Rata pe varza la cuptor Reteta VIDEO

Rata pe varza la cuptor

Demult cochetam cu ideea sa fac rata cu varza la cuptor dar din cauza comoditatii tot evitam sa ma bag intr-o reteta mai sofisticata si complexa. Totusi pofta fiind mare am gandit o varianta de-a mea, mai pentru lenesi, pornind de la ideea ca "rata trebuie sa fie pe varza!". In primul rand cautati carnea de rata, la noi in familie este bataie intotdeauna pe pulpe daca avem o rata intreaga, acum prefer sa cumpar doar pulpe si toata lumea este impacata. Puteti combina varza murata cu proaspata sau faceti doar cu una din ele, depinde cat de acru va place. Mai departe am folosit doar condimente de baza(am avut o incercare sa folosesc si cimbru dar mi s-a parut ca acopera complet gustul carnii si altor ingrediente, deci puneti dupa gust) si am pus accent pe coptul in cuptor - 2 ore, nu doar sa se gateasca, dar si sa se coaca, sa aiba gustul ala deosebit si de "Oau!" Sa intelegeti ca farmecul si gustul deosebit nu sunt de la mirodenii, vin anume de la faptul ca varza s-a copt in zeama si grasimea de rata.

Si da, chiar asa a fost, rata pe varza a iesit perfecta, chiar extraordinara - varza se caleste si se coace in grasimea lasata de rata si se topeste in gura. Anume din aceasta cauza rata este ingredientul cheie aici, este mai grasa si se potriveste la fix. Voi pune o varianta si cu carne de porc, dar aveti grija sa fie carnea mai grasa sau sa mai puneti si ulei in compozitia de varza.

Ingrediente

Carne de rata
1 kg
o rata intreaga dar puteti sa luati doar pulpe sau piept
Varza murata
500 g
Varza alba
500 g
Ceapa
1 buc
Bulion de rosii
300 ml
Sare
1 lingurite
Piper macinat
0.5 lingurite
si alte mirodenii dupa gust

Pasi de urmat

1

Carnea de rata o curatati si spalati bine.

Eu am facut aici portie dubla de ingrediente, sa avem si pentru a 2-a zi, suntem 4 persoane la masa :)

2

Asezonati carnea cu sare si piper pe toate partile.

3

Luati o tava de cuptor adanca, cam de 20x30cm si puneti in ea 500g de varza murata tocata.

Aici am folosit varza facuta dupa reteta mea de varza tocata murata, dar puteti folosi si varza simpla murata.

4

Puneti inca 500g de varza tocata alba, simpla - o presati bine cu mainile si un strop de sare.

5

Taiati cubulete o ceapa si adaugati la varza din tava.

6

Turnati o cana mare de bulion(din acela gen suc).

7

Presarati putin piper macinat si alte mirodenii dupa gust.

8

Amestecati bine cu mainile aceasta compozitie si o distribuiti uniform in tava.

9

Deasupra aranjati pulpele pregatite la pasul 1 si 2.

10

Acoperiti tava cu o folie de aluminiu sau capac si puneti la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 1 ora.

11

Dupa aceasta ora scoateti folia, ungeti pulpele cu niste zeama si untura din tava.

Puneti tava inapoi la cuptor, fara folie, pentru inca 1 ora.

12

Acum pulpele vor incepe sa se rumeneasca si varza se caleste mai activ.

La fiecare 20 de minute scoateti tava si ungeti pulpele cu untura lasata.

13

Cam asa arata cand este gata, pulpele sunt rumene bine si varza este perfect calita, fara zeama in ea, frageda si moale.

14

Serviti cu un piure de cartofi si niste vin rosu bun, carnea si varza sunt foarte fragede si moi.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (4 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Cristinadan
Cristinadan 19 ian 2018, 15:44

Minunat!!!! ..si arata foarte apetisant....felicitari !

Nota mea pentru reteta:
OanaLuciaCostin889
Oana Lucia Costin (OanaLuciaCostin889) 27 ian 2018, 14:13

daca nu am varza murata merge? eventual adzug un pic lamaie.....

lena
Elena (lena) Oana Lucia Costin (OanaLuciaCostin889) 27 ian 2018, 14:18

Da, fara grija, este foarte bun si asa.

adii
adii 05 feb 2018, 22:32

Buna, Lena, crezi ca pot sa fac aceasta reteta in vasul roman? Multumesc

lena
Elena (lena) adii 05 feb 2018, 22:43

Da, sigur.

SofiaButuc813
Sofia Butuc (SofiaButuc813) 31 aug 2018, 19:08

Am facut și noi retetea aceasta și ne-a ieșit foarte bine pentru prima oara .Uite:

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: