Frigarui de porc(cu dedicatie speciala:)
Da stiu, s-a terminat sezonul de frigarui, de iesire la un gratar - dar eu am mai prins un gratar special, mai cu dedicatie. Am avut anul acesta un concediu cu specific de toamna, chiar ceva nostalgic - mi-am amintit de cum era toamna acasa, la parinti - cu scursul vinului si stransul roadei.....
Si toata aceasta placere ne-a oferit-o fratele meu, am fost in postura de musafiri activi :) Am scurs vin, am baut must si bineinteles cum fara niste firgarui de porc pentru care este stiut in tot orasul lor. Toti pacientii si cunostintele il stiu ca un bucatar si vanator excelent - frigarui, vin, vanat, muraturi nu prea se gasesc mai bune.... Eu am avut ocazia sa prind din procesul gratarului, sa fac poze la toti pasii si traditia de gratarit - ce sa mai zic, asa o relaxare nu am avut demult.
Multumesc mult la toata familia lor, in special cumnatei si nasei mele pentru toate retetele pe care mi le-a oferit (pe multe din ele le aveti pe site) si permanent gasesc ceva nou si interesant sa gatesc si sa ma inspir.
Ingrediente
●
Carne de porc
2 kg
alegeti obligatoriu ceafa, daca nu aveti incercati si pulpa din spate, dar sa fie din sursa sigura, sa nu fie tare carnea
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Carnea se taie bucati medii, deasupra se pune ceapa taiata rondele, piperul, sarea si frunza de dafin.
Se amesteca totul bine si se pune peste noapte in beci sau in frigider.
Pas 2
A 2-a zi inainte de a incepe gratarul, cam cu 1 ora - se adauga maioneza si se amesteca inca o data toata compozitia.
Pas 3
Si incepem cu focul - pentru un gratar autentic si natural se foloseste lemn din pomii fructiferi. Deci faceti un foc normal, ajutandu-va cu hartie sau crengute mici. Cand se face mai intens puteti adauga bucati mai mari de lemn si aveti rabdare sa se faca jaraticul.
Pas 4
In focul mare dezinfectati plasa de gratar - nu trebuie spalata, doar tinuta vreo 10 minute in foc si gata, o aveti steriliztata :)
Pas 5
Aranjati carnea intre cele 2 plase de gratar si o puneti pe foc - aveti grija sa nu fie focul nici prea tare dar nici foarte incet.
Pas 6
Si acum fiindca mai dureaza procesul de preparare a carnii - se bea cate un pahar de vin proaspat facut - mai bio nu exista - si ceva aperitiv rapid :)
Pas 7
Printre paharele de vin nu uitati sa mai intoarceti carnea si sa mai stingeti focul cu putin vin daca se face flacara - intr-o sticla de plastic se toarna vin amestecat cu putina apa, se face o gaura in dop si cu acest "instrument" improvizat stropiti jaraticul cand este nevoie.
Pas 8
Si un pahar de vin la paparazzi, sa fie mai cu inspiratie :)
Pas 9
Si aici gratarul aproape gata, inca 1-2 minute si poate fi luat de pe foc.
Pas 10
Obligatoriu la gratar pe masa trebuie sa fie mancaruri de legume - - salata de varza, adjika de vreo 3 feluri, vinete, etc. Si sa aveti pofta........
Pas 11
Dupa masa, ca sa treaca mai bine procesul digestiv, un pic de exercitii de scurs vin
Dap, asta l-am baut must, urmeaza sa vedem daca s-a facut vin bun, ca spor a avut :)
Pas 12
Si fratele meu - doctor stimat de pacienti, gospodar, vanator, frate grijuliu, sot si tata de nota 10 - multumim mult de primirea oferita!!!
Cantitate:
2 kg
(depinde de marimea gratarului)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
360 min
Data publicarii:
Nota:
5 (5 voturi)