Lecio (sau ardei in sos de rosii) - la borcan

Si voi continua saptamana aceasta cu cateva din retetele mele de baza de conserve. Una din ele, cea mai noua din colectie, este aceasta reteta de ardei in sos de rosii. Din ce am mai aflat pe internet, din originile retetei, este o mancare ungureasca - care se poate face ca atare, sau se poate conserva pt iarna.

Se prepara foarte simplu, cu doar 2 ingrediente - si rezultatul neasteptat de bun, ca dovada - am lasat o farfurie din lecio  sa se raceasca si sa o probam a 2-a zi de dimineata, sa fac si poza finala pt site. Dimineata cand am venit la bucatarie a disparut jumate din farfurie - si l-am vazut pe sotul meu zambind si spunandu-mi cat de buna a fost si hai iar la ea. L-am oprit in graba, sa nu manance tot inainte sa fac pozele pt site :) Deci a trecut testul...:)

Ies 10 litri de mancare din aceasta cantitate de ingrediente - deci cam 13 borcane de 780 ml, recomand sa faceti din jumatate de ingrediente, si apoi repetati daca vedeti la anul ca nu v-a ajuns.

Merge foarte bine pe paine, cu alte mancaruri ca salata, sau adaugat in mancaruri. Are gustul aromat de rosii, ardei gras si un pic dulcisoare de la zaharul si sarea adaugate exact cat trebuie.

Ingrediente

Rosii
4 kg
sau 4 litri de rosii pasate, sau suc/bulion de rosii mai gros
Ardei gras
5 kg
Zahar
1 pahar
Pahar de 250 ml
Sare
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
1 pahar
Otet
2 linguri
otet de 9%

Pasi de urmat

1

Rosiile se spala, se curata si se dau prin masina de tocat.

2

Puneti rosiile pasate pe foc, adaugati zaharul, sarea si uleiul, amestecati bine.

Atentie, aceasta cantitate de ingrediente cere o cratita de 10 litri, daca nu aveti folositi una de 5 litri in 2 runde.

3

In timp ce fierb rosiile, se curata si se taie ardeii in felii lunguetze  cam de 1-2 cm latime.

4

Cand incep sa fiarba rosiile pasate, adaugati la ele ardeiul taiat. Nu va speriati daca nu incape din prima, ardeii se inmoaie repede si incap toti. Cand incepe din nou sa fiarba, faceti focul mic si lasati 30 de min sa fiarba domol.

5

Pana fierbe compozitia, spalati borcanele si le lasati sa se scurga de apa.

Apoi dupa 30 de min, luati cratita de pe foc, adaugati otetul, amestecati bine si puneti lecio-ul in borcane.

6

Capsati bine borcanele sa nu lase aer si le lasati sa se raceasca complet.

7

Asa cum am zis si mai sus, aceasta mancare merge bine ca - salata, garnitura de legume, pe paine dimineata, ca o mancare de legume si ca un adaos la mancaruri. Este absolut delicioasa.

Eu zic varianta perfecta pentru o gospodina.

Pofta Buna!

Cantitate: 10 litri (13 de borcane)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (11 voturi)
Colectii: Conserve

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 38

vulpita3004
vulpita3004 22 sep 2014, 22:02

Buna Lena, marite guru al gastronomiei de suflet.

In primul rand, multumesc pentru toate retetele tale, nu a existat nici una care sa fi dat gres pana acum.

In al doilea rand, te rog raspunde-mi la aceste intrebari:

1-eu fac cantitatile la jumatate din ce ai facut tu. Deci trebuie sa pun o lingura de otet. Daca pun 2 de 5% e ok?

2-dupa ce pun lecio in borcane, nu le mai sterilizam? Rezista asa peste iarna?

Multumesc! O seara buna!

lena
Elena (lena) vulpita3004 22 sep 2014, 22:18

Multumesc Vulpita :)

Da, la amandoua intrebari, poti sa le faci fara grija, stau bine peste iarna.

-Maria-
-Maria- 31 aug 2014, 14:27

Multumec mult pentru sfat Lena,asa si am facut-sper sa fie bine(adica sa stea bine pe iarna) pentru ca la gust mi-a iesit foarte bine.... Multumec mult pentru recetele tale,tot ceia ce am facut pina acum din recetele tale,mi-a iesit bine...Le explici foarte bine,sa-ti dea Domnul sanatate...

lena
Elena (lena) 30 aug 2014, 17:18

Mai adauga putin la urma(inca 1 lingura), otetul daca fierbe mai mult se evaporeaza  si s-ar putea sa nu tina la fel de bine conservele.

NicoletaNicol
NicoletaNicol 29 iul 2014, 14:58

Buna Lena. La reteta asta se pot folosi si ardei copti ? Sper ca da ,deja m-am pus pe treaba...  

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) NicoletaNicol 29 iul 2014, 15:02

Teoretic ai putea, dar pacat sa te chinui. Mai bine congelezi ardeii copti, sau faci zacusca, mancare cu ei, dar altii proaspeti folosesti aici la reteta. Are totusi un farmec aici, ardeii sa fie putin mai crocanti.

LIKA4EVER
Lilia (LIKA4EVER) 13 aug 2012, 22:52

azi am prearat dupa aceasta receta,sper sa reziste pina la iarna

Nota mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 feb 2012, 15:05

Am facut reteta si este foarte buna.la anul sigur o voi repeta, dar in cantitati mai mari, pentru ca anul acesta s-a si terminat. Am facut poza la ultimii ardei Lecio. Este o reteta de pus in caietelul de "lasat mostenire" generatiilor urmatoare ! Multumesc !

Poza mea pentru reteta:
ana333
ana333 02 oct 2011, 14:44

cu ardei capia se poate,multumesc

Nota mea pentru reteta:
adelyna
adelyna 22 feb 2011, 16:39

chiar acum 1 ora am facut reteta cu  negreasa cu  gem....e delicioasa..... ceea ce vroiam sa spun este ca mama si  bunica mea fac de mult reteta asta chiar nu  stiam ca se face  asa e foarte delicioasa... in fiecare an mama face destule borcane... mai  mult pentru  sarbatori... dar saracuta.pana in pragu  sarbatorilor de iarna nu  ramane cu  nimic..sunt foarte buni..si usor de facut.. felicitari pentru  retete 

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 21 sep 2010, 16:18

Emma, zaharul este sanatos si isi aduce aportul in conservarea legumelor si fructelor. Chair daca ai diabet, consuma zahar in cantitati mici, cu masura. Este pacat sa strici aceasta reteta cu zaharina, un produs discutabil, descoperit in ultima vreme ca a fi cancerigen.

Felicitari pentru reteta Lena, mama mea prepara in acest mod rosii in sos de rosii. Pe care le folosim in special la sosuri.

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 21 sep 2010, 08:57

E minunata aceasta reteta! O recomand tuturor!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile