Pirojki cu cartofi
Reteta este ruseasca dupa cum va dati seama din denumire - "pirojki" sunt un fel de mini placinte cu aluat de drojdie, obligatoriu sa fie in forma pe care o vedeti in poza, daca le modelati altfel deja isi schimba denumirea. Aceasta reteta am vazut-o pe un forum culinar rusesc, nu pot sa spun ca mi-a placut poza de prezentare, dar o lista de 49 de pagini de forum numa de poze si laude m-au facut sa merg repede la bucatarie si sa le incerc (mai ales ca se fac repede si ingredientele sunt simple).
Ce sa va spun, deja de vreo jumatate de an, la orice ocazie le fac pentru ca obligatoriu se topesc de pe farfurie si cei care de obicei spun ca nu le plac cartofii, ceapa - nici nu inteleg ce mananca, mai ales copiii:). Merg si serviti la masa, si la mic dejun si la un drum - se fac foarte repede, curat, si sunt absolut delicioase.
Merg si cu alte umpluturi sarate - vedeti la ultimul pas variantele pe care vi le propun, in rest puteti sa improvizati.
Ingrediente
●
Lapte batut/iaurt/chefir
1 pahar
pahar de 250 ml, il folositi si pentru restul ingredientelor
●
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahare
●
Drojdie instant
11 g
de tipul dr.oetker verde - daca nu aveti instant puneti simpla - o dizolvati cu cateva linguri de apa si adaugati la iaurt
●
Faina alba calitate superioara
3 pahare
●
Cartofi albi/galbeni
1 kg
pt umplutura
●
Verdeata (marar, patrunjel)
2 linguri
plus putin piper negru macinat si sare dupa gust
●
Galbenus de ou
1 buc
pt uns deasupra
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Mai intai pregatiti umplutura, ca sa fie rece cand faceti pirojki.
Deci, cartofii se curata, spala si se pun la fiert cu apa cat sa le acopere. Cand incep sa fiarba, faceti focul mic si lasati cam 30-35 de minute.
Pas 2
In acest timp caliti ceapa taiata mai marunt, in putin ulei, pana este usor galbena.
Pas 3
Dupa ce au fiert cartofii, scurgeti toata apa din ei - adaugati ceapa, putina sare, piper si pisati bine.
Pas 4
Adaugati verdeata tocata marunt, amestecati si lasati sa se raceasca bine - exact cat va fi gata aluatul.
Pas 5
Acum facem aluatul.
Intr-un bol amestecati laptele batut, uleiul, sarea, zaharul. Le treceti apoi intr-o cratita si le incalziti putin pe aragaz - aveti grija sa nu fie fierbinte.
Pas 6
Faina se amesteca cu drojdia instant si se adauga la ingredientele de mai sus.
Pas 7
Framantati aluatul - va iesi un aluat foarte placut si moale - uleiul din compozitie il face foarte placut si deloc lipicios. Lasati sa se odihneasca 10-15 minute, acoperit cu un prosop sau cu folie alimentara.
Pas 8
Dupa acest timp il mai framantati pe masa presarata cu putina faina - mai lasati 20-25 minute, sa creasca frumos.
Pas 9
Cand va apucati sa faceti pirojki aluatul se taie bucatele mici, cam cat o nuca daca le vreti mai mici, sau putin mai mari - daca va plac si vreti pirojki mai maricele. Le faceti bilute si le puneti una langa alta.
Pas 10
Fiecare bila de aluat se intinde cu mainile sau cu facaletul - sa fie cam de 5mm grosime si rotunde.
Pas 11
Puneti 1 lingura de umplutura pe fiecare.
Pas 13
Colturile le aduceti usor spre mijloc si le lipiti putin.
Pas 14
Intoarceti cu lipitura in jos si gata - aveti un pirojok exemplar :)
Pas 15
Le faceti pe toate si pe parcurs le puneti pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.
Pas 16
Lasati 15 minute sa creasca putin in tava, apoi le ungeti cu un galbenus de ou si le dati la cuptor la 180-200 grade.
Pas 17
Sunt gata cand sunt rumene si deasupra si dedesubt.. Le scoateti si lasati sa se racoreasca bine.
Pas 18
Sunt bune si calde si reci - chiar va recomand cu incredere.
Despre umpluturi:
- cartofii se mai pot amesteca cu branza de oi sarata, sau telemea;
- ciuperci calite cu ceapa, putin piper si sare dupa gust;
- ceapa verde putin calita si amestecata cu oua fierte taiate bucati mici;
- varza proaspata calita cu putina ceapa, piper si sare;
- varza murata calita cu ceapa, piper+sare;
- amestec de cascaval cu telemea;
- orice carne tocata, calita cu putina ceapa, piper si sare.
- branza de vaci;
etc.
Deci aveti loc de imporvizatie.
Pofta Buna!
Cantitate:
20 buc
(depinde cat de mari le faceti)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
45 min
Data publicarii:
Nota:
5 (36 voturi)