Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde

În familia noastră Paștele este o ocazie specială să ne vedem cu toții acasă, la părinți. Anul acesta noi am venit de la București primii, avem ocazia unei vacanțe înainte de Paște, să ne bucurăm de liniște și amintirile dinainte.

Și azi vreau să vă arăt o rețetă de miel foarte tradițională pe masa noastră - o făcea bunica de când mă țin minte, doar așa am mâncat miel toată copilăria. Se punea o tigaie mare în mijlocul mesei, cu mujdei și mămăligă, nu țin minte să fi rămas vreodată măcar o bucățică, atât de bun era.

Se prepară banal și simplu, dar gustul este deosebit - carnea fragedă, se topește în gură, usturoiul nu încurcă deloc, ceapa dulce are și ea farmecul ei - toate sunt perfecte și la locul lor. Soțul meu a remarcat că este periculoasă această mâncare, nu te poți opri din mâncat, tot mai vrei, bucățică după bucățică...

Ingrediente

Carne de miel
2 kg
eu am pus bucăți de pulpă, costițe - cu tot cu oase
Ceapă albă
3 buc
   
Usturoi
5 buc
puneți usturoi verde - 5 fire, sau căței de usturoi simplu
Foaie de dafin
3 buc
recomand să puneți și niște cuișoare, scot foarte bine mirosul specific de miel
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare, piper
1 lingurita
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Carnea de miel se porționează și se spală bine.

O puneți într-o oală mare, turnați apă să se acopere bine și puneți pe foc.

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 1
Pas 2

Când începe să fiarbă, faceți focul mic, adăugați frunza de dafin și cuișoare dacă aveți.

Lăsați pe foc aproximativ o oră, până când carnea este complet fiartă, dar să se țină pe os. Eu de obicei încerc cu cuțitul, dacă intră ușor în carne, este gata.

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 2
Pas 3

O scoateți din supă, să se scurgă și răcorească puțin.

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 3
Pas 4

Apoi încingeți ulei într-o tigaie și puneți bucățile de miel la rumenit, aveți grijă să le întoarceți bine pe toate părțile.

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 4
Pas 5

În acest timp pregătiți ceapa - curățați, spălați și tăiați julien mai gros.

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 5
Pas 6

După ce ați rumenit bine carnea pe toate părțile adăugați ceapa în tigaie - eu o pun chiar peste carne și cu lingura o bag dedesubtul cărnii. Așa se gătește împreună cu carnea, periodic amestec ușor să se soteze uniform.

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 6
Pas 7

După ce s-a rumenit ușor ceapa, presărați sare și piper peste mâncare - după gust și preferințe.

Apoi turnați în tigaie un polonic din supa în care a fiert carnea de miel.

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 7
Pas 8

Adăugați usturoi verde tocat, sau cel simplu pisat.

Amestecați ușor toată compoziția și opriți focul.

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 8
Pas 9

Acoperiți tava cu capac și lăsați să se pătrundă aproximativ 15 minute.

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 9
Pas 10

Serviți cu garnitura preferată - cartofi, orez, legume sau cu mămăligă.

Poftă Bună!

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (4-5 porții)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

sara33
sara33 16 Apr 2014, 14:44

buna lena ! nu pot sa spun decat ca arata bestial si k imi ploua in gura! si mama facea carnea de miel super bine , dar eu nu prea gatesc .am spus k anul asta am sa cumpar o pulpa de mile sa o pun la bait , bucati mici , pt gratar , crezi k dak pun cuisoare la bait , ajuta la scos gustul intens de miel?pupici ! si ink odata felicitari k arata super mielul , cred k si gustul este pe masura !

Kristinka
Kristinka 16 Apr 2014, 17:18

nuuu.. n-as face niciodata nici un fel de mancare din miel... pt ca ma doare sufletul..:(

timotei
timotei 16 Apr 2014, 18:30

Mama mea facea exact ca tine Lena,foarte gustos se primeste.

timotei
timotei 16 Apr 2014, 18:34

Kristinka da dupa alte animale sau pasari nu te doare sufletul?

lena
Elena (lena) timotei 16 Apr 2014, 20:06

Sara, de sigur pune cuisoare in bait.

sarian
sarian 17 Apr 2014, 02:04

super rețeta!!!  Îmi place și cum fiecare rețetă este însoțită de o mică povestioară care, ne transpune în atmosfera, aș spune de basm, a copilăriei tale. Mulțumiri Lena atât ție cît și familiei tale de la care ai păstrat frumoase taine și tradiții. Un Paște Fericit! întregii familii!

Nota mea pentru rețetă:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 18 Apr 2014, 02:11

O friptura excelenta !

Nota mea pentru rețetă:
sara33
sara33 22 Apr 2014, 15:50

Hristos A Inviat Lena! akm citesc rasp tau , n-am mai intrat,dar din intuitie am pus cuisoare, m-am gandit k n-are de ce se nu fie bun , si a iesit super carnea, cel mai adevat gratar de miel c l-am mankt  vreodata ! am avut multe tupuri de carne la fratar , dar eu aproape numai miel am mank ! de akm nu o sa lipseasca din congelator carnea de miel la bait pt gratar !absolut delicios !

sper ca ati avut un paste linistit si fericit ! pupici

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 22 Apr 2014, 19:10

Hristos a Inviat !!! Am facut si eu prima mea friptura de miel anul acesta de Pasti, tot cu ingredientele care le ai scris tu plus rozmarin,patrunjel si origano,doar ca eu nu am fiert carnea dar am prajito asa cruda un pic si am pregatit toate condimentele, le am amestecat cu carnea si am pus totul la cuptor invelit in foaie de staniol cam pe vre o 2 ore, a iesit super, si incalzita de Pasti caci am facut sambata seara a fost exceptional , o reteta  de succes !!!

Multumesc mult pentru reteta !!!

Poza e inainte de a baga la cuptor !!!

Poza mea pentru rețetă: