Paine Festiva Reteta VIDEO
O paine de casa simpla de executat, dar arata foarte bine pe orice masa, festiva sau nu. M-am inspirat cu aceasta reteta de paine din bucataria balcanica, de fapt acolo se numeste "Paine de Sarbatoare" sau "Pogaca de Sarbatoare" si am observat ca exista multe variante si forme pe care le poti face. Pe mine m-a impresionat anumea aceasta varianta de paine, in primul rand pentru ca este chiar frumoasa, si bineinteles pasiunea mea pentru tot ce este si simplu :) Se poate servi asa in mijlocul mesei, fiecare isi rupe cate o bucata din ea, nu trebuie taiata si asta-i farmecul. Si sa va mai spun ca, fiecare bucatica are miezul moale si straturi frumoase, aromate cu unt si extrem de pufoase, chiar nu m-am asteptat la asa textura.
In concluzie, recomand neaparat s-o faceti, pentru ocazii festive sau vi le creati voi cand aveti pofta de ceva frumos si delicios!
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Drojdie proaspata
25 g
sau 15g drojdie uscata
●
Lapte
250 ml
sa fie putin incalzit
●
Oua
3 buc
+ 1 galbenus pentru uns painea deasupra
●
Ulei de masline
2 linguri
●
Mac/susan
1 lingurita
pentru ornat, este optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol dizolvati drojdia cu 100ml de lapte cald si jumatate de lingurita de zahar.
Lasati la o parte 10-15 minute pana incepe sa faca spuma.
Pas 2
In acest timp pregatim restul ingredientelor, mierea se dizolva in restul de 150ml de lapte cald(nu fierbinte!).
Pas 3
Intr-un bol mare puneti faina, ouale, laptele cu mierea, sarea, uleiul, otetul si amestecul de drojdie.
Pas 4
Incepeti sa amestecati cu o spatula sau lingura pana aluatul se aduna.
Pas 5
Apoi presarati cate putina faina peste el si incepeti sa-l framantati cu mainile, cam 5-10 minute pana nu se mai lipeste dar este moale si elastic.
Pas 6
Lasati-l asa in bol la loc cald, acoperit cu prosop, timp de 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.
Pas 7
Dupa acest timp il scoateti pe masa presarata cu faina si il taiati in 8 bucati egale.
Pas 8
Modelati bile din ele si lasati 5 minute pe masa sa se odihneasca.
Pas 9
Apoi fiecare o intindeti in mici foi dreptunghiulare.
Pas 10
Le ungeti cu unt si suprapuneti cate 2 foi, una peste alta.
Pas 11
Le rulati impreuna, observati in poza ca se face de-a lungul rularea.
Pas 12
Si asa din cele 8 bile de aluat obtinem 4 rulouri unse cu unt.
Pas 13
Taiati capetele loc, cam 3-4 cm din fiecare - obtinem 8 rozete din aceste margini.
Pas 14
Ungeti cu unt o forma rotunda(28cm) asternuta cu hartie de copt.
In mijlocul tavii puneti aceste 8 rozete de aluat taiate.
Pas 15
Apoi fiecare rulou ramas il taiati in 4-5 triunghiuri.
Pas 16
Le mutati asa impreuna in tava si le puneti imprejurul rozetelor.
Pas 17
Asa am facut si restul ruladelor, le-am taiati si mutat in tava. Le aranjati sa fie cat mai uniforme.
Pas 18
Asta e painica noastra, o lasati 30-40 de minute sa creasca sub un prosop.
Pas 19
Cam asa ar trebui sa fie, creste foarte frumos si se vor umple toate spatiile.
Pas 20
Intr-un bol amestecati galbenusul crud de ou cu 1 lingura de lapte.
Pas 21
Ungeti cu acest amestec painea deasupra.
Pas 22
Presarati mac si susan, daca aveti si va place.
Puneti painea la cuptor preincalzit la 160-170 de grade pentru 40-45 de minute.
Pas 23
Dupa cuptor lasati asa fierbinte in tava timp de 15 minute.
Pas 24
Apoi scoateti bordurile, ungeti cu putin unt deasupra si prin parti.
Acoperiti cu prosop si lasati sa se raceasca complet.
Pas 25
Se pastreaza la fel de pufoasa si in prima sau a 2-a zi, mai mult nu va rezista :)
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(10-12 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (5 voturi)