Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval

Foarte bună această plăcintă, și ca un aperitiv frumos și delicios, sau ca o bună variantă de luat la picnic, la drum sau de servit colegii de serviciu :) Sofiei i-a plăcut mult, mi-a spus că este un fel de sandwich gigantic.

Aluatul este ceva mai interesant, fiindcă este cu drojdie și are textură mai moale. Macul și susanul de deasupra sunt potrivite și îi dau un gust în plus, mai ales că arată și frumos.

I-aș zice și economică, dar totuși merge în ea o cantitate mare de cașcaval și șuncă, care nu sunt chiar ieftine. Cantitățile de ingrediente din rețetă sunt adaptate pentru o tavă mare de aragaz, din acela de 4 ochiuri și nu-mi pare rău că am făcut mai multă, s-a mâncat repede :)

Ingrediente

Lapte
400 ml
   
Drojdie proaspătă
25 g
sau 10g drojdie uscată
Făină albă calitate superioară
600 g
   
Ouă
4 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
160 ml
   
Griș de grâu
2 linguri
   
Sare
1 lingurita
   
Șuncă
500 g
sau salam, parizer - orice mezel vă place
Cașcaval
300 g
   
Mac/susan
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Lapte cald se amestecă cu drojdia.

Într-un bol se măsoară cantitatea de făină, apoi adăugați la ea laptele cu drojdia, ouăle, uleiul, sarea.

Amestecați bine cu un tel sau lingură să nu fie cocoloașe.

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval - Pas 1
Pas 2

Aluatul iese ceva mai gros, ca o smântână.

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval - Pas 2
Pas 3

Așterneți tava de aragaz cu hârtie de copt.

Turnați jumătate de aluat în ea și îl nivelați. Presărați grișul pe toată suprafața.

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval - Pas 3
Pas 4

Aranjați peste aluat șunca tăiată felii subțiri (vă ajută mult dacă o luați gata feliată).

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval - Pas 4
Pas 5

Urmează un strat de cașcaval dat prin răzătoarea mare.

Peste cașcaval trebuia să puneți încă un strat de șuncă - eu nu am avut, așa că am lăsat cu 1 strat de șuncă + 1 strat de cașcaval. Dacă vă ajunge, aș recomanda să-l puneți și ultimul strat de mezel.

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval - Pas 5
Pas 6

Apoi turnați restul de aluat pe toată suprafața și atent îl întindeți cu o lingură, să acopere perfect umplutura.

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval - Pas 6
Pas 7

Presărați macul și susanul deasupra, lăsați plăcinta 20-25 de minute să crească.

În acest timp preîncălziți cuptorul la 160-180 de grade.

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval - Pas 7
Pas 8

Se coace timp de 20-25 de minute, până se rumenește frumos.

Apoi o scoateți și lăsați puțin să se răcorească.

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval - Pas 8
Pas 9

Feliați și serviți cu mare plăcere, este bună și caldă și rece.

Poftă Bună!

Plăcintă rapidă cu șuncă și cașcaval - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (o tavă de aragaz mare)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 14

ElenaZ109
Elena Z (ElenaZ109) 19 Dec 2020, 17:02

Buna, credeti ca as putea adauga in loc de mezel minunea de pastrama din piept de pui facuta dupa reteta dumneavoastra?

Daca nu va este cu suparare, imi puteti spune ce rol are grisul in reteta aceasta? Multumesc anticipat!

lena
Elena (lena) Elena Z (ElenaZ109) 19 Dec 2020, 17:04

Puteti folosi orice carne gatita si va place.😉

Grisul mai absoarbe din lichid si placinta iese cu textura mai buna.

MonicaTitieanu776
Monica Titieanu (MonicaTitieanu776) 16 May 2019, 18:09

Suuper buna!Eu n-am avut gris si am presarat seminte de chia si nush ce minuni macinate mai erau in pachetul ala( asta am avut prin casa), iar in aluat am tocat si putin marar proaspat( n-am pus mult,sa nu stric minunatie)

.Partenerul meu nu-si ia decat sandwich-uri la servici, iar tarta asta e un substitut ideal! Multumim,Lena! Urmatoarea e cea cu ton😊🤤 cand intru pe site-ul tau imi vine sa nu mai ies din bucatarie 😁

Nota mea pentru rețetă:
DinuAlina907
Dinu Alina (DinuAlina907) 12 Jan 2019, 14:04

Foare buna !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Roxana.Marinescu
Roxana.Marinescu 28 Nov 2015, 21:35

Super Lena!!! A iesit minunat cu sunca presata si cascaval! Multumim!!!

Nota mea pentru rețetă:
liviutza
liviutza 06 Nov 2015, 21:47

Sigur este foarte bun...abea ast sa incerc si eu sa fc aceasta placinta...multumesc pt reteta

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 07 Apr 2015, 18:02

Si in sectiune....

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 07 Apr 2015, 18:01

Buna. Nu stiu de ce nu prea cred cand multi/te, spun ca e ok cate o reteta si nu posteaza. Sau spun: acuma e in cuptor, revin cu poza si trece 1-2 ani !!!!. O fi tot in cuptor? In fine. F. buna aceasta placinta. Am facut numai 1/2 de portie. Am pus 2 straturi de sunca-muschi tiganesc (desi ptr mine n-as fi facut) ca m-am gandit ca va fi greu de intins aluatul peste cascaval. Asa ca a fost ok. Ce frumos mirosea. Nu am avut decat 100 gr.de cascaval si m-am gandit sa completez cu telemea, dar dupa ce am fost gata am vazut telemeaua pe masa.!! De,  scleroza e prezenta. Am mancat cateva bucati calduta. yamy, yamy. Am presarat pe margine intr-o parte numai mac, in cealalta parte numai susan si pe mijloc ambele sa vad care-i mai buna. Chiar la mijloc inca nu am ajuns,dar de pe margini am papat si e nemaipomenita. Pupici. Postez 2 poze ca ajutorul 2 x 1 nu are timp.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Mogos Cristina
Mogos Cristina 07 Apr 2015, 17:09

Super bună reteta ,copii şi soţul meu au devorat o tava întreaga :-D.

Nota mea pentru rețetă:
sarian
sarian 07 Apr 2015, 14:30

super rețeta, scumpă Lena.

 da, e ideală pentru gustarea de dimineață de la serviciu

mulțumiri

Nota mea pentru rețetă:
Norica
Norica 07 Apr 2015, 07:29

Multumim Lena, mi se pare nemaipomenita reteta; o sa incerc; de fapt toate retetele tale sin grozave... 

Arată toate comentariile