Curcan intreg la cuptor Reteta VIDEO
Vin cam in extra-sezon cu aceasta reteta de curcan la cuptor dar sa stiti ca nu m-am grabit sa pun una numai ca sa fie. Am mai testat si alte retete de curcan dar nu a iesit ce trebuie, pana am obtinut un rezultat delicios si spectaculos. Eu numai asa voi gati curcanul intreg la cuptor de acum incolo, merita tot efortul si este de mare efect la mesele festive. Aveti nevoie doar de un curcan frumos si o buna organizare a timpului - cu tot cu marinare, coacere, odihnire, procesul dureaza pana peste 8 ore, dar cu eforturi minime din partea voastra. Voi explica in pasi toate detaliile, reteta video va ajuta la anumite aspecte care in poze poate nu se vad prea bine.
Si o remarca despre aceasta reteta de curcan la cuptor - pe langa faptul ca este delicios, frumos, de efect, etc, va alegeti cu muuuulta carne. Noi suntem 4 membri in familie si am mancat 5 zile din el, cu diverse garnituri!
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Curcan intreg
6 kg
un curcan de 5-6kg am avut eu
●
Unt
100 g
sa fie rece, de la frigider
●
Usturoi
1 buc
adica o capatana mare, cu 6-7 catei de usturoi in ea
●
Scortisoara macinata
1 lingurita
●
Boia ardei dulce
1 lingurita
●
Usturoi granulat(praf)
1 lingurita
●
Cimbru
1 lingurita
eu am avut verde, proaspat
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Bineinteles aveti grija sa curatati si spalati bine curcanul. Recomand sa taiati partile mai subtiri de la aripi, eu l-am cumparat deja fara ele.
Pas 2
Intr-un bol amestecati 1 lingura de sare cu cate 1 lingurita de scortisoara, rozmarin, boia, usturoi pudra si cimbru.
Aceste mirodenii sunt optionale, mie mi-au placut mult cum s-au combinat la curcan, data viitoare nu schimb nimic.
Pas 3
Cu aceasta compozitie ungeti si frecati bine curcanul pe interior si exterior, fara mila.
Pas 4
Recomand sa-l lasati 2-3 ore la patruns, dar chiar mai bine peste noapte, in frigider.
Ideal ar fi sa va organizati in asa fel incat seara sa-l marinati si a 2-a zi de dimineata va apucati sa-l puneti in cuptor.
Pas 5
Dimineata, inainte sa-l puneti la cuptor, pregatiti mai intai setul din poza - 1 ceapa, 1 usturoi mare, 1 portocala, 5 cuisoare si 2 frunze de dafin. Ceapa, portocala si usturoiul se spala cu tot cu coaja.
Pe langa acestea curatati 1 morcov, telina si 1 ceapa.
Pas 6
Cuisoarele le infigeti in portocala sau ceapa, sa nu se imprastie prin curcan si pe urma sa le cautati prin carne :)
Pas 7
Ceapa si capatana de usturoi se taie in jumatati mari.
Pas 8
Portocala se taie in sferturi, dar aveti grija sa nu iasa cuisoarele.
Pas 9
Untul rece se taie in 6 bucatele uniforme si il pastrati deocamdata la frigider.
Pas 10
Luati tava mare de cuptor si puneti in ea 1 morcov, 1 ceapa si telina taiate bucati mai mari.
Deasupra turnati 100ml de vin alb.
Pas 11
Aranjati curcanul in mijlocul tavii, peste aceste legume si vin.
Pas 12
Sub pielea pieptului de curcan aranjati uniform cele 6 bucati de unt.
Pas 13
In burta puneti portocala, cuisoarele si tot setul - usturoiul, ceapa, frunza de dafin.
Pas 14
Recomand sa-i legati picioarele cu o ata de bucatarie, asa curcanul nu se deformeaza la copt si isi pastreaza o forma frumoasa.
Pas 15
Cam asta este, curcanul nostru e aliniat si gata de pus in cuptor.
Pas 16
Acum acoperiti pieptul cu o bucata de folie mai mica.
Pas 17
Apoi inveliti tot curcanul cu 2 bucati de folie mai mare.
Pas 18
Puneti la cuptor preincalzit la 200 de grade pentru 3 ore.
De obicei timpul de coacere se calculeaza in functie de greutatea curcanului, la fiecare kg inmultiti 30 de minute in cuptor. Daca aveti curcan mai mic, il tineti respectiv calculelor.
Pas 19
Dupa 3 ore il scoateti din cuptor si dati la o parte toate foliile.
Pas 20
Se unge deasupra cu zeama lasata in tava si il puneti inapoi in cuptor pentru inca 1 ora, sa se rumeneasca frumos.
Pas 21
La fiecare 20 de minute il mai ungeti cu zeama si grasimea din tava, sa se formeze o crusta uniforma si rumena.
Pas 22
Daca ati facut totul bine, la final ar trebui sa obtineti asa o frumusete de curcan - rumenit bine si foarte fraged.
Scoateti din cuptor, mai ungeti bine cu zeama din tava.
Pas 23
Se inveleste iar complet cu folie si se lasa inca 2 ore sa se patrunda la temperatura camerei.
Pas 24
Apoi il puneti frumos pe masa festiva, scoateti atent din tava pe un platou mare - daca nu va descurcati il puneti cu tot cu tava pe masa. Sa aveti un cutit bun la indemana, taiati bucati din carnea de curcan si o aranjati la fiecare in farfurie.
Sosul din tava il puneti intr-o sosiera si turnati peste carnea din farfurii, va asigur ca va fi mi-nu-nat! Bineinteles, cu orice garnitura sau salata preferati.
Pofta Buna!
Cantitate:
6 kg
(un curcan mare de 5-6 kg)
Timp de preparare:
360 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
180 min
Data publicarii: