De ceva timp sunt cu ochii pe retetele cu bame, o leguma mai putin cunoscuta la noi dar foarte populara in bucataria orientala/arabeasca. Am gustat niste bame cu sos de rosii la un restaurant libanez din oras, au fost chiar bune si am inceput acasa testele retetelor de bame. Daca veti cauta bamele dupa valorile nutritive si vitamine, observati ca sunt minunate si foarte bune de introdus in consumul familiei.
Singura "mica" problema este acea textura mucilaginoasa, care unora le place foarte mult si la altii categoric le intoarce nasul. Eu sunt din a 2-a categorie...dar, daca le gatiti asa ca la final sa nu fie scaldate in sos, acea textura nu se observa si le puteti manca ok. Altfel, au un gust si textura destul de apropiate cu vinetele, la fel si combinatiile in care le puteti gati - cel mai simplu ar fi cu ceapa, usturoi si sos de rosii, si cu carne dupa preferinte.
Eu am facut bamele cu carne de vita tocata, sa mai micsorez din timpul de gatire, dar le puteti face gen ragu cu bucatele de carne taiate cubulete. Daca in reteta cu bame de mai jos excludeti carnea, iese acea reteta de baza cu sos de rosii.
La restaurantul libanez eu le-am mancat ca o salata/gustare rece, cu sos de rosii, acum va orientati dupa gustul vostru. Nu ma declar inca fan categoric de bame, dar sunt atenta si incep sa le introduc in alimentatia familiei noastre, chiar merita!
Eu am facut 3 pungi de bame congelate in vara, voi reveni cu aceasta reteta in sezon, dar sunt de obicei la conserva in magaznele arabesti sau la raioanele de produse arabesti in hypermarket. Am inteles ca se gasesc si congelate, daca sunteti atenti cu siguranta le veti gasi.