Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt

O cremă foarte bună, de mult timp căutam o astfel de rețetă și acum am zis să fie neapărat postată ca un semipreparat pentru că merge la multe alte rețete. Se poate folosi la torturi, prăjituri - are un gust asemănător cu Crème Brûlée-ul. Îmi place că nu este curgătoare, se ține bine pe tort, nu trebuie s-o "prind" ceea ce am pățit cu alte creme - la fel nu are un gust din acela intens de amidon sau făină - totul este în regulă, eu zic că este o cremă perfectă.

Ingrediente

Gălbenușuri
7 buc
   
Lapte de vacă
1.5 l
   
Zahăr
360 g
   
Esență de vanilie
1 buc
1 fiolă
Unt
200 g
de preferat cu 82% grăsime
Făină albă calitate superioară
100 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Se separă gălbenușurile și se pun într-un castron în care se va prepara crema - vă recomand să luați unul mai mare - de 3 litri și să fie ori un ceaun ori o cratiță cu pereții antiaderenti.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 1
Pas 2

La gălbenușuri se adaugă zahărul și se amestecă bine cu telul.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați 50 ml de lapte și amestecați bine cu telul.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 3
Pas 4

Acum urmează făina, o încorporați bine cu telul să nu fie cocoloașe.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 4
Pas 5

Și iar mai adăugați 50ml de lapte, amestecați bine.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 5
Pas 6

Restul de lapte îl fierbeți cu esența de vanilie.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 6
Pas 7

După ce a fiert îl luați de pe foc și turnați încet și câte puțin peste crema de gălbenușuri, în același timp amestecați bine cu telul.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 7
Pas 8

După ce ați turnat tot laptele, puneți compoziția pe foc, amestecați periodic cu o lingură sau cu telul până începe să se îngroașe. Este gata când îi faceți un test cu lingura - treceți cu degetul pe dosul lingurii unse cu cremă și observați că rămâne o urmă curată - crema nu se întinde la loc pe acea porțiune.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 8
Pas 9

Stingeți focul, adăugați 30g de unt la cremă, amestecați.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 9
Pas 10

Puneți un capac pe cratiță și lăsați să se răcească complet la temperatura camerei. Periodic puteți să mai amestecați crema ca să fie mai omogenă.

Untul îl lăsați la temperatura camerei tot acest timp - trebuie să fie moale când se va răci crema.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 10
Pas 11

Când crema s-a răcit la temperatura camerei o  vom încorpora în untul moale astfel:

- untul se bate bine cu mixerul.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 11
Pas 12

Și apoi se adaugă câte 1-2 linguri de cremă și se mixează bine după fiecare. În așa fel adăugați și încorporați toată crema din cratiță.

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 12
Pas 13

Și gata, aceasta este crema - poate pare complicat dar să știți că nu este - doar am vrut să detaliez pașii ca să reușiți sigur să faceți bine crema.

Acum o puteți folosi la ce vă trebuie sau o lăsați la frigider acoperită cu o folie alimentară.

Puteți unge cu ea torturi, prăjituri, sau umpleți eclere, etc.

Poftă Bună!

Cremă de gălbenușuri cu lapte și unt - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 l (ies cam 2 litri de cremă)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)
Colecții: Creme diverse

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

Camelia-ElenaPlesa461
Camelia-Elena Plesa (Camelia-ElenaPlesa461) 29 Apr 2020, 11:47

Buna ziua,

As dori sa inlocuiesc faina cu amidon.Aveti idee cate grame de amidon trebuie sa folosesc?

Multumesc

MarianaTanase553
Mariana Tanase (MarianaTanase553) 26 Oct 2016, 08:57

Ce facem cu albusurile? Vreo idee? :)

lena
Elena (lena) Mariana Tanase (MarianaTanase553) 26 Oct 2016, 09:13

Eu le pun la frigider si in cel mai banal mod fac omleta din 2 albusuri si 1 ou intreg.

Daca aveti timp si chef se pot face bezele, biscuiti cu seminte, chec, etc.

MarianaTanase553
Mariana Tanase (MarianaTanase553) Elena (lena) 26 Oct 2016, 09:20

Mulțumesc!

DinaIonita831
Dina Ionita (DinaIonita831) Mariana Tanase (MarianaTanase553) 30 Oct 2016, 08:05

Prajitura casei ....se face doar cu albusuri

aurash13
aurash13 19 Aug 2015, 19:56

E minunata crema,e fina,urmeaza sa umplu un blat de pandispan cu ea pt ziua fetitei mele Mara,multumesc Lena pt toate retetele minunate!

alejandra
alejandra 09 Apr 2015, 17:32

Am incercat aceasta reteta si nu odata imi iese foarte bine si compozitia este omogena nu curge din tort ...este superba toata lumia specifica faptul ca e o crema buna si nu e gretoasa...

Nota mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 01 Apr 2012, 22:36

Am gresit putin la aceasta crema, pentru ca am vrut sa injumatatesc cantitatile ingredientelor si nu am injumatatit decat ouale si am pus 4 iar in rest am pus cantitatile initiale. A iesit mai groasa, nu a mai fst nevoie de gelatina, oricum, DELICIOASA !   

Poza mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 23 Feb 2012, 21:42

O crema pe care as manca-o pe paine. :)

Poza mea pentru rețetă:
ioananic
ioananic 07 Jan 2011, 23:02

Mi-a iesit excelent crema, felicitari Lena! Si foile la fel, urmeaza asamblarea, cu siguranta rezultatul final va fi foarte bun.

Multumim Lena!

Nota mea pentru rețetă:
liudicik
liudicik 31 Dec 2010, 14:53

felicitari, Lena...  am facut proba cremei aseara, pentru tortul Napoleon, mi-a iesit foarte cremoasa si parfumata, dupa cum ai descris-o si tu ...  merci mult 

O seara frumoasa de revelion, si An Nou Fericit! te pup

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 29 Dec 2010, 15:07

O crema minunata Lena pentru prajituri si torturi...e prima data cand aud de ea! Ma gandeam si eu sa fac niste eclere si numai ajung....cand voi face cu siguranta voi incerca aceasta crema!

Nota mea pentru rețetă:
adrianamo
adrianamo 29 Dec 2010, 12:08

Nu iese prea moale aceasta crema?In poza arata putin cam lichida.Eu de cate ori fac crema de vanilie imi iese taiata.

Maine trebuie s-o fac pentru praji Alba ca Zapada

Arată toate comentariile