Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:)

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:)

Da stiu, s-a terminat sezonul de frigarui, de iesire la un gratar - dar eu am mai prins un gratar special, mai cu dedicatie. Am avut anul acesta un concediu cu specific de toamna, chiar ceva nostalgic - mi-am amintit de cum era toamna acasa, la parinti - cu scursul vinului si stransul roadei.....

Si toata aceasta placere ne-a oferit-o fratele meu, am fost in postura de musafiri activi :) Am scurs vin, am baut must si bineinteles cum fara niste firgarui de porc pentru care este stiut in tot orasul lor. Toti pacientii si cunostintele il stiu ca un bucatar si vanator excelent - frigarui, vin, vanat, muraturi nu prea se gasesc mai bune.... Eu am avut ocazia sa prind din procesul gratarului, sa fac poze la toti pasii si traditia de gratarit - ce sa mai zic, asa o relaxare nu am avut demult.

Multumesc mult la toata familia lor, in special cumnatei si nasei mele pentru toate retetele pe care mi le-a oferit (pe multe din ele le aveti pe site) si permanent gasesc ceva nou si interesant sa gatesc si sa ma inspir.

Ingrediente

Carne de porc
2 kg
alegeti obligatoriu ceafa, daca nu aveti incercati si pulpa din spate, dar sa fie din sursa sigura, sa nu fie tare carnea
Ceapa alba
4 buc
Sare,piper
1 lingura
Frunza de dafin
4 buc
Maioneza
200 g

Pasi de urmat

Pas 1

Carnea se taie bucati medii, deasupra se pune ceapa taiata rondele, piperul, sarea si frunza de dafin.

Se amesteca totul bine si se pune peste noapte in beci sau in frigider.

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 1
Pas 2

A 2-a zi inainte de a incepe gratarul, cam cu 1 ora - se adauga maioneza si se amesteca inca o data toata compozitia.

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 2
Pas 3

Si incepem cu focul - pentru un gratar autentic si natural se foloseste lemn din pomii fructiferi. Deci faceti un foc normal, ajutandu-va cu hartie sau crengute mici. Cand se face mai intens puteti adauga bucati mai mari de lemn si aveti rabdare sa se faca jaraticul.

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 3
Pas 4

In focul mare dezinfectati plasa de gratar - nu trebuie spalata, doar tinuta vreo 10 minute in foc si gata, o aveti steriliztata :)

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 4
Pas 5

Aranjati carnea intre cele 2 plase de gratar si o puneti pe foc - aveti grija sa nu fie focul nici prea tare dar nici foarte incet.

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 5
Pas 6

Si acum fiindca mai dureaza procesul de preparare a carnii - se bea cate un pahar de vin proaspat facut - mai bio nu exista - si ceva aperitiv rapid :)

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 6
Pas 7

Printre paharele de vin nu uitati sa mai intoarceti carnea si sa mai stingeti focul cu putin vin daca se face flacara - intr-o sticla de plastic se toarna vin amestecat cu putina apa, se face o gaura in dop si cu acest "instrument" improvizat stropiti jaraticul cand este nevoie.

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 7
Pas 8

Si un pahar de vin la paparazzi, sa fie mai cu inspiratie :)

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 8
Pas 9

Si aici gratarul aproape gata, inca 1-2 minute si poate fi luat de pe foc.

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 9
Pas 10

Obligatoriu la gratar pe masa trebuie sa fie mancaruri de legume - - salata de varza, adjika de vreo 3 feluri, vinete, etc. Si sa aveti pofta........

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 10
Pas 11

Dupa masa, ca sa treaca mai bine procesul digestiv, un pic de exercitii de scurs vin

Dap, asta l-am baut must, urmeaza sa vedem daca s-a facut vin bun, ca spor a avut :)

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 11
Pas 12

Si fratele meu - doctor stimat de pacienti, gospodar, vanator, frate grijuliu, sot si tata de nota 10 - multumim mult de primirea oferita!!!

Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:) - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (depinde de marimea gratarului)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 360 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

Biluta
Marina (Biluta) 07 Mar 2015, 12:45

Cea Mai Buna reteta de frigarui (carnea marinata in maioneza) a la Moldova... Mi-Ai facut pofta((( 😋

Nota mea pentru reteta:
claudia72
claudia72 14 Dec 2013, 13:23

foarte bun

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 15 Nov 2011, 18:29

Frigaruile sunt foarte bune facute afara la gratar si stinse cu un vin bun.

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 14 Nov 2011, 12:14

Foarte frumoasa intalnirea in familie,se vede ca esti asa mandra de cei dragi :) .Gratarul ,,paleste,, in fata starii pe care ai transmis-o mai ales celor plecati de acasa si cu mult dor....

O mica intrebare :maioneza e de casa sau cumparata?e o diferenta mare pt mine....Eu de obicei foloseam doar mustar si condimente,o sa incerc si cu maioneza .Toate cele bune si zile superbe!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Karen 15 Nov 2011, 18:08

Karen, multumesc mult de apreciere si comentariu :)

Maioneza este cumparata dar din aia locala si mai fara E-uri - foarte asemanatoare cu cea de casa.

Lilicica
Lilia (Lilicica) 13 Nov 2011, 20:24

Lena, mi-ai amintit de clipele petrecute acasa, in familie, cu vorba buna, miros de foc, de carne, de vin rece si oameni dragi..

Si revin cu picioarele pe pamant( pamantul Bucurestiului) :D si te intreb: Adjika e cumparata? Faci de casa? 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lilia (Lilicica) 13 Nov 2011, 20:41

Uite vezi ca ti-a scapat o reteta, chiar destul de noua pe site - uite aici Adjika mea, si la nasa am mancat adjika de vinete si una cruda, deja am scapat sezonul acum, urmeaza la anul retetele urmatoare

Cand mai treceti pe la noi iti las un borcan sa-l gusti, sau la un ceai ti-l aduc

lena
Elena (lena) 12 Nov 2011, 18:31

Andreea, pentru bufet iti sugerez sa faci ceva rulade de carne, le gasesti la Mancaruri si vezi sectiunea de Aperitive pentru alte aperitive mai simple si rapide. Sun bune placintele, pirojki-urile, platourile de legume. Prjaituri la fel gasesti multe, mai rapida si de efect este de obicei Krem a la Krem, simplu si rapid este Tortul Musuroi - le place de obicei la toti.

In rest totul depinde de timpul pe care il ai si produsele disponibile, plus preferintele prietenilor. Mult spor la treaba si o planificare cat mai detaliata pentru reusita mesei si linistea ta

andreea20
andreea20 12 Nov 2011, 17:08

Buna Lena, urmaresc cu mult drag retetele tale si chiar am incercat cateva de-a lungul timpului :)

Insa, acum am mare nevoie de ajutorul tau .... sapt viit este ziua si cum in fiecare an am incercat sa fac o mica petrecere intre prietenii si anu acesta vreau sa fac la fel... insa sunt cam in pana de idei cu meniul....as vrea sa fac un bufet suedez, cu mai multe gustari reci, poate si un pui la rotisor, prajituri, tort.... la bufetul suedez nu gasesc o varietate care sa multumeasca...pana acum m-am gandit la tartine cu somon si crema de branza...te org daca imi mai poti da cateva idei .... multumesc

Nota mea pentru reteta:
Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 11 Nov 2011, 17:58

Sorin   mi-a lasat gura apa

lena
Elena (lena) 11 Nov 2011, 15:36

Multumesc mult Arrtemis pentru comentariu si apreciere!

Arrtemiss
Arrtemiss 11 Nov 2011, 15:30

Dumnezeule Lena , lesin de pofta 

retete tale sunt minunate si mereu o sursa de inspiratie pentru mine si un motiv de bucurie pentru familia mea

Arata toate comentariile