Pirojki cu cartofi

Pirojki cu cartofi

Reteta este ruseasca dupa cum va dati seama din denumire - "pirojki" sunt un fel de mini placinte cu aluat de drojdie, obligatoriu sa fie in forma pe care o vedeti in poza, daca le modelati altfel deja isi schimba denumirea. Aceasta reteta am vazut-o pe un forum culinar rusesc, nu pot sa spun ca mi-a placut poza de prezentare, dar o lista de 49 de pagini de forum numa de poze si laude m-au facut sa merg repede la bucatarie si sa le incerc (mai ales ca se fac repede si ingredientele sunt simple).

Ce sa va spun, deja de vreo jumatate de an, la orice ocazie le fac pentru ca obligatoriu se topesc de pe farfurie si cei care de obicei spun ca nu le plac cartofii, ceapa - nici nu inteleg ce mananca, mai ales copiii:). Merg si serviti la masa, si la mic dejun si la un drum - se fac foarte repede, curat, si sunt absolut delicioase.

Merg si cu alte umpluturi sarate - vedeti la ultimul pas variantele pe care vi le propun, in rest puteti sa improvizati.

Ingrediente

Lapte batut/iaurt/chefir
1 pahar
pahar de 250 ml, il folositi si pentru restul ingredientelor
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahare
Zahar
1 lingura
Sare
1 lingurita
Drojdie instant
11 g
de tipul dr.oetker verde - daca nu aveti instant puneti simpla - o dizolvati cu cateva linguri de apa si adaugati la iaurt
Faina alba calitate superioara
3 pahare
Cartofi albi/galbeni
1 kg
pt umplutura
Ceapa alba
1 buc
Verdeata (marar, patrunjel)
2 linguri
plus putin piper negru macinat si sare dupa gust
Galbenus de ou
1 buc
pt uns deasupra

Pasi de urmat

1

Mai intai pregatiti umplutura, ca sa fie rece cand faceti pirojki.

Deci, cartofii se curata, spala si se pun la fiert cu apa cat sa le acopere. Cand incep sa fiarba, faceti focul mic si lasati cam 30-35 de minute.

2

In acest timp caliti ceapa taiata mai marunt, in putin ulei, pana este usor galbena.

3

Dupa ce au fiert cartofii, scurgeti toata apa din ei - adaugati ceapa, putina sare, piper si pisati bine.

4

Adaugati verdeata tocata marunt, amestecati si lasati sa se raceasca bine - exact cat va fi gata aluatul.

5

Acum facem aluatul.

Intr-un bol amestecati laptele batut, uleiul, sarea, zaharul. Le treceti apoi intr-o cratita si le incalziti putin pe aragaz - aveti grija sa nu fie fierbinte.

6

Faina se amesteca cu drojdia instant si se adauga la ingredientele de mai sus.

7

Framantati aluatul - va iesi un aluat foarte placut si moale - uleiul din compozitie il face foarte placut si deloc lipicios. Lasati sa se odihneasca 10-15 minute, acoperit cu un prosop sau cu folie alimentara.

8

Dupa acest timp il mai framantati pe masa presarata cu putina faina - mai lasati 20-25 minute, sa creasca frumos.

9

Cand va apucati sa faceti pirojki aluatul se taie bucatele mici, cam cat o nuca daca le vreti mai mici, sau putin mai mari - daca va plac si vreti pirojki mai maricele. Le faceti bilute si le puneti una langa alta.

10

Fiecare bila de aluat se intinde cu mainile sau cu facaletul - sa fie cam de 5mm grosime si rotunde.

11

Puneti 1 lingura de umplutura pe fiecare.

12

Lipiti marginile bine.

13

Colturile le aduceti usor spre mijloc si le lipiti putin.

14

Intoarceti cu lipitura in jos si gata - aveti un pirojok exemplar :)

15

Le faceti pe toate si pe parcurs le puneti pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

16

Lasati 15 minute sa creasca putin in tava, apoi le ungeti cu un galbenus de ou si le dati la cuptor la 180-200 grade.

17

Sunt gata cand sunt rumene si deasupra si dedesubt.. Le scoateti si lasati sa se racoreasca bine.

18

Sunt bune si calde si reci - chiar va recomand cu incredere.

Despre umpluturi:

- cartofii se mai pot amesteca cu branza de oi sarata, sau telemea;

- ciuperci calite cu ceapa, putin piper si sare dupa gust;

- ceapa verde putin calita si amestecata cu oua fierte taiate bucati mici;

- varza proaspata calita cu putina ceapa, piper si sare;

- varza murata calita cu ceapa, piper+sare;

- amestec de cascaval cu telemea;

- orice carne tocata, calita cu putina ceapa, piper si sare.

- branza de vaci;

etc.

Deci aveti loc de imporvizatie.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc (depinde cat de mari le faceti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min
Data publicarii:
Nota: 5 (36 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 120

ElenaLacusta926
Elena Lacusta (ElenaLacusta926) 22 Jun 2021, 20:21

Buna, exista vreo posibilitate sa publicati cartea in format ebook? multi romani locuiesc ca si mine in strainatate,  asa putem sa avem acces si noi. 😊

lena
Elena (lena) Elena Lacusta (ElenaLacusta926) 22 Jun 2021, 20:23

Din pacate noi nu putem, doar editura poate oferi si din cate stiu in Romania e mai greu la acest capitol. Dar daca se va putea, va anunt.😉 O alta posibilitate este sa va instalati aplicatia Lalena cu abonament.👍

ElenaLacusta926
Elena Lacusta (ElenaLacusta926) Elena (lena) 23 Jun 2021, 11:57

Inteleg. ok. 

Noi in Italia avem Amazon, practic oricine scrie poate scoate un ebook  pe Amazon.it direct din site, cu inscriere a parte acolo, dar nu stiu cat se plateste,  unele carti, putine, sunt acolo in limba romana. 

Eu stiam ca sunt costuri mai mari cu publicarea pe hartie,  e un intreg proces di tiparire, de asta in ebook cartile costa mai putin si ptr noi, in plus e ecologic.  In Romania e pe dos si e aiurea. Editurile nu sunt avantajate cu nimic, pacat, cultura e ultima roata la caruta.  Totusi cartile electronice sunt viitorul. 

Va urez mult succes in continuare! 

Czentye Monika
Monika Czentye (Czentye Monika) 04 Apr 2020, 11:34

Sunt atat de bune si pufoase. Familiei i.a placut mult. Am facut din 800 gr faina pt 3 persoane.

Le.am umplut cu:

-ou fiert si ceapa verde calita;

-varza murata cu putina ceapa calita;

-gem capsune

Va multumim de reteta

Cristina Udrea
Cristina Udrea 10 Feb 2020, 23:41

Buna! Minunata reteta! Multumim! As vrea sa va intreb daca in loc de ulei de floarea soarelui as putea sa pun unt topit. Multumesc

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina Udrea 11 Feb 2020, 06:57

Nu am incercat, cred ca ar merge.

Daniela B.
Daniela B. 06 Dec 2016, 20:12

Mulțumesc mult Elena pentru ajutor la timp de nevoie ..... și receta gustoasa. Am umplut cu carne tocata, crenvusti cu cașcaval și branza dulce. Foarte bune si pufoase. Copiilor și sotului ia plăcut mult... iarna asta le facem des cu siguranță.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nicolae418
Marilena Nicolae (Nicolae418) 02 Sep 2016, 15:52

MINUNATE! Acum le-am scos din cuptor .Aluatul este fantastic, atat de usor de modelat, lucrezi de placere cu el! Le-am umplut cu cartofi +telemea+verdeata, dar trebuie neaparat sa incerc si cu branza dulce.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 19 Jun 2016, 16:00

Am incercat si eu. Demult cautam reteta, ma servise cineva si mi-au placut fff mult. Iar cum am 3 barbati in jurul meu, mereu flamanzi.... este o gustare extraordinara. Liliana

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liliana Zlotea (Liliana243) 19 Jun 2016, 17:29

Cu mare placere Liliana, sa aveti pofta buna! Sunt si preferatele noastre :)

ianaturcan
ianaturcan Elena (lena) 11 Nov 2017, 23:17

Buna,

Poti sa-mi spui ce gramaj de drojdie normala pot folosi in locul celor 11 gr de drojdie uscata? Intreb intrucat incerc sa folosesc cat mai putine E-uri in mancare.

Multumesc

lena
Elena (lena) ianaturcan 12 Nov 2017, 07:04

Inlocuiti cu 25g drojdie umeda.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 Sep 2015, 05:44

Buni ! Bravo Lena !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DorinaB
DorinaB 05 Jun 2015, 00:42

Doar atit am de zis -Fooooooooooooooarte gustosi!!! Noi le facea prajiti pe tigaie dar asa sunt mult mai sanatosi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 26 Sep 2014, 12:49

B u n ă. Ursuleţul zice-n sine, tot acasă e mai bine. Eu am venit, dar probabil tu ai "plecat" una ca sa veniti doua. Doamne cat ma gandesc la tine, si Va doresc multa sanatate la amandoua. Astept vesti cat poti de curand. Si acuma la ale noastre. Am facut aceste pirojki acolo si au placut tuturor,(indieni, camerunezi, si romani, normal).Am facut exact aceasta reteta cu cartofi,dar as vrea sa fac cu carne si branza,care mie cred ca-mi vor placea mai mult. Aluatul nemaipomenit. Ma gandesc la ce as putea sa-l mai folosesc. Vad eu. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela  b
Daniela b 12 Sep 2014, 01:22

Salut Lena, recetele tale sunt nemaipomenit de gustoase si interesante.

aceshti ''pirojki'' sunt deosebiti, chiar e prima data cind coc asha ceva,shi sau primit ''ca la carte''   Multumesc mult de reteta . 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile