Galeta cu dovlecei si cascaval

Galeta cu dovlecei si cascaval

In ultimul timp am facut o adevarata pasiune pentru tot felul de galete, dar majoritatea au fost in varianta dulce, cu fructe. Astazi vreau sa va arat o galeta minunata in varianta sarata, cu legume, de fapt cu dovlecei, dar cred ca puteti improviza cu oricare alte legume preferati si aveti la indemana. Cand vine sezonul de vinete, neaparat sa incercati si o galeta cu ele - sigur va fi delicioasa!

Vreau in special sa mentionez aluatul la aceasta galeta, este foarte simplu de facut si din ingrediente la indemana. Am experimentat foarte mult cu celalalt aluat de galete/placinte, este si el o varianta buna, mai de post - poate ceva mai fraged si crocant din cauza prafului de copt din compozitie. Aici insa, aluatul este mai ferm, mai putin fraged, dar foarte bun, crocant si inca o varianta minunata cu care puteti lucra.

Ingrediente

Oua
1 buc
Ulei de masline
70 ml
sau oricare alt ulei preferati
Apa
60 ml
Faina alba
270 g
Sare
1 lingurita
Dovlecel
250 g
aproximativ un dovlecel de marime medie
Ardei gras
1 buc
Rosii
250 g
aproximativ 1 rosie medie
Cascaval
200 g
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Oregano uscat
0.5 lingurite
optional
Gris de grau
3 linguri
optional

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatim repede aluatul:

- Intr-un bol puneti 1 ou, 70ml ulei si 60ml de apa, amestecati bine;

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 1
Pas 2

- Adaugati 0.5 lingurita de sare si 270g de faina.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 2
Pas 3

- Amestecati mai intai cu o lingura sau spatula, pana se leaga toate ingredientele.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 3
Pas 4

- Apoi il treceti pe masa si mai framantati 5 minute pana devine uniform si neted - faina nu mai este nevoie sa puneti, aluatul este foarte placut, moale si nelipicios.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 4
Pas 5

- Lasati bila de aluat 10minute pe masa, la odihnit - eventual acoperiti cu o folie de plastic sau punga, sau nu se usuce deasupra.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 5
Pas 6

Pana se odihneste coca, pregatiti si spalati legumele.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 6
Pas 7

Apoi intindeti o foie mare din aluat(presarati putina faina pe masa, sa se intinda mai usor) si o mutati pe tava de cuptor clasic, acoperita cu hartie de copt.

Observati ca marginile aluatului chiar ies putin din tava, asa sa faceti si voi.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 7
Pas 8

Presarati pe mijlocul foii 2-3 linguri de gris, de obicei asa recomand daca folositi umplutura cruda - legume, sau fructe. Acesta va absorbi excesul de zeama si baza placintei nu va fi cruda dupa copt.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 8
Pas 9

Taiati dovlecelul rondele cat mai subtiri si le distribuiti uniform peste aluat.

Observati ca trebuie sa lasati 2-3cm liberi la bordura, fara umplutura.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 9
Pas 10

Ardeiul se taie julien subtire, puneti peste dovlecei.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 10
Pas 11

Apoi taiati cubulete rosiile, la fel distribuiti uniform peste restul legumelor.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 11
Pas 12

Acum presarati peste legume putina sare si piper negru macinat.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 12
Pas 13

Taiati cascavalul felii subtiri si il puneti deasupra, pe toata suprafata legumelor.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 13
Pas 14

Acum aduceti bordurile aluatului  lasate libere anterior, peste legume - usor presati cu degetele sa se aseze mai uniform.

Deasupra recomand sa mai stropiti totul cu putin ulei de masline si oregano uscat.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 14
Pas 15

Coaceti galeta in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30-40 de minute.

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 15
Pas 16

Lasati sa se raceasca macar jumatate de ora inainte de servire, va fi la fel de gustoasa calda, sau rece.

Pofta Buna!

Galeta cu dovlecei si cascaval - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

MargaretaCaraman894
Margareta Caraman (MargaretaCaraman894) 06 Mar 2021, 17:11

Folosesc acest aluat la pizza! Imi place mult sa lucrez cu el si in sfarist pizza mea are blat subtire si crocant.

Nota mea pentru reteta: