Friptura de miel la tigaie, cu ceapa si usturoi verde

Friptura de miel la tigaie, cu ceapa si usturoi verde

In familia noastra Pastele este o ocazie speciala sa ne vedem cu totii acasa, la parinti. Anul acesta noi am venit de la Bucuresti primii, avem ocazia unei vacante inainte de Paste, sa ne bucuram de liniste si amintirile dinainte.

Si azi vreau sa va arat o reteta de miel foarte traditionala pe masa noastra - o facea bunica de cand ma tin minte, doar asa am mancat miel toata copilaria. Se punea o tigaie mare in mijlocul mesei, cu mujdei si mamaliga, nu tin minte sa fi ramas vreodata macar o bucatica, atat de bun era.

Se prepara banal si simplu, dar gustul este deosebit - carnea frageda, se topeste in gura, usturoiul nu incurca deloc, ceapa dulce are si ea farmecul ei - toate sunt perfecte si la locul lor. Sotul meu a remarcat ca este periculoasa aceasta mancare, nu te poti opri din mancat, tot mai vrei, bucatica dupa bucatica...

Ingrediente

Carne de miel
2 kg
eu am pus bucati de pulpa, costite - cu tot cu oase
Ceapa alba
3 buc
Usturoi
5 buc
puneti usturoi verde - 5 fire, sau catei de usturoi simplu
Foaie de dafin
3 buc
recomand sa puneti si niste cuisoare, scot foarte bine mirosul specific de miel
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare,piper
1 lingurite
dupa gust

Pasi de urmat

1

Carnea de miel se portioneazassi se spala bine.

O puneti intr-o oala mare, turnati apa sa se acopere bine si puneti pe foc.

2

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic, adaugati frunza de dafin si cuisoare daca aveti.

Lasati pe foc aproximativ o ora, pana cand carnea este complet fiarta, dar sa se tina pe os. Eu de obicei incerc cu cutitul, daca intra usor in carne, este gata.

3

O scoateti din supa, sa se scurga si racoreasca putin.

4

Apoi incingeti ulei intr-o tigaie si puneti bucatile de miel la rumenit, aveti grija sa le intoarceti bine pe toate partile.

5

In acest timp pregatiti ceapa - curatati, spalati si taiati julien mai gros.

6

Dupa ce ati rumenit bine carnea pe toate partile adaugati ceapa in tigaie - eu o pun chiar peste carne si cu lingura o bag dedesubtul carnii. Asa se gateste impreuna cu carnea, periodic amestec usor sa se soteze uniform.

7

Dupa ce s-a rumenit usor ceapa, presarati sare si piper peste mancare - dupa gust si preferinte.

Apoi turnati in tigaie un polonic din supa in care o fiert carnea de miel.

8

Adaugati usturoi verde tocat, sau cel simplu pisat.

Amestecati usor toata compozittia si opriti focul.

9

Acoperiti tava cu capac si lasati sa se patrunda aproximativ 15 minute.

10

Serviti cu garnitura preferata - cartofi, orez, legume sau cu mamaliga.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (4-5 portii)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

sara33
sara33 16 apr 2014, 14:44

buna lena ! nu pot sa spun decat ca arata bestial si k imi ploua in gura! si mama facea carnea de miel super bine , dar eu nu prea gatesc .am spus k anul asta am sa cumpar o pulpa de mile sa o pun la bait , bucati mici , pt gratar , crezi k dak pun cuisoare la bait , ajuta la scos gustul intens de miel?pupici ! si ink odata felicitari k arata super mielul , cred k si gustul este pe masura !

Kristinka
Kristinka 16 apr 2014, 17:18

nuuu.. n-as face niciodata nici un fel de mancare din miel... pt ca ma doare sufletul..:(

timotei
timotei 16 apr 2014, 18:30

Mama mea facea exact ca tine Lena,foarte gustos se primeste.

timotei
timotei 16 apr 2014, 18:34

Kristinka da dupa alte animale sau pasari nu te doare sufletul?

lena
Elena (lena) timotei 16 apr 2014, 20:06

Sara, de sigur pune cuisoare in bait.

sarian
sarian 17 apr 2014, 02:04

super rețeta!!!  Îmi place și cum fiecare rețetă este însoțită de o mică povestioară care, ne transpune în atmosfera, aș spune de basm, a copilăriei tale. Mulțumiri Lena atât ție cît și familiei tale de la care ai păstrat frumoase taine și tradiții. Un Paște Fericit! întregii familii!

Nota mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 18 apr 2014, 02:11

O friptura excelenta !

Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 22 apr 2014, 15:50

Hristos A Inviat Lena! akm citesc rasp tau , n-am mai intrat,dar din intuitie am pus cuisoare, m-am gandit k n-are de ce se nu fie bun , si a iesit super carnea, cel mai adevat gratar de miel c l-am mankt  vreodata ! am avut multe tupuri de carne la fratar , dar eu aproape numai miel am mank ! de akm nu o sa lipseasca din congelator carnea de miel la bait pt gratar !absolut delicios !

sper ca ati avut un paste linistit si fericit ! pupici

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 22 apr 2014, 19:10

Hristos a Inviat !!! Am facut si eu prima mea friptura de miel anul acesta de Pasti, tot cu ingredientele care le ai scris tu plus rozmarin,patrunjel si origano,doar ca eu nu am fiert carnea dar am prajito asa cruda un pic si am pregatit toate condimentele, le am amestecat cu carnea si am pus totul la cuptor invelit in foaie de staniol cam pe vre o 2 ore, a iesit super, si incalzita de Pasti caci am facut sambata seara a fost exceptional , o reteta  de succes !!!

Multumesc mult pentru reteta !!!

Poza e inainte de a baga la cuptor !!!

Poza mea pentru reteta: