Tochitura de porc, ca la bunica

Tochitura de porc, ca la bunica

Este foarte buna tochitura de carne cu carnati, ficat si alte adaugiri, asta ar fi reteta clasica de tochitura romaneasca, gustoasa si colorata. Dar bunica mea o facea ceva mai simplu, era traditie la taiatul porcului primele bucati transate sa le punem la calit incet intr-un ceaun sau tigaie adanca. Cand se termina tot procesul, serveam tochitura noastra cu o roata mare de Mamaliga Moldoveneasca si neaparat muraturi!

In tochitura bunicii de obicei erau bucati mici de slanina cu carne, bucatele de ficat, ceapa, usturoi si toate astea calite incet aveau un gust nemaipomenit. Eu am mers pe varianta simpla, am facut tochitura numai cu carne de porc si am folosit doar fleica(mi-a dat un boost in plus la pofte si Natalia cu reteta ei de tochitura). Este bucata cea mai potrivita pentru tochitura, are si grasime, si carne - mancarea nu iese fada si prea uscata.

In pasi voi preciza momentul cand ati putea adauga in reteta bucati de ficat sau carnati. Oricum eu le consider 2 retete diferite, respectiv si gustul la fiecare este altfel.

Ingrediente

Fleica de porc
1500 g
ar fi bucata cea mai potrivita pentru tochitura, cu suficienta grasime si carne
Sare
1 lingurite
Piper negru macinat
0.5 lingurite
Frunza de dafin
1 buc
Usturoi(catei)
4 buc
Ceapa alba
1 buc
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Fleica se taie cuburi mai mari, cam de 2x3cm.

2

Puneti bucatile de carne intr-un ceaun sau tigaie adanca, adaugati 1 lingurita de sare, 0.5 lingurita de piper macinat si 1 frunza de dafin rupta bucatele cat mai mici.

3

Acoperiti cu capac si dati drumul la foc.

Lasati sa se gateasca asa cu capac, veti observa peste vreo 15 minute ca se lasa zeama si carnea isi schimba culoarea.

4

Amestecati bine toata carnea in ceaun, acoperiti iarasi cu capac si lasati sa fiarba la foc moderat.

5

Eu de obicei las capacul pana carnea devine moale si frageda, timpul difera in functie de calitatea si varsta carnii.

6

Si in momentul cand carnea este gatita bine si moale, scot capacul de tot si maresc putin focul.

In cazul in care carnea inca nu este moale, dar zeama s-a evaporat - adaugati putina apa sau vin alb in ceaun.

7

Asa se evapora excesul de zeama si carnea se rumeneste frumos, nu uitati sa amestecati periodic.

Acum ar fi momentul sa adaugati bucatele de ficat sau carnati, daca vreti. Ficatul nu trebuie fiert mult si de asta nu l-am pus la inceput.

8

Imediat cum observati primele bucati de carne rumenite, adaugati in ceaun ceapa si usturoiul tocate.

In plus mai puteti pune si niste boia de ardei, dar este optional, bunica nu punea.

9

Mai lasati sa se caleasca toate impreuna inca 15 minute la foc domol, amestecati periodic.

Aveti grija sa nu rumeniti prea mult carnea, se va usca tare si respectiv greu de mancat.

10

Merge minunat cu niste mamaliga, piure de cartofi, muraturi si neaparat un pahar de vin rosu bun :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 25 ian 2019, 21:25

cu ceva pastramă sau cârnat, să pervertească un pic gustul, arunci cu basca! bine, dacă uiți de colesterol...

O Kirilov
O Kirilov 28 ian 2019, 08:54

La noi se spune prajitura, de obicei mama facea cand tata taia porcul.Mi-ai facut o pofta nebuna,pacat ca nu mai crestem porci