Pastramă din piept de pui

Pastramă din piept de pui

Vă propun azi o super rețetă - cei care nu cumpără mezelurile pline de E-uri, arome și alte chestii neînțelese de pe etichete, sigur o veți aprecia. Nu am reușit până acum să prepar o friptură de casă sau pastramă pe care s-o pot tăia subțire, să fie cu textura fragedă și toate astea preparate natural.

Am descoperit această rețetă și chiar nu m-am așteptat la așa un rezultat perfect - pastrama respectivă se taie bine și fierbinte și rece, o puteți servi ca mâncare principală sau ca un aperitiv în locul mezelurilor nesănătoase.

Acum am făcut rețeta cu piept de pui, am înțeles că se poate și cu piept de curcan, cotlet de porc - urmează să testez și aceste variante, vă țin la curent cu ce iese. Această variantă cu piept de pui v-o recomand cu mare încredere - se prepară simplu, doar că trebuie să aveți răbdare să macerați carnea din timp.

Ingrediente

Piept de pui
2 buc
Luați 3-4 jumătăți de piept de pui - le alegeți să fie mai mari
Sare
2 linguri
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Zahăr
2 linguri
   
Apă
3 pahare
   
Ienibahar boabe
1 lingurita
dacă nu aveți ienibahar puneți piper negru simplu
Miere
2 linguri
   
Ulei de măsline
2 linguri
   
Sos de soia
1 lingura
   
Boia ardei dulce
1 lingura
   
Piper negru
1 lingurita
piper negru măcinat

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se va macera în 2 pași - facem acum prima marinadă:

- într-un bol se pune zahărul, sarea, foaia de dafin și ienibaharul.

Pastramă din piept de pui - Pas 1
Pas 2

Adăugați apa, amestecați bine până se dizolvă sarea și zahărul.

Pastramă din piept de pui - Pas 2
Pas 3

Pieptul de pui se spală bine - se pune într-o cratiță sau caserolă cu capac. Turnați marinada, aveți grijă să acopere complet carnea, puneți capacul și lăsați la frigider pentru 24 de ore.

Pastramă din piept de pui - Pas 3
Pas 4

După acest timp carnea se scoate din marinadă, se spală bine și se usucă cu un prosop.

Pastramă din piept de pui - Pas 4
Pas 5

Acum se prepară a 2-a marinadă/glazură - se amestecă într-un bol mierea, sosul de soia, uleiul, piperul și boiaua de ardei roșu.

Pastramă din piept de pui - Pas 5
Pas 6

Ungeți bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus și lăsați minim 5 ore - cel mai bine să fie încă 24 de ore, la frigider.

Pastramă din piept de pui - Pas 6
Pas 7

După acest timp legați cu ață de bumbac fiecare piept de pui - să nu vă fie milă de el, îl înfășurați bine pe toată lungimea.

Pastramă din piept de pui - Pas 7
Pas 8

Puneți pieptul pe o folie de aluminiu într-o tavă și dați la cuptor, cam 180 de grade pentru 60-70 de minute.

Pastramă din piept de pui - Pas 8
Pas 9

După aproximativ 30 de minute scoateți tava din cuptor și cu o pensulă ungeți bine carnea cu sucul pe care-l lasă. Puneți la loc în cuptor până se rumenește frumos.

Pastramă din piept de pui - Pas 9
Pas 10

După acest timp scoateți carnea din cuptor și lăsați puțin să se răcorească - minim 10 minute.

Pastramă din piept de pui - Pas 10
Pas 11

Apoi scoateți ațele și o tăiați cum vă place.

Pastramă din piept de pui - Pas 11
Pas 12

Aici am servit-o caldă cu legume la tigaie.

Pastramă din piept de pui - Pas 12
Pas 13

Aici ca un aperitiv.

Sunt sigură că veți deveni fanii acestei rețete după prima încercare, vă recomand s-o încercați obligatoriu.

Poftă Bună!

Pastramă din piept de pui - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 buc (4 jumătăți de piept de pui)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (17 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 66

Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 25 May 2019, 07:21

Super reteta. Mersi LaLena !

Nota mea pentru rețetă:
piti
Daniela (piti) 22 Nov 2015, 09:47

am preparat aceasta pastrama de foarte multe ori cu piept de curcan .Este ffff buna !Multumesc Lena !

Poza mea pentru rețetă:
ghitavirginia
virgy virgy (ghitavirginia) 25 Oct 2015, 07:38

In a doua marinada se poate adauga putina boia afumata (o gasiti in magazinele Selgros). Iese o nebunie!

tiki
tiki 30 Aug 2014, 19:53

I-a venit randul. Maine o voi sau il voi, ca e masculin (muschiuletul,.........eu cu gramatica)", cu o garnitura, dar m-am grabit sa va spun ca e nemaipomenit/ă.  Se topeste in gura. Dar, la copt s-a micit tare mult.Voi face in viitor cel putin 2 bucati. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
rov
rov 20 Jun 2014, 00:05

Revin, am facut si cu piept simplu, de curcan. Deliciosss....

Poza mea pentru rețetă:
rov
rov 23 Mar 2014, 12:28

Am facut din carne de lucru de curcan. A iesit putin grasa, dar destul de gustoasa. Voi incerca si cu piept simplu. :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 28 Dec 2013, 09:55

Buna. Dupa cum ziceam mai sus,am facut si pastrama din porc. Desi am lasat mai mult timp la macerat si am pus si alte condimente,nu s-a patruns. Probabil trebuia sa tai felii,eu am pus bucata intreaga -cotlet- cam 1/2 kg. A fost buna,dar nu condimentata. Poate mai incerc cu bucati- in viitor.Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 13 Nov 2013, 12:59

Buna. Sunt f.f.f.f. incantata si mutumita. Am facut dintr-o pulpa de pui cu os. Pacat ca am taiat-o ca arata o nebunie.  Acuma am la macerat 2 pulpe si cam "o palma" de cotlet. Asa o sa fac de azi inainte cu pulpe intregi si pun la fiecare in farfurie o bucata intreaga (inferioara,superioara) ca precis se mananca. Din lipsa de timp am lasat in marinada 2,- 48 de ore. Se topea in gura.O minunatie. (Ata macrame-de crosetat e bumbac 100% si f.buna de legat- eu am de pe vremea cand crosetam ,dar in ziua de azi....). Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Corina79
Corina79 17 Nov 2012, 13:10

A iesit buna. Ar fi mers mai sarata, dar e o reteta pe care cel mai probabil o voi mai face.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 21 Mar 2012, 14:50

E foarte buna pastrama ta,am facut-o de Craciun, insa am gresit un pic cu coptul ei in cuptor, am uitat sa o invelesc in folia de aluminiu si am lasat-o doar asa sa se rumeneasca si a iesit un pic mai uscata....dar f buna la gust,a fost apreciata si mancata ;)

O sa o repet de Pasti si o sa fiu mai atenta la toate detaliile retetei ;)
 

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile