Pui cu măsline Rețetă VIDEO

Pui cu măsline

Încă o rețetă de pe lista mea lungă cu planificare idei și postări, dar în această săptămână s-au poziționat prea bine stelele și uite că i-a venit rândul. Imediat știam și am simțit că acest pui cu măsline va avea succes la ai mei. Maria mea mică este disperată după măsline și a fost cumva clar că va aprecia mâncărica, dar a fost foarte neașteptat să primesc laude de la Sofia, care nu suportă măslinele. Mi-a spus că sosul cu carnea le schimbă gustul și a mâncat-o chiar cu plăcere. Soțul mânca și gemea, se vedea clar că savurează fiecare bucățică, așa că pentru mine eu deja am marcat rețeta fiind favorita familiei și o voi repeta de multe ori!

Am găsit măsline bune și ieftine la borcan și în saramură, marca Fine Life din magazinul LaDoiPasi din cartier. Deși puteți alege oricare măsline vă plac pentru această rețetă de pui cu măsline, eu aș sugera să folosiți anume măsline fără sâmburi și cele care vă plac la gust.

Să știți că rețete de-ale mele puteți găsi și în secțiunea de Idei simple pentru acasă de pe site-ul LaDoiPasi, împreună cu multe alte rețete și sfaturi utile.

Ingrediente

Carne de pui
1 kg
   
Măsline negre
200 g
cu sau fără sâmburi
Ceapă albă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
3 buc
   
Roșii cubulețe din conservă
400 g
sau tăiate proaspete
Pastă de roșii
1 lingura
   
Unt
20 g
   
Vin alb demisec
0.5 pahare
   
Sare
1 lingurita
reglați după gust
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Cimbru
0.5 lingurite
sau o ramură verde mică, dar este opțional

Pași de urmat

Pas 1

Pregătiți puiul mai întâi - eu am tranșat un pui întreg, bucățile mai osoase le-am lăsat pentru ciorbe/supe, cele mai cu carne le folosesc la mâncare.

Dar puteți folosi doar pulpe, piept, aripi, etc.

Pui cu măsline - Pas 1
Pas 2

Fiindcă am avut măsline în saramură(marca Fine Life), le-am pus într-o sită la scurs.

Pui cu măsline - Pas 2
Pas 3

Vă pregătiți să aveți la îndemână și restul ingredientelor pentru rețetă.

Pui cu măsline - Pas 3
Pas 4

Acum încingeți bine untul într-o tigaie mai mare și adâncă(aici 28cm) și puneți la prăjit bucățile de pui.

Pui cu măsline - Pas 4
Pas 5

Le întoarceți pe parcurs și rumeniți frumos pe toate părțile.

Pui cu măsline - Pas 5
Pas 6

Apoi le mutați din tigaie înapoi în farfurie, să aștepte puțin.

Pui cu măsline - Pas 6
Pas 7

Iar în aceeași tigaie căliți ceapa, să se rumenească ușor, adăugați usturoiul tocat mărunt, amestecați și mai lăsați 10 secunde.

Pui cu măsline - Pas 7
Pas 8

Puneți repede 1 lingură din pasta de roșii, amestecați bine și căliți încă 1-2 minute.

Pui cu măsline - Pas 8
Pas 9

Adăugați roșiile cubulețe din conservă, sau puneți roșii proaspete tocate, dacă e sezon.

Turnați și vinul alb demisec.

Pui cu măsline - Pas 9
Pas 10

Potriviți după gust de sare, piper și cimbru(opțional).

Pui cu măsline - Pas 10
Pas 11

Pulpele le aranjați înapoi în acest sos din tigaie.

Pui cu măsline - Pas 11
Pas 12

Adăugați încă 1-2 pahare de apă, doar cât să acopere puțin carnea.

Pui cu măsline - Pas 12
Pas 13

Când toată această compoziție începe să fiarbă, acoperiți tigaia cu capac și lăsați la foc mic cam 1-2 ore.

Pui cu măsline - Pas 13
Pas 14

Pe parcurs mai întoarceți bucățile de carne și verificați dacă sunt gătite.

Pui cu măsline - Pas 14
Pas 15

La final, atunci când carnea devine moale și fragedă, scoateți capacul și dați focul mai mare. Lăsați să fiarbă intens până sosul se mai evaporă și devine puțin mai gros, iar asta o reglați după preferințe. Mie îmi place să fie sosul puțin mai dens și las să fiarbă până îmi convine consistența.

Pui cu măsline - Pas 15
Pas 16

Apoi adăugați măslinele, amestecați ușor și mai lăsați 10 min la fiert.

Pui cu măsline - Pas 16
Pas 17

După acest timp gustați de sare și mai potriviți la nevoie.

Serviți mâncărica caldă cu orice garnitură preferați, la noi a fost o salată simplă de crudități.

Poftă Bună!

Pui cu măsline - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (6-8 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Ankutzika
Anca (Ankutzika) 04 Apr 2019, 16:31

Mulțumesc, Lena, pt rețetă, acum sunt pe foc bucățile de pui. Dar vinul din rețetar nu se regăsește. Îl punem la finalul prăjitului puiului sau în sos? 

lena
Elena (lena) Anca (Ankutzika) 04 Apr 2019, 16:48

Ah, bine ca mi-ai spus. Am uitat sa spun de el la pasul 9, cand adaugam rosiile. Acum corectez 😉

Ankutzika
Anca (Ankutzika) Elena (lena) 04 Apr 2019, 20:49

Mulțumesc, așa am făcut. A ieșit delicioasă. Toată familia a apreciat mâncarea. 

MirelaPascal554
Mirela Pascal (MirelaPascal554) 19 Aug 2019, 13:17

Acest fel de mâncare se poate comsuma si reîncălzit? 

lena
Elena (lena) Mirela Pascal (MirelaPascal554) 19 Aug 2019, 16:20

Se poate, sigur.

Albanezu
Constantin [email protected] (Albanezu) 09 Feb 2020, 19:10

Ok este foarte buna dar să știți eu am adăugat o linguriță de zahăr mi sa părut acră așa i-am dat un gust dulce acrișor foarte bună

Nota mea pentru rețetă:
adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 29 Jan 2025, 14:01

Pentru aromă mama adăuga și câteva feliuțe de lămâie, cu coajă și un pic de zahăr. Lămâia dă o aromă de proaspăt foarte bună. Dar e opțional, bineînțeles!

Nota mea pentru rețetă: