murata tocata
Ceapa alba
1 buc
Ulei
50 ml
pt a cali varza
Sare
2 lingurite
Piper negru macinat
0.5 lingurite
Oua
1 buc
Lapte batut/iaurt/chefir
250 ml
Ulei de floarea soarelui
125 ml
pt aluat
Zahar
1 linguri
Drojdie instant
11 g
Faina alba
3 pahare
aproximativ ar fi 400-500g, vedeti pe parcurs ce framantati cata faina folositi exact.

Pasi de urmat

1

Incalziti bine 50ml de ulei intr-o tigaie mare si adanca, adaugati ceapa taiata bucatele mici si o caliti pana incepe sa se rumeneasca.

2

Adaugati peste ceapa varza taiata fideluta subtire, amestecati si mai caliti impreuna inca 10-15 minute la foc mediu.

3

Daca folositi varza murata tocata, acum e momentul s-o adaugati, cand varza dulce s-a mai calit si lasat.

Deci puneti varza murata, amestecati bine si mai caliti inca 15 minute.

4

La final, cand varza incepe sa se rumeneasca, potriviti totul de sare si adaugati putin piper negru, amestecati bine.

Inchideti focul si lasati sa se raceasca aproximativ 1 ora, timp in care vom pregati aluatul pentru placintele varzari.

5

Asa cum am spus mai sus, am folosit pentru placinte aluatul de la Pirojki cu cartofi.

Deci urmariti cu atentie pasii 5-8 din reteta de Pirojki si veti obtine un aluat foarte placut, moale si nelipicios. Lasati sa creasca aproximativ 30-40 de minute la temperatura camerei.

6

Dupa acest timp il taiati in 16 bucati uniforme si formati bilute din ele.

Lasati 10 minute pe masa sa se odihneasca.

7

Apoi luati fiecare bila si o aplatizati bine cu mainile, sa formati un cerc de aproximativ 8-10cm in diametru.

8

In mijloc puneti 2 linguri de varza calita.

9

Aduceti spre mijloc laturile opuse si le lipiti bine.

10

Colturile ramase le desfaceti usor si la fel le lipiti spre mijlocul placintei, sa se inchida toate gaurile.

11

Placintele astfel formate le puneti pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt, aplatizati bine cu mainile si lasati 20 de minute la crescut.

In acest timp puteti da drumul la cuptor, sa se incalzeasca bine la 200 de grade.

12

Acum le ungeti bine deasupra cu un ou batut si puneti in cuptor pentru 15-20 de minute, sau pana se rumenesc frumos.

13

Dupa copt lasati sa se raceasca putin si apoi le serviti.

14

Mi-a placut mult la aceste placinte si aluat ca sunt la fel de bune si a 2-a zi, deloc nu se intaresc, chiar parca au si mai multa savoare cand sunt reci.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 16 bucati
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

Veronica P
Veronica P 18 aug 2019, 19:39

Au iesit foarte bune, partenerul mi-a spus ca seamana un pic cu aluatul de covrigi. Am observat insa ca a doua zi sunt mult prea moi pentru gustul meu, oare se pot congela inainte de coacere, ca sa le poti gati cand ai pofta?

Nota mea pentru reteta: