Rata pe varza la cuptor Reteta VIDEO

Rata pe varza la cuptor

Demult cochetam cu ideea sa fac rata cu varza la cuptor dar din cauza comoditatii tot evitam sa ma bag intr-o reteta mai sofisticata si complexa. Totusi pofta fiind mare am gandit o varianta de-a mea, mai pentru lenesi, pornind de la ideea ca "rata trebuie sa fie pe varza!". In primul rand cautati carnea de rata, la noi in familie este bataie intotdeauna pe pulpe daca avem o rata intreaga, acum prefer sa cumpar doar pulpe si toata lumea este impacata. Puteti combina varza murata cu proaspata sau faceti doar cu una din ele, depinde cat de acru va place. Mai departe am folosit doar condimente de baza(am avut o incercare sa folosesc si cimbru dar mi s-a parut ca acopera complet gustul carnii si altor ingrediente, deci puneti dupa gust) si am pus accent pe coptul in cuptor - 2 ore, nu doar sa se gateasca, dar si sa se coaca, sa aiba gustul ala deosebit si de "Oau!" Sa intelegeti ca farmecul si gustul deosebit nu sunt de la mirodenii, vin anume de la faptul ca varza s-a copt in zeama si grasimea de rata.

Si da, chiar asa a fost, rata pe varza a iesit perfecta, chiar extraordinara - varza se caleste si se coace in grasimea lasata de rata si se topeste in gura. Anume din aceasta cauza rata este ingredientul cheie aici, este mai grasa si se potriveste la fix. Voi pune o varianta si cu carne de porc, dar aveti grija sa fie carnea mai grasa sau sa mai puneti si ulei in compozitia de varza.

Ingrediente

Carne de rata
1 kg
o rata intreaga dar puteti sa luati doar pulpe sau piept
Varza murata
500 g
Varza alba
500 g
Ceapa
1 buc
Bulion de rosii
300 ml
Sare
1 lingurita
Piper macinat
0.5 lingurite
si alte mirodenii dupa gust

Pasi de urmat

Pas 1

Carnea de rata o curatati si spalati bine.

Eu am facut aici portie dubla de ingrediente, sa avem si pentru a 2-a zi, suntem 4 persoane la masa :)

Rata pe varza la cuptor - Pas 1
Pas 2

Asezonati carnea cu sare si piper pe toate partile.

Rata pe varza la cuptor - Pas 2
Pas 3

Luati o tava de cuptor adanca, cam de 20x30cm si puneti in ea 500g de varza murata tocata.

Aici am folosit varza facuta dupa reteta mea de varza tocata murata, dar puteti folosi si varza simpla murata.

Rata pe varza la cuptor - Pas 3
Pas 4

Puneti inca 500g de varza tocata alba, simpla - o presati bine cu mainile si un strop de sare.

Rata pe varza la cuptor - Pas 4
Pas 5

Taiati cubulete o ceapa si adaugati la varza din tava.

Rata pe varza la cuptor - Pas 5
Pas 6

Turnati o cana mare de bulion(din acela gen suc).

Rata pe varza la cuptor - Pas 6
Pas 7

Presarati putin piper macinat si alte mirodenii dupa gust.

Rata pe varza la cuptor - Pas 7
Pas 8

Amestecati bine cu mainile aceasta compozitie si o distribuiti uniform in tava.

Rata pe varza la cuptor - Pas 8
Pas 9

Deasupra aranjati pulpele pregatite la pasul 1 si 2.

Rata pe varza la cuptor - Pas 9
Pas 10

Acoperiti tava cu o folie de aluminiu sau capac si puneti la cuptorul preincalzit la >200 de grade pentru 1 ora.

Rata pe varza la cuptor - Pas 10
Pas 11

Dupa aceasta ora scoateti folia, ungeti pulpele cu niste zeama si untura din tava.

Puneti tava inapoi la cuptor, fara folie, pentru inca 1 ora.

Rata pe varza la cuptor - Pas 11
Pas 12

Acum pulpele vor incepe sa se rumeneasca si varza se caleste mai activ.

La fiecare 20 de minute scoateti tava si ungeti pulpele cu untura lasata.

Rata pe varza la cuptor - Pas 12
Pas 13

Cam asa arata cand este gata, pulpele sunt rumene bine si varza este perfect calita, fara zeama in ea, frageda si moale.

Rata pe varza la cuptor - Pas 13
Pas 14

Serviti cu un piure de cartofi si niste vin rosu bun, carnea si varza sunt foarte fragede si moi.

Pofta Buna!

Rata pe varza la cuptor - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (4 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Cristinadan
Cristinadan 19 Jan 2018, 15:44

Minunat!!!! ..si arata foarte apetisant....felicitari !

Nota mea pentru reteta:
OanaLuciaCostin889
Oana Lucia Costin (OanaLuciaCostin889) 27 Jan 2018, 14:13

daca nu am varza murata merge? eventual adzug un pic lamaie.....

lena
Elena (lena) Oana Lucia Costin (OanaLuciaCostin889) 27 Jan 2018, 14:18

Da, fara grija, este foarte bun si asa.

adii
adii 05 Feb 2018, 22:32

Buna, Lena, crezi ca pot sa fac aceasta reteta in vasul roman? Multumesc

lena
Elena (lena) adii 05 Feb 2018, 22:43

Da, sigur.

SofiaButuc813
Sofia Butuc (SofiaButuc813) 31 Aug 2018, 19:08

Am facut și noi retetea aceasta și ne-a ieșit foarte bine pentru prima oara .Uite:

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lilia c
Lilia c 04 Dec 2018, 23:46

Salut.Suneti-mi va rog.Seamana la gust cu kapustneakul sau are cu tot alt gust.Mi se pare asa simpla reteta fără morcovi tomat de ardei

 un

Salut. Intotdeauna am gătit varza pe aragaz iar aceasta reteta e o provocare pt mine.Mi se pare ca asa simpla fără morcovi tomat de ardei nu e asa gustoasă.Am sa incerc mai multe variante dar întrebarea mea este dacă seamănă la gust  cu kapustneak sau e cu totul alt gust.Multumesc

Lilia c
Lilia c Lilia c 04 Dec 2018, 23:49


 Scuze de mesaj.Se schimba scrisul în timp ce scriu.

lena
Elena (lena) Lilia c 05 Dec 2018, 07:54

Asta si este kapustneak sau varza calita, puteti sa puneti si morcovi, ardei, pasta de rosii - dar toate crude merg in aceasta reteta.

Lilia c
Lilia c Elena (lena) 06 Dec 2018, 12:50

Multumesc.