Tort "Mușuroi de cârtiță"

Tort "Mușuroi de cârtiță"

Știam demult de acest tort în varianta la plic, luna trecută mi l-ați amintit pe forumul nostru - mulțumesc mult Lavinia pentru poze și idee :) - am improvizat fără plicul cu prafuri, și am avut un rezultat 100% cu toate, și blatul și crema au fost perfecte.

Este un tort foarte fresh, datorită combinației cremă de lapte-banane, blatul ciocolatos și puțin fărâmicios se potrivește perfect cu toate. Recomand cu încredere, mai ales că am fost rugată de musafirii care l-au gustat să-l postez neapărat cât mai repede pe site.... vă dați seama că au avut și de ce:) La ultima etapă aveți și poză cu secțiunea tortului.

Detalii tehnice - am folosit Rețeta de chec cu cacao pentru blat, în tava de 28 cm (recomand să folosiți o tava mai mică sau să măriți ingredientele proporțional dacă vreți un tort mai înalt). La cremă am folosit jumătate din ingredientele de la Rețeta de cremă de gălbenușuri cu lapte, amestecată cu puțină gelatină, din păcate a mea nu s-a prins deloc și a fost tortul mai cremos - deci dacă vreți un tort cremos nu puneți gelatina, dacă vreți unul mai ferm, ca un sufleu, adăugați gelatina dizolvată în puțină apă.

Semipreparate

1 l
folosiți 4 gălbenușuri și restul cantităților ingredientelor în jumătate

Ingrediente

Ingredientele de la checul cu cacao
1 buc
adică 1 cantitate din toate ingredientele - pentru o tava de 24-26 cm - dacă este mai mare puneți cam dublu
Banane
4 buc
   
Gelatină
20 g
O dizolvați în 100 ml de apă caldă bine

Pași de urmat

Pas 1

Preparați blatul pentru tort după Rețeta de chec cu cacao -  îl lăsați să se răcorească, în acest timp pregătiți crema.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 1
Pas 2

Preparați Cremă de gălbenușuri și unt - urmați toți pașii și folosiți doar jumătate din ingredientele rețetei.

Aici aveți o poză cu crema gata, răcită și incorporată cu unt.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 2
Pas 3

Pentru a face crema mai fermă puteți adăuga puțină gelatină dizolvată în apă caldă. O adăugați la crema și amestecați bine.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 3
Pas 4

Acoperiți crema cu o folie alimentară de plastic, o puneți la rece pentru 30-50 de min, în acest timp gelatina ușor se prinde și crema va fi mai tare. Din păcate, am folosit o gelatină mai nouă și nu s-a prins, veți vedea că la mine crema turnată pe tort este mai lichidă. În mod normal trebuie să se facă mai groasă și va fi mai simplu de pus pe tort.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 4
Pas 5

Până se prinde crema pregătim blatul - cu o lingură ușor și atent scoateți miezul - păstrați bordurile și luați cam așa ca să rămână jumătate de cm de la baza blatului.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 5
Pas 6

Cam așa trebuie să fie blatul gata pregătit pentru a lucra mai departe. Fărâmiturile le puneți separat și le vom folosi la ultima etapă.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 6
Pas 7

Bananele se taie jumătăți de-a lungul și se pun la baza blatului.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 7
Pas 8

Turnați crema peste banane, cu o lingură o împingeți și pe la margini și între banane. Aici o vedeți mai cremoasă, din cauza gelatinei care nu s-a prins, dar a fost foarte bună și așa, a curs puțin de tot - crema este destul de bună și fără gelatină.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 8
Pas 9

Pe toată suprafața tortului presărați din abundență fărâmiturile scoase mai înainte de pe blat - la mine au mai rămas, nu am folosit toată cantitatea.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 9
Pas 10

Îl înveliți cu o folie alimentară și îl puneți la frigider pentru 2-3 ore să se întărească crema și să se pătrundă aromele.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 10
Pas 11

Aici aveți și o secțiune cu tortul - a fost super delicios, cu aromă de lapte, banane și ciocolată.

Tort "Mușuroi de cârtiță" - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

07lavy608
07lavy . (07lavy608) 11 Aug 2017, 18:57

Mersi tare mult pentru raspunsul promt. A ajutat o f mult untul de la final.

Multumesc pentru retetele tale minunate si care sunt pe intelesul tuturor. Pupici.

07lavy608
07lavy . (07lavy608) 11 Aug 2017, 18:11

Lena, draga, din graba am pus la crema 100 si ceva de grame de faina la 800 ml lapte... impacteaza cu ceva? E dulce crema insa cam are gust de faina 😓

lena
Elena (lena) 07lavy . (07lavy608) 11 Aug 2017, 18:52

Nu e grav, dar e putin mai densa.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 19 Nov 2015, 19:57

merci, merci, merci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RuxandraIrina
RuxandraIrina 08 Sep 2015, 09:32

Am facut si eu tortul. A iesit delicios. Doar ca n-am pus gelatina in crema, asa ca nu era suficient de tare cat sa arate bine in sectiune. Dar nici nu curgea prea tare si familia a fost incantata. Data viitoare incerc si cu gelatina.

Poza mea pentru rețetă:
cristinca
cristinca 23 Mar 2013, 16:01

Super bun!

Poza mea pentru rețetă:
Corina79
Corina79 30 Nov 2012, 10:28

Doar ce am mancat o felie din Musuroi. E bun.

As fi vrut sa fie blatul ceva mai pufos - mie mi-a iesit un pic cam uscat si cum in crema am pus gelatina (era prea moale altfel) nu s-a mai inmuiat blatul.

Una peste alta - bunut.

Poza mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 01 Apr 2012, 22:40

Nici nu am mai avut rabdare sa.l las 2-3 ore la frigider, am mancat o portie imediat cum l.am terminat . Multa mai buna aceasta varianta, decat cea de la plic !  

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
camelia dobre
camelia dobre 10 Mar 2012, 13:39

este un tort deloc gretos,foarte bun si usor de facut, eu in loc de crema am pus budinca de vanilie

Poza mea pentru rețetă:
madalina79
Madalina (madalina79) 31 Dec 2011, 23:40

Am făcut și eu acest minunat tort de ziua fiului meu Ștefănuț. Nu am pus deloc gelatină în cremă, dar a ieșit foarte bine. M-a încurcat faptul ca tava mea de blat e mai mică în diametru și mi-a ieșit blatul înalt. Așa că am avut mai mult de scobit și am pus bananele întregi. Am rămas impresionată însă de cremă, e foarte bună și deloc greoaie! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
olteanu
daniela olteanu (olteanu) 03 Jan 2011, 13:23

eu am facut reteta aceasta dar numai cea de la dr.....o sa incerc si reteta ta cred ki mult mai gustoasa.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile