Curcan intreg la cuptor Reteta VIDEO

Curcan intreg la cuptor

Vin cam in extra-sezon cu aceasta reteta de curcan la cuptor dar sa stiti ca nu m-am grabit sa pun una numai ca sa fie. Am mai testat si alte retete de curcan dar nu a iesit ce trebuie, pana am obtinut un rezultat delicios si spectaculos. Eu numai asa voi gati curcanul intreg la cuptor de acum incolo, merita tot efortul si este de mare efect la mesele festive. Aveti nevoie doar de un curcan frumos si o buna organizare a timpului - cu tot cu marinare, coacere, odihnire, procesul dureaza pana peste 8 ore, dar cu eforturi minime din partea voastra. Voi explica in pasi toate detaliile, reteta video va ajuta la anumite aspecte care in poze poate nu se vad prea bine.

Si o remarca despre aceasta reteta de curcan la cuptor - pe langa faptul ca este delicios, frumos, de efect, etc, va alegeti cu muuuulta carne. Noi suntem 4 membri in familie si am mancat 5 zile din el, cu diverse garnituri!

Ingrediente

Curcan intreg
6 kg
un curcan de 5-6kg am avut eu
Unt
100 g
sa fie rece, de la frigider
Sare
1 linguri
Ceapa
2 buc
Usturoi
1 buc
adica o capatana mare, cu 6-7 catei de usturoi in ea
Portocale
1 buc
Frunza de dafin
2 buc
Cuisoare
5 buc
Vin alb demisec
100 ml
Morcovi
1 buc
Telina
0.5 buc
Scortisoara macinata
1 lingurite
Rozmarin
1 lingurite
Boia ardei dulce
1 lingurite
Usturoi granulat(praf)
1 lingurite
Cimbru
1 lingurite
eu am avut verde, proaspat

Pasi de urmat

1

Bineinteles aveti grija sa curatati si spalati bine curcanul. Recomand sa taiati partile mai subtiri de la aripi, eu l-am cumparat deja fara ele.

2

Intr-un bol amestecati 1 lingura de sare cu cate 1 lingurita de scortisoara, rozmarin, boia, usturoi pudra si cimbru.

Aceste mirodenii sunt optionale, mie mi-au placut mult cum s-au combinat la curcan, data viitoare nu schimb nimic.

3

Cu aceasta compozitie ungeti si frecati bine curcanul pe interior si exterior, fara mila.

4

Recomand sa-l lasati 2-3 ore la patruns, dar chiar mai bine peste noapte, in frigider.

Ideal ar fi sa va organizati in asa fel incat seara sa-l marinati si a 2-a zi de dimineata va apucati sa-l puneti in cuptor.

5

Dimineata, inainte sa-l puneti la cuptor, pregatiti mai intai setul din poza - 1 ceapa, 1 usturoi mare, 1 portocala, 5 cuisoare si 2 frunze de dafin. Ceapa, portocala si usturoiul se spala cu tot cu coaja.

Pe langa acestea curatati 1 morcov, telina si 1 ceapa.

6

Cuisoarele le infigeti in portocala sau ceapa, sa nu se imprastie prin curcan si pe urma sa le cautati prin carne :)

7

Ceapa si capatana de usturoi se taie in jumatati mari.

8

Portocala se taie in sferturi, dar aveti grija sa nu iasa cuisoarele.

9

Untul rece se taie in 6 bucatele uniforme si il pastrati deocamdata la frigider.

10

Luati tava mare de cuptor si puneti in ea 1 morcov, 1 ceapa si telina taiate bucati mai mari.

Deasupra turnati 100ml de vin alb.

11

Aranjati curcanul in mijlocul tavii, peste aceste legume si vin.

12

Sub pielea pieptului de curcan aranjati uniform cele 6 bucati de unt.

13

In burta puneti portocala, cuisoarele si tot setul - usturoiul, ceapa, frunza de dafin.

14

Recomand sa-i legati picioarele cu o ata de bucatarie, asa curcanul nu se deformeaza la copt si isi pastreaza o forma frumoasa.

15

Cam asta este, curcanul nostru e aliniat si gata de pus in cuptor.

16

Acum acoperiti pieptul cu o bucata de folie mai mica.

17

Apoi inveliti tot curcanul cu 2 bucati de folie mai mare.

18

Puneti la cuptor preincalzit la 200 de grade pentru 3 ore.

De obicei timpul de coacere se calculeaza in functie de greutatea curcanului, la fiecare kg inmultiti 30 de minute in cuptor. Daca aveti curcan mai mic, il tineti respectiv calculelor.

19

Dupa 3 ore il scoateti din cuptor si dati la o parte toate foliile.

20

Se unge deasupra cu zeama lasata in tava si il puneti inapoi in cuptor pentru inca 1 ora, sa se rumeneasca frumos.

21

La fiecare 20 de minute il mai ungeti cu zeama si grasimea din tava, sa se formeze o crusta uniforma si rumena.

22

Daca ati facut totul bine, la final ar trebui sa obtineti asa o frumusete de curcan - rumenit bine si foarte fraged.

Scoateti din cuptor, mai ungeti bine cu zeama din tava.

23

Se inveleste iar complet cu folie si se lasa inca 2 ore sa se patrunda la temperatura camerei.

24

Apoi il puneti frumos pe masa festiva, scoateti atent din tava pe un platou mare - daca nu va descurcati il puneti cu tot cu tava pe masa. Sa aveti un cutit bun la indemana, taiati bucati din carnea de curcan si o aranjati la fiecare in farfurie.

Sosul din tava il puneti intr-o sosiera si turnati peste carnea din farfurii, va asigur ca va fi mi-nu-nat! Bineinteles, cu orice garnitura sau salata preferati.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 6 kilograme (un curcan mare de 5-6 kg)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:

Comentarii

CezarinaMironica483
Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 02 feb 2018, 14:25

Lalena, nu inteleg:) Cuisoare din alea de batut in pereti?? :) Din fier?? Sau cuisoare - vreo mirodenie ceva??

 PS: Apropo, mi-a iesit o ciorba de perisoare BESTIALA! Multumesc pentru reteta, te-am marcat pe "goagalul" meu:)) 

lena
Elena (lena) Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 02 feb 2018, 14:35

Buna intrebare 👍🤓

Sunt cuisoare mirodenii...., cloves in engleza si гвоздика in rusa :))))

CezarinaMironica483
Cezarina Mironica (CezarinaMironica483) 02 feb 2018, 14:44

Ma gandeam eu dar nu era sigura:))) Imi si imaginam oare cum o sa pun eu cuisoarele de batut in perete in portocala:))) Multumesc Lena, esti tare:) Te pup de nu te vezi!!