Mancare de bame cu carne

Mancare de bame cu carne

De ceva timp sunt cu ochii pe retetele cu bame, o leguma mai putin cunoscuta la noi dar foarte populara in bucataria orientala/arabeasca. Am gustat niste bame cu sos de rosii la un restaurant libanez din oras, au fost chiar bune si am inceput acasa testele retetelor de bame. Daca veti cauta bamele dupa valorile nutritive si vitamine, observati ca sunt minunate si foarte bune de introdus in consumul familiei.

Singura "mica" problema este acea textura mucilaginoasa, care unora le place foarte mult si la altii categoric le intoarce nasul. Eu sunt din a 2-a categorie...dar, daca le gatiti asa ca la final sa nu fie scaldate in sos, acea textura nu se observa si le puteti manca ok. Altfel, au un gust si textura destul de apropiate cu vinetele, la fel si combinatiile in care le puteti gati - cel mai simplu ar fi cu ceapa, usturoi si sos de rosii, si cu carne dupa preferinte.

Eu am facut bamele cu carne de vita tocata, sa mai micsorez din timpul de gatire, dar le puteti face gen ragu cu bucatele de carne taiate cubulete. Daca in reteta cu bame de mai jos excludeti carnea, iese acea reteta de baza cu sos de rosii.

La restaurantul libanez eu le-am mancat ca o salata/gustare rece, cu sos de rosii, acum va orientati dupa gustul vostru. Nu ma declar inca fan categoric de bame, dar sunt atenta si incep sa le introduc in alimentatia familiei noastre, chiar merita!

Eu am facut 3 pungi de bame congelate in vara, voi reveni cu aceasta reteta in sezon, dar sunt de obicei la conserva in magaznele arabesti sau la raioanele de produse arabesti in hypermarket. Am inteles ca se gasesc si congelate, daca sunteti atenti cu siguranta le veti gasi.

Ingrediente

Bame
300 g
conservate sau congelate, in sezon curatate si oparite
Carne de porc/vita
600 g
se poate si cu miel sau pui
Ceapa
1 buc
Usturoi(catei)
4 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Rosii cubulete din conserva
300 g
sau rosii proaspete tocate
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Asa arata bamele mele decongelate, pregatite in vara - curatate si oparite dinainte.

2

Carnea de vita am preferat s-o trec prin masina de tocat, asa mai micsorez din timpul de gatire.

Dar o puteti taia cubulete si gatiti ca un ragu.

3

Intr-o tigaie adanca caliti in ulei ceapa taiata cubulete mici.

4

Cand se rumeneste usor adaugati usturoiul tocat marunt si mai caliti 1 minut.

5

Acum puneti carnea tocata si amestecati activ in ea.

6

Caliti carnea pana se evapora zeama complet si incepe sa se rumeneasca usor.

7

Puneti rosiile tocate si 1-2 pahare de apa, dar puteti sa le inlocuiti cu 1-2 pahare de bulion lichid de rosii.

8

Amestecati si lasati sa fiarba 10-15 minute la foc mic.

9

Adaugati bamele, amestecati.

10

Le lasati sa fiarba la foc mic aproximativ inca 30 de minute.

Daca se evapora apa sau zeama pe parcurs, mai completati putin.

11

Mie imi place sa le fierb pana aproape nu mai au zeama deloc si dispare acea textura mucilaginoasa. Potriviti si de sare dupa gust.

Am inteles ca depinde si de cum sunt preparate dar eu n-am reusit inca sa le gatesc mai bine :)

12

Le serviti calde, este o mancare completa si deosebita.

Pe parcurs puteti experimenta si cu mirodeniile, dupa gusturi.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 20 mar 2018, 10:16

De ccand am venit din Londra ma bate gandul sa fac si o o mancare de bame care afacut-o acolo"ginerele" meu african. Gustul mi-a placut, dar aspectul NU. Tineti cont ca bamele au fost mixate. (ceapa calita, spanac frunze, seminte diverse, copita de vaca (dar inlocuita cu curcan afumat), sos de chilli,si bame proaspete). Eu as dori sa fac ,dar cu ele intregi, ca prea se intindeau. Am vazut bame congelate si la Kaufland si la Auchan.

Poza mea pentru reteta:
RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) tiki 20 mar 2018, 15:06

până nu demult, erau la discreție în obor, între 10 și 25 de lei/kg, funcție de mărime. cele ieftine arătau ca niște iatagane., restul erau din ce în ce mai ok.

am mâncat de multe ori, pregătite de mama, care susține că e o mâncare dificil de făcut, trebuie să scapi de băloșeala bamelor. culmea e că taman asta îmi place.

HDorina
HDorina 21 mar 2018, 12:59

Ca sa scapati de aspectul bălos al mancarii, bamele trebuiesc tinute cam 30 min in apa cu otet sau prajite in ulei.Eu mai adaug la aceasta mancare sos de rodii.

Nota mea pentru reteta: