Friptură de iepure la ceaun

Friptură de iepure la ceaun

Voi continua seria de rețete de mâncare gătite acasă, următoarea este această friptură de iepure gătit la ceaun, cu vin, legume și mirodenii. Este metoda principală de a găti iepurele (se poate și pui) a nașei mele, se face foarte simplu dar contează mici detalii și să aveți răbdare cu toate etapele de preparare.

Rezultatul este mult, mult peste așteptări, un iepure așa de fraged, aromat și gustos încă nu am mâncat. A contat mult și faptul că a fost carne din producție proprie, crescut de tata cu porumb și iarbă.

La o masă mare de familie, servit cu o garnitură de orez și roșii murate - a fost o delectare și plăcere pentru toți...

Ingrediente

Carne de iepure
2 kg
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Vin alb demisec
200 ml
   
Ceapă albă
500 g
   
Morcovi
2 buc
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Piper negru(boabe)
1 lingurita
   
Sare
1 lingura
   
Usturoi (cățeii)
7 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Carnea de iepure se spală, usucă și se taie bucăți mici.

Friptură de iepure la ceaun - Pas 1
Pas 2

Într-un ceaun încălziți bine uleiul.

În loc de ceaun puteți să folosiți și o oală teflonată cu fund mai gros.

Friptură de iepure la ceaun - Pas 2
Pas 3

Când uleiul s-a încins bine puneți toată carnea în oală.

Friptură de iepure la ceaun - Pas 3
Pas 4

Acoperiți cu capac și lăsați așa 15 minute la foc mare.

Friptură de iepure la ceaun - Pas 4
Pas 5

După acest timp adăugați frunza de dafin, piperul boabe și amestecați. Puneți la loc capacul și mai lăsați 10-15 minute.

Friptură de iepure la ceaun - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați sarea, amestecați, puneți capacul dar să nu fie închis de tot, cu o mică deschizătură să iasă aburii.

Friptură de iepure la ceaun - Pas 6
Pas 7

Când mai scade apa lăsată de carne adăugați vinul, amestecați și din nou acoperiți, dar nu de tot.

Friptură de iepure la ceaun - Pas 7
Pas 8

Atunci când toată apa și vinul din ceaun scade (dacă carnea este mai tare, mai adăugați vin și lăsați să fiarbă până se face), carnea începe să se rumenească, adăugați ceapa tăiată bucăți mari și morcovul cubulețe - amestecați ușor.

Friptură de iepure la ceaun - Pas 8
Pas 9

Într-un sfert de oră când sunt gata legumele, adăugați usturoiul tăiat mărunt, amestecați și stingeți focul, acoperiți oala cu capac și mai lăsați 10 minute să se pătrundă.

Friptură de iepure la ceaun - Pas 9
Pas 10

Serviți cu orice garnitură preferată, cu ceva salată sau murături.

Poftă Bună!

Friptură de iepure la ceaun - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (7-8 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

RinRinetRinetessa379
Rin Rinetessa (RinRinetRinetessa379) 07 Jan 2017, 17:45

Eu, în loc de vin, pun apă minerală bazată.

Super se primește.

Nota mea pentru rețetă:
l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) Rin Rinetessa (RinRinetRinetessa379) 18 Sep 2019, 11:55

Ma intereseaza de ce friptura mea de iepure nu s a putut taia, deci manca...S/a intarit precum o piatra.Am taiat initial o bucatica,  totul era normal.Apoi am dus/o la sora mea sa o mancam cu fiul meu si nora; felul  doi a raams in aer; pt ca  sora a vrut sa o reincalzeasca in cuptor; iar cand a pus o pe masa si fiul meu a vrut sa taie felii, portii, a fost imposibil.Ad vrea s astiu neaparat, ca s anu mai repert; acum am comandat 2 iepuri la cineva, dar mi am adus aminte ce am patit.Ce imi puteti spune?

lena
Elena (lena) Elisa Lazarescu (l.e.) 18 Sep 2019, 12:18

Nu stiu, e ciudat, se intareste putin la racire, dar reincalzit tot bun este. Carnea fiarta, inapoi nu ar trebui sa se intareasca asa, intrebati cu ce hranesc iepurii respectivele persoane.

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) Elena (lena) 18 Sep 2019, 12:27

A fost hranit de noi; chiar ne parea rau sa l taiem; asa ca nu inteleg ce s /a putut intampla.As vrea sa previn cele intamplate.Se putea taia   in cuptor fiind , spre sfarsit; am gustt s avad daca este gata; apoi, piatra/piatra.

lena
Elena (lena) Elisa Lazarescu (l.e.) 18 Sep 2019, 12:40

L-ati reincalzit mult in cuptor? Poate s-a uscat prea tare...

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) Elena (lena) 18 Sep 2019, 14:30

Sora mea stie....da, s/ar putea; eu nu mi incalzesc friptura niciodata; poate a last o prea mult.Ma intereseaza greselile; iatae preascurta sa le facem noi pe toate; asa ca,invatam din experienta tuturor. :) 

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) Elisa Lazarescu (l.e.) 18 Sep 2019, 14:32

viata e prea scurta....

 scuze,,,nu am verificat...nu s/ tastat v dela viata...si s/au legat  . :) 

SvetlanaCpAna984
Svetlana Ana (SvetlanaCpAna984) Elisa Lazarescu (l.e.) 09 Jan 2022, 13:39

Nu se fierbe mult carnea de iepure!Se caleste pana devine de un galbui intens,nu cat de prajeste puiul,abia apoi se pune vinul,in cantitati mici si ceapa+morcovii totodata,abia apoi se pune apa si se fierbe un sfert de ora,maxim 20min.

timotei
timotei 24 Mar 2016, 06:51

Of acuma rasfoind prin retetele tale sa vad ce sa fac pt duminica mincare( sarbatorim învierea Domnului Isus) meam adus aminte ca am intrebat da nu am pus poza cu dovada. Foarte bun chear si oaspetii au zis cai tare gustos. Si am facut fara vin ca nu aveam.

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 16 Mar 2016, 17:12

Lena carne am da vin nu, ii ok fara?

lena
Elena (lena) timotei 16 Mar 2016, 17:42

Da, e bun si fara

nicma
nicma 07 Oct 2015, 12:26

Foarte bun rezultatul. Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
laurash49
laurash49 17 Sep 2015, 22:56

Bravo Lena! Demult cautam pe internet site-uri cu retete ca in Moldova,ca acasa. E minunat ceea ce faci,am invatat sa gatesc cu mult entuziasm ,ador retetele tale,pot sa spun a devenit un mic hobby la 21 ani. Mult succes in continuare!

Nota mea pentru rețetă:
DianaSerghei
DianaSerghei 10 Apr 2015, 21:01

aici am facut iepurasul la tigaie

Poza mea pentru rețetă:
DianaSerghei
DianaSerghei 10 Apr 2015, 20:46

Eu i-am adaugat si masline, si nu l-am facut la ceaun dar in cuptor, ft fraged si aromat.

Poza mea pentru rețetă:
dana ionascu
Dana (dana ionascu) 22 Nov 2014, 06:52

Am facut reteta--este f buna--obisnuim sa mancam  carne de iepure din sursa proprie si incerc multe retete---ceva asemanator am mancat dar cu pui si ma intrebam cum a fost facut... ingrediente simple si trebuie respectati pasii.

Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 27 Nov 2012, 19:15

Este cea mai delicioasa friptura pe care am mincat-o vreodata, mai ales ca ador iepurasul 

Poza mea pentru rețetă:
sara33
sara33 19 Aug 2012, 16:05

buna!delicios!si eu ador iepurasul dar la cuptor cu mustar,acum dupa reteta asta pt k sunt la dieta!pupici!vacanta placuta inkntinuare!si la mai multe retete

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile