Pilaf Biryani

Pilaf Biryani

Credeam ca stiu multe despre orice fel de pilaf, dar cu aceasta reteta de Biryani m-am surprins chiar si pe mine, iar copiii au mentionat ca este cel mai bun pilaf mancat vreodata. Mi-am dat seama de ce este asa de popular si iubit de multa lume - cu un gust atat de complet si deosebit de bun, poate da si dependenta.

Retete de biryani sunt multe, cu carne de pui, berbec sau vita, la fel si metode de preparare, mirodenii complexe sau de baza. Eu am ramas la una din cele mai simple retete, cu cateva mirodenii obligatorii si se prepara destul de usor - asa ca sa nu ma sperii nici pe mine, nici pe voi cu prea multe manevrari in bucatarie.

Nu l-am facut picant, pentru ca au mancat si copiii din el, dar puteti adapta Biryani gusturilor dvs. In rest va recomand cu mare insistenta reteta, este un pilaf deosebit de bun, regesc!

Ingrediente

Carne de pui
800 g
eu am pus 4 pulpe de pui taiate jumatati, le puteti folosi dezosate, sau inlocuiti cu orice alta carne - curcan, vitel, berbec, etc.
Iaurt
150 g
Pasta de rosii
2 linguri
Sare
2 lingurite
Boia ardei dulce sau iute
2 linguri
Usturoi(catei)
5 buc
sau 1 lingura usturoi pudra
Ghimbir ras
1 lingurita
sau ghimbir pudra
Praf de curry
1 lingura
adica condimentul Curry
Orez basmati
500 g
obligatoriu sa fie Basmati si de calitate cat mai buna
Ceapa
1 buc
Unt ghee
2 linguri
sau unt simplu
Cuisoare
3 buc
optional
Sofran
0.25 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Puneti carnea de pui, spalata, curata si taiata bucati mai mari, intr-un bol mare.

Data viitoare as folosi pulpe de pui dezosate, sa se gateasca mai repede si sa fie mai usor de manevrat la servire.

2

Intr-un alt bol mai mic amestecati 150g de iaurt cu 2 lingurite de sare, 2 linguri pasta de rosii, 2 linguri boia, usturoiul pisat, ghimbirul ras si 1 lingura de curry.

3

Puneti aceasta compozitie de mirodenii cu iaurt peste carnea de pui si o distribuiti bine cu mainile pe toate bucatile.

Lasati puiul sa se marineze 1-3 ore la temperatura camerei. Puteti s-o marinati si mai din timp, dar atunci ar fi bine sa tineti bolul cu carne la frigider.

4

Dupa ce s-a marinat carnea, ne apucam efectiv de gatit Biryani.

Intr-o tigaie adanca sau cratita cu fund gros/tuci, puneti 2-3 linguri de unt ghee, sau unt simplu.

5

Adaugati in untul topit o ceapa taiata cubulete mici si caliti timp de 5 minute la foc mediu.

Apoi, optional, puteti adauga in ceapa la calit 3 cuisoare. Lasati pana ceapa este usor rumenita, apoi le scoateti din tigaie(nu sunt chiar comestibile intregi). Cuisoarele vor aromatiza uleiul si vor da un plus de gust pilafului Biryani.

6

Dupa ce este gata ceapa, puneti in tigaie bucatile de pui(si toata marinada din bol).

Lasati focul mediu si optional acoperiti cu capac oala. Nu amestecati deloc carnea, o lasati sa se rumeneasca in voie timp de 10 minute.

7

Dupa aproximativ 10 minute intoarceti bucatile de carne pe partea cealalta, observati ca trebuie sa fie rumenite bine. Daca nu sunt, mai lasati cat este nevoie.

Dupa ce le-ati intors, mai lasati 10 minute.

8

Apoi turnati peste carne 200ml de apa, lasati sa mai fiarba la foc mic timp de 15 minute.

Dupa acest timp inchideti focul si lasati oala cu carne la o parte pentru 15 minute, cat vom pregati orezul si optional, sofranul.

9

Optional, daca aveti sofran, turnati peste el 100ml de apa fierbinte si lasati 15 minute.

10

Puneti la fiert o oala mare cu 4 litri de apa in ea, plus 1 lingura de sare.

Cand incepe sa fiarba apa, adaugati in ea orezul Basmati(spalat bine in cateva ape din timp).

11

Amestecati bine si lasati sa fiarba timp de 7 minute, chiar va puteti pune un timer pentru aceasta.

12

Dupa aceste 7 minute, lasati in continuare oala cu orez sa fiarba, dar incepeti sa luati din ea, cu o spumiera sau sita, putin orez.

Puneti primul strat de orez peste sosul cu carne din tuci.

13

Tot asa continuati sa luati orez din oala si sa-l puneti peste carnea cu sos.

Nici intr-un caz nu puneti tot orezul dintr-o data peste carne, totul are logica si explicatie, dar nu vrea sa lungesc vorba aici. Doar urmati pasii si recomandarile.

14

Ultimul orez din oala il scurgeti intr-o sita si puneti ca ultim strat in tuciul cu carne.

Usor nivelati cu o lingura, nu amestecati deloc.

15

Daca aveti sofran, turnati apa pregatita anterior cu sofranul oparit, peste orezul din tigaie.

Nu amestecati!

16

Acum aprindeti din nou focul sub oala cu carne si orez, cand auziti ca incepe sa bolboroseasca, faceti focul foarte mic, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba incet timp de 25-30 de minute.

Astfel orezul va absorbi din aromele sosului cu carne si se va umfla in voie.

17

Dupa 30 de minute inchideti focul sub oala, recomand sa aveti rabdare si sa-l mai lasati acoperit inca 20-30 de minute(fara foc) inainte de servire - sa se patrunda si aseze aromele.

Apoi luati, atent si pana in adancime, din pilaf cu o spatula sau spumiera, nici intr-un caz nu amestecati in oala - specificul la biryani este culoarea neuniforma a orezului, trebuie sa fie un amestec de orez alb, galben si rosu, conform straturilor.

18

De cele mai multe ori se recomanda chiar rasturnarea lui intr-un bol mare si apoi sa-l serviti. Asa toata zeama din carne vine peste restul orezului si totul devine frumos si mai ales gustos.

Este fantastic de bun, il recomand si cu siguranta a devenit preferatul familiei noastre.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

dir
dir 24 feb 2021, 11:03

Habar n-aveam ce-am mancat, dar nu gatit de mine, ci intr-o familie mixta. Am mintit site-ul ca sa-i pot da nota, ca merita. Deocamdata, nu am poza. Bun, bun! Mai ales pentru amatorii de orez. In versiunea din care am mancat eu, a folosit doar turmeric in loc de curry, si mie mi s-a parut ca era si scortisoara. A folosit tot pui, dar nu erau oase. Si da, ei au rasturnat tigaia pe platou; chiar au lasat putin mai mult pe foc, si astfel s-a facut la baza crusta, care a ajuns la suprafata. Arabii sunt maestrii orezului, cred eu. Voi prelua reteta; nu mi s-a parut potrivit s-o cer gazdei. Lena, esti o comoara...!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) dir 24 feb 2021, 11:07

Cu drag!🤗

LiliaChirianov204
Lilia Chirianov (LiliaChirianov204) 04 apr 2021, 13:57

Multumesc de reteta.Tot cautam pe youtube retete de post si mi-am amintit ca sînt pe acest site si cu aceasta ocazie am descoperit si aceasta rețetă. Am multe prietene care nu stiu limba română dar ar dori sa te urmărească pe youtube daca ar fi o subtitrare în engleză ar fi minunat.

lena
Elena (lena) Lilia Chirianov (LiliaChirianov204) 04 apr 2021, 17:24

Multumesc mult! In cateva saptamani vom avea aplicatia Lalena cu toate retetele in engleza, iar multe din ele deja le gasiti pe site-ul nostru in engleza www.bylena.com 😉

LiliaChirianov204
Lilia Chirianov (LiliaChirianov204) 09 apr 2021, 00:49

Am pregatit aceasta reteta de orez care chiar da dependenta .Mănânci si tot ai mai manca,e f.gustos.Sotul a zis ca sa mai gătesc aceasta reteta care i-a plăcut mult.Pe lista preferatelor pe lângă plovul uzbec va fi si aceasta rețetă. Multumim din suflet.