Pirojki cu cartofi

reteta premium
Pirojki cu cartofi

Reteta este ruseasca dupa cum va dati seama din denumire - "pirojki" sunt un fel de mini placinte cu aluat de drojdie, obligatoriu sa fie in forma pe care o vedeti in poza, daca le modelati altfel deja isi schimba denumirea. Aceasta reteta am vazut-o pe un forum culinar rusesc, nu pot sa spun ca mi-a placut poza de prezentare, dar o lista de 49 de pagini de forum numa de poze si laude m-au facut sa merg repede la bucatarie si sa le incerc (mai ales ca se fac repede si ingredientele sunt simple).

Ce sa va spun, deja de vreo jumatate de an, la orice ocazie le fac pentru ca obligatoriu se topesc de pe farfurie si cei care de obicei spun ca nu le plac cartofii, ceapa - nici nu inteleg ce mananca, mai ales copiii:). Merg si serviti la masa, si la mic dejun si la un drum - se fac foarte repede, curat, si sunt absolut delicioase.

Merg si cu alte umpluturi sarate - vedeti la ultimul pas variantele pe care vi le propun, in rest puteti sa improvizati.

Ingrediente

Lapte batut/iaurt/chefir
1 pahare
pahar de 250 ml, il folositi si pentru restul ingredientelor
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahare
Zahar
1 linguri
Sare
1 lingurite
Drojdie instant
11 g
de tipul dr.oetker verde - daca nu aveti instant puneti simpla - o dizolvati cu cateva linguri de apa si adaugati la iaurt
Faina alba calitate superioara
3 pahare
Cartofi albi/galbeni
1 kg
pt umplutura
Ceapa alba
1 buc
Verdeata (marar, patrunjel)
2 linguri
plus putin piper negru macinat si sare dupa gust
Galbenus de ou
1 buc
pt uns deasupra

Pasi de urmat

1

Mai intai pregatiti umplutura, ca sa fie rece cand faceti pirojki.

Deci, cartofii se curata, spala si se pun la fiert cu apa cat sa le acopere. Cand incep sa fiarba, faceti focul mic si lasati cam 30-35 de minute.

2

In acest timp caliti ceapa taiata mai marunt, in putin ulei, pana este usor galbena.

3

Dupa ce au fiert cartofii, scurgeti toata apa din ei - adaugati ceapa, putina sare, piper si pisati bine.

4

Adaugati verdeata tocata marunt, amestecati si lasati sa se raceasca bine - exact cat va fi gata aluatul.

5

Acum facem aluatul.

Intr-un bol amestecati laptele batut, uleiul, sarea, zaharul. Le treceti apoi intr-o cratita si le incalziti putin pe aragaz - aveti grija sa nu fie fierbinte.

6

Faina se amesteca cu drojdia instant si se adauga la ingredientele de mai sus.

Abonamentul Premium (cu plata) iti permite sa vezi pasii retetelor premium in aplicatia LaLena:
1. Daca nu ai aplicatia, click aici
2. Apasa butonul Versiunea Premium din pagina retetei in aplicatie
Gasesti aceasta reteta si in cartea noastra Top 50 rețete pas cu pas Top 50 rețete pas cu pas
Cantitate: 20 bucati (depinde cat de mari le faceti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min
Data publicarii:
Nota: 5 (36 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 117

Czentye Monika
Monika Czentye (Czentye Monika) 04 apr 2020, 11:34

Sunt atat de bune si pufoase. Familiei i.a placut mult. Am facut din 800 gr faina pt 3 persoane.

Le.am umplut cu:

-ou fiert si ceapa verde calita;

-varza murata cu putina ceapa calita;

-gem capsune

Va multumim de reteta

Cristina Udrea
Cristina Udrea 10 feb 2020, 23:41

Buna! Minunata reteta! Multumim! As vrea sa va intreb daca in loc de ulei de floarea soarelui as putea sa pun unt topit. Multumesc

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina Udrea 11 feb 2020, 06:57

Nu am incercat, cred ca ar merge.

IleanaComsa497
Ileana Comsa (IleanaComsa497) 03 dec 2019, 21:43

Buna seara! Daca vreau sa fac placintele de post pot sa pun apa/lapte de soia in loc de iaurt? Cu ce sa le ung pentru luciu? Multumesc!

lena
Elena (lena) Ileana Comsa (IleanaComsa497) 03 dec 2019, 21:47

Le lasati asa, nu ungeti cu nimic.

IleanaComsa497
Ileana Comsa (IleanaComsa497) Elena (lena) 06 dec 2019, 08:36

Multumesc!

Daniela B.
Daniela B. 06 dec 2016, 20:12

Mulțumesc mult Elena pentru ajutor la timp de nevoie ..... și receta gustoasa. Am umplut cu carne tocata, crenvusti cu cașcaval și branza dulce. Foarte bune si pufoase. Copiilor și sotului ia plăcut mult... iarna asta le facem des cu siguranță.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nicolae418
Marilena Nicolae (Nicolae418) 02 sep 2016, 15:52

MINUNATE! Acum le-am scos din cuptor .Aluatul este fantastic, atat de usor de modelat, lucrezi de placere cu el! Le-am umplut cu cartofi +telemea+verdeata, dar trebuie neaparat sa incerc si cu branza dulce.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 19 iun 2016, 16:00

Am incercat si eu. Demult cautam reteta, ma servise cineva si mi-au placut fff mult. Iar cum am 3 barbati in jurul meu, mereu flamanzi.... este o gustare extraordinara. Liliana

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liliana Zlotea (Liliana243) 19 iun 2016, 17:29

Cu mare placere Liliana, sa aveti pofta buna! Sunt si preferatele noastre :)

ianaturcan
ianaturcan Elena (lena) 11 nov 2017, 23:17

Buna,

Poti sa-mi spui ce gramaj de drojdie normala pot folosi in locul celor 11 gr de drojdie uscata? Intreb intrucat incerc sa folosesc cat mai putine E-uri in mancare.

Multumesc

lena
Elena (lena) ianaturcan 12 nov 2017, 07:04

Inlocuiti cu 25g drojdie umeda.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 sep 2015, 05:44

Buni ! Bravo Lena !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DorinaB
DorinaB 05 iun 2015, 00:42

Doar atit am de zis -Fooooooooooooooarte gustosi!!! Noi le facea prajiti pe tigaie dar asa sunt mult mai sanatosi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 26 sep 2014, 12:49

B u n ă. Ursuleţul zice-n sine, tot acasă e mai bine. Eu am venit, dar probabil tu ai "plecat" una ca sa veniti doua. Doamne cat ma gandesc la tine, si Va doresc multa sanatate la amandoua. Astept vesti cat poti de curand. Si acuma la ale noastre. Am facut aceste pirojki acolo si au placut tuturor,(indieni, camerunezi, si romani, normal).Am facut exact aceasta reteta cu cartofi,dar as vrea sa fac cu carne si branza,care mie cred ca-mi vor placea mai mult. Aluatul nemaipomenit. Ma gandesc la ce as putea sa-l mai folosesc. Vad eu. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela  b
Daniela b 12 sep 2014, 01:22

Salut Lena, recetele tale sunt nemaipomenit de gustoase si interesante.

aceshti ''pirojki'' sunt deosebiti, chiar e prima data cind coc asha ceva,shi sau primit ''ca la carte''   Multumesc mult de reteta . 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile