Pirojki cu cartofi

Pirojki cu cartofi

Reteta este ruseasca dupa cum va dati seama din denumire - "pirojki" sunt un fel de mini placinte cu aluat de drojdie, obligatoriu sa fie in forma pe care o vedeti in poza, daca le modelati altfel deja isi schimba denumirea. Aceasta reteta am vazut-o pe un forum culinar rusesc, nu pot sa spun ca mi-a placut poza de prezentare, dar o lista de 49 de pagini de forum numa de poze si laude m-au facut sa merg repede la bucatarie si sa le incerc (mai ales ca se fac repede si ingredientele sunt simple).

Ce sa va spun, deja de vreo jumatate de an, la orice ocazie le fac pentru ca obligatoriu se topesc de pe farfurie si cei care de obicei spun ca nu le plac cartofii, ceapa - nici nu inteleg ce mananca, mai ales copiii:). Merg si serviti la masa, si la mic dejun si la un drum - se fac foarte repede, curat, si sunt absolut delicioase.

Merg si cu alte umpluturi sarate - vedeti la ultimul pas variantele pe care vi le propun, in rest puteti sa improvizati.

Ingrediente

Lapte batut/iaurt/chefir
1 pahar
pahar de 250 ml, il folositi si pentru restul ingredientelor
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahar
Zahar
1 linguri
Sare
1 lingurite
Drojdie instant
11 g
de tipul dr.oetker verde - daca nu aveti instant puneti simpla - o dizolvati cu cateva linguri de apa si adaugati la iaurt
Faina alba calitate superioara
3 pahar
Cartofi albi/galbeni
1 kg
pt umplutura
Ceapa alba
1 buc
Verdeata (marar, patrunjel)
2 linguri
plus putin piper negru macinat si sare dupa gust
Galbenus de ou
1 buc
pt uns deasupra

Pasi de urmat

1

Mai intai pregatiti umplutura, ca sa fie rece cand faceti pirojki.

Deci, cartofii se curata, spala si se pun la fiert cu apa cat sa le acopere. Cand incep sa fiarba, faceti focul mic si lasati cam 30-35 de minute.

2

In acest timp caliti ceapa taiata mai marunt, in putin ulei, pana este usor galbena.

3

Dupa ce au fiert cartofii, scurgeti toata apa din ei - adaugati ceapa, putina sare, piper si pisati bine.

4

Adaugati verdeata tocata marunt, amestecati si lasati sa se raceasca bine - exact cat va fi gata aluatul.

5

Acum facem aluatul.

Intr-un bol amestecati laptele batut, uleiul, sarea, zaharul. Le treceti apoi intr-o cratita si le incalziti putin pe aragaz - aveti grija sa nu fie fierbinte.

6

Faina se amesteca cu drojdia instant si se adauga la ingredientele de mai sus.

7

Framantati aluatul - va iesi un aluat foarte placut si moale - uleiul din compozitie il face foarte placut si deloc lipicios. Lasati sa se odihneasca 10-15 minute, acoperit cu un prosop sau cu folie alimentara.

8

Dupa acest timp il mai framantati pe masa presarata cu putina faina - mai lasati 20-25 minute, sa creasca frumos.

9

Cand va apucati sa faceti pirojki aluatul se taie bucatele mici, cam cat o nuca daca le vreti mai mici, sau putin mai mari - daca va plac si vreti pirojki mai maricele. Le faceti bilute si le puneti una langa alta.

10

Fiecare bila de aluat se intinde cu mainile sau cu facaletul - sa fie cam de 5mm grosime si rotunde.

11

Puneti 1 lingura de umplutura pe fiecare.

12

Lipiti marginile bine.

13

Colturile le aduceti usor spre mijloc si le lipiti putin.

14

Intoarceti cu lipitura in jos si gata - aveti un pirojok exemplar :)

15

Le faceti pe toate si pe parcurs le puneti pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

16

Lasati 15 minute sa creasca putin in tava, apoi le ungeti cu un galbenus de ou si le dati la cuptor la 180-200 grade.

17

Sunt gata cand sunt rumene si deasupra si dedesubt.. Le scoateti si lasati sa se racoreasca bine.

18

Sunt bune si calde si reci - chiar va recomand cu incredere.

Despre umpluturi:

- cartofii se mai pot amesteca cu branza de oi sarata, sau telemea;

- ciuperci calite cu ceapa, putin piper si sare dupa gust;

- ceapa verde putin calita si amestecata cu oua fierte taiate bucati mici;

- varza proaspata calita cu putina ceapa, piper si sare;

- varza murata calita cu ceapa, piper+sare;

- amestec de cascaval cu telemea;

- orice carne tocata, calita cu putina ceapa, piper si sare.

- branza de vaci;

etc.

Deci aveti loc de imporvizatie.

Pofta Buna!

Cantitate: 20 bucati (depinde cat de mari le faceti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min
Data publicarii:
Nota: 5 (28 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 97

Iulica
Iulica 09 nov 2017, 21:53

Sunt foarte incintata de receta multumesc

Poza mea pentru reteta:
TatianaTăvăluc100
Tatiana Tăvăluc (TatianaTăvăluc100) 27 oct 2017, 14:49

Multumesc pentru reteta. Sau primit puhavi si deliciosi.

Poza mea pentru reteta:
Carp Cristina
Cristina Carp (Carp Cristina) 21 sep 2017, 12:00

am adaptat-o asa ca sa fie de post!superb

Poza mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 06 dec 2016, 20:12

Mulțumesc mult Elena pentru ajutor la timp de nevoie ..... și receta gustoasa. Am umplut cu carne tocata, crenvusti cu cașcaval și branza dulce. Foarte bune si pufoase. Copiilor și sotului ia plăcut mult... iarna asta le facem des cu siguranță.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 19 iun 2016, 16:00

Am incercat si eu. Demult cautam reteta, ma servise cineva si mi-au placut fff mult. Iar cum am 3 barbati in jurul meu, mereu flamanzi.... este o gustare extraordinara. Liliana

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liliana Zlotea (Liliana243) 19 iun 2016, 17:29

Cu mare placere Liliana, sa aveti pofta buna! Sunt si preferatele noastre :)

ianaturcan
ianaturcan Elena (lena) 11 nov 2017, 23:17

Buna,

Poti sa-mi spui ce gramaj de drojdie normala pot folosi in locul celor 11 gr de drojdie uscata? Intreb intrucat incerc sa folosesc cat mai putine E-uri in mancare.

Multumesc

lena
Elena (lena) ianaturcan 12 nov 2017, 07:04

Inlocuiti cu 25g drojdie umeda.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 sep 2015, 05:44

Buni ! Bravo Lena !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DorinaB
DorinaB 05 iun 2015, 00:42

Doar atit am de zis -Fooooooooooooooarte gustosi!!! Noi le facea prajiti pe tigaie dar asa sunt mult mai sanatosi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 26 sep 2014, 12:49

B u n ă. Ursuleţul zice-n sine, tot acasă e mai bine. Eu am venit, dar probabil tu ai "plecat" una ca sa veniti doua. Doamne cat ma gandesc la tine, si Va doresc multa sanatate la amandoua. Astept vesti cat poti de curand. Si acuma la ale noastre. Am facut aceste pirojki acolo si au placut tuturor,(indieni, camerunezi, si romani, normal).Am facut exact aceasta reteta cu cartofi,dar as vrea sa fac cu carne si branza,care mie cred ca-mi vor placea mai mult. Aluatul nemaipomenit. Ma gandesc la ce as putea sa-l mai folosesc. Vad eu. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela  b
Daniela b 12 sep 2014, 01:22

Salut Lena, recetele tale sunt nemaipomenit de gustoase si interesante.

aceshti ''pirojki'' sunt deosebiti, chiar e prima data cind coc asha ceva,shi sau primit ''ca la carte''   Multumesc mult de reteta . 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Elena BM
Elena BM 28 feb 2014, 23:37

Delicioase !!! Sau primit din prima data, simplu si gustos!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile