Friptura de iepure la ceaun

Friptura de iepure la ceaun

Voi continua seria de retete de mancare gatite acasa, urmatoarea este aceasta friptura de iepure gatit la ceaun, cu vin, legume si mirodenii. Este metoda principala de a gati iepurele(se poate si pui) a nasei mele, se face foarte simplu dar conteaza mici detalii si sa aveti rabdare cu toate etapele de preparare.

Rezultatul este mult, mult peste asteptari, un iepure asa de fraged, aromat si gustos inca nu am mancat. A contat mult si faptul ca a fost carne din productie proprie, crescut de tata cu porumb si iarba.

La o masa mare de familie, servit cu o garnitura de orez si rosii murate - a fost o delectare si placere pentru toti...

Ingrediente

Carne de iepure
2 kg
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Vin alb demisec
200 ml
Ceapa alba
500 g
Morcovi
2 buc
Frunza de dafin
2 buc
Piper negru(boabe)
1 lingurite
Sare
1 linguri
Usturoi(catei)
7 buc

Pasi de urmat

1

Carnea de iepure se spala, usuca si se taie bucati mici.

2

Intr-un ceaun incalziti bine uleiul.

In loc de ceaun puteti sa folositi si o oala teflonata cu fund mai gros.

3

Cand uleiul s-a incins bine puneti toata carnea in oala.

4

Acoperiti cu capac si lasati asa 15 minute la foc mare.

5

Dupa acest timp adaugati frunza de dafin, piperul boabe si amestecati. Puneti la loc capacul si mai lasati 10-15 minute.

6

Apoi adaugati sarea, amestecati, puneti capacul dar sa nu fie inchis de tot, cu o mica deschizatura sa iasa aburii.

7

Cand mai scade apa lasata de carne adaugati vinul, amestecati si din nou acoperiti, dar nu de tot.

8

Atunci cand toata apa si vinul din ceaun scade(daca carnea este mai tare, mai adaugati vin si lasati sa fiarba pana se face), carnea incepe sa se rumeneasca, adaugati ceapa taiata bucati mari si morcovul cubulete - amestecati usor.

9

Intr-un sfert de ora cand sunt gata legumele, adaugati usturoiul taiat marunt, amestecati si stingeti focul, acoperiti oala cu capac si mai lasati 10 minute sa se patrunda.

10

Serviti cu orice garnitura preferata, cu ceva salata sau muraturi.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (7-8 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

RinRinetRinetessa379
Rin Rinetessa (RinRinetRinetessa379) 07 ian 2017, 17:45

Eu, în loc de vin, pun apă minerală bazată.

Super se primește.

Nota mea pentru reteta:
l.e.
l.e. Rin Rinetessa (RinRinetRinetessa379) 18 sep 2019, 11:55

Ma intereseaza de ce friptura mea de iepure nu s a putut taia, deci manca...S/a intarit precum o piatra.Am taiat initial o bucatica,  totul era normal.Apoi am dus/o la sora mea sa o mancam cu fiul meu si nora; felul  doi a raams in aer; pt ca  sora a vrut sa o reincalzeasca in cuptor; iar cand a pus o pe masa si fiul meu a vrut sa taie felii, portii, a fost imposibil.Ad vrea s astiu neaparat, ca s anu mai repert; acum am comandat 2 iepuri la cineva, dar mi am adus aminte ce am patit.Ce imi puteti spune?

lena
Elena (lena) l.e. 18 sep 2019, 12:18

Nu stiu, e ciudat, se intareste putin la racire, dar reincalzit tot bun este. Carnea fiarta, inapoi nu ar trebui sa se intareasca asa, intrebati cu ce hranesc iepurii respectivele persoane.

l.e.
l.e. Elena (lena) 18 sep 2019, 12:27

A fost hranit de noi; chiar ne parea rau sa l taiem; asa ca nu inteleg ce s /a putut intampla.As vrea sa previn cele intamplate.Se putea taia   in cuptor fiind , spre sfarsit; am gustt s avad daca este gata; apoi, piatra/piatra.

lena
Elena (lena) l.e. 18 sep 2019, 12:40

L-ati reincalzit mult in cuptor? Poate s-a uscat prea tare...

l.e.
l.e. Elena (lena) 18 sep 2019, 14:30

Sora mea stie....da, s/ar putea; eu nu mi incalzesc friptura niciodata; poate a last o prea mult.Ma intereseaza greselile; iatae preascurta sa le facem noi pe toate; asa ca,invatam din experienta tuturor. :) 

l.e.
l.e. l.e. 18 sep 2019, 14:32

viata e prea scurta....

 scuze,,,nu am verificat...nu s/ tastat v dela viata...si s/au legat  . :) 

timotei
timotei 24 mar 2016, 06:51

Of acuma rasfoind prin retetele tale sa vad ce sa fac pt duminica mincare( sarbatorim învierea Domnului Isus) meam adus aminte ca am intrebat da nu am pus poza cu dovada. Foarte bun chear si oaspetii au zis cai tare gustos. Si am facut fara vin ca nu aveam.

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 16 mar 2016, 17:12

Lena carne am da vin nu, ii ok fara?

lena
Elena (lena) timotei 16 mar 2016, 17:42

Da, e bun si fara

nicma
nicma 07 oct 2015, 12:26

Foarte bun rezultatul. Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
laurash49
laurash49 17 sep 2015, 22:56

Bravo Lena! Demult cautam pe internet site-uri cu retete ca in Moldova,ca acasa. E minunat ceea ce faci,am invatat sa gatesc cu mult entuziasm ,ador retetele tale,pot sa spun a devenit un mic hobby la 21 ani. Mult succes in continuare!

Nota mea pentru reteta:
DianaSerghei
DianaSerghei 10 apr 2015, 21:01

aici am facut iepurasul la tigaie

Poza mea pentru reteta:
DianaSerghei
DianaSerghei 10 apr 2015, 20:46

Eu i-am adaugat si masline, si nu l-am facut la ceaun dar in cuptor, ft fraged si aromat.

Poza mea pentru reteta:
dana ionascu
Dana (dana ionascu) 22 nov 2014, 06:52

Am facut reteta--este f buna--obisnuim sa mancam  carne de iepure din sursa proprie si incerc multe retete---ceva asemanator am mancat dar cu pui si ma intrebam cum a fost facut... ingrediente simple si trebuie respectati pasii.

Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 27 nov 2012, 19:15

Este cea mai delicioasa friptura pe care am mincat-o vreodata, mai ales ca ador iepurasul 

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 19 aug 2012, 16:05

buna!delicios!si eu ador iepurasul dar la cuptor cu mustar,acum dupa reteta asta pt k sunt la dieta!pupici!vacanta placuta inkntinuare!si la mai multe retete

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile