Pilaf Biryani
Credeam ca stiu multe despre orice fel de pilaf, dar cu aceasta reteta de Biryani m-am surprins chiar si pe mine, iar copiii au mentionat ca este cel mai bun pilaf mancat vreodata. Mi-am dat seama de ce este asa de popular si iubit de multa lume - cu un gust atat de complet si deosebit de bun, poate da si dependenta.
Retete de biryani sunt multe, cu carne de pui, berbec sau vita, la fel si metode de preparare, mirodenii complexe sau de baza. Eu am ramas la una din cele mai simple retete, cu cateva mirodenii obligatorii si se prepara destul de usor - asa ca sa nu ma sperii nici pe mine, nici pe voi cu prea multe manevrari in bucatarie.
Nu l-am facut picant, pentru ca au mancat si copiii din el, dar puteti adapta Biryani gusturilor dvs. In rest va recomand cu mare insistenta reteta, este un pilaf deosebit de bun, regesc!
Ingrediente
●
Carne de pui
800 g
eu am pus 4 pulpe de pui taiate jumatati, le puteti folosi dezosate, sau inlocuiti cu orice alta carne - curcan, vitel, berbec, etc.
●
Pasta de rosii
2 linguri
●
Boia ardei dulce sau iute
2 linguri
●
Usturoi (catei)
5 buc
sau 1 lingura usturoi pudra
●
Ghimbir ras
1 lingurita
sau ghimbir pudra
●
Praf de curry
1 lingura
adica condimentul Curry
●
Orez basmati
500 g
obligatoriu sa fie Basmati si de calitate cat mai buna
●
Unt ghee
2 linguri
sau unt simplu
●
Cuisoare
3 buc
optional
●
Sofran
0.25 lingurite
optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Puneti carnea de pui, spalata, curata si taiata bucati mai mari, intr-un bol mare.
Data viitoare as folosi pulpe de pui dezosate, sa se gateasca mai repede si sa fie mai usor de manevrat la servire.
Pas 2
Intr-un alt bol mai mic amestecati 150g de iaurt cu 2 lingurite de sare, 2 linguri pasta de rosii, 2 linguri boia, usturoiul pisat, ghimbirul ras si 1 lingura de curry.
Pas 3
Puneti aceasta compozitie de mirodenii cu iaurt peste carnea de pui si o distribuiti bine cu mainile pe toate bucatile.
Lasati puiul sa se marineze 1-3 ore la temperatura camerei. Puteti s-o marinati si mai din timp, dar atunci ar fi bine sa tineti bolul cu carne la frigider.
Pas 4
Dupa ce s-a marinat carnea, ne apucam efectiv de gatit Biryani.
Intr-o tigaie adanca sau cratita cu fund gros/tuci, puneti 2-3 linguri de unt ghee, sau unt simplu.
Pas 5
Adaugati in untul topit o ceapa taiata cubulete mici si caliti timp de 5 minute la foc mediu.
Apoi, optional, puteti adauga in ceapa la calit 3 cuisoare. Lasati pana ceapa este usor rumenita, apoi le scoateti din tigaie(nu sunt chiar comestibile intregi). Cuisoarele vor aromatiza uleiul si vor da un plus de gust pilafului Biryani.
Pas 6
Dupa ce este gata ceapa, puneti in tigaie bucatile de pui(si toata marinada din bol).
Lasati focul mediu si optional acoperiti cu capac oala. Nu amestecati deloc carnea, o lasati sa se rumeneasca in voie timp de 10 minute.
Pas 7
Dupa aproximativ 10 minute intoarceti bucatile de carne pe partea cealalta, observati ca trebuie sa fie rumenite bine. Daca nu sunt, mai lasati cat este nevoie.
Dupa ce le-ati intors, mai lasati 10 minute.
Pas 8
Apoi turnati peste carne 200ml de apa, lasati sa mai fiarba la foc mic timp de 15 minute.
Dupa acest timp inchideti focul si lasati oala cu carne la o parte pentru 15 minute, cat vom pregati orezul si optional, sofranul.
Pas 9
Optional, daca aveti sofran, turnati peste el 100ml de apa fierbinte si lasati 15 minute.
Pas 10
Puneti la fiert o oala mare cu 4 litri de apa in ea, plus 1 lingura de sare.
Cand incepe sa fiarba apa, adaugati in ea orezul Basmati(spalat bine in cateva ape din timp).
Pas 11
Amestecati bine si lasati sa fiarba timp de 7 minute, chiar va puteti pune un timer pentru aceasta.
Pas 12
Dupa aceste 7 minute, lasati in continuare oala cu orez sa fiarba, dar incepeti sa luati din ea, cu o spumiera sau sita, putin orez.
Puneti primul strat de orez peste sosul cu carne din tuci.
Pas 13
Tot asa continuati sa luati orez din oala si sa-l puneti peste carnea cu sos.
Nici intr-un caz nu puneti tot orezul dintr-o data peste carne, totul are logica si explicatie, dar nu vrea sa lungesc vorba aici. Doar urmati pasii si recomandarile.
Pas 14
Ultimul orez din oala il scurgeti intr-o sita si puneti ca ultim strat in tuciul cu carne.
Usor nivelati cu o lingura, nu amestecati deloc.
Pas 15
Daca aveti sofran, turnati apa pregatita anterior cu sofranul oparit, peste orezul din tigaie.
Nu amestecati!
Pas 16
Acum aprindeti din nou focul sub oala cu carne si orez, cand auziti ca incepe sa bolboroseasca, faceti focul foarte mic, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba incet timp de 25-30 de minute.
Astfel orezul va absorbi din aromele sosului cu carne si se va umfla in voie.
Pas 17
Dupa 30 de minute inchideti focul sub oala, recomand sa aveti rabdare si sa-l mai lasati acoperit inca 20-30 de minute(fara foc) inainte de servire - sa se patrunda si aseze aromele.
Apoi luati, atent si pana in adancime, din pilaf cu o spatula sau spumiera, nici intr-un caz nu amestecati in oala - specificul la biryani este culoarea neuniforma a orezului, trebuie sa fie un amestec de orez alb, galben si rosu, conform straturilor.
Pas 18
De cele mai multe ori se recomanda chiar rasturnarea lui intr-un bol mare si apoi sa-l serviti. Asa toata zeama din carne vine peste restul orezului si totul devine frumos si mai ales gustos.
Este fantastic de bun, il recomand si cu siguranta a devenit preferatul familiei noastre.
Pofta Buna!
Cantitate:
8 portii
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)