Varza cu ciolan, la cuptor

Varza cu ciolan, la cuptor

Dupa ce am dat de gust cu rata pe varza si varianta de varza cu carne de porc la cuptor, vreau sa va arat inca o varianta - de data asta este vorba de varza cu ciolan, poate fi crud sau afumat, dupa cum va place. Am facut-o de cateva ori pana acum si este una din retetele preferate chiar si a copiilor. Tot mai mult imi place sa fac astfel de mancaruri cu varza calita anume la cuptor, aceasta se topeste efectiv in gura si se patrunde foarte bine cu toate aromele.

Auzisem de ciolanul cu varza, am si gustat ceva de genul in restaurant dar nu m-a impresionat. In schimb varianta de mai jos va asigur ca este un succes, puteti sa reglati reteta dupa preferinte - o faceti cu ciolan simplu sau afumat, puneti varza dulce sau acra - oricum e buna rau!

Ingrediente

Ciolan de porc
1 buc
luati un ciolan crud sau afumat
Varza alba
2 kg
alegeti varza simpla, dulce, varza murata sau le amestecati
Ceapa alba
1 buc
Pasta de rosii
2 linguri
Boia ardei dulce
1 linguri
Sare
1 linguri
Piper negru macinat
0.25 lingurite
si alte mirodenii dupa gust
Ulei
50 ml
eu am inlocuit cu niste untura de rata, o aveam mai la indemana

Pasi de urmat

1

Ciolanul se spala foarte bine si se pune intr-o oala mare la fiert.

Eu il fierb simplu fara mirodenii, dar puteti sa adaugati niste frunza de dafin, boabe de piper, etc.

2

Timpul de fierbere poate fi diferit, ciolanul din magazin il tin la foc mic cam 2 ore, sa fie sigur fiert bine.

3

Dupa acest timp se scoate din apa in care a fiert si observati ca se ia usor carnea de pe el, asta este principalul indicator dupa care va ghidati.

Acum lasati sa se racoreasca putin.

4

Scoateti apoi oasele si taiati carnea de pe ciolan in bucati mai medii.

Presarati peste ea niste sare, piper negru macinat si alte mirodenii preferate, amestecati atent ca sa se distribuie uniform.

5

Tocati varza dupa cum va place - eu o prefer bucati un pic mai mari, nu foarte fine.

O puneti intr-o tava mare si adanca de cuptor - aici in colt vedeti si putina varza murata, resturile care le mai aveam din acest an.

6

Peste varza puneti ceapa taiata cubulete, turnati uleiul, pasta de tomate dizolvata in 1-2 polonicuri de apa in care a fiert ciolanul.

Mai puneti in plus, inca 1-2 polonicuri din aceasta supa.

7

Acum adaugati sarea, niste piper negru macinat, boia de ardei si alte mirodenii/verdeturi dupa gust.

Amestecati bine compozitia cu mainile, chiar asa direct in tava.

8

Puneti carnea de pe ciolan in tava cu varza.

9

Amestecati atent ca s-o distribuiti uniform prin varza in toata tava.

10

Acoperiti cu capac sau o bucata de folie de aluminiu/punga pentru copt.

Puneti tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 1 ora.

11

Dupa acest timp scoateti folia, observati ca varza s-a gatit bine.

12

Amestecati atent in tava cu o lingura.

13

Si o mai tineti inca 20-25 de minute la aceeasi temperatura, fara capac/folie - carnea se va rumeni, varza se mai caleste si ea - veti observa ca devine tot mai apetisanta.

14

Imi place mult ca varza nu se face terci, este moale, aromata, frageda dar intreaga fiecare bucatica. Mai ales in combinatie cu carnea de pe ciolan...

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (5-6 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Cipriancip
Cipriancip 27 mar 2018, 21:23

Ciolanul daca e afumat se mai fierbe?

Iosipitsa
Iosipitsa Cipriancip 28 mar 2018, 05:19

Da, se fierbe! :)

Iosipitsa
Iosipitsa 28 mar 2018, 11:04

Asta e ce a iesit, poate nu e foarte aspectuasa, dar e buna rau! mie immi place foarte mult, in curand o sa am si parerea familiei :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lycica
lycica 08 dec 2018, 12:22

Lena, mi-a ieșit cam tulbure apa fiartă cu ciolan. E din cauza capacului sau a focului nepotrivit? Văd din poze că folosești capac, îl lași cu crăpătură sau nu are nimic cu tulburarea apei?

lena
Elena (lena) lycica 08 dec 2018, 13:03

Tulburarea apei la fiert depinde de calitatea carnii sau apei, nicicum de proces. Oricum nu este important, trebuie sa fiarba carnea bine si gata :)