Chiftele marinate Rețetă VIDEO

Chiftele marinate

Demult planificam să fac rețeta de chifteluțe și anume să fie marinate. Asta și de poftă, și ca o nostalgie, se fac și la mama acasă cam în așa fel, poate un pic diferit dar am zis să fac acum chiftelele marinate mai clasice, românești.

Se pare că variante sunt multe, eu am improvizat după ce aveam în casă și cum mi se părea mie gustos. Urmează și alte variante, că tare ne-au mai plăcut la toți :)

Puteți face mai mult să fie un sos mai uniform, sau să se simtă și ceva bucățele de roșii și ceapă, totul e după preferințe. Dacă folosiți bulion de roșii sosul va fi mai neted, eu am pus conservă de roșii pasate și sosul a fost mai dens.

Ingrediente

Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
   
Pesmet
4 linguri
   
Lapte
1 pahar
   
Ouă
1 buc
   
Sare
2 lingurite
în carne și în sos, puneți după preferințe și gust
Pătrunjel verde
2 linguri
+ alte mirodenii și ierburi după preferință
Roșii pasate
500 g
sau cubulețe, din conservă
Pastă de tomate
1 lingura
eu am folosit pastă de ardei roșu dulce
Frunză de dafin
2 buc
   
Piper negru(boabe)
5 buc
eu prefer să-l pun măcinat, mai puteți adăuga și 2-3 boabe de ienibahar
Ceapă albă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
4 buc
2 căței în chiftele și 2 buc în sos
Zahăr
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Facem mai întâi chifteluțele:

Într-un bol mic amestecați pesmetul cu lapte și lăsați să se umfle cam 10 minute.

Chiftele marinate - Pas 1
Pas 2

Carnea tocată(recomand să tocați acasă carnea bună aleasă de voi) se pune într-un bol mai mare și adânc.

Se adaugă oul, pesmetul cu lapte, verdeața tocată, sare, piper după gust și 2 căței de usturoi pisat.

Chiftele marinate - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine cu mâinile, chiar insistați, să fie cât mai uniform amestecul.

Chiftele marinate - Pas 3
Pas 4

Umeziți mâinile cu apă și formați chifteluțele, cam de mărimea de o nucă.

Le aranjați pe un fund pe parcurs.

Chiftele marinate - Pas 4
Pas 5

Încălziți bine uleiul în tigaie și rumeniți bine chifteluțele pe toate părțile.

Eu le-am prăjit în 2 runde, depinde de mărimea tigaiei, chifteluțelor și cantitatea de carne.

Chiftele marinate - Pas 5
Pas 6

Când sunt gata le scoateți într-o farfurie.

Chiftele marinate - Pas 6
Pas 7

Acum preparăm sosul:

În uleiul rămas în tigaie căliți ceapa și usturoiul toate mărunt. Nu rumeniți prea tare, doar cât să se călească puțin și să lase aromă.

Chiftele marinate - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați roșiile pasate și pasta de roșii.

Amestecați bine și lăsați până începe să fiarbă.

Chiftele marinate - Pas 8
Pas 9

Dacă sosul de roșii este mai gros adăugați apă cât să-l mai subțiați. Oricum după ce fierbe apa se mai evaporă așa că la gust nu va încurca.

Optional după fierberea sosului(cam 10 minute la foc mic) îl puteți trece prin sită să fie cât mai fin și uniform, eu nu am făcut-o.

Chiftele marinate - Pas 9
Pas 10

După ce a fiert, îl potriviți de sare, adăugați și zahărul, frunzele de dafin, piperul și alte ierburi/mirodenii după preferință.

Chiftele marinate - Pas 10
Pas 11

Adăugați și chifteluțele, amestecați.

Observație, chiar dacă sosul vi se pare inițial că parcă e mai acru puțin și mai aromat, după ce adăugați chiftelele și mai fierb în sos - își va schimba complet gustul, spre bine.

Chiftele marinate - Pas 11
Pas 12

Acum aveți 2 variante:

- lăsați să fiarbă tigaia pe foc la foc încet cam 10-15 minute.

- sau transferați compoziția într-o tavă de cuptor adâncă, sau tuci și puneți pentru 30-40 de minute la cuptor.

Eu am ales varianta cu tigaia, mai repede și comod pentru mine la acel moment.

Chiftele marinate - Pas 12
Pas 13

Se servesc calde, cu multă poftă și pâinică proaspătă :)

Poftă Bună!

Chiftele marinate - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 09 Oct 2015, 12:04

Buna. Chiar mi-ai dat o idee, si ptr. mine e f. simplu avand chiftelele in congelator. Multumesc. Pupici.

Nota mea pentru rețetă:
Mariana C.
Mariana C. 10 Oct 2015, 18:13

Iti multumesc Lena pentru toate retetele tale esti un mare ajutor pentru mine in bucatarie si aceasta reteta chiar azi o incerc.Iti doresc sanatate si succese

Pisina
Cristina (Pisina) 12 Oct 2015, 09:41

Foarte bune chiftelutele marinate! Musai vom incerca si aceasta reteta :-) Noi le servim cu spaghete

Nota mea pentru rețetă:
tebaz
tebaz 13 Oct 2015, 13:54

Buna asi vrea sa gatesc dar nu stiu ce ca am numai mofturosi la masa pote imi dai o ideie

andi
andi 13 Nov 2015, 20:57

Lena,am facut reteta strict dupa tine,cu toate ca am avut rezerve chiar de la inceput.S-au adeverit din pacate.1.chiftelele facute 1/2 porc si vita,doar cu patrunjel,fara ceapa si eventual usturoi au avut un gust brut de carne de porc.chiar daca carnea de porc nu a fost excesiv de grasa.Parerea mea e ca trebuie obligatoriu ceapa si eventual usturoi pentru ca gustul sa fie identic cu chiftelutele aperitiv clasice,sa nu astepti rafinarea gustului numai din sos.,ceea ce nu s-a intamplat decat in mica masura.2.poate gresesc,dar cum sos marinat fara otet?sos de rosii,asta da.Una peste alta,nu.Ca sa nu te mahnesc,90%din retetele executatede mine sunt de la tine.Sarut-mana.

lena
Elena (lena) andi 13 Nov 2015, 21:46

Andi, ai dreptate ca se pot face si cu ceapa(eu chiar asa le fac de cele mai multe ori). Aici am incercat sa fac reteta cumva mai pe gustul tuturor si mai universala.

Otetul, da, sigur ca merge, dar cred ca dupa gust. La mine a fost destul de acru sosul de la rosii si nu am mai vrut sa-l dreg si cu otet.

Oricum, planific sa mai fac o alta reteta, am ochit-o si este cred ca pe gustul tau :)

Merci de comentariu, nu ma mahnesc, e bine ca a fost obiectiva parerea  :)

katryna
katryna 09 Jan 2016, 01:25

ce pot folosi in loc de pesmet?

lena
Elena (lena) katryna 09 Jan 2016, 08:38

Poti folosi faina.

ValeriuNegomireanu964
Valeriu Negomireanu (ValeriuNegomireanu964) katryna 21 Jan 2017, 10:22

Morcov ras pe razatoarea mica si ceapa tocata marunt. Puteti pune si orez, daca renuntati sa prajiti chiftelele si daca le fierbeti in sos 30 min, la foc mic. In nici un caz nu puneti faina.

Paula K
Paula K 25 Mar 2016, 17:36

Am facut chiftele pt prima oara in viata mea. Mi-au iesit asa de bune ca sotul vrea sa repet reteta cand se termina portia gatita deja :-D . Am adaugat insa si 2 catei de usturoi la chiftele; noua ne place mult asa :-) Nu stiu cum se face, dar retetele tale intotdeauna imi ies bine :-)

lena
Elena (lena) 25 Mar 2016, 20:18

Ma bucur mult Paula, sa aveti pofta mare!

BeatriceDuricanCostea988
Beatrice Durican Costea (BeatriceDuricanCostea988) 11 Jan 2017, 18:29

Foarte bune au iesit

Nota mea pentru rețetă:
CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 20 Jan 2017, 12:41

Foarte bune. Mai exista varianta inlocuirii foii de dafin cu tarhon (nu mult, cam o lingura, tocat ) pus in otet.  Asta deja duce gustul catre absolut (cel putin al meu)  :)

Nota mea pentru rețetă:
FlorinBadiuFlorin325
Florin Florin (FlorinBadiuFlorin325) 20 Jan 2017, 16:50

MMMMMM...SUPER BUNE.!   

Nota mea pentru rețetă:
Ekaterinka
Ekaterinka 29 Oct 2017, 10:44

De când am descoperit rețeta de perișoare cu smântână,doar așa fac chifteluțele,ies foarte fragede și sunt mai sănătoase.eu sosul după cele 10 minute de fierbere îl blenduiesc și apoi pun și chifteluțele.iese superb