Pastramă din piept de pui

Pastramă din piept de pui

Vă propun azi o super rețetă - cei care nu cumpără mezelurile pline de E-uri, arome și alte chestii neînțelese de pe etichete, sigur o veți aprecia. Nu am reușit până acum să prepar o friptură de casă sau pastramă pe care s-o pot tăia subțire, să fie cu textura fragedă și toate astea preparate natural.

Am descoperit această rețetă și chiar nu m-am așteptat la așa un rezultat perfect - pastrama respectivă se taie bine și fierbinte și rece, o puteți servi ca mâncare principală sau ca un aperitiv în locul mezelurilor nesănătoase.

Acum am făcut rețeta cu piept de pui, am înțeles că se poate și cu piept de curcan, cotlet de porc - urmează să testez și aceste variante, vă țin la curent cu ce iese. Această variantă cu piept de pui v-o recomand cu mare încredere - se prepară simplu, doar că trebuie să aveți răbdare să macerați carnea din timp.

Ingrediente

Piept de pui
2 buc
Luați 3-4 jumătăți de piept de pui - le alegeți să fie mai mari
Sare
2 linguri
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Zahăr
2 linguri
   
Apă
3 pahare
   
Ienibahar boabe
1 lingurita
dacă nu aveți ienibahar puneți piper negru simplu
Miere
2 linguri
   
Ulei de măsline
2 linguri
   
Sos de soia
1 lingura
   
Boia ardei dulce
1 lingura
   
Piper negru
1 lingurita
piper negru măcinat

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se va macera în 2 pași - facem acum prima marinadă:

- într-un bol se pune zahărul, sarea, foaia de dafin și ienibaharul.

Pastramă din piept de pui - Pas 1
Pas 2

Adăugați apa, amestecați bine până se dizolvă sarea și zahărul.

Pastramă din piept de pui - Pas 2
Pas 3

Pieptul de pui se spală bine - se pune într-o cratiță sau caserolă cu capac. Turnați marinada, aveți grijă să acopere complet carnea, puneți capacul și lăsați la frigider pentru 24 de ore.

Pastramă din piept de pui - Pas 3
Pas 4

După acest timp carnea se scoate din marinadă, se spală bine și se usucă cu un prosop.

Pastramă din piept de pui - Pas 4
Pas 5

Acum se prepară a 2-a marinadă/glazură - se amestecă într-un bol mierea, sosul de soia, uleiul, piperul și boiaua de ardei roșu.

Pastramă din piept de pui - Pas 5
Pas 6

Ungeți bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus și lăsați minim 5 ore - cel mai bine să fie încă 24 de ore, la frigider.

Pastramă din piept de pui - Pas 6
Pas 7

După acest timp legați cu ață de bumbac fiecare piept de pui - să nu vă fie milă de el, îl înfășurați bine pe toată lungimea.

Pastramă din piept de pui - Pas 7
Pas 8

Puneți pieptul pe o folie de aluminiu într-o tavă și dați la cuptor, cam 180 de grade pentru 60-70 de minute.

Pastramă din piept de pui - Pas 8
Pas 9

După aproximativ 30 de minute scoateți tava din cuptor și cu o pensulă ungeți bine carnea cu sucul pe care-l lasă. Puneți la loc în cuptor până se rumenește frumos.

Pastramă din piept de pui - Pas 9
Pas 10

După acest timp scoateți carnea din cuptor și lăsați puțin să se răcorească - minim 10 minute.

Pastramă din piept de pui - Pas 10
Pas 11

Apoi scoateți ațele și o tăiați cum vă place.

Pastramă din piept de pui - Pas 11
Pas 12

Aici am servit-o caldă cu legume la tigaie.

Pastramă din piept de pui - Pas 12
Pas 13

Aici ca un aperitiv.

Sunt sigură că veți deveni fanii acestei rețete după prima încercare, vă recomand s-o încercați obligatoriu.

Poftă Bună!

Pastramă din piept de pui - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 buc (4 jumătăți de piept de pui)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (17 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Ellena
Elena (Ellena) 17 Mar 2011, 18:51

Ma "omori" cu asa retete Lena! ce bunatate de pastrama ai preparat!!! Voi incerca cu siguranta! .

10 cu felicitari!

Nota mea pentru rețetă:
hanna
hanna 17 Mar 2011, 20:27

Maria-Andreea
Maria-Andreea 18 Mar 2011, 05:38

Voi incerca cu siguranta!

Multumim Lena!

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 18 Mar 2011, 09:25

arata foarte bine, dar nu este cam multa sare?

lena
Elena (lena) Lavi 18 Mar 2011, 10:14

Nu Lavi, pastrama iese exact cum trebuie, respecta exact reteta - crede-ma ca este bine, daca am scris asa in reteta si am recomandat-o ai incredere ca este cum trebuie, nimic exagerat de sarat sau altfel.

Lavi
Lavi 18 Mar 2011, 10:18

eu nu mananc sarat, si din cauza asta intrebam

lena
Elena (lena) 18 Mar 2011, 10:19

Nu este sarat deloc, exact cum mananci o sunca sau pastrama normala de pui - potrivit de sarat. Sarea doar il fragezeste.

zuzu2
zuzu2 18 Mar 2011, 10:59

.Vrem si noi.Multumim  pt retete.

Nota mea pentru rețetă:
daya
daya 18 Mar 2011, 13:15

Multumesc pentru reteta.Arata foarte bine.

gabidari
gabriela (gabidari) 18 Mar 2011, 19:40

arata super bine...neaparat trebuie sa o incerc si eu!!!!

dany pink
dany pink 19 Mar 2011, 15:08

Mi se pare super reteta,de incercat neaparat :) 

Te anunt cum a iesit.

Nota mea pentru rețetă:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 19 Mar 2011, 18:19

Oo, cate comentarii. La retetele de post nu erau atatea Deci lumea tot la carne trage, chiar si in post 

Arata foarte bine. E buna de adaugat pe lista pentru masa de Pasti.

Nota mea pentru rețetă:
Mery75
Mery75 19 Mar 2011, 22:41

Am pus pieptul la marinat pana maine..............o sa-ti spun LENA luni cum imi iese.......mersi pt reteta........te sarut si mai astept retete

Nota mea pentru rețetă:
Mery75
Mery75 20 Mar 2011, 15:40

Lena nu gasesc ata de bumbac nici la cora, daca nu leg pieptul crezi ca are ceva? Deseara il pun in cea de-a doua marinata si maine il bag la cuptor. Te tin la curent cu operatiunile, sunt tare curioasa cum iese. Eu si baiatul meu nu consumam mezeluri din comert si incerc tot ce este de casa. Mersi pentru tot. O zi buna iti doresc

lena
Elena (lena) Mery75 20 Mar 2011, 19:02

Mery, Irinel va astept cu rezultatele

Daca nu ai cu ce lega, asta este - posibil sa se taie mai greu, imi spui cum ti-a iesit.

irinel
Irinel (irinel) 20 Mar 2011, 18:30

Deja mi-e pofta! Am pipt de pui asa ca ma apuc imediat!

Nota mea pentru rețetă:
Mery75
Mery75 21 Mar 2011, 11:18

L-am pus la cuptor, am legat pieptul cu ata de papiota in mai multe randuri si a mers....o sa-ti spun cum iese.....mai am o rugaminte....cum faci legumele la tigaie? Multumesc anticipat pentru raspuns...o zi minunata

lena
Elena (lena) Mery75 21 Mar 2011, 11:20

Mery, chiar azi pun pe site legumele la tigaie, le fac f.simplu si repede - ai sa vezi.

Mery75
Mery75 21 Mar 2011, 11:30

multumesc LENA....astept reteta

Mery75
Mery75 21 Mar 2011, 13:06

Mi-a iesit o minunatie, nu ma credeam in stare de asa ceva......gustul super bun, fraged,calorii putine, exact ce-mi doream.....ms LENA

lena
Elena (lena) 21 Mar 2011, 14:16

Super Mery, ma bucur mult ca ti-a placut!

neta
neta 25 Mar 2011, 11:40

Chiar acum am gustat-o, dupa ce cu nerabdare am asteptat sa se raceasca.....

Este superba , frageda si gustoasa.

Multumesc ...

lena
Elena (lena) 25 Mar 2011, 12:55

Cu placere Neta! Sa va fie de bine si ma bucur mult ca va place.

claudiadumbrean
claudia dumbrean (claudiadumbrean) 08 Apr 2011, 15:36

acum am pus-o si eu la cuptor, sa vedem ce iese

Kamessytta
Kamessytta 14 Apr 2011, 14:09

Nu mai pot, ma doare in gat cat inghit in sec:)))...Minunat, ce salamuri si E-uri cu soric si oase tocate?Asta e o minune pentru pachestul familiei inafara de mese festive.Multumim tare de tot!!!!

claudiadumbrean
claudia dumbrean (claudiadumbrean) 14 Apr 2011, 14:40

am si uitat sa va spun, e minunata reteta. eu nu am reusit sa o leg, am lasat pieptul asa, simplu, dar s-a feliat ff bine. ma bucur ca am incerct aceasta reteta, ca multe altele, de altfel

serafima
tcaci (serafima) 15 Mar 2012, 02:03

Lena, te rog daca se poate, cantitatea sigura de carne. mult

lena
Elena (lena) 15 Mar 2012, 08:02

Serafima, 1 kg.

gabriela29sv
gabriela29sv 21 Mar 2012, 14:50

E foarte buna pastrama ta,am facut-o de Craciun, insa am gresit un pic cu coptul ei in cuptor, am uitat sa o invelesc in folia de aluminiu si am lasat-o doar asa sa se rumeneasca si a iesit un pic mai uscata....dar f buna la gust,a fost apreciata si mancata ;)

O sa o repet de Pasti si o sa fiu mai atenta la toate detaliile retetei ;)
 

Poza mea pentru rețetă:
serafima
tcaci (serafima) 02 Apr 2012, 00:26

carnea trb. invelita in folia de alum. sau nu? din ultimul comentariu se pare ca trebuie. vreau o precizare daca e posibil. mult.

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 02 Apr 2012, 07:31

Este optional, poti s-o lasi putin si invelita, in reteta am zis ca se pune pe o folie. Daca pieptul de pui nu este legat bine cu sfoara trebuie obligatoriu invelit, se usuca prea tare.

erinula
erinula bucioveanu (erinula) 27 May 2012, 21:39

am facut in mai multe randuri reteta,insa am folosit alte condimente si alt tip de carne (pulpa de curcan cu os sau fara ,si piept de curcan ). exceptionala.

anad
anad 24 Jul 2012, 12:45

Am facut reteta folosind piept de curcan. Deoarece chiar si legata era derstul de groasa am pus carnea intr-o punga magica, la sfarsit am lasat-o doar putin fara punga sa se rumeneasca.

Corina79
Corina79 16 Nov 2012, 15:35

Sunt la a doua marinata si o voi lasa asa pana maine. Sper sa iasa bine.


Corina79
Corina79 17 Nov 2012, 13:10

A iesit buna. Ar fi mers mai sarata, dar e o reteta pe care cel mai probabil o voi mai face.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Albinuta
Albinuta 06 Jan 2013, 20:20

Am preparat de Craciun aceasta pastrama,  din piept de pui si cotlet de porc, a iesit foarte buna, arata foarte aspectos, a fost foarte apreciata de familie si de musafiri. Eu am lasat la macerat  trei zile carnea in marinata a doua. Data viitoare o sa incerc cu piept de curcan. Recomand reteta!

anca m.
anca m. 15 Apr 2013, 23:05

Am si eu 2 intrebari:se poate inlocui sosul de soia cu altceva? credeti ca iese cu piept de pui sau curcan de casa? Carnea de la pasarile de casa este mai tare si mai atoasa de asta intreb.

lena
Elena (lena) anca m. 16 Apr 2013, 11:00

Poti sa nu mai pui sos de soia, eu am facut si fara el, ai iesit la fel de bine.

Ref. la puiul de casa, chiar nu stiu, am facut doar cu cel cumparat. Cred totusi ca va fi mai tare, nu asa fraged, dar poti incerca - eventual il tii mai mult in cuptor, in folia de aluminiu.

anca m.
anca m. 16 Apr 2013, 11:06

multumesc mult Lena, voi face reteta asta de Pasti, ma mai gandesc cu ce fel de carne.

anca m.
anca m. 19 May 2013, 11:32

am facut reteta asta cu piept de curcan de casa, a iesit ffffff buna, am lasat carnea cate 2 zile in fiecare marinada, carnea a iesit foarte frageda.

lena
Elena (lena) 19 May 2013, 11:35

Ma bucur mult Anca ca v-a placut, sa aveti pofta buna!

Lia1
Lia1 26 Aug 2013, 07:27

Multumesc pt reteta si idee de mancare.

Data viitoare o voi incerca punand neaparat o capatana de usturoi in prima saramura, mai putina miere si zahar (mi s-a parut cam dulceaga) si mai putina soya care parca predomina ca gust. In rest, nota 10 cu felicitari :)

Nota mea pentru rețetă:
tatinela
tatinela 22 Sep 2013, 12:54

am facut azi pastrama,e ft gustoasa..sotul a ramas uimit de ce bunatati poate face sotia lui))))unicu lucru care nu-m,i place e ca e dulcie din cauza mirii,data viitoare nu pun miere deloc....si am legat-o cu ata simpla de cusut,am pus-o in patru si s-a primit ft frumoasa pastrama...pun poza mai tirizu

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 13 Nov 2013, 12:59

Buna. Sunt f.f.f.f. incantata si mutumita. Am facut dintr-o pulpa de pui cu os. Pacat ca am taiat-o ca arata o nebunie.  Acuma am la macerat 2 pulpe si cam "o palma" de cotlet. Asa o sa fac de azi inainte cu pulpe intregi si pun la fiecare in farfurie o bucata intreaga (inferioara,superioara) ca precis se mananca. Din lipsa de timp am lasat in marinada 2,- 48 de ore. Se topea in gura.O minunatie. (Ata macrame-de crosetat e bumbac 100% si f.buna de legat- eu am de pe vremea cand crosetam ,dar in ziua de azi....). Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Masha
Masha 30 Nov 2013, 18:43

Delicios, apetisant, gustos, etc... Eu nu am adaugat nici sos de soia si nici miere in marinada2, putin cam piperat pentru gustul meu, nu mananc picant, in rest arata bine si contine putine calorii. 

ps: Nu pot incarca poze, imi spune ca sunt prea mari...

tiki
tiki 28 Dec 2013, 09:55

Buna. Dupa cum ziceam mai sus,am facut si pastrama din porc. Desi am lasat mai mult timp la macerat si am pus si alte condimente,nu s-a patruns. Probabil trebuia sa tai felii,eu am pus bucata intreaga -cotlet- cam 1/2 kg. A fost buna,dar nu condimentata. Poate mai incerc cu bucati- in viitor.Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
rov
rov 23 Mar 2014, 12:28

Am facut din carne de lucru de curcan. A iesit putin grasa, dar destul de gustoasa. Voi incerca si cu piept simplu. :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
andreeaafb
andreeaafb 03 Apr 2014, 06:37

Cu ce as putea înlocui sosul de soia, ca nu am voie sa mănânc sărat? Sau pot sa nu-l pun deloc?

lena
Elena (lena) andreeaafb 03 Apr 2014, 09:36

Eu de la un timp o fac doar cu mirodenii, fara sos de soia si miere. Asa ca fara grija, este la fel de buna.

rov
rov 20 Jun 2014, 00:05

Revin, am facut si cu piept simplu, de curcan. Deliciosss....

Poza mea pentru rețetă:
Ria
Ria 02 Jul 2014, 23:42

Iata am gatit si eu aceasta receta, e foarte mirositoare, moale si desigur dulcie, cei drep am folosit numai o lingura de miere la 3 piepturi. Dupa gustul meu e dulce, iar dupa gustul sotuleui e perfecta, ca ii place "Mongolian Beef".  Data viitoare am sa incerc fara miere.

Multumesc mult de receta!

Poza mea pentru rețetă:
ludmy
ludmy 25 Aug 2014, 23:47

Lena ce zici cu mușchi de porc o să iasă bine? Ar trebui să o tin mai mult la cuptor? Mersi

lena
Elena (lena) ludmy 26 Aug 2014, 11:18

Cred ca iese si cu porc, nu stiu cum ca n-am incercat, dar nu cred ca rau - tot carne este. Daca faceti cu muschiulet sau cotlet este acelasi timp, altfel il tineti mai mult un pic.

ludmy
ludmy 26 Aug 2014, 11:42

Mersi mult iti spun cum s-a primit ... să stii ca rețetele tale sunt de nota 10!

tiki
tiki 27 Aug 2014, 10:33

Am luat si eu o buc.de muschiulet si ma intreb oare si el trebuie legat ?

ludmy
ludmy 27 Aug 2014, 12:25

Super s-a primit aromat si suculent eu nu l-am legat ce-i drept am modificat timpul de coacere la cuptor: 30 minute in cuptorul preincalzit la 250 grade si apoi l-am lasat in cuptor 2 ore sa se raceasca fara a deschide cuptorul. Excelentă!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 27 Aug 2014, 12:40

Poti sa nu-l legi, de la un timp nu mai leg nici eu carnea, iese la fel de bine.

tiki
tiki 27 Aug 2014, 12:51

Va multumesc, iubitelor de raspunsul prompt. Peste 2 zile-i vine randul. Pupici.

tiki
tiki 30 Aug 2014, 19:53

I-a venit randul. Maine o voi sau il voi, ca e masculin (muschiuletul,.........eu cu gramatica)", cu o garnitura, dar m-am grabit sa va spun ca e nemaipomenit/ă.  Se topeste in gura. Dar, la copt s-a micit tare mult.Voi face in viitor cel putin 2 bucati. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
ionelapop
ionelapop 24 Sep 2014, 19:42

Deja am facut reteta asta de vreo 5 ori si tot nu mam saturat e super buna!

Nota mea pentru rețetă:
piti
Daniela (piti) 01 May 2015, 09:50

Buna Lena ,este delicioasa aceasta pastrama .Am facut-o cu piept de curcan .Crezi ca fara zahar merge ? vreau sa pregatesc si ptr mama care are diabet .Multumesc.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Daniela (piti) 01 May 2015, 09:52

Da, sigur merge.

piti
Daniela (piti) 01 May 2015, 11:49

multumesc Lena ptr raspunsul prompt.Esti o profesionista !

ghitavirginia
virgy virgy (ghitavirginia) 25 Oct 2015, 07:38

In a doua marinada se poate adauga putina boia afumata (o gasiti in magazinele Selgros). Iese o nebunie!

piti
Daniela (piti) 22 Nov 2015, 09:47

am preparat aceasta pastrama de foarte multe ori cu piept de curcan .Este ffff buna !Multumesc Lena !

Poza mea pentru rețetă:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 25 May 2019, 07:21

Super reteta. Mersi LaLena !

Nota mea pentru rețetă: