Rață pe varză la cuptor Rețetă VIDEO

Rață pe varză la cuptor

Demult cocheteam cu ideea să fac rață cu varză la cuptor dar din cauza comodității tot evitam să mă bag într-o rețetă mai sofisticată și complexă. Totuși pofta fiind mare am gândit o variantă de-a mea, mai pentru leneși, pornind de la ideea că "rața trebuie să fie pe varză!". În primul rând căutați carnea de rață, la noi în familie este bătaie întotdeauna pe pulpe dacă avem o rață întreagă, acum prefer să cumpăr doar pulpe și toată lumea este împăcată. Puteți combina varza murată cu proaspătă sau faceți doar cu una din ele, depinde cât de acru vă place. Mai departe am folosit doar condimente de bază (am avut o încercare să folosesc și cimbru dar mi s-a părut că acoperă complet gustul cărnii și altor ingrediente, deci puneți după gust) și am pus accent pe coptul în cuptor - 2 ore, nu doar să se gătească, dar și să se coacă, să aibă gustul ăla deosebit și de "Wow!" Să înțelegeți că farmecul și gustul deosebit nu sunt de la mirodenii, vin anume de la faptul că varza s-a copt în zeama și grăsimea de rață.

Și da, chiar așa a fost, rața pe varză a ieșit perfectă, chiar extraordinară - varza se călește și se coace în grăsimea lăsată de rață și se topește în gură. Anume din această cauză rața este ingredientul cheie aici, este mai grasă și se potrivește la fix. Voi pune o variantă și cu carne de porc, dar aveți grijă să fie carnea mai grasă sau să mai puneți și ulei în compoziția de varză.

Ingrediente

Carne de rață
1 kg
o rață întreagă dar puteți să luați doar pulpe sau piept
Varză murată
500 g
   
Varză albă
500 g
   
Ceapă
1 buc
   
Bulion de roșii
300 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Piper măcinat
0.5 lingurite
și alte mirodenii după gust

Pași de urmat

Pas 1

Carnea de rață o curățați și spălați bine.

Eu am făcut aici porție dublă de ingrediente, să avem și pentru a doua zi, suntem 4 persoane la masă :)

Rață pe varză la cuptor - Pas 1
Pas 2

Asezonați carnea cu sare și piper pe toate părțile.

Rață pe varză la cuptor - Pas 2
Pas 3

Luați o tavă de cuptor adâncă, cam de 20x30cm și puneți în ea 500g de varză murată tocată.

Aici am folosit varză făcută după rețeta mea de varză tocată murată, dar puteți folosi și varză simplă murată.

Rață pe varză la cuptor - Pas 3
Pas 4

Puneți încă 500g de varză tocată albă, simplă - o presați bine cu mâinile și un strop de sare.

Rață pe varză la cuptor - Pas 4
Pas 5

Tăiați cubulețe o ceapă și adăugați la varza din tavă.

Rață pe varză la cuptor - Pas 5
Pas 6

Turnați o cană mare de bulion (din acela gen suc).

Rață pe varză la cuptor - Pas 6
Pas 7

Presărați puțin piper măcinat și alte mirodenii după gust.

Rață pe varză la cuptor - Pas 7
Pas 8

Amestecați bine cu mâinile această compoziție și o distribuiți uniform în tavă.

Rață pe varză la cuptor - Pas 8
Pas 9

Deasupra aranjați pulpele pregătite la pasul 1 și 2.

Rață pe varză la cuptor - Pas 9
Pas 10

Acoperiți tava cu o folie de aluminiu sau capac și puneți la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.

Rață pe varză la cuptor - Pas 10
Pas 11

După această oră scoateți folia, ungeți pulpele cu niște zeamă și untură din tavă.

Puneți tava înapoi la cuptor, fără folie, pentru încă 1 oră.

Rață pe varză la cuptor - Pas 11
Pas 12

Acum pulpele vor începe să se rumenească și varza se călește mai activ.

La fiecare 20 de minute scoateți tava și ungeți pulpele cu untura lăsată.

Rață pe varză la cuptor - Pas 12
Pas 13

Cam așa arată când este gata, pulpele sunt rumene bine și varza este perfect călită, fără zeamă în ea, fragedă și moale.

Rață pe varză la cuptor - Pas 13
Pas 14

Serviți cu un piure de cartofi și niște vin roșu bun, carnea și varza sunt foarte fragede și moi.

Poftă Bună!

Rață pe varză la cuptor - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (4 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Cristinadan
Cristinadan 19 Jan 2018, 15:44

Minunat!!!! ..si arata foarte apetisant....felicitari !

Nota mea pentru rețetă:
OanaLuciaCostin889
Oana Lucia Costin (OanaLuciaCostin889) 27 Jan 2018, 14:13

daca nu am varza murata merge? eventual adzug un pic lamaie.....

lena
Elena (lena) Oana Lucia Costin (OanaLuciaCostin889) 27 Jan 2018, 14:18

Da, fara grija, este foarte bun si asa.

adii
adii 05 Feb 2018, 22:32

Buna, Lena, crezi ca pot sa fac aceasta reteta in vasul roman? Multumesc

lena
Elena (lena) adii 05 Feb 2018, 22:43

Da, sigur.

SofiaButuc813
Sofia Butuc (SofiaButuc813) 31 Aug 2018, 19:08

Am facut și noi retetea aceasta și ne-a ieșit foarte bine pentru prima oara .Uite:

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Lilia c
Lilia c 04 Dec 2018, 23:46

Salut.Suneti-mi va rog.Seamana la gust cu kapustneakul sau are cu tot alt gust.Mi se pare asa simpla reteta fără morcovi tomat de ardei

 un

Salut. Intotdeauna am gătit varza pe aragaz iar aceasta reteta e o provocare pt mine.Mi se pare ca asa simpla fără morcovi tomat de ardei nu e asa gustoasă.Am sa incerc mai multe variante dar întrebarea mea este dacă seamănă la gust  cu kapustneak sau e cu totul alt gust.Multumesc

Lilia c
Lilia c Lilia c 04 Dec 2018, 23:49


 Scuze de mesaj.Se schimba scrisul în timp ce scriu.

lena
Elena (lena) Lilia c 05 Dec 2018, 07:54

Asta si este kapustneak sau varza calita, puteti sa puneti si morcovi, ardei, pasta de rosii - dar toate crude merg in aceasta reteta.

Lilia c
Lilia c Elena (lena) 06 Dec 2018, 12:50

Multumesc.