Pui la cuptor cu cartofi - reteta greceasca
Am facut o dependenta pentru bucataria greceasca si imi place mult sa citesc bloguri straine specializate in retete grecesti cu mancaruri "furate" de la mame-soacre, matusi si bunici grecoaice. Acum 2 zile am dat peste aceasta varianta de pui la cuptor cu cartofi, in varianta greceasca reteta se numeste "Kotopoulo Sto Fourno", suna si mirosea prea bine chiar prin calculator si n-am rezistat s-o incerc cat mai repede. Asa ca ieri de dimineata am cumparat un pui, iar seara am savurat cu mare placere o cina delicioasa, deci am reusit iar sa-mi surprind familia si cu minim efort! Puiul delicios si crocant, cartofii sunt moi, aromati si asa de buni ca nu se puteau copiii opri din mancat...
Este foarte simpla reteta si inca una in care ma surprinde aroma de oregano, sunt mare fan de cand gatesc retete grecesti si chiar va recomand sa-l aveti in cutiuta de condimente. Pentru cei care tineti post puteti vedea Cartofii copti in stil grecesc, sunt fara carne dar la fel de buni si aromati. Pentru cei care nu aveti voie cartofi recomand sa va bucurati de carnea coapta si aromata impreuna cu o salata de varza, asa cum am facut eu.
Ingrediente
●
Pui (intreg, grill)
1 buc
a avut vreo 2kg puiul meu
●
Cartofi albi/galbeni
2 kg
daca aveti tava mai mica puneti 1 kg, atat cat sa incapa bine in tava dar nici supraaglomerat
●
Ulei de masline extravirgin
0.5 pahare
●
Vin alb demisec
0.5 pahare
●
Usturoi
1 buc
adica o capatana mare, intreaga
●
Oregano uscat
1 lingura
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Mai intai spalati si curatati bine puiul, apoi il asezati cu pieptul in jos intr-o tava adanca de cuptor.
Marimea tavii o alegeti asa ca sa va incapa puiul si cantitatea de cartofi pe care o doriti. Eu am avut tava mare si am pus 2kg de cartofi pe langa, daca aveti tava mai mica puneti 1kg.
Pas 2
Luati o capatana mare de usturoi, scoateti toate cojile de la suprafata, curatati bine de impuritati si spalati. Eu am cojit putin si atent chiar cateii, dar fara sa-i scot de pe cotor. Bagati aceasta capatana de usturoi in burta puiului din tava.
Pas 3
Cartofii, spalati si curatati de coaja, i-am taiat sferturi si am pus in tava pe langa pui.
Pas 4
Acum turnati peste pui si cartofi uleiul de masline.
Pas 5
Turnati vinul si apa in tava, peste cartofi.
Pas 6
Tot in tava si cartofi stoarceti zeama de la o jumatate de lamaie.
Pas 7
Iarasi peste pui si cartofi presarati sarea.
Pas 8
La fel peste pui si cartofi presarati oregano.
Pas 9
Si gata, asta a fost tot!
Acum punem puiul asa neacoperit in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 1 ora.
Pas 10
Dupa 1 ora puiul arata cam asa, mai ramane putina zeama si apa in tava, asa si trebuie. Daca cumva s-a evaporat prea repede mai adaugati inca o jumatate de pahar de apa.
Pas 11
Atent si ajutandu-va cu 2 furculite intoarceti puiul cu pieptul in sus.
Mai puneti tava la cuptor pentru inca 40 de minute, pana tot puiul se rumeneste frumos. Recomand periodic, cu ajutorul pensulei, sa-l mai ungeti cu grasimea din tava, asa se va rumeni mai uniform.
Pas 12
Cam asa arata puiul meu gata, l-am mutat impreuna cu cartofii pe un platou(daca il gatiti in tava de sticla sau ceramica puteti sa-l serviti direct, fara sa-l mutati).
Neaparat deasupra stropiti cu uleiul din tava si lasati-l vreo 15 de minute sa se "odihneasca" inainte de servire.
Pas 13
Nu uitati si de ustuoiul copt din burta puiului, il scoateti atent si scobiti cu lingurita miezul moale, il amestecati cu putin ulei din tava cu pui si ungeti cu el carnea din farfurie. Eu as recomanda sa coaceti chiar 2 capatani, este prea bun!
Am avut o cina minunata, am savurat puiul pana la ultima bucatica, chiar ne-am lins si pe degete :))
Pofta Buna!
Cantitate:
3 kg
(6-8 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)