Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar

Nu sunt eu adepta bucatariei moleculare dar imi plac anumite tehnici pe care le-am vazut la Heston Blumenthal. Una din chestii care am testat-o acum a fost cu acest piept de pui, care este chiar "de catifea". Am zis sa incerc pentru ca este accesibil, simplu si ne-am cam saturat de pieptul de pui la gratar. Sotul a fost super incantat, nu-i venea sa creada ce gust si textura avea carnea, iar sosul l-a "lins" de pe farfurie...

Bineinteles, ca sa fiu si eu mai "profi" am zis sa incerc si sosul de mustar, care este demential - se poate face si pt carne, si pt legume la gratar, peste, etc.

Rozmarinul din reteta nu este atat de 100% obligatoriu, dar iese f.bine cu el, asa ca va adaptati. Pieptul de pui se poate face cu piele (cumpar piept de pui cu os si piele si ii scot osul) sau fara piele.

Ingrediente

Piept de pui
2 buc
cu piele si os, sau dezosat
Sare
60 g
Apa
1 l
Unt
50 g
Rozmarin
2 buc
2 crengute, este optional
Ceapa alba
1 buc
Vin alb demisec
100 ml
Smantana dulce pentru gatit -25-32%
200 ml
Mustar de dijon
1 lingurita
eu am pus Mustar Frantuzesc, cu boabe, de la Kamis

Pasi de urmat

Pas 1

Pieptul de pui il dezosez daca este cazul.

Apa se amesteca cu sarea si se pune in ea carnea la marinat pentru 3 ore.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 1
Pas 2

Unul din motivele de ce cumpar pieptul cu os si piele este ca imi place mult cum se face si serveste pieptul asa cu pielea coapta putin.

Altul pt ca din oasele scoase fac o supa pe care apoi o adaug in sosul de mustar - fierb oasele cu 1 morcov, 1 albitura, 1 ceapa si 1 radacina de patrunjel, la foc mic timp, de 1 ora. Fiindca la sos folosesc doar 1 polonic de supa, din restul am facut o Ciorba a la grec. Sau o puteti congela si folosi ulterior la orice mancare.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 2
Pas 3

Ne intoarcem la pieptul de pui care s-a marinat 3 ore.

Il scoateti din apa si ungeti cu unt moale deasupra, optional puteti presara si rozmarin deasupra.

Se pune in cuptor preincalzit la 100 grade timp de 1.5 ore.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 3
Pas 4

Ultimele 10 minute puteti sa-l puneti sub gril sau il rumeniti repede pe o tigaie.

Eu nu-i fac nimic, il las asa.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 4
Pas 5

Pieptul astfel preparat puteti sa-l serviti cum va place, sau faceti un sos cu mustar, pasii vedeti mai jos.

Deci, Intr-o tigaie topiti 30g unt, adaugati ceapa taiata bucatele(optional si rozmarin) si o caliti putin pana se face mai moale.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 5
Pas 6

Apoi turnati vinul si lasati sa fiarba 5 minute.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 6
Pas 7

Apoi adaugati smantana dulce.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 7
Pas 8

si 1 polonic de supa(sau apa).

Daca sosul nu este foarte gros puteti sa nu adaugati supa/apa.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 8
Pas 9

Lasati sa fiarba incet pana se ingroasa un pic - cam ar fi ca un aluat de clatite.

Adaugati la urma mustarul, amestecati.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 9
Pas 10

Inchideti focul si lasati sosul 5-10 minute sa se patrunda.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 10
Pas 11

Apoi il treceti printr-o sita.

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 11
Pas 12

Noi am servit pieptul de pui cu sosul de mustar si o salata. Merge si orice alta garnitura va place.

Pofta Buna!

Piept de pui "de catifea" cu sos de mustar - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

maiam
maiam 10 Dec 2014, 23:18

arata super, si sunt sigura ca este si foarte gustos, mersi de reteta Lena, neaparat voi face chiar saptamana asta 

Nota mea pentru reteta:
RuxandraIrina
RuxandraIrina 11 Dec 2014, 09:57

Oare reteta asta merge si cu piept de curcan? 

lena
Elena (lena) RuxandraIrina 11 Dec 2014, 10:04

Cred ca ar merge.

natalia74
natalia74 15 Dec 2014, 12:52

 cred cai  o buna receta de craciun

roxana12
roxana12 16 Dec 2014, 03:31

Draga Lena,

O apreciere generala ptr postarile tale de retete: mentionezi sursa de informare! Bravo! E ceva ce nu se observa pe alte blog-uri romanesti. dovedesti ca nu plagiezi, adica nu iti atribui munca altcuiva.

Felicitari!

gabriela.brb
gabriela.brb 19 Dec 2014, 12:27

Buna ziua,

Ce parere aveti, merge si cu carne de vita? Incerc sa nu mai mananc carne de pui din cauza hormonilor.

Numai bine si va multumesc pt tot ce postati!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) gabriela.brb 19 Dec 2014, 15:12

Puteti sa incercati, dar mai mult cu muschi, alta bucata nu cred ca se va fragezi bine.

Corina.Iasi
Corina.Iasi 19 Dec 2014, 16:13

Buna, Lena,

Multumesc frumoste rog, scuza-mi nestiinta. 

Spune-mi, te rog, ce pun in tava, cand dau pieptul la cuptor, uns cu unt? Apa si ulei? 

lena
Elena (lena) Corina.Iasi 19 Dec 2014, 16:20

Nimic, doar unt pe carne.

Corina.Iasi
Corina.Iasi 19 Dec 2014, 16:25

Multumesc frumos!!! :) carnea nu o spal, dupa marinare, corect? :D 

lena
Elena (lena) Corina.Iasi 19 Dec 2014, 16:28

Nu, urmati exact pasii.

Corina.Iasi
Corina.Iasi 19 Dec 2014, 18:21

Multumesc frumos, e la cuptor :)