Chiftele marinate Reteta VIDEO

Chiftele marinate

Demult planificam sa fac reteta de chiftelute si anume sa fie marinate. Asta si de pofta, si ca o nostalgie, se fac si la mama acasa cam in asa fel, poate un pic diferit dar am zis sa fac acum chiftelele marinate mai clasice, romanesti.

Se pare ca variante sunt multe, eu am improvizat dupa ce aveam in casa si cum mi se parea mie gustos. Urmeaza si alte variante, ca tare ne-au mai placut la toti :)

Puteti face mai mult sa fie un sos mai uniform, sau sa se simta si ceva bucatele de rosii si ceapa, totul e dupa preferinte. Daca folositi bulion de rosii sosul va fi mai neted, eu am pus conserva de rosii pasate si sosul a fost mai dens.

Ingrediente

Carne tocata amestec(vita/porc)
1 kg
Pesmet
4 linguri
Lapte
1 pahare
Oua
1 buc
Sare
2 lingurite
in carne si in sos, puneti dupa preferinte si gust
Patrunjel verde
2 linguri
+ alte mirodenii si ierburi dupa preferinta
Rosii pasate
500 g
sau cubulete,din conserva
Pasta de tomate
1 linguri
eu am folosit pasta de ardei rosu dulce
Frunza de dafin
2 buc
Piper negru(boabe)
5 buc
eu prefer sa-l pun macinat, mai puteti adauga si 2-3 boabe de ienibahar
Ceapa alba
1 buc
Usturoi(catei)
4 buc
2 catei in chiftele si 2 buc in sos
Zahar
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

1

Facem mai intai chiftelutele:

Intr-un bol mic amestecati pesmetul cu lapte si lasati sa se umfle cam 10 minute.

2

Carnea tocata(recomand sa tocati acasa carnea buna aleasa de voi) se pune intr-un bol mai mare si adanc.

Se adauga oul, pesmetul cu lapte, vedeata tocata, sare, piper dupa gust si 2 catei de usturoi pisat.

3

Amestecati bine cu mainile, chiar insistati, sa fie cat mai uniform amestecul.

4

Umeziti mainile cu apa si formati chiftelutele, cam de marimea de o nuca.

Le aranjati pe un fund pe parcurs.

5

Incalziti bine uleiul in tigaie si rumeniti bine chiftelele pe toate partile.

Eu le-am prajit un 2 runde, depinde de marimea tigaii, chiftelutelor si canitatea de carne.

6

Cand sunt gata le scoateti intr-o farfurie.

7

Acum preparam sosul:

In uleiul ramas in tigaie calitit ceapa si usturoiul toate marunt. Nu rumeniti prea tare, doar cat se se caleasca putin si sa lase aroma.

8

Apoi adaugati rosiile pasate si pasta de rosii.

Amestecati bine si lasati pana incepe sa fiarba.

9

Daca sosul de rosii este mai gros adaugati apa cat sa-l mai subtiati. Oricum dupa ce fierbe apa se mai evapora asa ca la gust nu va incurca.

Optional dupa fierberea sosului(cam 10 minute la foc mic) il puteti trece prin sita sa fie cat mai fin si uniform, eu nu am facut-o.

10

Dupa ce a fiert, il potriviti de sare, adaugati si zaharul, frunzele de dafin, piperul si alte ierburi/mirodenii dupa preferinta.

11

Adaugati si chiftelutele, amestecati.

Observatie, chiar daca sosul vi se pare initial ca parca e mai acru putin si mai aromat, dupa ce adaugati chiftelele si mai fierb in sos - isi va schimba complet gustul, spre bine.

12

Acum aveti 2 variante:

- lasati sa fiarba tigaia pe foc la foc incet cam 10-15 minute.

- sau transferati compozitia intr-o tava de cuptor adanca, sau tuci si puneti pentru 30-40 de minute la cuptor.

Eu am ales varianta cu tigaia, mai repede si comod pt mine la acel moment.

13

Se servesc calde, cu multa pofta si painica proaspata :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 portii)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

Ekaterinka
Ekaterinka 29 oct 2017, 10:44

De când am descoperit rețeta de perișoare cu smântână,doar așa fac chifteluțele,ies foarte fragede și sunt mai sănătoase.eu sosul după cele 10 minute de fierbere îl blenduiesc și apoi pun și chifteluțele.iese superb

FlorinBadiuFlorin325
Florin Florin (FlorinBadiuFlorin325) 20 ian 2017, 16:50

MMMMMM...SUPER BUNE.!   

Nota mea pentru reteta:
CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 20 ian 2017, 12:41

Foarte bune. Mai exista varianta inlocuirii foii de dafin cu tarhon (nu mult, cam o lingura, tocat ) pus in otet.  Asta deja duce gustul catre absolut (cel putin al meu)  :)

Nota mea pentru reteta:
BeatriceDuricanCostea988
Beatrice Durican Costea (BeatriceDuricanCostea988) 11 ian 2017, 18:29

Foarte bune au iesit

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 25 mar 2016, 20:18

Ma bucur mult Paula, sa aveti pofta mare!

Paula K
Paula K 25 mar 2016, 17:36

Am facut chiftele pt prima oara in viata mea. Mi-au iesit asa de bune ca sotul vrea sa repet reteta cand se termina portia gatita deja :-D . Am adaugat insa si 2 catei de usturoi la chiftele; noua ne place mult asa :-) Nu stiu cum se face, dar retetele tale intotdeauna imi ies bine :-)

andi
andi 13 nov 2015, 20:57

Lena,am facut reteta strict dupa tine,cu toate ca am avut rezerve chiar de la inceput.S-au adeverit din pacate.1.chiftelele facute 1/2 porc si vita,doar cu patrunjel,fara ceapa si eventual usturoi au avut un gust brut de carne de porc.chiar daca carnea de porc nu a fost excesiv de grasa.Parerea mea e ca trebuie obligatoriu ceapa si eventual usturoi pentru ca gustul sa fie identic cu chiftelutele aperitiv clasice,sa nu astepti rafinarea gustului numai din sos.,ceea ce nu s-a intamplat decat in mica masura.2.poate gresesc,dar cum sos marinat fara otet?sos de rosii,asta da.Una peste alta,nu.Ca sa nu te mahnesc,90%din retetele executatede mine sunt de la tine.Sarut-mana.

lena
Elena (lena) andi 13 nov 2015, 21:46

Andi, ai dreptate ca se pot face si cu ceapa(eu chiar asa le fac de cele mai multe ori). Aici am incercat sa fac reteta cumva mai pe gustul tuturor si mai universala.

Otetul, da, sigur ca merge, dar cred ca dupa gust. La mine a fost destul de acru sosul de la rosii si nu am mai vrut sa-l dreg si cu otet.

Oricum, planific sa mai fac o alta reteta, am ochit-o si este cred ca pe gustul tau :)

Merci de comentariu, nu ma mahnesc, e bine ca a fost obiectiva parerea  :)

Pisina
Cristina (Pisina) 12 oct 2015, 09:41

Foarte bune chiftelutele marinate! Musai vom incerca si aceasta reteta :-) Noi le servim cu spaghete

Nota mea pentru reteta:
Mariana C.
Mariana C. 10 oct 2015, 18:13

Iti multumesc Lena pentru toate retetele tale esti un mare ajutor pentru mine in bucatarie si aceasta reteta chiar azi o incerc.Iti doresc sanatate si succese

tiki
tiki 09 oct 2015, 12:04

Buna. Chiar mi-ai dat o idee, si ptr. mine e f. simplu avand chiftelele in congelator. Multumesc. Pupici.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile